Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Mείωση αφορολόγητου και χαράτσι στα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ

Mείωση αφορολόγητου και χαράτσι στα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ

Πρώτη καταχώρηση: 18/03/2016 - 08:01
Τελευταία δημοσίευση: 08:01My Money
Mείωση αφορολόγητου και χαράτσι στα εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ
Του Τάσου Δασόπουλου

Με μια «μέση» λύση που συνδυάζει τη μείωση του αφορολόγητου χαμηλότερα από τα 9.950 ευρώ αλλά πάνω από τα 9.000 ευρώ και βαρύτερη φορολόγηση για εισοδήματα πάνω από τα 20.000 ευρώ, βρέθηκαν τα ξημερώματα κοντά σε συμφωνία για το φορολογικό, υπουργείο Oικονομικών και δανειστές.
«Είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε συμφωνία για το φορολογικό…Περισσότερα από τους πλούσιους και λιγότερα από τους φτωχούς. Αυτό είναι ένα φορολογικό που μπορεί να υποστηρίξει μια Κυβέρνηση της Αριστεράς» είπε μετά την συνάντηση με τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την περιορισμένη μείωση του αφορολόγητου που αποδέχθηκε το υπουργείο Οικονομικών, οι δανειστές έκαναν δεκτή με την σειρά τους την νέα κλίμακα που είχε καταθέσει πριν από τρεις μέρες και ξεκινούσε από φορολογικό συντελεστή 22,5% (αντί 22% της αρχικής πρότασης) για τα εισοδήματα μέχρι και 20.000 ευρώ (αντί των 25.000 της πρώτης πρότασης) και την υιοθέτηση ενός συντελεστή 27% ή 28% για τα εισοδήματα από 20.001 έως και 25.000 η οποία μπορεί να παράγει τα επιπλέον φορολογικά έσοδα που απαιτούσε η τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι σήμερα το μεσημέρι θα γίνει συζήτηση για τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν το δημοσιονομικό κενό. Δηλαδή και τα επιμέρους φορολογικά έσοδα αλλά και τις περικοπές δαπανών που είχαν προβλεφθεί από τον προϋπολογισμό του 2016 αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν υλοποιηθεί.
Θα συζητηθούν επίσης και τα μη προσδιορισμένα μέτρα το ύψος των οποίων φτάνει το 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ ευρώ) που προβλέπει το μνημόνιο για τα έτη 2017 και 2018 με στόχο να πετύχει η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του τρίτου μνημονίου. «Είναι πολλά και δύσκολα μέτρα για τα οποία χρειάζεται συζήτηση ξανά και ξανά» τόνιζε πηγή του υπουργείου Οικονομικών για να προσθέσει «το κενό θα καλυφθεί με μέτρα που έχουμε προτείνει και εμείς και αυτοί», χωρίς όμως να μπαίνει σε λεπτομέρειες.

Ασφαλιστικό-«κόκκινα» δάνεια
Ανοικτά παραμένουν όμως τόσο το ασφαλιστικό όσο και τα κόκκινα δάνεια. Στο πεδίο των δανείων οι δανειστές επιμένουν να απελευθερωθεί πλήρως μετά τις 15 Απριλίου η δυνατότητα μεταβίβασης των επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 500.000 ευρώ όσο και των καταναλωτικών ύψους έως 20.000 ευρώ που η κυβέρνηση προτείνει να εξαιρεθούν της πώλησης.
Στο ασφαλιστικό έγινε λόγος για "πρόοδο" στις χθεσινές διαπραγματεύσεις, και συγκεκριμένα "στη γεωμετρία (σε ότι αφορά την κλιμάκωση ποσοστών αναπλήρωσης ανά διάρκεια ασφάλισης), τα ποσοστά αναπλήρωσης, τις επικουρικές συντάξεις και τις αυξήσεις των εισφορών. Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως "ελπίζει ότι θα κλείσει η συμφωνία για το συνταξιοδοτικό το Σάββατο".
Η ελληνική ομάδα υπό τον ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, επιχειρεί σύγκλιση έως το Σάββατο ώστε το κλείσιμο αυτής της φάσης της διαπραγμάτευσης να γίνει την επόμενη, μετά το Πάσχα των Καθολικών, Κυριακή 27 του μήνα. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει και την λύση που θα πρέπει να δώσουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας για την ελάφρυνση του χρέους.
Μόλις τελειώσει και αυτή η φάση και συμφωνήσει και το ΔΝΤ ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Ελλάδα και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης είναι επαρκή και το χρέος θα καταστεί πλέον βιώσιμο τότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα εκταμιευτεί η δόση η οποία θα είναι αρκετά μεγαλύτερη των 5,7 δισ. ευρώ που προέβλεπε το μνημόνιο του καλοκαιριού.

Μειώσεις έως 40% στις επικουρικές συντάξεις

Μειώσεις έως 40% στις επικουρικές συντάξεις

Πρώτη καταχώρηση: 18/03/2016 - 00:46
Τελευταία δημοσίευση: 00:46Οικονομία
Μειώσεις έως 40% στις επικουρικές συντάξεις
Ρεπορτάζ Αργυρώ Μαυρούλη

Στην κλίμακα των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων επικεντρώνεται η συζήτηση των επικεφαλής των δανειστών με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς από τα ύψος της εξαρτώνται τόσο οι περικοπές στις νέες κύριες συντάξεις όσο και το ύψος της Εθνικής Σύνταξης.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην καταβολή Εθνικής Σύνταξης 384 ευρώ μετά από 20 έτη ασφάλισης, με υποχώρηση του υπουργείου Εργασίας που είχε αποκαλύψει το «Enikonomia», ενώ παραμένει ανοικτό ποιο θα είναι το ύψος της σύνταξης για όσους έχουν 15 έως 20 έτη, καθώς εξαρτάται άμεσα από τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων. Οι δανειστές έχουν καταθέσει πρόταση το ύψος να διαμορφωθεί στα 320 ή 340 ευρώ.  Εκ διαμέτρου αντίθετες είναι και οι προτάσεις των δυο πλευρών για τα ποσοστά αναπλήρωσης, με το υπουργείο Εργασίας να προτείνει ποσοστά αναπλήρωσης συνολικά άνω του 65%, ενώ οι θεσμοί και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητούν ποσοστά κάτω και από το 50%. Καθοριστικές για το που θα καταλήξουν οι δυο πλευρές αναμένεται να είναι οι διαπραγματεύσεις και οι αναλύσεις στοιχείων σε συσκέψεις των τεχνικών κλιμακίων σήμερα, με ανοικτό το ενδεχόμενο πραγματοποίησης νέας συνάντησης με τους επικεφαλής το Σάββατο.
Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας φέρεται να δέχθηκε περικοπές ύψους 200 εκατ. ευρώ με ανώτατο ποσοστό έως και 40%, χωρίς ωστόσο το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων από κύριες και επικουρικές συντάξεις (μετά τις μειώσεις) να μην πέφτει κάτω από τα 1.400 ευρώ. Οι περικοπές θα γίνουν με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης, καθώς έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν επικουρικές που είναι σημαντικά υψηλότερες από τις εισφορές που έχουν καταβληθεί.
Ανοικτό παραμένει το ύψος της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, που θα καθορίσει εάν θα μειωθούν περαιτέρω οι επικουρικές συντάξεις,  με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να επιμένει στην αύξηση τους έστω και κατά μια μονάδα και τους δανειστές να αποδέχονται ο πήχης να τεθεί χαμηλότερα, στο πλαίσιο των αμοιβαίων υποχωρήσεων κι από τις δυο πλευρές. 
  

Αλεξιάδης: Θα υπάρχει επιβάρυνση για τα εισοδήματα του 2016 αλλά θα είναι δίκαιη και αναλογική - ΒΙΝΤΕΟ

Αλεξιάδης: Θα υπάρχει επιβάρυνση για τα εισοδήματα του 2016 αλλά θα είναι δίκαιη και αναλογική - ΒΙΝΤΕΟ

Πρώτη καταχώρηση: 18/03/2016 - 12:38
Τελευταία δημοσίευση: 12:38Οικονομία
Αλεξιάδης: Θα υπάρχει επιβάρυνση για τα εισοδήματα του 2016 αλλά θα είναι δίκαιη και αναλογική - ΒΙΝΤΕΟ
Στο άνοιγμα του taxisnet για τις δηλώσεις εισοδήματος την επόμενη βδομάδα αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Τρύφων Αλεξιάδης, στο πλαίσιο της δευτερολογίας του στη Βουλή.
«Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε την υποβολή φορολογικών δηλώσεων», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι κατατέθηκαν οι τροπολογίες για τα εκκρεμή θέματα των φορολογικών δηλώσεων και μόλις πάρει ΦΕΚ ο νόμος θα ξεκινήσει άμεσα η υποβολή των δηλώσεων προκειμένου να "σπάσουν" οι φορολογικές υποχρεώσεις σε πολλούς μήνες το 2016.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι "δεν έχουμε για τα εισοδήματα του 2015 κανένα νέο μέτρο"
"Για τα εισοδήματα του 2016 όπως έχει ψηφίσει η ελληνική βουλή  με το νόμο 4336 πρέπει να έχουμε νέες φορολογικές ρυθμίσεις τις οποίες αυτή τη στιγμή συζητά η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς" συνέχισε και υπογράμμισε: "Βεβαίως και θα υπάρχει για τα εισοδήματα του 2016 επιβάρυνση αλλά θα είναι δίκαιη και αναλογική και από ένα ύψος εισοδήματος και πάνω".


Δείτε επίσης:

«Ραβασάκια» σε 12.000 αγρότες για τις παράνομες ενισχύσεις

«Ραβασάκια» σε 12.000 αγρότες για τις παράνομες ενισχύσεις

Πρώτη καταχώρηση: 18/03/2016 - 12:55
Τελευταία δημοσίευση: 12:55Αγροτική ανάπτυξη
«Ραβασάκια» σε 12.000 αγρότες για τις παράνομες ενισχύσεις
Στη διαδικασία ανάκτησης αγροτικών ενισχύσεων 1.3 δισ ευρώ που κρίθηκαν από την Ε.Ε. παράνομες αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στην Βουλή.
Συγκεκριμένα, είπε ότι μόνο για το «πακέτο Χατζηγάκη» θα επιχειρηθεί η ανάκτηση περίπου 215 εκατ. ευρώ από 95.000 αγρότες που έλαβαν επιδοτήσεις άνω των 1.000 ευρώ.
Ο κ. Αποστόλου ανέφερε μάλιστα ότι σήμερα θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα αφορά τους πρώτους 12.000 αγρότες που έλαβαν ενισχύσεις άνω των 5.000 ευρώ.
Ο ίδιος μάλιστα ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες είπε ότι τα «ραβασάκια» που θα σταλούν στους αγρότες θα τους ζητούν να επιστρέψουν το μέρος της επιδότησης άνω των 5.000 ευρώ (π.χ. αν ένας αγρότης πήρε 13.000 ευρώ θα του ζητηθεί να επιστρέψει τα 8.000 ευρώ).
Πρόσθεσε δε πως η ανάκτηση θα γίνει μέσω παρακράτησης από τις νέες ενισχύσεις με πέντε δόσεις.

Με προμήθεια 1,5% το «σπάσιμο» 500ευρων

Με προμήθεια 1,5% το «σπάσιμο» 500ευρων

Πρώτη καταχώρηση: 18/03/2016 - 12:47
Τελευταία δημοσίευση: 13:22Οικονομία
Με προμήθεια 1,5% το «σπάσιμο» 500ευρων
Μέση προμήθεια 1,5% εισπράττουν οι τράπεζες, προκειμένου να μετατρέψουν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ σε άλλα μικρότερης αξίας. Για την ανταλλαγή ενός τραπεζογραμματίου 500 ευρώ με άλλα μικρότερης αξίας, η επιβάρυνση φθάνει τα 5 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η συνολική προμήθεια δεν ξεπερνάει τα 200 ή 250 ευρώ, ανάλογα με την τράπεζα. Η προμήθεια εισπράττεται όταν κάποιος ανταλλάξει ένα χαρτονόμισμα των 500 ευρώ με άλλα, των 20 ή των 50, ενώ, αντίθετα, σε περίπτωση που τα χρήματα κατατεθούν σε λογαριασμό, δεν υπάρχει προμήθεια.
Η τάση μετατροπής πυροδοτήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποσύρει τα τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώως μέτρο κατά του «ξεπλύματος» χρήματος από εγκληματικές ενέργειες. Το θέμα έθεσε με δηλώσεις του ο ίδιος ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι τον περασμένο μήνα και, παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μια πρωτοβουλία που θα ισχύσει άμεσα, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των Ελλήνων, που διατηρούν χρήματα σε θυρίδες και σε σπίτια. Η τάση ήταν έντονη τις πρώτες ημέρες, αλλά σταδιακά το φαινόμενο βαίνει μειούμενο.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στη χώρα μας πολλοί έχουν επιλέξει τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, καθώς βολεύουν στη μεταφορά αλλά και στη φύλαξη. Μόλις 20 χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αντιστοιχούν σε 10.000 ευρώ. Εκατό χαρτονομίσματα των 500 ευρώ αντιστοιχούν σε 50.000 ευρώ, που, αν τα διατηρούσε κάποιος σε χαρτονόμισμα των 50 ευρώ, θα είχε 1.000 χαρτονομίσματα. Τα χρήματα που βρίσκονται σε θυρίδες και σπίτια υπολογίζονται σε 20 δισ. ευρώ περίπου, και ένα τμήμα τους χρησιμοποιείται από μερίδα πολιτών για πληρωμή υποχρεώσεων.
Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, αντικρούουν την κριτική για την προμήθεια που εισπράττουν, αντιτείνοντας ότι το διαχειριστικό κόστος για την τροφοδοσία των καταστημάτων με χαρτονομίσματα μικρής αξίας είναι ασυνήθιστα υψηλό, ειδικά σε μια περίοδο όπου ισχύουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και το ανώτατο όριο ανάληψης μετρητών παραμένει τα 420 ευρώ. Στην άποψη αυτή φαίνεται να συνηγορεί και η Τράπεζα της Ελλάδος. Πηγές της κεντρικής τράπεζας, πάντως, παραπέμπουν το θέμα της προμήθειας για τη μετατροπή τραπεζογραμματίων στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι αρμοδιότητά της να παρεμβαίνει σε θέματα τιμολογιακής πολιτικής των τραπεζών.

Πηγή: Καθημερινή 
Διαβάστε επίσης:

ΟΑΕΔ: Αύξηση των ανέργων το Φεβρουάριο

ΟΑΕΔ: Αύξηση των ανέργων το Φεβρουάριο

Πρώτη καταχώρηση: 18/03/2016 - 13:35
Τελευταία δημοσίευση: 13:35Επικαιρότητα
ΟΑΕΔ: Αύξηση των ανέργων το Φεβρουάριο
Στο 1.081.064 έφτασε ο αριθμός των ανέργων το Φεβρουάριο ,σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΑΕΔ
Το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων (το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων καθώς και όσοι από τους εγγεγραμμένους μη επιδοτούμενους δηλώνουν ότι αναζητούν εργασία), με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας (αναζητούντων εργασία), για τον Φεβρουάριο 2016, ανήλθε σε 894.566 άτομα.
Από αυτά 448.642 (ποσοστό 50,15%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 445.924 (ποσοστό 49,85%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.
Οι άνδρες ανέρχονται σε 355.014 (ποσοστό 39,69%) και οι γυναίκες ανέρχονται σε 539.552 (ποσοστό 60,31%).
Στους παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν οι 186.498 οι οποίοι είναι μεν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ αλλά δηλώνουν ότι δεν αναζητούν εργασία.
Από αυτά 61.134 (ποσοστό 32,78%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών και 125.364 (ποσοστό 67,22%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών
. Οι άνδρες ανέρχονται σε 71.900 (ποσοστό 38,55%) και οι γυναίκες σε 114.598 (ποσοστό 61,45%).
Τέλος, το σύνολο των επιδοτούμενων ανέργων, για τον Φεβρουάριο 2016 (αφορά τον αριθμό των δικαιούχων που πληρώθηκαν εντός του αντίστοιχου μήνα) ανέρχεται σε 162.600 άτομα, από τα οποία οι 104.414 (ποσοστό 64,22%) είναι κοινοί και λοιπές κατηγορίες επιδοτουμένων και οι 58.186 (ποσοστό 35,78%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων.
Οι άνδρες είναι 76.263 (ποσοστό 46,90%) και οι γυναίκες 86.337 (ποσοστό 53,10%).
Από το σύνολο των επιδοτουμένων ανέργων 86.091 (ποσοστό 52,95%) είναι κοινοί, 4.047 (ποσοστό 2,49%) είναι οικοδόμοι, 58.186 (ποσοστό 35,78%) είναι εποχικοί τουριστικών επαγγελμάτων, 13.855 (ποσοστό 8,52%) είναι εποχικοί λοιποί (αγροτικά), 360 (ποσοστό 0,22%) είναι εκπαιδευτικοί, και 61 (ποσοστό 0,04%) είναι λοιποί.

ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ Ασφαλιστικό: Τσεκούρι πάνω από 30% στις επικουρικές, εθνική σύνταξη στα 20 έτη, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ

Ασφαλιστικό: Τσεκούρι πάνω από 30% στις επικουρικές, εθνική σύνταξη στα 20 έτη, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

Ασφαλιστικό: Τσεκούρι πάνω από 30% στις επικουρικές, εθνική σύνταξη στα 20 έτη, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

Του Γιώργου Γάτου
«Παράθυρο» συμφωνίας για το Ασφαλιστικό με... αμοιβαίες υποχωρήσεις (αύξηση εισφορών ώστε να είναι μικρότερες οι περικοπές που θα γίνουν στις μέσες καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, απονομή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης αντί των 15 και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους θα έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης) «άνοιξε» η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών.
«Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση προβλέποντας, μάλιστα, ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμη και αύριο, Σάββατο, στον τελικό (;) γύρο των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.
ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ 
Ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν είχαμε κάθετες αρνήσεις» και πως «υπήρξε πρόοδος για τη γεωμετρία, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τις επικουρικές συντάξεις αλλά και για την αύξηση των εισφορών» που, έως προχθές, απέρριπταν οι Θεσμοί. Τα ανταλλάγματα που δόθηκαν, κωδικοποιημένα έχουν ως εξής: Οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχθηκαν να συζητήσουν μια μερική αύξηση (έως 1% αντί του 1,5% που ζητούσε το υπουργείο) των εισφορών στην επικουρική ασφάλιση για τη διετία 2016 - 2017 αφήνοντας περισσότερα... περιθώρια στην κυβέρνηση να «καλύψει» το «άνοιγμα» των 600 εκατ. ευρώ από αναλογικά μικρότερες περικοπές στις συντάξεις.
Τα σενάρια που είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης προβλέπουν μειώσεις ακόμη και 30% αλλά πάνω από τα 170 ευρώ, με όριο προστασίας του εισοδήματος του συνταξιούχου από κύρια + επικουρική σύνταξη τα 1.300 ή 1.400 ευρώ.
Το μεγαλύτερο «ψαλίδι» θα μπει, σε κάθε περίπτωση, σε επικουρικές συντάξεις που είχαν υπολογιστεί με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης (άνω του 20% της κύριας).
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δέχθηκε να αυξηθεί στα 20 χρόνια (από τα 15) ο ελάχιστα απαιτούμενος χρόνος ασφάλισης για την απονομή της εθνικής σύνταξης, Το ποσό που θα χορηγείται «θα είναι 384 ευρώ», δηλώνουν στην «Ημερησία» κορυφαία κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζοντας ότι «είναι υπό συζήτηση το ποσό της εθνικής σύνταξης που θα δίνεται στα 15 έτη». Αλλα σενάρια προβλέπουν τη χορήγηση των 15/20 (288 ευρώ) ή ακόμη και του 30% της εθνικής σύνταξης (την ποινή που επιβάλλεται στις πρόωρες κατά πέντε έτη συντάξεις) και άλλα την απονομή ενός ποσού κοντά στα 320 ευρώ.
Η ελληνική πλευρά συμφώνησε (ως αντάλλαγμα για τη διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ) να «κατεβάσει» τα ποσοστά αναπλήρωσης της «ανταποδοτικής» σύνταξης κάτω από το 0,80% για τα έως 15 έτη ασφάλισης και κάτω από το 0,92% για τα 15 - 18 χρόνια ασφάλισης, ενώ συζητά να μειώσει το συντελεστή αναπλήρωσης 1,04% που προβλέπεται στο αρχικό σχέδιο για τα 18 - 21 έτη. Τα ποσοστά -που θα επιχειρηθεί να συμφωνηθούν στη νέα συνάντηση- θα είναι το «κλειδί» και για τον επανϋπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων οι οποίες, εφόσον δεν ξεπερνούν τα νέα πλαφόν, δεν θα θιγούν έως το 2018, λένε τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.


ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Φοροκαταιγίδα φέρνει η νέα κλίμακα - Δείτε πίνακες και παραδείγματα

ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Φοροκαταιγίδα φέρνει η νέα κλίμακα - Δείτε πίνακες και παραδείγματα

Φοροκαταιγίδα φέρνει η νέα κλίμακα - Δείτε πίνακες και παραδείγματα

Της Μαρίας Βουργάνα
Πολύ κοντά σε συμφωνία για το ύψος του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος και την νέα φορολογική κλίμακα βρέθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση με τους δανειστές. Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσε πως οι φορολογικές αλλαγές θα περάσουν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία καθώς δεν επιβαρύνουν τους φορολογούμενους με χαμηλά εισοδήματα.
Σύμφωνα με την πρόταση που εξετάσθηκε στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη, οι φορολογικές επιβαρύνσεις που φέρνει η νέα φορολογική κλίμακα είναι μικρές για τους έχοντες εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις από 9.351 ευρώ έως 32.000 ευρώ, αλλά ανεβαίνουν σημαντικά για τους φορολογούμενους με υψηλότερα εισοδήματα. Πιο συγκεκριμένα, για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με μεσαία εισοδήματα άνω των 32.000 και έως 42.000 ευρώ ο φορολογικός λογαριασμός αυξάνεται κατά 225 ευρώ έως 1.125 ευρώ με την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 32% σε 42%. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι επιβαρύνσεις για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ λόγω της αύξησης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από 42% σε 50%.
Μετά την επιμονή των δανειστών για μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 7.000 ευρώ από 9.550 ευρώ σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος παρουσίασε χθες νέα πρόταση που προβλέπει τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου στα 9.350 ευρώ εξαιτίας της αύξησης του συντελεστή του πρώτου φορολογικού κλιμακίου στο 22,5% από 22% που ισχύει σήμερα.


Πατήστε πάνω στον πίνακα
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που εξετάσθηκε προβλέπει:
1. Διατήρηση της έκπτωσης φόρου έως 2.100 ευρώ για τους φορολογουμένους με εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις όπως ισχύει σήμερα. Ειδικότερα, μέχρι το επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 21.000 ευρώ, ο φόρος που προκύπτει από την κλίμακα μειώνεται κατά 2.100 ευρώ. Πάνω από τις 21.000 ευρώ και μέχρι το επίπεδο των 41.000 ευρώ, η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά το 10% του ποσού ετησίου εισοδήματος πέραν των 21.000 ευρώ. Η έκπτωση μηδενίζεται στο επίπεδο ετησίου εισοδήματος των 42.000 ευρώ.
2. Νέα φορολογική κλίμακα με τους εξής συντελεστές:
• 22,5% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ (σήμερα επιβάλλεται συντελεστής 22%).
• 32% για το τμήμα του εισοδήματος από 25.001 έως 32.000 ευρώ (σήμερα με συντελεστή 32% φορολογείται το τμήμα του εισοδήματος από 25.001 έως 42.000 ευρώ).
• 42% για το τμήμα του εισοδήματος από 32.001 έως 60.000 ευρώ (σήμερα ο συντελεστής 42% επιβάλλεται για εισόδημα που υπερβαίνει τις 42.000 ευρώ).
• 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ.
3. Το έμμεσο αφορολόγητο όριο μέσω της έκπτωσης φόρου έως 2.100 ευρώ μειώνεται από τις 9.550 ευρώ στις 9.350 ευρώ λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή από 22% σε 22,5% που επιβάλλεται στα εισοδήματα έως 25.000 ευρώ. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου οδηγεί σε μικρές φορολογικές επιβαρύνσεις της τάξης των 50 έως 125 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 9.350 ευρώ και έως 25.000 ευρώ που αποτελούν την πλειοψηφία των φορολογουμένων. Για παράδειγμα μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 9.550 ευρώ ενώ σήμερα δεν πλήρωνε φόρο με τη νέα κλίμακα θα επιβαρυνθεί με 48,75 ευρώ. Μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 2.300 ευρώ, ενώ με την κλίμακα ο φόρος ανεβαίνει στις 2.400 ευρώ.
4. Μεγάλες επιβαρύνσεις που ξεκινούν από τα 225 ευρώ και φθάνουν τα 1.125 ευρώ προκύπτουν για τους φορολογούμενους με μεσαία εισοδήματα πάνω από 32.000 ευρώ έως 42.000 ευρώ λόγω της αύξησης του φορολογικού συντελεστή κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες από 32% σε 42%.
5. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι φορο-επιβαρύνσεις για τους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ, με την αύξηση του ανωτάτου φορολογικού συντελεστή από 42% στο 50%.
Αισιόδοξος ο Πιέρ Μοσκοβισί
«Δουλεύουμε σκληρά στην Αθήνα. Πιστεύουμε ότι πρέπει και μπορεί να βρεθεί λύση» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών της Ευρωπαϊκής, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των Θεσμών που είναι σε εξέλιξη στην ελληνική πρωτεύουσα. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι «κλειδί» για να περάσουν οι διαπραγμάτευσεις με τους Θεσμούς σε επόμενο στάδιο και να ανοίξει και ο δρόμος για τη συζήτηση περί χρέους. Βασικό ορόσημο για την Ευρώπη φέρεται να είναι η συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Απριλίου, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις αναμένεται να έχουν και τα όσα διαδραματιστούν στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις 17 - 19 Απριλίου. Όσον αφορά στο χρέος, η αριθμητική της λύσης θα αποτελέσει πεδίο διαπραγμάτευσης μεταξύ των Θεσμών, με το Ταμείο να πιέζει για πιο ριζοσπαστικές επιλογές και την Ευρώπη να εμφανίζεται, καταρχήν, πιο συντηρητική.
Η νέα κυβερνητική πρόταση για τις φορολογικές αλλαγές
• Εμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.350 ευρώ από 9.550 ευρώ σήμερα.
• Νέα φορολογική κλίμακα με συντελεστές:
22,5% για εισόδημα έως 25.000 ευρώ.
32% για το τμήμα του εισοδήματος από 25.001 • 32.000 ευρώ.
42% για το τμήμα του εισοδήματος από 32.001 • 60.000 ευρώ.
50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ.

ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ Τσακαλώτος: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος

ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ

Τσακαλώτος: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος

Τσακαλώτος: Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος

Σύγκλιση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών στη φορολογία εισοδήματος επιτεύχθηκε κατά τη συνάντηση τους που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «είμαστε αρκετά πολύ κοντά σε τελική συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος» με βάση την οποία θα συνεισφέρουν περισσότερο οι πλούσιοι και θα πληρώσουν λιγότερα τα χαμηλά εισοδήματα. «Είναι κάτι που μπορεί να στηρίξει η Αριστερά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Μάλιστα όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές δεν πρόκειται να υπάρξει νέα συνάντηση για τη φορολογία εισοδήματος μεταξύ κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών.
Ο υπουργός ανέφερε ότι σήμερα Παρασκευή θα υπάρξει νέος γύρος συζητήσεων για τα υπόλοιπα μέτρα, φορολογικά και μη, προκειμένου να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι τα μέτρα αυτά θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,7 δισ. ευρώ και «τα οποία έχουμε προτείνει και εμείς και αυτοί και που χρειάζεται συζήτηση ξανά και ξανά».
Ο κ. Τσακαλώτος είπε, επίσης, ότι υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το νέο ασφαλιστικό, αλλά αντίθετα είναι πιο μεγάλη η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών για τα «κόκκινα» δάνεια και μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χρόνος για το συγκεκριμένο θέμα.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΕΞΙΑΔΗ - ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα - Πλούσιοι όσοι βγάζουν 1.500 ευρώ!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΛΕΞΙΑΔΗ - ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα - Πλούσιοι όσοι βγάζουν 1.500 ευρώ!

Τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα - Πλούσιοι όσοι βγάζουν 1.500 ευρώ!

«Βεβαίως θα υπάρχει φορολογική επιβάρυνση στα εισοδήματα του 2016, αλλά θα είναι δίκαιη και αναλογική και θα είναι από ένα ύψος και πάνω», δήλωσε χαρακτηριστικά, στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη.
Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το 2015 και, όπως είπε, ούτε υπάρχει, ούτε θα υπάρξει, αναδρομικά, κανένα νέο μέτρο.
Ο κ. Αλεξιάδης έκανε λόγο για υπερβολές και υποκρισία των ΜΜΕ σε ό,τι αφορά επιβαρύνσεις και περικοπές σε μισθούς 1.500 και 2.000 ευρώ, ενώ λίγο αργότερα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμένου, συντάχθηκε με την άποψη ότι το φορολογικό σύστημα έχει πολλές αδικίες. «Είναι σαφέστατο ότι το υπάρχον φορολογικό σύστημα δεν είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία και την οικονομία να αναπτυχθεί. Υπάρχει πίεση, λόγω των συμφωνιών που έχουν γίνει, προσπαθούμε να κάνουμε πιο λογικές τις διατάξεις, που είναι σε πολλές περιπτώσεις παράλογες και άδικες» είπε χαρακτηριστικά.
«Αν ήθελα να βάλω έναν τίτλο στην φορολογική ιστορία της χώρας θα ήταν, "τέλειωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα"», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.
Απάντηση
O σάλος που προκλήθηκε πάντως οδήγησε τον κ. Αλεξιάδη να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
Η προσπάθεια ορισμένων να απομονώσουν και να παρερμηνεύσουν μια φράση μου, που αφορούσε τις διαχρονικές υπερβολές-αντιφάσεις και αδικίες του φορολογικού συστήματος, με αναγκάζει να δηλώσω ότι:
1.Η συγκεκριμένη φράση, αφορούσε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, όπου οι πρόεδροί τους έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες χρεώσεις από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ (ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δραχμών)και τα επακόλουθα των χρεώσεων αυτών.
2.Δήλωσα με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση έχει εντοπίσει ανάλογα προβλήματα του φορολογικού συστήματος και προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει, στα δεδομένα δημοσιονομικά πλαίσια και στις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα.
3.Ευτυχώς υπάρχει το σχετικό video https://www.youtube.com/watch?v=3brCXAu4qtg (στο 7:16’’) στο οποίο με σαφήνεια απεικονίζεται το ακριβές περιεχόμενο των όσων είπα, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ. Η ακριβής φράση μου είναι: «Σε ό,τι αφορά δε τον τίτλο που είπατε, εγώ από τα 56 μου χρόνια, ασχολούμαι 36 με τα ζητήματα φορολογίας. Αυτό που θα έβαζα σαν τίτλο στην φορολογική ιστορία της χώρας είναι: «Τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα».
4.Δήλωσα με σαφήνεια ότι η καταστροφολογία και η παραπληροφόρηση για αναδρομικές φορολογίες κλπ για τα εισοδήματα του 2015 ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ, αφού ψηφίστηκε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων (και την Τρίτη εισάγεται στην ολομέλεια) η σχετική τροπολογία, για να ξεκινήσουν οι φορολογικές δηλώσεις για το 2015.
5. Δήλωσα με σαφήνεια, ότι οι δεσμεύσεις του Ν. 4336/2015 (που τμήμα τους είναι στη διαπραγμάτευση) έχουν ψηφιστεί από 221 βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους τώρα, κάνουν κριτική στην υλοποίηση της συμφωνίας που ψήφισαν!

Τρ. Αλεξιάδης: «Ορισμένοι απομόνωσαν και παρερμήνευσαν τη φράση που χρησιμοποίησα στην σημερινή μου ομιλία στη Βουλή» 

Αθήνα, 18 Μαρτίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη 

Η προσπάθεια ορισμένων να απομονώσουν και να παρερμηνεύσουν μια φράση μου, που αφορούσε τις διαχρονικές υπερβολές-αντιφάσεις και αδικίες του φορολογικού συστήματος, με αναγκάζει να δηλώσω ότι:

1.Η συγκεκριμένη φράση, αφορούσε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, όπου οι πρόεδροί τους έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες χρεώσεις από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ (ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δραχμών) και τα επακόλουθα των χρεώσεων αυτών.

2.Δήλωσα με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση έχει εντοπίσει ανάλογα προβλήματα του φορολογικού συστήματος και προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει, στα δεδομένα δημοσιονομικά πλαίσια και στις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα.

3.Ευτυχώς υπάρχει το σχετικό video https://www.youtube.com/watch?v=3brCXAu4qtg (στο 7:16’’) στο οποίο με σαφήνεια απεικονίζεται το ακριβές περιεχόμενο των όσων είπα, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ. Η ακριβής φράση μου είναι: «Σε ό,τι αφορά δε τον τίτλο που είπατε, εγώ από τα 56 μου χρόνια, ασχολούμαι 36 με τα ζητήματα φορολογίας. Αυτό που θα έβαζα σαν τίτλο στην φορολογική ιστορία της χώρας είναι: «Τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα».

4.Δήλωσα με σαφήνεια ότι η καταστροφολογία και η παραπληροφόρηση για αναδρομικές φορολογίες κλπ για τα εισοδήματα του 2015 ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ, αφού ψηφίστηκε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων (και την Τρίτη εισάγεται στην ολομέλεια) η σχετική τροπολογία, για να ξεκινήσουν οι φορολογικές δηλώσεις για το 2015.

5. Δήλωσα με σαφήνεια, ότι οι δεσμεύσεις του Ν. 4336/2015 (που τμήμα τους είναι στη διαπραγμάτευση) έχουν ψηφιστεί από 221 βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους τώρα, κάνουν κριτική στην υλοποίηση της συμφωνίας που ψήφισαν!

http://taxheaven.gr

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΓΚΑΦΑ Νέα απίστευτη γκάφα Αλεξιάδη: Εξέδωσε ανακοίνωση που μιλάει για... δραχμές!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΓΚΑΦΑ

Νέα απίστευτη γκάφα Αλεξιάδη: Εξέδωσε ανακοίνωση που μιλάει για... δραχμές!

Νέα απίστευτη γκάφα Αλεξιάδη: Εξέδωσε ανακοίνωση που μιλάει για... δραχμές!

Από γκάφα σε γκάφα οδηγείται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης., Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη δήλωσή του ότι τα άσχημα πέρασαν, έρχονται τα χειρότερα ο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι κάποιοι παρερμηνεύουν τη φράση του.
Ωστόσο, στην ίδια ανακοίνωση ο υπουργός αναφέρεται σε... δραχμές, ξεχνώντας προφανώς ότι έχουμε ευρώ και η Ελλάδα δεν έχει βγει από το κοινό νόμισμα.
Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Η προσπάθεια ορισμένων να απομονώσουν και να παρερμηνεύσουν μια φράση μου, που αφορούσε τις διαχρονικές υπερβολές-αντιφάσεις και αδικίες του φορολογικού συστήματος, με αναγκάζει να δηλώσω ότι:
1.Η συγκεκριμένη φράση, αφορούσε τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, όπου οι πρόεδροί τους έρχονται αντιμέτωποι με μεγάλες χρεώσεις από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ (ύψους εκατοντάδων χιλιάδων δραχμών) και τα επακόλουθα των χρεώσεων αυτών.
2.Δήλωσα με σαφήνεια ότι η κυβέρνηση έχει εντοπίσει ανάλογα προβλήματα του φορολογικού συστήματος και προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει, στα δεδομένα δημοσιονομικά πλαίσια και στις συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα.
3.Ευτυχώς υπάρχει το σχετικό video https://www.youtube.com/watch?v=3brCXAu4qtg (στο 7:16’’) στο οποίο με σαφήνεια απεικονίζεται το ακριβές περιεχόμενο των όσων είπα, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΟΔΟ. Η ακριβής φράση μου είναι: «Σε ό,τι αφορά δε τον τίτλο που είπατε, εγώ από τα 56 μου χρόνια, ασχολούμαι 36 με τα ζητήματα φορολογίας. Αυτό που θα έβαζα σαν τίτλο στην φορολογική ιστορία της χώρας είναι: «Τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα».
4.Δήλωσα με σαφήνεια ότι η καταστροφολογία και η παραπληροφόρηση για αναδρομικές φορολογίες κλπ για τα εισοδήματα του 2015 ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ, αφού ψηφίστηκε στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων (και την Τρίτη εισάγεται στην ολομέλεια) η σχετική τροπολογία, για να ξεκινήσουν οι φορολογικές δηλώσεις για το 2015.
5. Δήλωσα με σαφήνεια, ότι οι δεσμεύσεις του Ν. 4336/2015 (που τμήμα τους είναι στη διαπραγμάτευση) έχουν ψηφιστεί από 221 βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους τώρα, κάνουν κριτική στην υλοποίηση της συμφωνίας που ψήφισαν!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ με αιχμές για οικονομική ανεπάρκεια

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ με αιχμές για οικονομική ανεπάρκεια

Σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ με αιχμές για οικονομική ανεπάρκεια

Σφοδρή επίθεση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξαπολύουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, επικρίνοντας τη στάση του Ταμείου στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση Αθήνας - θεσμών.
Η ανακοίνωση δημιουργεί τις προϋποθέσεις μιας νέας ρήξης με το ΔΝΤ παρά το γεγονός ότι μόλις χθες το βράδυ ο Ευκλ. Τσακαλώτος έλεγε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία.
Συγκεκριμένα, πηγές του υπουργείου εκφράζουν την έκπληξή τους για τη στάση του ΔΝΤ καθώς όπως επισημαίνουν,  «οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική».
«Υποστηρίζουν ότι αν το αφορολόγητο μειωθεί πολύ ​για όλους, ακόμη και για όσους έχουν εισόδημα πάνω από 40.000 ευρώ, τότε βοηθάμε τους φτωχούς, όχι τους πλούσιους» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν:
«Με αυτή την πρωτότυπη (;) άποψη - για την οποία Ανταμ Σμιθ, Τζον Μ​έιναρντ Κ​έινς, Μ​ίλτον Φρ​ίντμαν και άλλοι αντίστοιχοι οικονομολόγοι θα είχαν υπαρξιακό πρόβλημα... -  είναι φανερό ότι ο... παραδοσιακός υποστηριχτής των φτωχών του πλανήτη, το Ταμείο δηλαδή, μάλλον δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα!»

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΣΟΔΑ Νέες βόμβες: Αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα και φόρος για αγορά αυτοκινήτων!

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΣΟΔΑ

Νέες βόμβες: Αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα και φόρος για αγορά αυτοκινήτων!

Νέες βόμβες: Αύξηση του ΕΦΚ στα καύσιμα και φόρος για αγορά αυτοκινήτων!

Νέες βόμβες στις τσέπες των Ελλήνων, βάζουν οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι με σκοπό την είσπραξη επιπλέον εσόδων ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για έσοδα επιπλέον από τα μέτρα που φαίνεται να έχουν κλειδώσει με τους δανειστές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα που θα επιβαρύνει όλους τους οδηγούς αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης. Η πρόταση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η τιμή των καυσίμων είναι χαμηλά αυτή την περίοδο και δεν θα επιβαρύνει ένας νέος φόρος σημαντικά τις τσέπες των Ελλήνων.
Επίσης, προτείνεται η επιβολή ενός ακόμη φόρου στα νέα αυτοκίνητα μικρού και μεσαίου κυβισμού. Απορρίφθηκε η πρόταση για επιβολή ειδικού τέλους στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ.
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συζήτηση για την πιθανότητα αύξησης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα. Μάλιστα προς αυτήν την κατεύθυνση συνηγορεί, η μεγάλη αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, ο χαμηλός πληθωρισμός και η σίγουρη εισπρακτική τους επιτυχία τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Στο τραπέζι έχουν πέσει κι άλλες προτάσεις, όπως η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές η οποία έχει απορριφθεί από τους δανειστές αλλά δεν θα πρέπει και να αποκλειστεί στο μέλλον.
Στα μη εισπρακτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί είναι τα έσοδα από τις παιχνιδομηχανές του ΟΠΑΠ, περικοπές στις αμυντικές δαπάνες ύψους 400 – 500 εκατ. ευρώ, έσοδα από τηλεοπτικές διαφημίσεις κ.λπ.

Αριθ. πρωτ.: ΑΤΚΕ 1036165 ΕΞ 2016 920/4.3.2016 Σχετικά με την παράταση ή την επέκταση του χρονικού περιθωρίου υποβολής φορολογικών δηλώσεων - Απάντηση στη με αριθμ. πρωτ.2891/3.2.2016 ερώτηση

Αριθ. πρωτ.: ΑΤΚΕ 1036165 ΕΞ 2016 920/4.3.2016
Σχετικά με την παράταση ή την επέκταση του χρονικού περιθωρίου υποβολής φορολογικών δηλώσεων - Απάντηση στη με αριθμ. πρωτ.2891/3.2.2016 ερώτηση

Αθήνα,04/03/2016
Αριθ. Πρωτ: ΑΤΚΕ 1036165 ΕΞ 2016 920

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ταχ. Δ/νση : Λεωχάρους 2
Ταχ. Κωδ. : 105 62 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες : Μ.Λυμπέρη
Τηλέφωνο : 210 33.75.247
FAX: 210.32.35.135
e-mail: mlyb@l988.syzefxis.gov.gr

ΠΡΟΣ : Τη Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων

ΚΟΙΝ: Βουλευτή κ. Α. Μεγαλομύστακα
(Δια της Βουλής των Ελλήνων)

ΘΕΜΑ:Απάντηση στη με αριθμ. πρωτ.2891/3.2.2016 ερώτηση.

Σε απάντηση της με αριθμ.πρωτ.2891/3.2.2016 ερώτησης, που κατατέθηκε από τον ανωτέρω Βουλευτή, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Α.Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για τα φορολογικά έτη 2015 και επόμενα ορίζεται από τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ.3 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 σύμφωνα με τις οποίες η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 30ή Απριλίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους. Η προθεσμία υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων για τα ίδια φορολογικά έτη ορίζεται από τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της παρ.2 του άρθρου 68 του ίδιου νόμου σύμφωνα με τις οποίες η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την τελευταία ημέρα του έκτου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους.

Το ζήτημα της παράτασης ή της επέκτασης του χρονικού περιθωρίου υποβολής φορολογικών δηλώσεων εξετάζεται κάθε φορά σε συνάρτηση με τους λόγους που υπαγορεύουν τη χορήγηση της παράτασης καθώς και με την υποβαλλόμενη ροή των φορολογικών δηλώσεων.

Β. Η Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γ.Γ.Δ.Ε. προβαίνει σε όλες εκείνες τις ενέργειες τεχνικά και επιχειρησιακά, προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος κατά την υποβολή των δηλώσεων εντός της προθεσμίας που ισχύει και με την προϋπόθεση ότι η κατανομή της υποβολής είναι κανονική και δεν παρουσιάζει ακραίες συμπεριφορές. 

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα η ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων οικονομικού έτους 2014, η οποία παρότι ξεκίνησε στις 20 Μαρτίου, μέχρι το τέλος Απριλίου είχε παραληφθεί μόλις το 3,7 % των δηλώσεων, μέχρι τέλος Μαΐου το 22,3%, μέχρι τέλος Ιουνίου (καταληκτική) το 71,3%, ενώ το υπόλοιπο 28,7 % παραλήφθηκε το α' 15νθήμερο του Ιουλίου (παράταση εμπρόθεσμης υποβολής). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι παρελήφθησαν σε μια μόνο ημέρα (14.07.2014 τελευταία) 276.326 (ποσοστό 4,7%) οριστικές δηλώσεις φυσικών προσώπων, πέραν των συνυποβαλλόμενων εντύπων Ε2 και Ε3.

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση η υπηρεσία μεριμνά για την ομαλή παραλαβή των δηλώσεων και την άμεση αποκατάσταση οποιοσδήποτε προβλήματος τυχόν προκύψει.


Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΤΡΥΦΩΝ Ζ.ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ


---------------


Η ερώτηση του Βουλευτή

-    Είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα taxis να ανταπεξέλθει, χωρίς να καταρρεύσει, έτσι ώστε να γίνει η υποβολή των δηλώσεων μέσα στις συγκεκριμένες ημερομηνίες;
-    Είναι αρκετός αυτός ο χρόνος έτσι ώστε να μπορέσουν όλοι οι φορολογούμενοι συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων να υποβάλλουν φορολογική δήλωση;
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η κατάσταση των προηγούμενων ετών, με κατάρρευση του συστήματος και με συνεχόμενες παρατάσεις, διότι οι φορολογούμενοι ταλαιπωρούνται. Επίσης θα ήταν καλό να αυξηθεί το χρονικό περιθώριο υποβολής φορολογικών δηλώσεων έτσι ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα, να μη δημιουργούνται εμπόδια για τους πολίτες αλλά και στην εργασία των λογιστών. Επίσης να συνεκτιμηθεί ότι δεν πρέπει να δίνονται συνεχώς παρατάσεις αλλά δέον να υπάρχει εξαρχής εύλογη προθεσμία ώστε όλοι οι 
φορολογούμενοι, φυσικά και νομικά πρόσωπα, να μπορούν να κάνουν με ασφάλεια τον προγραμματισμό τους.

Ο ερωτών Βουλευτής Αναστάσιος Μεγαλομύστακας

Αριθ. πρωτ.: ΑΤΚΕ 1037864 ΕΞ 2016 /834/4.3.2016 Αποτελέσματα ελέγχων Σ.Δ.Ο.Ε., Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ - Σχετικά με την αριθ.2578/22-1-2016 ερώτηση

Αριθ. πρωτ.: ΑΤΚΕ 1037864 ΕΞ 2016 /834/4.3.2016
Αποτελέσματα ελέγχων Σ.Δ.Ο.Ε., Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., ΚΕΜΕΕΠ, ΚΕΦΟΜΕΠ - Σχετικά με την αριθ.2578/22-1-2016 ερώτηση

Αθήνα 04/03/2016
Αριθ. Πρωτ:ΑΤΚΕ 1037864 ΕΞ 2016 /834

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΠΡΟΣ : Τη Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων

ΚΟΙΝ: Βουλευτή κ. X. Μπουκώρο
Δια της Βουλής των Ελλήνων

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την αριθ.2578/22-1-2016 ερώτηση

Σε απάντηση της με αριθ. πρωτ. 2578/22-1-2016 ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. X. Μπουκώρος, σας γνωρίζουμε ότι:

Α. Βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Οικονομικών είναι η διενέργεια φορολογικών ελέγχων προς όλες τις κατευθύνσεις, χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις και προς το σκοπό αυτό προωθείται κάθε αναγκαίο διοικητικό ή νομοθετικό ή άλλο μέτρο, καθώς και κάθε απαραίτητη ενέργεια σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Στις περιπτώσεις που από το φορολογικό έλεγχο προκύπτουν οποιεσδήποτε παραβάσεις, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις κατά τις κείμενες διατάξεις. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στο ερώτημα 1, σχετικά με το πλήθος των φορολογικών ελέγχων που έχουν διενεργηθεί, σας γνωρίζουμε ότι όπως προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία της Γενικής Δνσης Φορολογικής Διοίκησης /Δνση Ελέγχων για το έτος 2015 ολοκληρώθηκαν συνολικά 25.171 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι από τις Δ.Ο.Υ και τα ελεγκτικά κέντρα ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ και ΚΕ.ΦΟ.ΜΕΠ.

Β. Η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) το έτος 2015 διενήργησε 11.359 προληπτικούς ελέγχους. Σε 3.159 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις με διαφορές προς καταλογισμό 5.738.764,06 ευρώ. Επιπλέον, διενεργήθηκαν 149 έρευνες, κυρίως φοροδιαφυγής, με συνολικά
διαφυγόντα έσοδα 76.600.689,36 ευρώ. Από το σύνολο των ερευνών 77 αφορούν σε υποθέσεις απάτης στο Φ,Π.Α. με συνολικά διαφυγόντα έσοδα 71.714.390,85 ευρώ.

Γ. Κατά το έτος 2015 το Σ.Δ.Ο.Ε., στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του, διενήργησε συνολικά 24.273 ελέγχους. Από τους ελέγχους αυτούς βρέθηκαν συνολικά 10.496 παραβάτες και διαπιστώθηκαν 421.029 παραβάσεις. Το μέσο ποσοστό παραβατικότητας διαμορφώθηκε στο 43,24 %.

Στους ελέγχους αυτούς περιλαμβάνονται και οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του θέρους 2015 και συγκεκριμένα για το χρονικό διάστημα 27.07.2015 έως 20.09.2015, κατόπιν εντολής του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Τρ. Αλεξιάδη.

Δ. α. το χρηματικό ποσό στο οποίο ανέρχονται συνολικά οι συναλλαγές που έγιναν με πλαστά και εικονικά στοιχεία για τις οποίες εκδόθηκαν Αποφάσεις Επιβολής Προστίμου (ΑΕΠ) κατά τη διάρκεια της περιόδου 01/01/2015 - 31/12/2015 και αφορούσαν στη χρήση 2015 αλλά και σε παλαιότερες χρήσεις είναι 1.183.803.578,96 ευρώ. Επισημαίνεται ότι το ποσό αυτό αφορά σε άθροισμα αξίας συναλλαγών και ότι για διάπραξη παράβασης από 17/10/2015 (Ν. 4337/2015) δεν καταλογίζονται πρόστιμα για τις συγκεκριμένες συναλλαγές.
β. Σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα ELENXIS, το πλήθος των καταλογιστικών πράξεων που εκδόθηκαν το 2015 ανήλθαν σε 32.693 με ποσό βεβαίωσης 3.964.676.296,51 ευρώ. Οι αντίστοιχες εισπράξεις για το 2015 ανήλθαν σε 15.727 με ποσό είσπραξης 386.701.407,82 ευρώ.



Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΤΡΥΦΩΝ Ζ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ

Αρ. πρωτ.: ΔΕΛ Η 1043135 ΕΞ 2016/17.3.2016 Διακοπή της σχέσης των μελών Δ.Σ Ανωνύμων Εταιρειών και διαχειριστή προσωπικών Εταιρειών, με την ένταξη των εταιρειών αυτών σε καθεστώς εκκαθάρισης

Αρ. πρωτ.: ΔΕΛ Η 1043135 ΕΞ 2016/17.3.2016
Διακοπή της σχέσης των μελών Δ.Σ Ανωνύμων Εταιρειών και διαχειριστή προσωπικών Εταιρειών, με την ένταξη των εταιρειών αυτών σε καθεστώς εκκαθάρισης

Αθήνα, 17 Μαρτίου 2016
Αρ.Πρωτ: ΔΕΛ Η 1043135 ΕΞ 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ
ΤΜΗΜΑ Η' ΜΗΤΡΩΟΥ ΚΑΙ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ.: 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες: Α.Κύρλα
Τηλέφωνο: 210 3375885
Fax:    2103375354
E-mail: d.eleg8@mofadm.gr

ΘΕΜΑ: «Διακοπή της σχέσης των μελών Δ.Σ Ανωνύμων Εταιρειών και διαχειριστή προσωπικών Εταιρειών, με την ένταξη των εταιρειών αυτών σε καθεστώς εκκαθάρισης».

Με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Όπως μας γνώρισε η Διεύθυνση Εταιρειών και Γ.Ε.ΜΗ. του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, με την ένταξη των προσωπικών (Ο.Ε.,Ε.Ε.) και κεφαλαιουχικών εταιρειών (Ε.Π.Ε.,Α.Ε.) σε καθεστώς εκκαθάρισης, παύουν οι εξουσίες εκπροσώπησης του/των διαχειριστού/ών και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, κατά περίπτωση και εκκινούν οι εξουσίες του/των εκκαθαριστού/ών.

Ως εκ τούτου, για την ορθή εφαρμογή των ανωτέρω, τα πρόσωπα που έχουν οριστεί διαχειριστές σε προσωπικές εταιρείες, Ε.Π.Ε. ή μέλη Δ.Σ.σε Ανώνυμες Εταιρείες πρέπει να απεικονίζονται στο υποσύστημα Μητρώου με τις εν λόγω ιδιότητες, μέχρι το χρόνο λύσης των εταιρειών αυτών.

Κατόπιν των ανωτέρω, με την καταχώρηση των ανωτέρω εταιρειών στο υποσύστημα Μητρώου «υπό εκκαθάριση», θα καταχωρείται ταυτόχρονα και η διακοπή της σχέσης του/των διαχειριστή /τών ή των μελών Δ.Σ., κατά περίπτωση.




Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΚΑΣ

Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Διοίκησης

ΠΟΛ.1035/18.3.2016 Κοινοποίηση της 47/2015 Γνωμοδότησης της Α' Τακτικής Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ.

ΠΟΛ.1035/18.3.2016
Κοινοποίηση της 47/2015 Γνωμοδότησης της Α' Τακτικής Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ.

Αθήνα, 18 Μαρτίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση: Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ.: 101 84 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 - 3375315,149
ΦΑΞ: 210 - 3375001

ΠΟΛ 1035/2016

ΘΕΜΑ: Κοινοποίηση της 47/2015 Γνωμοδότησης της Α' Τακτικής Ολομέλειας του Ν.Σ.Κ.

Σας κοινοποιούμε για ενημέρωσή σας την 47/2015 ομόφωνη Γνωμοδότηση της Α' Τακτικής Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που έγινε δεκτή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών.

1. Σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση αυτή, το εισόδημα από αλιεύματα αλιευτικών σκαφών, ολικής χωρητικότητας μέχρι 10 κόρους, φορολογείται βάσει των περί φορολογίας πλοίων διατάξεων του ν. 27/1975 και όχι ως εισόδημα από γεωργική επιχείρηση, κατά τις διατάξεις των άρθρων 40 και 42 του ν. 2238/1994.

2. Συνεπώς το εισόδημα από αλιεύματα αλιευτικών σκαφών ολικής χωρητικότητας μέχρι 10 κόρους φορολογείται βάσει των διατάξεων του ν. 27/1975 και ειδικότερα με βάση τις διατάξεις του άρθρου 12 του νόμου αυτού, (Φορολογία πλοίων δεύτερης κατηγορίας) και όχι με βάσει τις διατάξεις των άρθρων 40 και 42 του ν. 2238/1994 (παλαιού ΚΦΕ) οι οποίες ίσχυαν μέχρι 31.12.2013.




Ακριβές Αντίγραφο  
Η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Διοίκησης

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΑΪΤΗΣ

Αριθ. πρωτ.: ΑΤΚΕ 1037427 ΕΞ 2016/718/4.3.2016 Σχετικά με την δυνατότητα υποβολής αρχικών ή συμπληρωματικών αιτήσεων για επιστροφή Φ.Π.Α. σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος μετά την πάροδο αυτής - Απάντηση στην αριθ. 2168/31-12-2015 ερώτηση

Αριθ. πρωτ.: ΑΤΚΕ 1037427 ΕΞ 2016/718/4.3.2016
Σχετικά με την δυνατότητα υποβολής αρχικών ή συμπληρωματικών αιτήσεων για επιστροφή Φ.Π.Α. σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος μετά την πάροδο αυτής - Απάντηση στην αριθ. 2168/31-12-2015 ερώτηση

Αθήνα, 4-3-16
Αριθ. Πρωτ.ΑΤΚΕ 1037427 ΕΞ 2016/718

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Ταχ. Δ/νση : Λεωχάρους 2
Ταχ. Κωδ. : 105 62 ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: Ε. Αυγερινού
Τηλέφωνο : 210.33.75.066
210.33.75.247
FAX : 210.32.35.135

ΠΡΟΣ : Τη Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου
Τμήμα Ερωτήσεων

ΚΟΙΝ: 1. Γραφείο Υπουργού
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αχαρνών 2, 10176, Αθήνα

2. Βουλευτή κ. Φ. Αραμπατζή
Δια της Βουλής των Ελλήνων

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην αριθ. 2168/31-12-2015 ερώτηση.

Σε απάντηση της με αριθ. πρωτ. 2168/31-12-2015 ερώτησης που κατέθεσε η Βουλευτής κ. Φωτεινή Αραμπατζή, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Με την ΑΥΟ ΠΟΛ.1066/2.4.2013 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την ΑΥΟ ΠΟΛ.1089/20.4.2015 και ΠΟΛ.1127/3.6.2015 τα δικαιολογητικά για την επιστροφή του Φ.Π.Α. στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 41 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν.2859/2000), όπως ισχύει, υποβάλλονται από την 1η Μαρτίου έως την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους και αφορούν το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, ενώ μη υποβολή δικαιολογητικών στην προθεσμία αυτή συνεπάγεται την απώλεια του δικαιώματος επιστροφής.

2. Λαμβανομένου υπόψη ότι η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών έχει ανατρεπτικό χαρακτήρα, δεν παρέχεται η δυνατότητα υποβολής αρχικών ή συμπληρωματικών αιτήσεων για επιστροφή Φ.Π.Α. σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος μετά την πάροδο αυτής.


Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΤΡΥΦΩΝ Ζ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Επίκαιρο φορολογικό σεμινάριο από την Ε.Φ.Ε.Ε.Α.-Φ. σε συνεργασία με την Prosvasis

Επίκαιρο φορολογικό σεμινάριο από την Ε.Φ.Ε.Ε.Α.-Φ. σε συνεργασία με την Prosvasis


ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΡΤΑΣ-ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
Ε.Φ.Ε.Ε.Α.Φ

ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ 14 – ΑΡΤΑ  47100
ΤΗΛ: 2681023534-72133-73416 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

Η  ΕΦΕΕΑΦ σε συνεργασία με την prosvasis οργανώνει επίκαιρο φορολογικό σεμινάριο με εισηγητές τους Γεώργιο Κορομηλά και Απόστολο Αλωνιάτη στις 20 Μαρτίου 2016 και ώρα 09.30 στην Άρτα στην αίθουσα του β’ ορόφου του Επιμελητηρίου Άρτας. Επισυνάπτεται ενημερωτικό έντυπο του σεμιναρίου. Το κόστος συμμετοχής θα έχει ως εξής:

Α) Μέλη της ΕΦΕΕΑΦ ταμειακώς τακτοποιημένα              ΔΩΡΕΑΝ
Β) Μέλη της ΕΦΕΕΑΦ μη τακτοποιημένα – Μη μέλη         30,00
Γ) Υπάλληλοι – Βοηθοί λογιστών                                         10,00

Για οποιαδήποτε πληροφορία – διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε στα μέλη του ΔΣ της Ένωσης.





Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Γεώργιος Θεοδόσης

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Εύδοξος Καραπέτσης