Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

BLUESKY ECONOMY 14 4 16





Πάνος Μπουσμπουρέλης
Λεωνίδας Καπερναράκος
Δημήτρης Γεωργόπουλος (δικηγόρος)
Δημήτρης Περπατάρης (εργατολόγος)
Απόστολος Αλωνιάτης
Μιλάμε για την Ηλεκτρονική Αθηνών, το πτωχευτικά δίκαιο και για φορολογικά θέματα

Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Καίριο πλήγμα στην αγορά θα φέρει η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% Φόροι: Η κυβέρνηση υλοποιεί σχετική απαίτηση του ΔΝΤ - Εντονα αντιδρά ο επιχειρηματικός κόσμος

Καίριο πλήγμα στην αγορά θα φέρει η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

Φόροι: Η κυβέρνηση υλοποιεί σχετική απαίτηση του ΔΝΤ - Εντονα αντιδρά ο επιχειρηματικός κόσμος
Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016 08:02
 
UPD:08:02
FOSPHOTOS/Konstantinos Tsakalidis
Από την έντυπη έκδοση 
Των Γιώργου Κούρου και Φάνη Ζώη 
Τις έντονες αντιδράσεις της αγοράς προκαλεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει των κανονικό συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του ΔΝΤ. Τα στελέχη του Ταμείου, όπως προκύπτει από τα έγγραφα της διαπραγμάτευσης που είχαν ανταλλαγεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά φυσικά και από τη συνομιλία του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου, πίεζαν την κυβέρνηση για «παρεμβάσεις» στον ΦΠΑ, αδιαφορώντας βέβαια ακόμη μια φορά για τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, απαίτησαν και την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 23% στα τιμολόγια της ΔΕΗ ΔΕΗ-1,38% και της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ-1,16% την οποία τελικά για να αποφύγει το οικονομικό επιτελείο αντιπρότεινε προς το κουαρτέτο την αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ, από το 23% στο 24%.
Πρόταση πάντως η οποία σε κάθε περίπτωση «φουσκώνει» τον τελικό «λογαριασμό» των επικείμενων φορολογικών αλλαγών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό και να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
INTIME NEWS
Η φημολογούμενη αύξηση στο 24% του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά, που ήδη υπολειτουργεί λόγω της δραματικής πτώσης της ζήτησης, τονίζει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑΚωνσταντίνος Μίχαλος (φωτ. αρχείου). 
Ταυτόχρονα, δε, έχει προκαλέσει αίσθηση στην αγορά, αλλά και στους φορολογούμενους, αφού αναμένεται να έχει αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, καθώς θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την ασθενική κατανάλωση με ό,τι φυσικά συνεπάγεται αυτό για την πραγματική οικονομία, η οποία εξακολουθεί να βυθίζεται στην ύφεση. Και όλα αυτά μάλιστα την ώρα που «αγνοούνται» ακόμη οι σχεδιαζόμενες ανατροπές στην έμμεση φορολογία, οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους φορολογούμενους, ειδικά δε τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού.
Στόχος πάντως της συγκεκριμένης πρότασης, η οποία εξετάζεται μάλιστα να εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται και αργότερα, είναι η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου κατά 400 - 500 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύπτει μεγάλο μέρος της «τρύπας» που δημιουργεί η αναζήτηση μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ το διάστημα 2017 - 2018.
Αντιδράσεις
Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας η σχεδιαζόμενη αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία εκατοστιαία μονάδα, από το 23% στο 24%, από την 1η Ιουλίου του 2016.
H κυβέρνηση, σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς, μπορεί να προσδοκά επιπλέον έσοδα ύψους 400-500 εκατ. ευρώ, ωστόσο, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς από την αύξηση του ΦΠΑ, η επιβάρυνση της αγοράς ετησίως θα είναι πολλαπλάσια του ποσού που προσδοκά.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρόεδρου της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου: «Η επιμελητηριακή κοινότητα έχει αναδείξει επανειλημμένα τις εφιαλτικές συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκείται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο να βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη με ένα ανεξέλεγκτο κύμα πτωχεύσεων, αρνητικών επενδύσεων και επιχειρηματικής μετανάστευσης. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι προειδοποιήσεις έχουν επιβεβαιωθεί στην πράξη, από τον αυξανόμενο αριθμό των λουκέτων, των αρνητικών επενδύσεων, αλλά και των επιχειρήσεων που οδηγούνται στην έξοδο από την Ελλάδα, αναζητώντας ένα βιώσιμο περιβάλλον σε χώρες των Βαλκανίων και της Ε.Ε. Η φημολογούμενη αύξηση στο 24% του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ θα δώσει τη χαριστική βολή στην αγορά, που ήδη υπολειτουργεί λόγω της δραματικής μείωσης της ζήτησης, εξαιτίας της ανέχειας που βιώνουν οι καταναλωτές. Κάθε αύξηση των τιμών των προϊόντων σημαίνει και μείωση πωλήσεων. Και δυστυχώς, αυτή την εξαιρετικά δυσμενή περίοδο, ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που, όσο και αν το θέλουν, θα καταφέρουν να απορροφήσουν οι ίδιες την αύξηση των τιμών που θα προκαλέσει η άνοδος του συντελεστή ΦΠΑ. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας δεν μπορεί να γίνει με αποσπασματικά εισπρακτικά μέτρα. Αντίθετα, μάλιστα, η δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου και η μείωση της φορολογίας συνθέτουν το μοναδικό αντίδοτο στην ύφεση. Ας ελπίσουμε ότι η Πολιτεία θα αφυπνιστεί προτού να είναι πολύ αργά και δεν θα επιβεβαιώσει τα νέα σενάρια για δυσβάστακτες φορολογικές επιβαρύνσεις».
EUROKINISSI
Μία αύξηση του ΦΠΑ θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην αγορά, ενώ θα έχει αρνητικές συνέπειες σε βασικούς τομείς της οικονομίας. Ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει μόνο με την υπερφορολόγηση, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου (φωτ. αρχείου). 
Από την πλευρά του σε ερώτηση της «Ν» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου ανέφερε: «Συνεχίζεται ανελέητη η φοροεπιδρομή που έχει πλήξει βάναυσα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μία ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην αγορά, καθώς θα μειωθεί η κατανάλωση, πολλές επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να αντέξουν, ενώ θα έχει αρνητικές συνέπειες σε βασικούς τομείς της οικονομίας μας. Ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει μόνο με την υπερφορολόγηση».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η υιοθέτηση της εν λόγω πρότασης θα φέρει άμεσα ανατιμήσεις σε όλες τις υπηρεσίες και σε πολλά προϊόντα που σήμερα είναι στο 23%.
Δεύτερο κύμα στα νησιά
Εκτός από την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%, τον προσεχή Ιούλιο θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα αυξήσεων στα νησιά, μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος (μειωμένοι συντελεστές κατά 30% συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα) που ίσχυε μέχρι πρότινος και επί της ουσίας, από την 1η Ιανουαρίου 2017, φέρνει το ίδιο καθεστώς σε όλη τη χώρα χωρίς διαφοροποιήσεις στους συντελεστές που ισχύουν, δηλαδή 6%, 13% και 23% ή 24% εφόσον υιοθετηθεί η σχετική πρόταση.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχαν αναπροσαρμοστεί οι συντελεστές ΦΠΑ σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο, ενώ θα ακολουθήσουν δύο ακόμη ομάδες νησιών την 1η Ιουνίου 2016 και την 1η Ιανουαρίου 2017, με τα απομακρυσμένα νησιά να μπαίνουν στην τελευταία ομάδα.

Ξαναρχίζει το μαρτύριο με τα άδεια κρατικά ταμεία

Ξαναρχίζει το μαρτύριο με τα άδεια κρατικά ταμεία

Με το βλέμμα στα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις θα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο ενόσω θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για την 1η αξιολόγηση.
ksanarxizei-to-marturio-me-ta-adeia-kratika-tameia
 
Με το βλέμμα στα ταμειακά διαθέσιμα αλλά και στις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας θα βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο ενόσω θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης.
Όσο περνούν οι ημέρες τόσο μεγαλώνει η αγωνία καθώς η ζημιά για την οικονομία μεγαλώνει. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα φουσκώνουν καθώς το Γενικό Λογιστήριο, όσο δεν φαίνεται …δόση στον ορίζοντα, κρατάει ρευστότητα μεταθέτοντας το πρόβλημα στους προμηθευτές του. Από την άλλη, οι συνεχείς καθυστερήσεις έχουν ως αποτέλεσμα οι φορολογικές υποχρεώσεις να μετατίθενται για… αργότερα. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας αλλά και τα πρόσθετα φορολογικά βάρη, θα επιβληθούν πρακτικά από το β’ εξάμηνο κάτι που σημαίνει πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά αλλά και κίνδυνος εκτόξευσης αυτή τη φορά των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το δημόσιο.
Όσον αφορά στις δανειακές υποχρεώσεις του δημοσίου, η κυβέρνηση φαίνεται ότι εξαντλεί τα τελευταία χρονικά περιθώρια. Ευτυχώς οι επόμενες έξι εβδομάδες δεν έχουν … δόση. Όπως και πέρυσι όμως, χρονικά περιθώρια πέραν του Ιουλίου, δεν υπάρχουν και πάλι λόγω ΕΚΤ.
Το περυσινό σκηνικό με τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να αγωνίζονται ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου να καλύψουν τις υποχρεώσεις εντός και εκτός συνόρων επαναλαμβάνεται, ευτυχώς σε μικρότερη κλίμακα λόγω του ότι είναι πολύ μικρότερες οι δανειακές υποχρεώσεις. Βέβαια, εντός των επόμενων ωρών ή ημερών που θα ανακοινωθεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο τρίμηνο, θα φανεί πώς ακριβώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα σε επίπεδο δημοσίων εσόδων. Το δίμηνο, κύλησε καλά αλλά για συγκυριακούς λόγους όπως παραδέχτηκε το οικονομικό επιτελείο. Ο Μάρτιος, ήταν προϋπολογισμένο να είναι ένας δύσκολος μήνας που θα άφηνε πίσω του ταμειακά ελλείμματα ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Απρίλιο.
Η μηνιαία κατανομή εσόδων και δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού δείχνει τα εξής:
3.  Τον Μάρτιο ήταν προϋπολογισμένο να υπάρξουν ταμειακά ελλείμματα (σ.σ τον 3ο μήνα του χρόνου θα πρέπει και πάλι να πληρώσουμε 750 εκατ. ευρώ σε τόκους). Από την ανακοίνωση των στοιχείων 3μηνου θα φανεί αν αυτά τα ελλείμματα θα έχουν συγκρατηθεί και πάλι μέσα από την υπερσυγκράτηση των δαπανών.
4.  Ο Απρίλιος φέρνει πρόσθετα ταμειακά ελλείμματα άνω των 900 εκατ. ευρώ Οι τόκοι του μήνα θα διαμορφωθούν στα 420 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά έσοδα προβλέπονται στα 3,589 δις. ευρώ και οι δαπάνες στα 4,314 δισ. ευρώ.
Το ταμειακό έλλειμμα, θα κορυφωθεί το Ιούνιο. Το «φούσκωμα» κατά το πρώτο εξάμηνο και το «ξεφούσκωμα» κατά το 2ο του ταμειακού ελλείματος, οφείλεται στο μόνιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τα τελευταία χρόνια και το οποίο έχει να κάνει με την ανισοκατανομή στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων. Αρκεί να σημειωθεί ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (δηλαδή το σύνολο των εσόδων χωρίς όμως σε αυτά να περιλαμβάνονται οι εισπράξεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων) είναι προϋπολογισμένο να διαμορφωθούν στα 49,107 δις. ευρώ για ολόκληρο το 2016. Ωστόσο, μέχρι το τέλος Ιουνίου είναι προγραμματισμένο να εισπραχθούν μόλις τα 20,18 δις. ευρώ. Δηλαδή, στο πρώτο μισό του έτους, είναι προϋπολογισμένο οι φορολογούμενοι να πληρώσουν το 40% των φόρων. Αυτή η ανισοκατανομή των φορολογικών βαρών οφείλεται σε τρεις λόγους:
1. Στο 2ο εξάμηνο εισπράττονται τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία από μόνα τους είναι ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
2. Μετά τον Ιούλιο ξεκινάει κάθε χρόνο είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων
3. Στα βάρη του β’ εξαμήνου, προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια και οι φόροι ακινήτων με χαρακτηριστικότερο τον ΕΝΦΙΑ.

Οι δανειακές υποχρεώσεις

Εκτός από τα ελλείμματα στο εσωτερικό, το οικονομικό επιτελείο πρέπει να καλύψει και τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας. Πρακτικά, μεγάλες υποχρεώσεις δεν υπάρχουν μπροστά καθώς τη 13η Απριλίου ήταν προγραμματισμένο να γίνει η τελευταία πληρωμή του τρέχοντος μήνα. Η επόμενη πληρωμή είναι τον Ιούνιο τον Ιούνιο (298 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ). Ο χρόνος τελειώνει οριστικά τον Ιούλιο καθώς τα ομόλοφα της ΕΚΤ δεν μπορούν να αποπληρωθούν χωρίς τη δόση που θα φέρει η ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης.
Με την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου δόσεις συνολικού ύψους 5,9 δις. ευρώ από τη δανειακή σύμβαση των περίπου 86,5 δις. ευρώ. Πρόκειται για τις δύο επιμέρους δόσεις που κανονικά θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί στην Ελλάδα από τον Νοέμβριο (τα πρώτα 3,7 δισ. ευρώ) και τον Δεκέμβριο (τα υπόλοιπα 3,2 δισ. ευρώ)

Νωρίτερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Νωρίτερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Πρώτη καταχώρηση: 14/04/2016 - 09:36
Τελευταία δημοσίευση: 09:36My Money
Νωρίτερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου
Nωρίτερα, λόγω Πάσχα θα καταβληθούν οι συντάξεις Μαΐου.
Ειδικότερα οι συντάξεις κύριες και επικουρικές των Ασφαλιστικών Οργανισμών που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του μηνός Μαΐου 2016 θα καταβληθούν ως εξής:
- Οι συντάξεις του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.) θα καταβληθούν στις 25−04−2016 Μεγάλη Δευτέρα.
- Οι συντάξεις των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών (ΙΚΑ,ΝΑΤ) θα καταβληθούν στις 27/04/2016 Μεγάλη Τετάρτη
- Οι συντάξεις του Δημοσίου μηνός Μαΐου 2016 θα καταβληθούν, αντί της 27ης Απριλίου 2016, την 22α του ίδιου μηνός
Η απόφαση ελήφθη λόγω της ανάγκης για διευκόλυνση των συνταξιούχων των Ασφαλιστικών Οργανισμών στη συναλλαγή τους με τα Τραπεζικά Ιδρύματα της χώρας αλλά και της ανάγκης οικονομικής διευκόλυνσης των συνταξιούχων των Ασφαλιστικών Οργανισμών που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοιν. Αλληλεγγύης εν όψει της εορτής του Πάσχα.

Τι θα πληρώσουμε στην εφορία, αναλυτικοί πίνακες

Τι θα πληρώσουμε στην εφορία, αναλυτικοί πίνακες

Πρώτη καταχώρηση: 14/04/2016 - 10:25
Τελευταία δημοσίευση: 10:25My Money
Τι θα πληρώσουμε στην εφορία, αναλυτικοί πίνακες
Εναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα οδηγό για τους περισσότερους φόρους που θα κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες, αλλά και τις ελαφρύνσεις που θα έχουν πολλοί ακόμη, παρουσιάζει το Τaxheaven.
Με αναλυτικούς πίνακες μπορεί κανείς να δει τον φόρο που θα βεβαιωθεί για τα εισοδήματα του 2016, δηλαδή για τις φορολογικές δηλώσεις που θα γίνουν το 2017 με βάση τις αλλαγές που προωθεί το οικονομικό επιτελείο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το φορολογικό έχει «κλειδώσει», οπότε μισθωτοί, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν από σήμερα να γνωρίζουν τις επιβαρύνσεις ή ελαφρύνσεις που έρχονται.
Με την εφαρμογή των δύο νέων κλιμακίων στο εισόδημα των μισθωτών και συνταξιούχων προκύπτει ελάφρυνση για εισοδήματα από 27.100 έως 43.900  ευρώ, αλλά και ελάφρυνση για εισοδήματα από 50.100 έως 55.600 χιλιάδες ευρώ.
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ
Νέες κλίμακες
Κλιµάκιο εισοδήµατος (ευρώ)Φορολογικός συντελεστής %Φόρος κλιµακίου (ευρώ)Σύνολο
ΕισοδήµατοςΦόρου
(ευρώ)(ευρώ)
2000022%4400200004400
1000029%2900300007300
1000037%37004000011000
Υπερβάλλον45%
Νέα Κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης
Κλιµάκιο εισοδήµατος (ευρώ)Φορολογικός συντελεστής %Φόρος κλιµακίου (ευρώ)Σύνολο
ΕισοδήµατοςΦόρου
(ευρώ)(ευρώ)
120000,00%0120000
80002,20%17620000176
100005,00%50030000676
100006,50%650400001326
250007,50%1875650003201
1550009,00%1395022000017151
Υπερβάλων10,00%
Συγκριτικοί πίνακες εισοδημάτων και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
ΕτήσιοΠαλαιά κλιμακαΝέα κλίμακα
ΕισόδημαΦόρος Εισφ.Αλλ.ΣύνολοΦόρος Εισφ.Αλλ.ΣύνολοΔιαφορά
3.000,000,000,000,000,000,000,000,00
4.000,000,000,000,000,000,000,000,00
5.000,000,000,000,000,000,000,000,00
6.000,000,000,000,000,000,000,000,00
7.000,000,000,000,000,000,000,000,00
8.000,000,000,000,000,000,000,000,00
9.000,000,000,000,000,000,000,000,00
10.000,00100,000,00100,00200,000,00200,00100,00
11.000,00320,000,00320,00420,000,00420,00100,00
12.000,00540,000,00540,00640,000,00640,00100,00
13.000,00760,0091,00851,00860,0022,00882,0031,00
14.000,00980,0098,001.078,001.080,0044,001.124,0046,00
15.000,001.200,00105,001.305,001.300,0066,001.366,0061,00
16.000,001.420,00112,001.532,001.520,0088,001.608,0076,00
17.000,001.640,00119,001.759,001.740,00110,001.850,0091,00
18.000,001.860,00126,001.986,001.960,00132,002.092,00106,00
19.000,002.080,00133,002.213,002.180,00154,002.334,00121,00
20.000,002.300,00140,002.440,002.400,00176,002.576,00136,00
21.000,002.520,00294,002.814,002.700,00226,002.926,00112,00
22.000,002.840,00308,003.148,003.000,00276,003.276,00128,00
23.000,003.160,00322,003.482,003.300,00326,003.626,00144,00
24.000,003.480,00336,003.816,003.600,00376,003.976,00160,00
25.000,003.800,00350,004.150,003.900,00426,004.326,00176,00
26.000,004.220,00364,004.584,004.200,00476,004.676,0092,00
27.000,004.640,00378,005.018,004.500,00526,005.026,008,00
28.000,005.060,00392,005.452,004.800,00576,005.376,00-76,00
29.000,005.480,00406,005.886,005.100,00626,005.726,00-160,00
30.000,005.900,00420,006.320,005.400,00676,006.076,00-244,00
31.000,006.320,00620,006.940,005.780,00741,006.521,00-419,00
32.000,006.740,00640,007.380,006.160,00806,006.966,00-414,00
33.000,007.160,00660,007.820,006.540,00871,007.411,00-409,00
34.000,007.580,00680,008.260,006.920,00936,007.856,00-404,00
35.000,008.000,00700,008.700,007.300,001.001,008.301,00-399,00
36.000,008.420,00720,009.140,007.680,001.066,008.746,00-394,00
37.000,008.840,00740,009.580,008.060,001.131,009.191,00-389,00
38.000,009.260,00760,0010.020,008.440,001.196,009.636,00-384,00
39.000,009.680,00780,0010.460,008.820,001.261,0010.081,00-379,00
40.000,0010.100,00800,0010.900,009.200,001.326,0010.526,00-374,00
41.000,0010.520,00820,0011.340,009.660,001.401,0011.061,00-279,00
42.000,0010.940,00840,0011.780,0010.120,001.476,0011.596,00-184,00
43.000,0011.360,00860,0012.220,0010.580,001.551,0012.131,00-89,00
44.000,0011.780,00880,0012.660,0011.040,001.626,0012.666,006,00
45.000,0012.200,00900,0013.100,0011.500,001.701,0013.201,00101,00
46.000,0012.620,00920,0013.540,0011.960,001.776,0013.736,00196,00
47.000,0013.040,00940,0013.980,0012.420,001.851,0014.271,00291,00
48.000,0013.460,00960,0014.420,0012.880,001.926,0014.806,00386,00
49.000,0013.880,00980,0014.860,0013.340,002.001,0015.341,00481,00
50.000,0014.300,001.000,0015.300,0013.800,002.076,0015.876,00576,00
51.000,0014.720,002.040,0016.760,0014.260,002.151,0016.411,00-349,00
52.000,0015.140,002.080,0017.220,0014.720,002.226,0016.946,00-274,00
53.000,0015.560,002.120,0017.680,0015.180,002.301,0017.481,00-199,00
54.000,0015.980,002.160,0018.140,0015.640,002.376,0018.016,00-124,00
55.000,0016.400,002.200,0018.600,0016.100,002.451,0018.551,00-49,00
56.000,0016.820,002.240,0019.060,0016.560,002.526,0019.086,0026,00
57.000,0017.240,002.280,0019.520,0017.020,002.601,0019.621,00101,00
58.000,0017.660,002.320,0019.980,0017.480,002.676,0020.156,00176,00
59.000,0018.080,002.360,0020.440,0017.940,002.751,0020.691,00251,00
60.000,0018.500,002.400,0020.900,0018.400,002.826,0021.226,00326,00
61.000,0018.920,002.440,0021.360,0018.860,002.901,0021.761,00401,00
62.000,0019.340,002.480,0021.820,0019.320,002.976,0022.296,00476,00
63.000,0019.760,002.520,0022.280,0019.780,003.051,0022.831,00551,00
64.000,0020.180,002.560,0022.740,0020.240,003.126,0023.366,00626,00
65.000,0020.600,002.600,0023.200,0020.700,003.201,0023.901,00701,00
66.000,0021.020,002.640,0023.660,0021.160,003.291,0024.451,00791,00
67.000,0021.440,002.680,0024.120,0021.620,003.381,0025.001,00881,00
68.000,0021.860,002.720,0024.580,0022.080,003.471,0025.551,00971,00
69.000,0022.280,002.760,0025.040,0022.540,003.561,0026.101,001.061,00
70.000,0022.700,002.800,0025.500,0023.000,003.651,0026.651,001.151,00
71.000,0023.120,002.840,0025.960,0023.460,003.741,0027.201,001.241,00
72.000,0023.540,002.880,0026.420,0023.920,003.831,0027.751,001.331,00
73.000,0023.960,002.920,0026.880,0024.380,003.921,0028.301,001.421,00
74.000,0024.380,002.960,0027.340,0024.840,004.011,0028.851,001.511,00
75.000,0024.800,003.000,0027.800,0025.300,004.101,0029.401,001.601,00
76.000,0025.220,003.040,0028.260,0025.760,004.191,0029.951,001.691,00
77.000,0025.640,003.080,0028.720,0026.220,004.281,0030.501,001.781,00
78.000,0026.060,003.120,0029.180,0026.680,004.371,0031.051,001.871,00
79.000,0026.480,003.160,0029.640,0027.140,004.461,0031.601,001.961,00
80.000,0026.900,003.200,0030.100,0027.600,004.551,0032.151,002.051,00
81.000,0027.320,003.240,0030.560,0028.060,004.641,0032.701,002.141,00
82.000,0027.740,003.280,0031.020,0028.520,004.731,0033.251,002.231,00
83.000,0028.160,003.320,0031.480,0028.980,004.821,0033.801,002.321,00
84.000,0028.580,003.360,0031.940,0029.440,004.911,0034.351,002.411,00
85.000,0029.000,003.400,0032.400,0029.900,005.001,0034.901,002.501,00
86.000,0029.420,003.440,0032.860,0030.360,005.091,0035.451,002.591,00
87.000,0029.840,003.480,0033.320,0030.820,005.181,0036.001,002.681,00
88.000,0030.260,003.520,0033.780,0031.280,005.271,0036.551,002.771,00
89.000,0030.680,003.560,0034.240,0031.740,005.361,0037.101,002.861,00
90.000,0031.100,003.600,0034.700,0032.200,005.451,0037.651,002.951,00
91.000,0031.520,003.640,0035.160,0032.660,005.541,0038.201,003.041,00
92.000,0031.940,003.680,0035.620,0033.120,005.631,0038.751,003.131,00
93.000,0032.360,003.720,0036.080,0033.580,005.721,0039.301,003.221,00
94.000,0032.780,003.760,0036.540,0034.040,005.811,0039.851,003.311,00
95.000,0033.200,003.800,0037.000,0034.500,005.901,0040.401,003.401,00
96.000,0033.620,003.840,0037.460,0034.960,005.991,0040.951,003.491,00
97.000,0034.040,003.880,0037.920,0035.420,006.081,0041.501,003.581,00
98.000,0034.460,003.920,0038.380,0035.880,006.171,0042.051,003.671,00
99.000,0034.880,003.960,0038.840,0036.340,006.261,0042.601,003.761,00
100.000,0035.300,004.000,0039.300,0036.800,006.351,0043.151,003.851,00
101.000,0035.720,006.060,0041.780,0037.260,006.441,0043.701,001.921,00
102.000,0036.140,006.120,0042.260,0037.720,006.531,0044.251,001.991,00
103.000,0036.560,006.180,0042.740,0038.180,006.621,0044.801,002.061,00
104.000,0036.980,006.240,0043.220,0038.640,006.711,0045.351,002.131,00
105.000,0037.400,006.300,0043.700,0039.100,006.801,0045.901,002.201,00
106.000,0037.820,006.360,0044.180,0039.560,006.891,0046.451,002.271,00
107.000,0038.240,006.420,0044.660,0040.020,006.981,0047.001,002.341,00
108.000,0038.660,006.480,0045.140,0040.480,007.071,0047.551,002.411,00
109.000,0039.080,006.540,0045.620,0040.940,007.161,0048.101,002.481,00
110.000,0039.500,006.600,0046.100,0041.400,007.251,0048.651,002.551,00
111.000,0039.920,006.660,0046.580,0041.860,007.341,0049.201,002.621,00
112.000,0040.340,006.720,0047.060,0042.320,007.431,0049.751,002.691,00
113.000,0040.760,006.780,0047.540,0042.780,007.521,0050.301,002.761,00
114.000,0041.180,006.840,0048.020,0043.240,007.611,0050.851,002.831,00
115.000,0041.600,006.900,0048.500,0043.700,007.701,0051.401,002.901,00
116.000,0042.020,006.960,0048.980,0044.160,007.791,0051.951,002.971,00
117.000,0042.440,007.020,0049.460,0044.620,007.881,0052.501,003.041,00
118.000,0042.860,007.080,0049.940,0045.080,007.971,0053.051,003.111,00
119.000,0043.280,007.140,0050.420,0045.540,008.061,0053.601,003.181,00
120.000,0043.700,007.200,0050.900,0046.000,008.151,0054.151,003.251,00
121.000,0044.120,007.260,0051.380,0046.460,008.241,0054.701,003.321,00
122.000,0044.540,007.320,0051.860,0046.920,008.331,0055.251,003.391,00
123.000,0044.960,007.380,0052.340,0047.380,008.421,0055.801,003.461,00
124.000,0045.380,007.440,0052.820,0047.840,008.511,0056.351,003.531,00
125.000,0045.800,007.500,0053.300,0048.300,008.601,0056.901,003.601,00
126.000,0046.220,007.560,0053.780,0048.760,008.691,0057.451,003.671,00
127.000,0046.640,007.620,0054.260,0049.220,008.781,0058.001,003.741,00
128.000,0047.060,007.680,0054.740,0049.680,008.871,0058.551,003.811,00
129.000,0047.480,007.740,0055.220,0050.140,008.961,0059.101,003.881,00
130.000,0047.900,007.800,0055.700,0050.600,009.051,0059.651,003.951,00
131.000,0048.320,007.860,0056.180,0051.060,009.141,0060.201,004.021,00
132.000,0048.740,007.920,0056.660,0051.520,009.231,0060.751,004.091,00
133.000,0049.160,007.980,0057.140,0051.980,009.321,0061.301,004.161,00
134.000,0049.580,008.040,0057.620,0052.440,009.411,0061.851,004.231,00
135.000,0050.000,008.100,0058.100,0052.900,009.501,0062.401,004.301,00
136.000,0050.420,008.160,0058.580,0053.360,009.591,0062.951,004.371,00
137.000,0050.840,008.220,0059.060,0053.820,009.681,0063.501,004.441,00
138.000,0051.260,008.280,0059.540,0054.280,009.771,0064.051,004.511,00
139.000,0051.680,008.340,0060.020,0054.740,009.861,0064.601,004.581,00
140.000,0052.100,008.400,0060.500,0055.200,009.951,0065.151,004.651,00
141.000,0052.520,008.460,0060.980,0055.660,0010.041,0065.701,004.721,00
142.000,0052.940,008.520,0061.460,0056.120,0010.131,0066.251,004.791,00
143.000,0053.360,008.580,0061.940,0056.580,0010.221,0066.801,004.861,00
144.000,0053.780,008.640,0062.420,0057.040,0010.311,0067.351,004.931,00
145.000,0054.200,008.700,0062.900,0057.500,0010.401,0067.901,005.001,00
146.000,0054.620,008.760,0063.380,0057.960,0010.491,0068.451,005.071,00
147.000,0055.040,008.820,0063.860,0058.420,0010.581,0069.001,005.141,00
148.000,0055.460,008.880,0064.340,0058.880,0010.671,0069.551,005.211,00
149.000,0055.880,008.940,0064.820,0059.340,0010.761,0070.101,005.281,00
150.000,0056.300,009.000,0065.300,0059.800,0010.851,0070.651,005.351,00
151.000,0056.720,009.060,0065.780,0060.260,0010.941,0071.201,005.421,00
152.000,0057.140,009.120,0066.260,0060.720,0011.031,0071.751,005.491,00
153.000,0057.560,009.180,0066.740,0061.180,0011.121,0072.301,005.561,00
154.000,0057.980,009.240,0067.220,0061.640,0011.211,0072.851,005.631,00
155.000,0058.400,009.300,0067.700,0062.100,0011.301,0073.401,005.701,00
156.000,0058.820,009.360,0068.180,0062.560,0011.391,0073.951,005.771,00
157.000,0059.240,009.420,0068.660,0063.020,0011.481,0074.501,005.841,00
158.000,0059.660,009.480,0069.140,0063.480,0011.571,0075.051,005.911,00
159.000,0060.080,009.540,0069.620,0063.940,0011.661,0075.601,005.981,00
160.000,0060.500,009.600,0070.100,0064.400,0011.751,0076.151,006.051,00
161.000,0060.920,009.660,0070.580,0064.860,0011.841,0076.701,006.121,00
162.000,0061.340,009.720,0071.060,0065.320,0011.931,0077.251,006.191,00
163.000,0061.760,009.780,0071.540,0065.780,0012.021,0077.801,006.261,00
164.000,0062.180,009.840,0072.020,0066.240,0012.111,0078.351,006.331,00
165.000,0062.600,009.900,0072.500,0066.700,0012.201,0078.901,006.401,00
166.000,0063.020,009.960,0072.980,0067.160,0012.291,0079.451,006.471,00
167.000,0063.440,0010.020,0073.460,0067.620,0012.381,0080.001,006.541,00
168.000,0063.860,0010.080,0073.940,0068.080,0012.471,0080.551,006.611,00
169.000,0064.280,0010.140,0074.420,0068.540,0012.561,0081.101,006.681,00
170.000,0064.700,0010.200,0074.900,0069.000,0012.651,0081.651,006.751,00
171.000,0065.120,0010.260,0075.380,0069.460,0012.741,0082.201,006.821,00
172.000,0065.540,0010.320,0075.860,0069.920,0012.831,0082.751,006.891,00
173.000,0065.960,0010.380,0076.340,0070.380,0012.921,0083.301,006.961,00
174.000,0066.380,0010.440,0076.820,0070.840,0013.011,0083.851,007.031,00
175.000,0066.800,0010.500,0077.300,0071.300,0013.101,0084.401,007.101,00
176.000,0067.220,0010.560,0077.780,0071.760,0013.191,0084.951,007.171,00
177.000,0067.640,0010.620,0078.260,0072.220,0013.281,0085.501,007.241,00
178.000,0068.060,0010.680,0078.740,0072.680,0013.371,0086.051,007.311,00
179.000,0068.480,0010.740,0079.220,0073.140,0013.461,0086.601,007.381,00
180.000,0068.900,0010.800,0079.700,0073.600,0013.551,0087.151,007.451,00
181.000,0069.320,0010.860,0080.180,0074.060,0013.641,0087.701,007.521,00
182.000,0069.740,0010.920,0080.660,0074.520,0013.731,0088.251,007.591,00
183.000,0070.160,0010.980,0081.140,0074.980,0013.821,0088.801,007.661,00
184.000,0070.580,0011.040,0081.620,0075.440,0013.911,0089.351,007.731,00
185.000,0071.000,0011.100,0082.100,0075.900,0014.001,0089.901,007.801,00
186.000,0071.420,0011.160,0082.580,0076.360,0014.091,0090.451,007.871,00
187.000,0071.840,0011.220,0083.060,0076.820,0014.181,0091.001,007.941,00
188.000,0072.260,0011.280,0083.540,0077.280,0014.271,0091.551,008.011,00
189.000,0072.680,0011.340,0084.020,0077.740,0014.361,0092.101,008.081,00
190.000,0073.100,0011.400,0084.500,0078.200,0014.451,0092.651,008.151,00
191.000,0073.520,0011.460,0084.980,0078.660,0014.541,0093.201,008.221,00
192.000,0073.940,0011.520,0085.460,0079.120,0014.631,0093.751,008.291,00
193.000,0074.360,0011.580,0085.940,0079.580,0014.721,0094.301,008.361,00
194.000,0074.780,0011.640,0086.420,0080.040,0014.811,0094.851,008.431,00
195.000,0075.200,0011.700,0086.900,0080.500,0014.901,0095.401,008.501,00
196.000,0075.620,0011.760,0087.380,0080.960,0014.991,0095.951,008.571,00
197.000,0076.040,0011.820,0087.860,0081.420,0015.081,0096.501,008.641,00
198.000,0076.460,0011.880,0088.340,0081.880,0015.171,0097.051,008.711,00
199.000,0076.880,0011.940,0088.820,0082.340,0015.261,0097.601,008.781,00
Φόρος ανά 100 ευρώ εισόδημα σε ορισμένα κλιμάκια εισοδήματος.
ΕτήσιοΠαλαιά κλίμακαΝέα κλίμακα
ΕισόδημαΦόρος Εισφ.Αλλ.ΣύνολοΦόρος Εισφ.Αλλ.ΣύνολοΔιαφορά
27.000,004.640,00378,005.018,004.500,00526,005.026,008,00
27.100,004.682,00379,405.061,404.530,00531,005.061,00-0,40
27.200,004.724,00380,805.104,804.560,00536,005.096,00-8,80
27.300,004.766,00382,205.148,204.590,00541,005.131,00-17,20
27.400,004.808,00383,605.191,604.620,00546,005.166,00-25,60
27.500,004.850,00385,005.235,004.650,00551,005.201,00-34,00
27.600,004.892,00386,405.278,404.680,00556,005.236,00-42,40
27.700,004.934,00387,805.321,804.710,00561,005.271,00-50,80
27.800,004.976,00389,205.365,204.740,00566,005.306,00-59,20
27.900,005.018,00390,605.408,604.770,00571,005.341,00-67,60
28.000,005.060,00392,005.452,004.800,00576,005.376,00-76,00
ΕτήσιοΠαλαιά κλίμακαΝέα κλίμακα
ΕισόδημαΦόρος Εισφ.Αλλ.ΣύνολοΦόρος Εισφ.Αλλ.ΣύνολοΔιαφορά
43.000,0011.360,00860,0012.220,0010.580,001.551,0012.131,00-89,00
43.100,0011.402,00862,0012.264,0010.626,001.558,5012.184,50-79,50
43.200,0011.444,00864,0012.308,0010.672,001.566,0012.238,00-70,00
43.300,0011.486,00866,0012.352,0010.718,001.573,5012.291,50-60,50
43.400,0011.528,00868,0012.396,0010.764,001.581,0012.345,00-51,00
43.500,0011.570,00870,0012.440,0010.810,001.588,5012.398,50-41,50
43.600,0011.612,00872,0012.484,0010.856,001.596,0012.452,00-32,00
43.700,0011.654,00874,0012.528,0010.902,001.603,5012.505,50-22,50
43.800,0011.696,00876,0012.572,0010.948,001.611,0012.559,00-13,00
43.900,0011.738,00878,0012.616,0010.994,001.618,5012.612,50-3,50
44.000,0011.780,00880,0012.660,0011.040,001.626,0012.666,006,00
44.100,0011.822,00882,0012.704,0011.086,001.633,5012.719,5015,50
44.200,0011.864,00884,0012.748,0011.132,001.641,0012.773,0025,00
ΕτήσιοΠαλαιά κλίμακαΝέα κλίμακα
ΕισόδημαΦόρος Εισφ.Αλλ.ΣύνολοΦόρος Εισφ.Αλλ.ΣύνολοΔιαφορά
50.000,0014.300,001.000,0015.300,0013.800,002.076,0015.876,00576,00
50.100,0014.342,002.004,0016.346,0013.846,002.083,5015.929,50-416,50
50.200,0014.384,002.008,0016.392,0013.892,002.091,0015.983,00-409,00
50.300,0014.426,002.012,0016.438,0013.938,002.098,5016.036,50-401,50
50.400,0014.468,002.016,0016.484,0013.984,002.106,0016.090,00-394,00
50.500,0014.510,002.020,0016.530,0014.030,002.113,5016.143,50-386,50
50.600,0014.552,002.024,0016.576,0014.076,002.121,0016.197,00-379,00
50.700,0014.594,002.028,0016.622,0014.122,002.128,5016.250,50-371,50
50.800,0014.636,002.032,0016.668,0014.168,002.136,0016.304,00-364,00
50.900,0014.678,002.036,0016.714,0014.214,002.143,5016.357,50-356,50
51.000,0014.720,002.040,0016.760,0014.260,002.151,0016.411,00-349,00
51.100,0014.762,002.044,0016.806,0014.306,002.158,5016.464,50-341,50
ΕτήσιοΠαλαιά κλίμακαΝέα κλίμακα
ΕισόδημαΦόρος Εισφ.Αλλ.ΣύνολοΦόρος Εισφ.Αλλ.ΣύνολοΔιαφορά
55.300,0016.526,002.212,0018.738,0016.238,002.473,5018.711,50-26,50
55.400,0016.568,002.216,0018.784,0016.284,002.481,0018.765,00-19,00
55.500,0016.610,002.220,0018.830,0016.330,002.488,5018.818,50-11,50
55.600,0016.652,002.224,0018.876,0016.376,002.496,0018.872,00-4,00
55.700,0016.694,002.228,0018.922,0016.422,002.503,5018.925,503,50
55.800,0016.736,002.232,0018.968,0016.468,002.511,0018.979,0011,00
55.900,0016.778,002.236,0019.014,0016.514,002.518,5019.032,5018,50
56.000,0016.820,002.240,0019.060,0016.560,002.526,0019.086,0026,00
Συγκριτικός πίνακας εισφορά αλληλεγγύης 
Συγκρίνοντας τις επιπτώσεις των νέων κλιμακίων της εισφοράς αλληλεγγύης για τις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν εισοδήματα που επιβαρύνονται μόνο με ειδική εισφορά βλέπουμε ότι, προκύπτει ελάφρυνση για εισοδήματα από 13 έως 17 χιλιάδες ευρώ, αλλά και για εισοδήματα από 21 έως 22 χιλιάδες ευρώ. 
  
ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΕισόδημαΠαλαιάΝέαΔιαφορά
3.000,000,000,000,00
4.000,000,000,000,00
5.000,000,000,000,00
6.000,000,000,000,00
7.000,000,000,000,00
8.000,000,000,000,00
9.000,000,000,000,00
10.000,000,000,000,00
11.000,000,000,000,00
12.000,000,000,000,00
13.000,0091,0022,00-69,00
14.000,0098,0044,00-54,00
15.000,00105,0066,00-39,00
16.000,00112,0088,00-24,00
17.000,00119,00110,00-9,00
18.000,00126,00132,006,00
19.000,00133,00154,0021,00
20.000,00140,00176,0036,00
21.000,00294,00226,00-68,00
22.000,00308,00276,00-32,00
23.000,00322,00326,004,00
24.000,00336,00376,0040,00
25.000,00350,00426,0076,00
26.000,00364,00476,00112,00
27.000,00378,00526,00148,00
28.000,00392,00576,00184,00
29.000,00406,00626,00220,00
30.000,00420,00676,00256,00
31.000,00620,00741,00121,00
32.000,00640,00806,00166,00
33.000,00660,00871,00211,00
34.000,00680,00936,00256,00
35.000,00700,001.001,00301,00
36.000,00720,001.066,00346,00
37.000,00740,001.131,00391,00
38.000,00760,001.196,00436,00
39.000,00780,001.261,00481,00
40.000,00800,001.326,00526,00
41.000,00820,001.401,00581,00
42.000,00840,001.476,00636,00
43.000,00860,001.551,00691,00
44.000,00880,001.626,00746,00
45.000,00900,001.701,00801,00
46.000,00920,001.776,00856,00
47.000,00940,001.851,00911,00
48.000,00960,001.926,00966,00
49.000,00980,002.001,001.021,00
50.000,001.000,002.076,001.076,00
51.000,002.040,002.151,00111,00
52.000,002.080,002.226,00146,00
53.000,002.120,002.301,00181,00
54.000,002.160,002.376,00216,00
55.000,002.200,002.451,00251,00
56.000,002.240,002.526,00286,00
57.000,002.280,002.601,00321,00
58.000,002.320,002.676,00356,00
59.000,002.360,002.751,00391,00
60.000,002.400,002.826,00426,00
61.000,002.440,002.901,00461,00
62.000,002.480,002.976,00496,00
63.000,002.520,003.051,00531,00
64.000,002.560,003.126,00566,00
65.000,002.600,003.201,00601,00
66.000,002.640,003.291,00651,00
67.000,002.680,003.381,00701,00
68.000,002.720,003.471,00751,00
69.000,002.760,003.561,00801,00
70.000,002.800,003.651,00851,00
71.000,002.840,003.741,00901,00
72.000,002.880,003.831,00951,00
73.000,002.920,003.921,001.001,00
74.000,002.960,004.011,001.051,00
75.000,003.000,004.101,001.101,00
76.000,003.040,004.191,001.151,00
77.000,003.080,004.281,001.201,00
78.000,003.120,004.371,001.251,00
79.000,003.160,004.461,001.301,00
80.000,003.200,004.551,001.351,00
81.000,003.240,004.641,001.401,00
82.000,003.280,004.731,001.451,00
83.000,003.320,004.821,001.501,00
84.000,003.360,004.911,001.551,00
85.000,003.400,005.001,001.601,00
86.000,003.440,005.091,001.651,00
87.000,003.480,005.181,001.701,00
88.000,003.520,005.271,001.751,00
89.000,003.560,005.361,001.801,00
90.000,003.600,005.451,001.851,00
91.000,003.640,005.541,001.901,00
92.000,003.680,005.631,001.951,00
93.000,003.720,005.721,002.001,00
94.000,003.760,005.811,002.051,00
95.000,003.800,005.901,002.101,00
96.000,003.840,005.991,002.151,00
97.000,003.880,006.081,002.201,00
98.000,003.920,006.171,002.251,00
99.000,003.960,006.261,002.301,00
100.000,004.000,006.351,002.351,00
101.000,006.060,006.441,00381,00
102.000,006.120,006.531,00411,00
103.000,006.180,006.621,00441,00
104.000,006.240,006.711,00471,00
105.000,006.300,006.801,00501,00
106.000,006.360,006.891,00531,00
107.000,006.420,006.981,00561,00
108.000,006.480,007.071,00591,00
109.000,006.540,007.161,00621,00
110.000,006.600,007.251,00651,00
111.000,006.660,007.341,00681,00
112.000,006.720,007.431,00711,00
113.000,006.780,007.521,00741,00
114.000,006.840,007.611,00771,00
115.000,006.900,007.701,00801,00
116.000,006.960,007.791,00831,00
117.000,007.020,007.881,00861,00
118.000,007.080,007.971,00891,00
119.000,007.140,008.061,00921,00
120.000,007.200,008.151,00951,00
121.000,007.260,008.241,00981,00
122.000,007.320,008.331,001.011,00
123.000,007.380,008.421,001.041,00
124.000,007.440,008.511,001.071,00
125.000,007.500,008.601,001.101,00
126.000,007.560,008.691,001.131,00
127.000,007.620,008.781,001.161,00
128.000,007.680,008.871,001.191,00
129.000,007.740,008.961,001.221,00
130.000,007.800,009.051,001.251,00
131.000,007.860,009.141,001.281,00
132.000,007.920,009.231,001.311,00
133.000,007.980,009.321,001.341,00
134.000,008.040,009.411,001.371,00
135.000,008.100,009.501,001.401,00
136.000,008.160,009.591,001.431,00
137.000,008.220,009.681,001.461,00
138.000,008.280,009.771,001.491,00
139.000,008.340,009.861,001.521,00
140.000,008.400,009.951,001.551,00
141.000,008.460,0010.041,001.581,00
142.000,008.520,0010.131,001.611,00
143.000,008.580,0010.221,001.641,00
144.000,008.640,0010.311,001.671,00
145.000,008.700,0010.401,001.701,00
146.000,008.760,0010.491,001.731,00
147.000,008.820,0010.581,001.761,00
148.000,008.880,0010.671,001.791,00
149.000,008.940,0010.761,001.821,00
150.000,009.000,0010.851,001.851,00
151.000,009.060,0010.941,001.881,00
152.000,009.120,0011.031,001.911,00
153.000,009.180,0011.121,001.941,00
154.000,009.240,0011.211,001.971,00
155.000,009.300,0011.301,002.001,00
156.000,009.360,0011.391,002.031,00
157.000,009.420,0011.481,002.061,00
158.000,009.480,0011.571,002.091,00
159.000,009.540,0011.661,002.121,00
160.000,009.600,0011.751,002.151,00
161.000,009.660,0011.841,002.181,00
162.000,009.720,0011.931,002.211,00
163.000,009.780,0012.021,002.241,00
164.000,009.840,0012.111,002.271,00
165.000,009.900,0012.201,002.301,00
166.000,009.960,0012.291,002.331,00
167.000,0010.020,0012.381,002.361,00
168.000,0010.080,0012.471,002.391,00
169.000,0010.140,0012.561,002.421,00
170.000,0010.200,0012.651,002.451,00
171.000,0010.260,0012.741,002.481,00
172.000,0010.320,0012.831,002.511,00
173.000,0010.380,0012.921,002.541,00
174.000,0010.440,0013.011,002.571,00
175.000,0010.500,0013.101,002.601,00
176.000,0010.560,0013.191,002.631,00
177.000,0010.620,0013.281,002.661,00
178.000,0010.680,0013.371,002.691,00
179.000,0010.740,0013.461,002.721,00
180.000,0010.800,0013.551,002.751,00
181.000,0010.860,0013.641,002.781,00
182.000,0010.920,0013.731,002.811,00
183.000,0010.980,0013.821,002.841,00
184.000,0011.040,0013.911,002.871,00
185.000,0011.100,0014.001,002.901,00
186.000,0011.160,0014.091,002.931,00
187.000,0011.220,0014.181,002.961,00
188.000,0011.280,0014.271,002.991,00
189.000,0011.340,0014.361,003.021,00
190.000,0011.400,0014.451,003.051,00
191.000,0011.460,0014.541,003.081,00
192.000,0011.520,0014.631,003.111,00
193.000,0011.580,0014.721,003.141,00
194.000,0011.640,0014.811,003.171,00
195.000,0011.700,0014.901,003.201,00
196.000,0011.760,0014.991,003.231,00
197.000,0011.820,0015.081,003.261,00
198.000,0011.880,0015.171,003.291,00
199.000,0011.940,0015.261,003.321,00
200.000,0012.000,0015.351,003.351,00
Στα εισοδήματα από ελευθέρια επαγγέλματα  με την ένταξη του εισοδήματος στην κλίμακα των μισθωτών αλλά και με την νέα κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης υπάρχει ελάφρυνση για εισόδημα μέχρι 32.700 ευρώ, και επιβάρυνση από το ύψος αυτό και πάνω.
ΕτήσιοΚλίμακα 26%-33%Νέα κλίμακα
ΕισόδημαΦόρος Εισφ.Αλλ.ΣύνολοΦόρος Εισφ.Αλλ.ΣύνολοΔιαφορά
3,100.00806.000.00806.00682.000.00682.00-124.00
3,200.00832.000.00832.00704.000.00704.00-128.00
3,300.00858.000.00858.00726.000.00726.00-132.00
3,400.00884.000.00884.00748.000.00748.00-136.00
3,500.00910.000.00910.00770.000.00770.00-140.00
3,600.00936.000.00936.00792.000.00792.00-144.00
3,700.00962.000.00962.00814.000.00814.00-148.00
3,800.00988.000.00988.00836.000.00836.00-152.00
3,900.001,014.000.001,014.00858.000.00858.00-156.00
4,000.001,040.000.001,040.00880.000.00880.00-160.00
4,100.001,066.000.001,066.00902.000.00902.00-164.00
4,200.001,092.000.001,092.00924.000.00924.00-168.00
4,300.001,118.000.001,118.00946.000.00946.00-172.00
4,400.001,144.000.001,144.00968.000.00968.00-176.00
4,500.001,170.000.001,170.00990.000.00990.00-180.00
4,600.001,196.000.001,196.001,012.000.001,012.00-184.00
4,700.001,222.000.001,222.001,034.000.001,034.00-188.00
4,800.001,248.000.001,248.001,056.000.001,056.00-192.00
4,900.001,274.000.001,274.001,078.000.001,078.00-196.00
5,000.001,300.000.001,300.001,100.000.001,100.00-200.00
6,000.001,560.000.001,560.001,320.000.001,320.00-240.00
7,000.001,820.000.001,820.001,540.000.001,540.00-280.00
8,000.002,080.000.002,080.001,760.000.001,760.00-320.00
9,000.002,340.000.002,340.001,980.000.001,980.00-360.00
10,000.002,600.000.002,600.002,200.000.002,200.00-400.00
11,000.002,860.000.002,860.002,420.000.002,420.00-440.00
12,000.003,120.000.003,120.002,640.000.002,640.00-480.00
13,000.003,380.0091.003,471.002,860.0022.002,882.00-589.00
14,000.003,640.0098.003,738.003,080.0044.003,124.00-614.00
15,000.003,900.00105.004,005.003,300.0066.003,366.00-639.00
16,000.004,160.00112.004,272.003,520.0088.003,608.00-664.00
17,000.004,420.00119.004,539.003,740.00110.003,850.00-689.00
18,000.004,680.00126.004,806.003,960.00132.004,092.00-714.00
19,000.004,940.00133.005,073.004,180.00154.004,334.00-739.00
20,000.005,200.00140.005,340.004,400.00176.004,576.00-764.00
21,000.005,460.00294.005,754.004,690.00226.004,916.00-838.00
22,000.005,720.00308.006,028.004,980.00276.005,256.00-772.00
23,000.005,980.00322.006,302.005,270.00326.005,596.00-706.00
24,000.006,240.00336.006,576.005,560.00376.005,936.00-640.00
25,000.006,500.00350.006,850.005,850.00426.006,276.00-574.00
26,000.006,760.00364.007,124.006,140.00476.006,616.00-508.00
27,000.007,020.00378.007,398.006,430.00526.006,956.00-442.00
28,000.007,280.00392.007,672.006,720.00576.007,296.00-376.00
29,000.007,540.00406.007,946.007,010.00626.007,636.00-310.00
30,000.007,800.00420.008,220.007,300.00676.007,976.00-244.00
31,000.008,060.00620.008,680.007,670.00741.008,411.00-269.00
32,000.008,320.00640.008,960.008,040.00806.008,846.00-114.00
33,000.008,580.00660.009,240.008,410.00871.009,281.0041.00
34,000.008,840.00680.009,520.008,780.00936.009,716.00196.00
35,000.009,100.00700.009,800.009,150.001,001.0010,151.00351.00
36,000.009,360.00720.0010,080.009,520.001,066.0010,586.00506.00
37,000.009,620.00740.0010,360.009,890.001,131.0011,021.00661.00
38,000.009,880.00760.0010,640.0010,260.001,196.0011,456.00816.00
39,000.0010,140.00780.0010,920.0010,630.001,261.0011,891.00971.00
40,000.0010,400.00800.0011,200.0011,000.001,326.0012,326.001,126.00
41,000.0010,660.00820.0011,480.0011,450.001,401.0012,851.001,371.00
42,000.0010,920.00840.0011,760.0011,900.001,476.0013,376.001,616.00
43,000.0011,180.00860.0012,040.0012,350.001,551.0013,901.001,861.00
44,000.0011,440.00880.0012,320.0012,800.001,626.0014,426.002,106.00
45,000.0011,700.00900.0012,600.0013,250.001,701.0014,951.002,351.00
46,000.0011,960.00920.0012,880.0013,700.001,776.0015,476.002,596.00
47,000.0012,220.00940.0013,160.0014,150.001,851.0016,001.002,841.00
48,000.0012,480.00960.0013,440.0014,600.001,926.0016,526.003,086.00
49,000.0012,740.00980.0013,720.0015,050.002,001.0017,051.003,331.00
50,000.0013,000.001,000.0014,000.0015,500.002,076.0017,576.003,576.00
51,000.0013,330.002,040.0015,370.0015,950.002,151.0018,101.002,731.00
52,000.0013,660.002,080.0015,740.0016,400.002,226.0018,626.002,886.00
53,000.0013,990.002,120.0016,110.0016,850.002,301.0019,151.003,041.00
54,000.0014,320.002,160.0016,480.0017,300.002,376.0019,676.003,196.00
55,000.0014,650.002,200.0016,850.0017,750.002,451.0020,201.003,351.00
56,000.0014,980.002,240.0017,220.0018,200.002,526.0020,726.003,506.00
57,000.0015,310.002,280.0017,590.0018,650.002,601.0021,251.003,661.00
58,000.0015,640.002,320.0017,960.0019,100.002,676.0021,776.003,816.00
59,000.0015,970.002,360.0018,330.0019,550.002,751.0022,301.003,971.00
60,000.0016,300.002,400.0018,700.0020,000.002,826.0022,826.004,126.00
61,000.0016,630.002,440.0019,070.0020,450.002,901.0023,351.004,281.00
62,000.0016,960.002,480.0019,440.0020,900.002,976.0023,876.004,436.00
63,000.0017,290.002,520.0019,810.0021,350.003,051.0024,401.004,591.00
64,000.0017,620.002,560.0020,180.0021,800.003,126.0024,926.004,746.00
65,000.0017,950.002,600.0020,550.0022,250.003,201.0025,451.004,901.00
66,000.0018,280.002,640.0020,920.0022,700.003,291.0025,991.005,071.00
67,000.0018,610.002,680.0021,290.0023,150.003,381.0026,531.005,241.00
68,000.0018,940.002,720.0021,660.0023,600.003,471.0027,071.005,411.00
69,000.0019,270.002,760.0022,030.0024,050.003,561.0027,611.005,581.00
70,000.0019,600.002,800.0022,400.0024,500.003,651.0028,151.005,751.00
71,000.0019,930.002,840.0022,770.0024,950.003,741.0028,691.005,921.00
72,000.0020,260.002,880.0023,140.0025,400.003,831.0029,231.006,091.00
73,000.0020,590.002,920.0023,510.0025,850.003,921.0029,771.006,261.00
74,000.0020,920.002,960.0023,880.0026,300.004,011.0030,311.006,431.00
75,000.0021,250.003,000.0024,250.0026,750.004,101.0030,851.006,601.00
76,000.0021,580.003,040.0024,620.0027,200.004,191.0031,391.006,771.00
77,000.0021,910.003,080.0024,990.0027,650.004,281.0031,931.006,941.00
78,000.0022,240.003,120.0025,360.0028,100.004,371.0032,471.007,111.00
79,000.0022,570.003,160.0025,730.0028,550.004,461.0033,011.007,281.00
80,000.0022,900.003,200.0026,100.0029,000.004,551.0033,551.007,451.00
81,000.0023,230.003,240.0026,470.0029,450.004,641.0034,091.007,621.00
82,000.0023,560.003,280.0026,840.0029,900.004,731.0034,631.007,791.00
83,000.0023,890.003,320.0027,210.0030,350.004,821.0035,171.007,961.00
84,000.0024,220.003,360.0027,580.0030,800.004,911.0035,711.008,131.00
85,000.0024,550.003,400.0027,950.0031,250.005,001.0036,251.008,301.00
86,000.0024,880.003,440.0028,320.0031,700.005,091.0036,791.008,471.00
87,000.0025,210.003,480.0028,690.0032,150.005,181.0037,331.008,641.00
88,000.0025,540.003,520.0029,060.0032,600.005,271.0037,871.008,811.00
89,000.0025,870.003,560.0029,430.0033,050.005,361.0038,411.008,981.00
90,000.0026,200.003,600.0029,800.0033,500.005,451.0038,951.009,151.00
91,000.0026,530.003,640.0030,170.0033,950.005,541.0039,491.009,321.00
92,000.0026,860.003,680.0030,540.0034,400.005,631.0040,031.009,491.00
93,000.0027,190.003,720.0030,910.0034,850.005,721.0040,571.009,661.00
94,000.0027,520.003,760.0031,280.0035,300.005,811.0041,111.009,831.00
95,000.0027,850.003,800.0031,650.0035,750.005,901.0041,651.0010,001.00
96,000.0028,180.003,840.0032,020.0036,200.005,991.0042,191.0010,171.00
97,000.0028,510.003,880.0032,390.0036,650.006,081.0042,731.0010,341.00
98,000.0028,840.003,920.0032,760.0037,100.006,171.0043,271.0010,511.00
99,000.0029,170.003,960.0033,130.0037,550.006,261.0043,811.0010,681.00
100,000.0029,500.004,000.0033,500.0038,000.006,351.0044,351.0010,851.00
101,000.0029,830.006,060.0035,890.0038,450.006,441.0044,891.009,001.00
102,000.0030,160.006,120.0036,280.0038,900.006,531.0045,431.009,151.00
103,000.0030,490.006,180.0036,670.0039,350.006,621.0045,971.009,301.00
104,000.0030,820.006,240.0037,060.0039,800.006,711.0046,511.009,451.00
105,000.0031,150.006,300.0037,450.0040,250.006,801.0047,051.009,601.00
106,000.0031,480.006,360.0037,840.0040,700.006,891.0047,591.009,751.00
107,000.0031,810.006,420.0038,230.0041,150.006,981.0048,131.009,901.00
108,000.0032,140.006,480.0038,620.0041,600.007,071.0048,671.0010,051.00
109,000.0032,470.006,540.0039,010.0042,050.007,161.0049,211.0010,201.00
110,000.0032,800.006,600.0039,400.0042,500.007,251.0049,751.0010,351.00
111,000.0033,130.006,660.0039,790.0042,950.007,341.0050,291.0010,501.00
112,000.0033,460.006,720.0040,180.0043,400.007,431.0050,831.0010,651.00
113,000.0033,790.006,780.0040,570.0043,850.007,521.0051,371.0010,801.00
114,000.0034,120.006,840.0040,960.0044,300.007,611.0051,911.0010,951.00
115,000.0034,450.006,900.0041,350.0044,750.007,701.0052,451.0011,101.00
116,000.0034,780.006,960.0041,740.0045,200.007,791.0052,991.0011,251.00
117,000.0035,110.007,020.0042,130.0045,650.007,881.0053,531.0011,401.00
118,000.0035,440.007,080.0042,520.0046,100.007,971.0054,071.0011,551.00
119,000.0035,770.007,140.0042,910.0046,550.008,061.0054,611.0011,701.00
120,000.0036,100.007,200.0043,300.0047,000.008,151.0055,151.0011,851.00
121,000.0036,430.007,260.0043,690.0047,450.008,241.0055,691.0012,001.00
122,000.0036,760.007,320.0044,080.0047,900.008,331.0056,231.0012,151.00
123,000.0037,090.007,380.0044,470.0048,350.008,421.0056,771.0012,301.00
124,000.0037,420.007,440.0044,860.0048,800.008,511.0057,311.0012,451.00
125,000.0037,750.007,500.0045,250.0049,250.008,601.0057,851.0012,601.00
126,000.0038,080.007,560.0045,640.0049,700.008,691.0058,391.0012,751.00
127,000.0038,410.007,620.0046,030.0050,150.008,781.0058,931.0012,901.00
128,000.0038,740.007,680.0046,420.0050,600.008,871.0059,471.0013,051.00
129,000.0039,070.007,740.0046,810.0051,050.008,961.0060,011.0013,201.00
130,000.0039,400.007,800.0047,200.0051,500.009,051.0060,551.0013,351.00
131,000.0039,730.007,860.0047,590.0051,950.009,141.0061,091.0013,501.00
132,000.0040,060.007,920.0047,980.0052,400.009,231.0061,631.0013,651.00
133,000.0040,390.007,980.0048,370.0052,850.009,321.0062,171.0013,801.00
134,000.0040,720.008,040.0048,760.0053,300.009,411.0062,711.0013,951.00
135,000.0041,050.008,100.0049,150.0053,750.009,501.0063,251.0014,101.00
136,000.0041,380.008,160.0049,540.0054,200.009,591.0063,791.0014,251.00
137,000.0041,710.008,220.0049,930.0054,650.009,681.0064,331.0014,401.00
138,000.0042,040.008,280.0050,320.0055,100.009,771.0064,871.0014,551.00
139,000.0042,370.008,340.0050,710.0055,550.009,861.0065,411.0014,701.00
140,000.0042,700.008,400.0051,100.0056,000.009,951.0065,951.0014,851.00
141,000.0043,030.008,460.0051,490.0056,450.0010,041.0066,491.0015,001.00
142,000.0043,360.008,520.0051,880.0056,900.0010,131.0067,031.0015,151.00
143,000.0043,690.008,580.0052,270.0057,350.0010,221.0067,571.0015,301.00
144,000.0044,020.008,640.0052,660.0057,800.0010,311.0068,111.0015,451.00
145,000.0044,350.008,700.0053,050.0058,250.0010,401.0068,651.0015,601.00
146,000.0044,680.008,760.0053,440.0058,700.0010,491.0069,191.0015,751.00
147,000.0045,010.008,820.0053,830.0059,150.0010,581.0069,731.0015,901.00
148,000.0045,340.008,880.0054,220.0059,600.0010,671.0070,271.0016,051.00
149,000.0045,670.008,940.0054,610.0060,050.0010,761.0070,811.0016,201.00
150,000.0046,000.009,000.0055,000.0060,500.0010,851.0071,351.0016,351.00
ΕτήσιοΚλίμακα 26%-33%Νέα κλίμακα
ΕισόδημαΦόρος Εισφ.Αλλ.ΣύνολοΦόρος Εισφ.Αλλ.ΣύνολοΔιαφορά
32,400.008,424.00648.009,072.008,188.00832.009,020.00-52.00
32,500.008,450.00650.009,100.008,225.00838.509,063.50-36.50
32,600.008,476.00652.009,128.008,262.00845.009,107.00-21.00
32,700.008,502.00654.009,156.008,299.00851.509,150.50-5.50
32,800.008,528.00656.009,184.008,336.00858.009,194.0010.00
32,900.008,554.00658.009,212.008,373.00864.509,237.5025.50
33,000.008,580.00660.009,240.008,410.00871.009,281.0041.00
33,100.008,606.00662.009,268.008,447.00877.509,324.5056.50
33,200.008,632.00664.009,296.008,484.00884.009,368.0072.00