Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του κρασιού που προορίζεται για την παραγωγή ξυδιού

Απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης του κρασιού που προορίζεται για την παραγωγή ξυδιού


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                  
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ          
 
Αθήνα,  22 Ιουλίου 2016        
   
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΦΟΡΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΟΡΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΞΥΔΙΟΥ

Υπογράφηκε σήμερα  η απόφαση σχετικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις, τις διατυπώσεις και τις διαδικασίες για την παραλαβή και την κατεργασία από τα οξοποιεία πρώτων υλών που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ως και την απαλλαγή τους από αυτόν.

Μετά την επιβολή Ε.Φ.Κ. στο κρασί (απλό και αφρώδες) και στα ποτά παρασκευαζόμενα με ζύμωση (εκτός από κρασί και μπύρα) και την απαλλαγή αυτών από τον Ε.Φ.Κ., όταν χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ξυδιού, κρίθηκε αναγκαίος ο καθορισμός των διαδικασιών και των διατυπώσεων σχετικά με την παραλαβή και κατεργασία στα οξοποιεία των πρώτων υλών παραγωγής ξυδιού που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ. και, χρησιμοποιούμενες για την παραγωγή ξυδιού, απαλλάσσονται αυτού.

Η απόφαση βασίζεται στις σχετικές διατάξεις του «Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα» και του πλαισίου που ορίζει. Διαμορφώνει ένα σύγχρονο εθνικό κανονιστικό πλαίσιο που θέτει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τις διατυπώσεις και τις διαδικασίες παραλαβής και κατεργασίας από τα οξοποιεία των υποκείμενων σε Ε.Φ.Κ. πρώτων υλών και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ξυδιού.

Η εποπτεία και ο έλεγχος των μονάδων παραγωγής ξυδιού υπόκεινται στις αρμοδιότητες των αρμόδιων υπηρεσιών του Δημοσίου και έτσι καθίστανται ευέλικτες και αποτελεσματικές. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η πρόληψη της φοροδιαφυγής και της κατάχρησης κατά των συμφερόντων του Δημοσίου.

Με τις διατάξεις της απόφασης καθορίζεται ο σκοπός, το πεδίο εφαρμογής, οι αρμόδιες αρχές και οι δικαιούχοι παραλαβής της προς οξοποίηση αιθυλικής αλκοόλης αλλά και των υπόλοιπων πρώτων υλών παραγωγής ξυδιού και γίνεται η σχετική διάκριση των οξοποιείων αναλόγως των κατεργαζόμενων από αυτά πρώτων υλών και τίθενται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν οι εγκαταστάσεις αυτών.

Στην «τσιμπίδα» των έμμεσων τεχνικών ελέγχου όσοι δεν κόβουν αποδείξεις

Στην «τσιμπίδα» των έμμεσων τεχνικών ελέγχου όσοι δεν κόβουν αποδείξεις






Επιμέλεια

Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN


Όπως είναι ήδη γνωστό, κατατέθηκε χθες στη Βουλή (σ.σ. 21.7.2016) η τροπολογία του υπ. Οικ. σχετικά με τις αλλαγές στα πρόστιμα που επιβάλλονται στο Φ.Π.Α. από τη μη έκδοση αποδείξεων. Οι τροποποιήσεις αυτές εντάσσονται στο γενικότερο πλέγμα διατάξεων που προσπαθούν να συνθέσουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου σε συνεργασία με τη Γ.Γ.Δ.Ε., προκειμένου να μειωθεί το νοσηρό φαινόμενο της φοροδιαφυγής το οποίο αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει την ελληνική οικονομία.

Να τονίσουμε στο σημείο αυτό —επειδή διαβάσαμε και ακούσαμε πολλά στα Μ.Μ.Ε.— ότι,  το γεγονός της επιβολής των προστίμων αυτών (βάσει της τροπολογίας) για μη έκδοση αποδείξεωνμόνο στις περιπτώσεις επιχειρήσεων ή επαγγελματιών που υπάγονται στο καθεστώς Φ.Π.Α.δεν σημαίνει πως η πολιτική ηγεσία ξέχασε να συμπεριλάβει ειδική διάταξη ή αφήνει στο απυρόβλητο όσους επαγγελματίες απαλλάσσονται ή είναι εκτός πεδίου Φ.Π.Α. (ιατρούς, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, φροντιστήρια, κ.λπ.), αφού όσοι δεν εκδίδουν αποδείξεις είτε υπάγονται ή όχι στο καθεστώς Φ.Π.Α. θα πιαστούν στην «τσιμπίδα» των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και όχι μόνο. 
Οι κινήσεις των υπηρεσιακών παραγόντων το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι έχουν ως στόχο τη δημιουργία ενός «οπλοστασίου» που θα χρησιμοποιηθεί ενάντια στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Η υποχρεωτική χρήση μηχανημάτων P.O.S. από τους περισσότερους επαγγελματίες, η διεύρυνση των μεθόδων που θα χρησιμοποιούνται από τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου, η on line διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των φορολογικών μηχανισμών με τη Γ.Γ.Δ.Ε., η διαβίβαση με χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου στις πληροφοριακές υποδομές της Γ.Γ.Π.Σ. των δεδομένων όλων των φορολογικών στοιχείων που εκδίδουν οι επαγγελματίες (ανεξάρτητα από τον τρόπο έκδοσής τους χειρόγραφα ή με ηλεκτρονικό τρόπο), οι στοχευμένοι προληπτικοί έλεγχοι υπό την παρουσία των ελεγκτικών οργάνων, που θα δημιουργούν το προφίλ του κάθε φορολογούμενου και θα εξετάζουν τη συναλλακτική συμπεριφορά του  —έτσι ώστε να αξιοποιούν τις πληροφορίες στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου—, η αξιοποίηση όλων των δεδομένων και στοιχείων που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες αρχές, αποτελούν μερικά μόνο από τα όπλα που θα έχουν στη φαρέτρα τους οι υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών στο κυνήγι της φοροδιαφυγής.

Συνεπώς, όσοι δεν εκδίδουν αποδείξεις είτε υπάγονται στο Φ.Π.Α. ή όχι, δεν θα πέσουν στα μαλακά όπως νομίζουν, αλλά τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και οι έλεγχοι θα γίνονται σε πολλά επίπεδα. Κλείνοντας να παραθέσουμε και τις τοποθετήσεις τόσο του κ. Τρ. Αλεξιάδη, όσο και του κ. Γ. Πιτσιλή αναφορικά με το θέμα των ελέγχων, της φοροδιαφυγής, καθώς και των προστίμων από τη μη έκδοση αποδείξεων.






http://taxheaven.gr

Στον Πρόεδρο της Βουλής η ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2015

Στον Πρόεδρο της Βουλής η ετήσια έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2015



Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΤΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ 2015

Αθήνα, 23 Ιουλίου 2016

H Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, κα Μαρία Παπασπύρου, υπέβαλε στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξιο Τσίπρα και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση, την προβλεπόμενη από τον ιδρυτικό του νόμο του θεσμού (ν.3074/02) ετήσια έκθεση για το έτος 2015 καθώς και την ετήσια έκθεση απολογισμού του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου, στο οποίο παρουσιάζεται η δραστηριότητα των Σωμάτων και Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου κατά το 2015.

Η ετήσια έκθεση και η συνοπτική της παρουσίαση καθώς και η απολογιστική έκθεση του ΣΟΕΕ έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΓΕΔΔ (www.gedd.gr). Στην ετήσια έκθεση ΓΕΔΔ περιλαμβάνονται, η συνολική ετήσια δραστηριότητά του με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στο δημόσιο τομέα, χαρακτηριστικές υποθέσεις που διερεύνησε, νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις που υπέβαλε, οι σχετικές με την πειθαρχική του δικαιοδοσία ενέργειες και τα αποτελέσματα του ελέγχου περιουσιακής κατάστασης δημοσίων υπαλλήλων.



Περίληψη Εισαγωγής του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Στην παρούσα έκθεση αποτυπώνεται η δραστηριότητα και το έργο του ΓΕΔΔ για το έτος 2015. Ο ΓΕΔΔ είναι μονοπρόσωπο όργανο της Διοίκησης, με ορισμένη πενταετή θητεία, που απολαμβάνει νομοθετικά πλήρους προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας. Ο θεσμός του ΓΕΔΔ καθιερώθηκε με το ν.3074/2002 σε συμμόρφωση με διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας για την ίδρυση επιτελικού συντονιστικού οργάνου της δράσης των Σωμάτων και Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα.

Το πεδίο δράσης του ΓΕΔΔ περιλαμβάνει το σύνολο του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στο άρθρο 2 παρ.α' του ν.3074/2002 και έχει ως στόχο την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης που έχουν διαπιστωθεί από το σύνολο της ελεγκτικής δραστηριότητας.

Εξέχουσα θέση στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΓΕΔΔ καταλαμβάνει ο στόχος της παρακολούθησης της επίτευξης της δημοσιονομικής ορθότητας και αποτελεσματικότητας. Σύμφωνα με το άρθρ. 106 του Συντάγματος, για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του γενικού συμφέροντος το κράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της εθνικής οικονομίας. Ο δημοσιονομικός έλεγχος λοιπόν αποτελεί συστατικό στοιχείο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και πραγματοποιείται με την διενέργεια του ελέγχου των δημοσίων δαπανών δια των θεσμοθετημένων οργάνων του για την άσκηση του δημοσιονομικού ελέγχου.

Η συσσώρευση μεγάλου όγκου εκκρεμών υποθέσεων διαχειριστικών ελέγχων στη ΓΔΔΕ, τους οποίους αδυνατεί να διεκπεραιώσει σε λογικούς χρόνους με τους ανθρώπινους πόρους που διαθέτει. Υπάρχει, επομένως, σοβαρό πρόβλημα στην έγκαιρη διενέργεια δημοσιονομικών-διαχειριστικών-οικονομικών ελέγχων, το οποίο χρήζει άμεσης και δραστικής αντιμετώπισης

Η ως άνω υφιστάμενη κατάσταση ευνοεί την παρείσφρηση απόψεων και προτάσεων, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να εκχωρηθεί η διενέργεια ελέγχων στο πεδίο της αρμοδιότητας του στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέα σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες (ΙΕΕ).

Από την άλλη πλευρά, η εκχώρηση ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες φαίνεται να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που καλείται να θεραπεύσει. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται για εξαιρετικούς λόγους, με επαρκή αιτιολογία, με επίγνωση ότι παραχωρείται δημόσια εξουσία σε ιδιώτες, και με πρόνοιες και διασφαλίσεις για αμερόληπτη κρίση.

Στη χώρα μας δεν υπάρχει ακόμη ούτε η κουλτούρα, ούτε η τεχνογνωσία του ιδιωτικού ελέγχου σε τομείς που άπτονται του Δημόσιου Τομέα και, επομένως, η παραχώρηση δημόσιου ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες, χωρίς να έχει προηγηθεί μακροχρόνια θεσμική, οργανωτική και τεχνική προετοιμασία, εκτιμούμε ότι θα οδηγήσει σε μείζονα προβλήματα και δυσλειτουργίες.

Η λύση στο πρόβλημα του αποτελεσματικού ελέγχου του δημόσιου τομέα δεν μπορεί να είναι άλλη από την ενίσχυση και τον αποτελεσματικό συντονισμό των ελεγκτικών Σωμάτων και Υπηρεσιών, την αναδιάρθρωσή τους και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού τους πλαισίου.

Μεταξύ άλλων, προτείνονται:
• η κατάστρωση ενός στρατηγικού σχεδίου τακτικών συνδυασμένων ελέγχων, με χρήση κριτηρίων επιλογής των προς έλεγχον φορέων, με μικτά κλιμάκια ελέγχου υπό την εποπτεία του ΓΕΔΔ.
• η τυποποίηση των ελέγχων και των Εκθέσεων Ελέγχου και, κατ'επέκταση, η ομογενοποίηση μεθόδων και πρακτικών, με τη χρήση τυποποιημένων ερωτηματολογίων και εγχειριδίου διενέργειας τακτικών ελέγχων. 

Αξιοποίηση, για τον σκοπό αυτό, των αποτελεσμάτων του έργου «Διενέργεια Πρότυπου Συνδυασμένου Ελέγχου-Τυποποίηση Τακτικών Ελέγχων με τη χρήση ερωτηματολογίου (checklist)-Εκπαίδευση Επιθεωρητών με τη μέθοδο on the job training.
• η πιστοποίηση και επιμόρφωση των επιθεωρητών-ελεγκτών όλων των ελεγκτικών Σωμάτων και Υπηρεσιών.
• η αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής των ελεγκτικών σωμάτων
• η εξέταση επανασύστασης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης με ανάληψη των παλαιών αρμοδιοτήτων της με σύγχρονη και λειτουργική δομή, ή η ενίσχυση της ΓΔΔΕ με δημοσιονομικούς ελεγκτές που θα μπορούσαν να αποδεσμευτούν από τις ΥΔΕ, των οποίων οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στις ΓΔΟΥ των Υπουργείων από την 1/1/2017

Στην υλοποίηση των παραπάνω, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η αποτελεσματική ενεργοποίηση του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου (ΣΟΕΕ), το οποίο έχει σκοπό την παρακολούθηση και το συντονισμό των Επιθεωρήσεων, των Ελέγχων και των Ερευνών που διεξάγονται από τα Σώματα και τις Υπηρεσίες Επιθεώρησης και Ελέγχου και του οποίου επικεφαλής ορίζεται ο ΓΕΔΔ.

Προκειμένου να τονιστεί η ιδιαίτερη βαρύτητα του ρόλου του ΣΟΕΕ η έκθεση απολογισμού του, που κοινοποιείται κατά νόμο ως παράρτημα της ετήσιας έκθεσης του ΓΕΔΔ, θα εκδίδεται πλέον κατά χρονική ακολουθία της παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης του ΓΕΔΔ, ως αυτόνομο τεύχος στο οποίο θα καταγράφεται και ο απολογισμός του έργου και της δράσης των Σωμάτων και των Υπηρεσιών Επιθεωρήσεων και Ελέγχου για το ίδιο έτος. 

Παρουσίαση της Έκθεσης

Στην εισαγωγή του στην Ετήσια Έκθεση για το 2015 η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, διατυπώνει προτάσεις για την καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και κακοδιοίκησης.

Το Α' Κεφάλαιο της Ετήσιας Έκθεσης 2015 του ΓΕΔΔ περιλαμβάνει τη συνοπτική παρουσίαση των αρμοδιοτήτων, της λειτουργίας του θεσμού, καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού, με το οποίο στελεχώνεται.

Στο Β' Κεφάλαιο παρατίθεται με τη βοήθεια τρισδιάστατων γραφημάτων η στατιστική αποτίμηση του έργου του ΓΕΔΔ (πειθαρχική αρμοδιότητα- ελεγκτικό έργο ) κατά το 2015. Το Γ' Κεφάλαιο ασχολείται με την άσκηση της πειθαρχικής δικαιοδοσίας του ΓΕΔΔ.

Στο Δ' Κεφάλαιο παρουσιάζονται μερικές από τις χαρακτηριστικότερες υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκε ο ΓΕΔΔ και στο επόμενο Ε' κεφάλαιο παρατίθενται οι σημαντικότερες νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις που υπέβαλε το περασμένο έτος.

Στο ΣΤ' Κεφάλαιο αποτυπώνονται τα πορίσματα του ελέγχου των ετήσιων δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης για το 2015 των Επιθεωρητών - Ελεγκτών των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου και των υπόλοιπων κατηγοριών υπόχρεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 1 περ. λ' και μδ' του ν. 3213/2003 (ΦΕΚ Α' 309/2003) «Δήλωση και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημόσιων λειτουργών και υπαλλήλων, ιδιοκτητών μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων κατηγοριών προσώπων», όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει με τις διατάξεις του ν. 4281/2014 (ΦΕΚ Α' 160/2014) άρθρα 222-230.

Στο τελευταίο Ζ' Κεφάλαιο παρουσιάζονται οι λοιπές δραστηριότητες του ΓΕΔΔ (ομιλίες, σεμινάρια, συνέδρια, διεθνής δραστηριότητα).

Η Έκθεση συμπληρώνεται από Παράρτημα στο οποίο παρατίθενται τα νομοθετικά κείμενα που αφορούν στον ΓΕΔΔ και στο ΣΟΕΕ.

Η ετήσια έκθεση απολογισμού του ΣΟΕΕ, θα εκδοθεί σε αυτόνομο τεύχος στο οποίο θα παρουσιάζεται η δραστηριότητα των Σωμάτων και Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου κατά το 2015. 

Ενδεικτική παρουσίαση σημαντικών υποθέσεων και νομοθετικών και οργανωτικών προτάσεων που περιλαμβάνονται στην Ετήσια Έκθεση 2014

1. Άσκηση πειθαρχικών αρμοδιοτήτων.

Κατά το 2015 κοινοποιήθηκαν στο Γραφείο του ΓΕΔΔ 1718 πειθαρχικές αποφάσεις. Ο ΓΕΔΔ υπέβαλε ένσταση σε 116 περιπτώσεις αντίστοιχα προκειμένου να κριθούν εκ νέου οι αντίστοιχες υποθέσεις από το ανώτερο πειθαρχικό όργανο. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι φορείς στις πειθαρχικές αποφάσεις των οποίων υποβλήθηκαν ενστάσεις:

1.Ένσταση κατά απόφασης του Πειθαρχικού Συμβουλίου Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με την οποία επιβλήθηκε η ποινή του προστίμου των αποδοχών (12) μηνών σε υπάλληλο του τέως Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ο πειθαρχικώς διωκόμενος υπάλληλος παραπέμφθηκε ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού για τα πειθαρχικά αδικήματα: α) της παράβασης του υπαλληλικού καθήκοντος που προσδιορίζεται από τις υποχρεώσεις που επιβάλλουν στον υπάλληλο οι κείμενες διατάξεις, εντολές και οδηγίες, β) της παράβασης καθήκοντος κατά τον Ποινικό Κώδικα ή άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους και γ) της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας, τα οποία ορίζονται στα εδάφια β', γ' και ε' της παρ. 1 του άρθρου 107 του ν. 3528/2007, όπως ισχύει.

Συγκεκριμένα κατόπιν του ελέγχου της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του εγκαλουμένου υπαλλήλου που διενήργησε η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (Γ' Μονάδα) για τη χρονική περίοδο 2009, 2010, 2011 και 2012 και με βάση τις διαπιστώσεις της έκθεσης ελέγχου προέκυψε ότι ο ανωτέρω υπάλληλος, ο οποίος διετέλεσε ελεγκτής και εκταμιευτής ιδιωτικών επενδύσεων, υπέβαλλε ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για τα έτη 2009-2011 ενώ δεν υπέβαλε δήλωση το έτος 2012.

Ειδικότερα:

1. Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2009 ο εγκαλούμενος υπάλληλος δήλωσε κατάθεση ύψους 145.000€ στην τράπεζα Eurobank, αλλά από το διενεργηθέντα έλεγχο προέκυψε ότι διατηρούσε με τη σύζυγό του, είτε από κοινού, είτε με τρίτους, λογαριασμούς και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα συνολικού ποσού 304.859,28€.
2. Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2010 ο εγκαλούμενος υπάλληλος δήλωσε κατάθεση ύψους 200.000€ στην τράπεζα Eurobank, αλλά από το διενεργηθέντα έλεγχο προέκυψε ότι διατηρούσε με τη σύζυγό του, είτε από κοινού, είτε με τρίτους, και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα συνολικού ποσού 572.903,15€.
3. Στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το έτος 2011 ο εγκαλούμενος υπάλληλος δήλωσε κατάθεση ύψους 260.000€ στην τράπεζα Eurobank, αλλά από το διενεργηθέντα έλεγχο προέκυψε ότι διατηρούσε με τη σύζυγό του, είτε από κοινού, είτε με τρίτους, και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα συνολικού ποσού 541.882,32€.
4. Για το έτος 2012 ο εγκαλούμενος υπάλληλος δεν υπέβαλε δήλωση περιουσιακής κατάστασης ως όφειλε εκ του νόμου, όντας ελεγκτής και εκταμιευτής ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ κατά την 30-06-2012 (καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3213/2003) προέκυψε ότι διατηρούσε με τη σύζυγό του, είτε από κοινού, είτε με τρίτους, καταθέσεις συνολικού ποσού 607.694,05€ και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα.

Εξαιτίας των ως άνω διαλαμβανομένων ασκήθηκε σε βάρος του εγκαλουμένου υπαλλήλου ποινική δίωξη για μη υποβολή και υποβολή ανακριβούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης κατ' εξακολούθηση, διότι απέκρυψε περιουσία, η συνολική αξία της οποίας υπερβαίνει το ποσό των 300.000€. Εν συνεχεία ο εγκαλούμενος υπάλληλος παραπέμφθηκε ενώπιον του αρμοδίου Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου και κρίθηκε ένοχος για το ως άνω ποινικό αδίκημα και του επιβλήθηκε ως παρεπόμενη ποινή η αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων διάρκειας τριών (3) ετών βάσει της καταδικαστικής απόφασης του ιδίου δικαστηρίου.

2. Ένσταση κατά απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης με την οποία απαλλάσσει των κατηγοριών εκπαιδευτικό Δημοτικού Σχολείου.

Ο εγκαλούμενος υπάλληλος παραπέμφθηκε από τον προϊστάμενο Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για το πειθαρχικό αδίκημα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας, όπως ορίζεται στο εδάφιο ε' της παρ. 1 του άρθρου 107 του ν. 4057/2012.

Ειδικότερα, κατόπιν πληροφοριών που περιήλθαν στο τμήμα Ασφάλειας Φλώρινας και νομότυπης έρευνας βρέθηκαν στην οικία του εγκαλουμένου εκπαιδευτικού τα κάτωθι όπλα: α) τυφέκιο τύπου KALASHNIKOV με πτυσσόμενο κοντάκιο και αορτήρα και μια γεμιστήρα κινεζικής προέλευσης, β) ένα περίστροφο με μεγάλο αριθμό φυσιγγίων, γ) μια καραμπίνα με κομμένη κάνη, δ) μια ξιφολόγχη από τυφέκιο G3A3 με μήκος λάμας δέκα έξι (16) εκατοστών και τη θήκη της, ε) μια χατζάρα με μήκος λάμας πενήντα (50) εκατοστών, στ) δύο τόξα με εννέα βέλη και ζ) μια βαλλίστρα με ενσωματωμένη διόπτρα και τρία βέλη. Ο εγκαλούμενος υπάλληλος δεν διέθετε την απαιτούμενη κατά το νόμο άδεια για τα παραπάνω όπλα.

Δοθέντων των ως άνω διαλαμβανομένων, ασκήθηκε σε βάρος του ανωτέρω εκπαιδευτικού ποινική δίωξη από την αρμόδια Εισαγγελέα Πρωτοδικών για τις πράξεις της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας.

Επισημαίνεται ότι το Πειθαρχικό Συμβούλιο απάλλαξε κατά πλειοψηφία τον εγκαλούμενο εκπαιδευτικό απόφασης, μειοψηφούσης της Προέδρου του Συμβουλίου, η οποία πρότεινε την ενοχή του εγκαλουμένου εκπαιδευτικού αποδεχόμενο ότι η χρήση των ως άνω όπλων προήλθε από την «έντονη επιθυμία ενασχόλησής του με κοινωνικές και αθλητικές δράσεις».

3.Ένσταση κατά απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου Περιφερειακής Διεύθυνσης Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης με την οποία επιβλήθηκε η ποινή του προστίμου ίσου με την αποδοχή έξι (6) μηνών σε εκπαιδευτικό.

Ο εγκαλούμενος εκπαιδευτικός παραπέμφθηκε για τα πειθαρχικά παραπτώματα : α) της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας κατά συρροή, σύμφωνα με τα εδάφια ε' και ια' της παρ. 1 του άρθρου 107 του ν. 3528/2007, όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 27 του ίδιου νόμου, β) της απλής απείθειας σύμφωνα με το εδάφιο κστ' της παρ. 1 του άρθρου 107 του ν. 3528/2007, όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 25 του ίδιου νόμου και γ) της σοβαρής απείθειας σύμφωνα με το εδάφιο θ' της παρ. 1 του άρθρου 107 του ν. 3528/2007, όπως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει σε συνδυασμό με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 25 του ίδιου νόμου καθώς και τις διατάξεις του εδαφίου α' της παρ. 7 του άρθρου 36 της Υ.Α. Φ. 353.1./324/105657/Δ1/16-10-2002 (ΦΕΚ Β'1340).

Συγκεκριμένα, ως προς το παράπτωμα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας κατά συρροή, όπως προκύπτει από το πόρισμα της διενεργηθείσας για την υπόθεση ΕΔΕ, το σύνολο των μαρτυρικών καταθέσεων και των σχετικών εγγράφων που εξετάσθηκαν καθώς και από τα απολογητικά υπομνήματα και τις συμπληρωματικές διευκρινίσεις που έδωσε ο ίδιος ο εγκαλούμενος εκπαιδευτικός, κατά τον κρίσιμο χρόνο που υπηρετούσε σε συγκεκριμένο Γυμνάσιο: «κατηγορούσε τη Διεύθυνση του Γυμνασίου και τη Διευθύντρια Δ/θμιας Εκπαίδευσης ότι, με δικές τους ενέργειες, μετακίνησαν μία εκπαιδευτικό σε άλλο σχολείο σκοπίμως επειδή η εν λόγω συνάδελφος υποστήριζε, κατά την κρίση του, τον εγκαλούμενο. Επιπλέον, ενοχλούσε επανειλημμένως με τηλεφωνήματα και ηχητικά μηνύματα, αδιακρίτως οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας, στα οποία συκοφαντούσε τη Διευθύντρια και την Υποδιευθύντρια. Εισερχόμενος δε στο γραφείο του διενεργούντος την ΕΔΕ Διευθυντή, προκειμένου να υποβληθεί σε συμπληρωματική ανωμοτί κατάθεση, προέβη σε φραστική επίθεση και απειλές εναντίον αυτού και της γραμματέως του. Επιπροσθέτως, κατά το σχολικό έτος 2011-2012, δέχθηκε να παραβρεθούν στο μάθημα τρεις εξωσχολικοί μαθητές, οι οποίοι μάλιστα ανήρτησαν στο διαδίκτυο video με σκηνές από το μάθημα του διωκόμενου. Στο μάθημα του έχει υποστηρίξει ότι ο Χίτλερ και οι Ναζί δεν χτυπούσαν άοπλους και επομένως δεν υπήρξαν στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στη σχολική σύμβουλο που τον επισκέφθηκε, είπε ότι δεν είναι θρησκευόμενη γιατί φοράει παντελόνια. Αντέγραψε σε δικό του τετράδιο προσωπικά στοιχεία των μαθητών και συγκεκριμένα τα στοιχεία ταυτότητας και το θρήσκευμα καθενός εξ αυτών. Ερωτηθείς από τη Διευθύντρια επ' αυτού, απάντησε ««για να ξέρω με ποιους έχω να κάνω» και εν συνεχεία χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Διευθύντριας φασιστική και δήλωσε πως «το ελληνικό σχολείο είναι μόνο το ελληνορθόδοξο».

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο κρίνοντας ομόφωνα ένοχο τον εγκαλούμενο για τα ως άνω πειθαρχικά παραπτώματα επέβαλε ομόφωνα ως προσήκουσα την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης 12 μηνών με πλήρη στέρηση των αποδοχών.

4. Ένσταση κατά απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου ΕΛΤΑ με την οποία επιβλήθηκε η ποινή της προσωρινής απόλυσης έξι (6) μηνών σε υπάλληλο των ΕΛΤΑ ΑΕ .

Η εγκαλούμενη υπάλληλος παραπέμφθηκε για τα πειθαρχικά αδικήματα α) της πράξης ή παράλειψης που μπορεί να επιφέρει ζημία υλική ή ηθική στην εταιρεία, β) της κάθε ατασθαλίας στη διαχείριση, γ) της παράλειψης ελέγχου και παρακολούθησης των υφισταμένων, που μπορεί να δημιουργήσει ζημία ή διατάραξη της υπηρεσιακής τάξης, δ) της κάθε πράξης ή παράλειψης που αντιβαίνει στο σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους, ε) της πλημμελούς καθώς και της μη έγκαιρης εκπλήρωσης του υπηρεσιακού καθήκοντος και στ) της πράξης που συνιστά κατάχρηση εξουσίας ή υπηρεσιακής εμπιστοσύνης, όπως ορίζονται στις διατάξεις των όρων ΙΣΤ1 παρ. 1,2,4 (εδάφια στ', η', ιδ' ιε', ιζ' και ιη'), της παρ. 5 (εδάφιο γ' και στ') και ΙΣΤ2 παρ. 9 της από 03.06.2002 Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Προσωπικού ΕΛΤΑ ΑΕ.

Συγκεκριμένα, η πειθαρχικώς διωκόμενη υπάλληλος, όπως προκύπτει από το πόρισμα της διοικητικής έρευνας που διενεργήθηκε από επιθεωρητή των ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε., ως Κεντρική Διαχειρίστρια Κεντρικού Καταστήματος, υπεξαίρεσε από τη διαχείριση του Καταστήματος χρηματικό ποσό ύψους 4.300,00 € για ίδιο όφελος και ομολόγησε τις παράνομες πράξεις της ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου.

5. Ένσταση κατά απόφασης του Α' Πειθαρχικού Συμβουλίου Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ με την οποία επιβλήθηκε η ποινή του προστίμου αποδοχών τριών (3) μηνών σε υπάλληλο Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΙΚΑ- ΕΤΑΜ.

Ο πειθαρχικώς διωκόμενος υπάλληλος παραπέμφθηκε από τον Διοικητή ΙΚΑ- ΕΤΑΜ για τα πειθαρχικά αδικήματα : α) της αμέλειας καθώς και της ατελούς ή μη έγκαιρης εκπλήρωσης του καθήκοντος και β) της χαρακτηριστικώς αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός ή εκτός υπηρεσίας, τα οποία ορίζονται στο εδάφιο στ' της παρ. 1 του άρθρου 107 του ν.3528/2007 και στο εδάφιο δ' της παρ. 2 του άρθρου 109 του ν.3528/2007, όπως ισχύει.

Συγκεκριμένα, κατόπιν ελέγχου από τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Υπηρεσιών Ασφάλισης διαπιστώθηκε ότι ο εγκαλούμενος υπάλληλος ως Προϊστάμενος του Τμήματος Εσόδων του Περιφερειακού Υποκαταστήματος από το 2005 προέβαινε σε εικονική ασφάλιση συγγενικών προσώπων υπαλλήλου καθώς και τρίτων σε οικοδομοτεχνικά έργα με σκοπό τη θεμελίωση δικαιωμάτων και παροχών από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και τον ΟΑΕΔ.

Πλέον τούτου, ως προϊστάμενος εσόδων δεν άσκησε επανειλημμένως τον επιβαλλόμενο ουσιαστικό και τυπικό έλεγχο και τη δέουσα εποπτεία επί των ενεργειών υπαλλήλου του, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την απουσία ελέγχου, με αποτέλεσμα να παραλαμβάνει, συμπληρώνει και υπογράφει, χωρίς να διαθέτει τη σχετική εξουσιοδότηση, Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις. Περαιτέρω, ο εγκαλούμενος υπάλληλος προσυπέγραφε διεκπεραιωτικά την εκκαθάριση και την αρχειοθέτηση των οικοδομικών πινακίδων, χωρίς να τηρεί, ως όφειλε εκ τη θέσεως του, τις οδηγίες των εγκυκλίων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που αφορούν στον έλεγχο και την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών στα οικοδομοτεχνικά έργα, όπως επιτόπιοι έλεγχοι και έλεγχοι γραπτών στοιχείων για τον προσδιορισμό του χρόνου εκτέλεσης ή αποπεράτωσης των εργασιών και για τη διαπίστωση του χρόνου της απασχόλησης.

Συνέπεια των πράξεων και παραλείψεων του εγκαλουμένου υπαλλήλου ήταν η σημαντική οικονομική ζημία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τη μη είσπραξη πρόσθετων τελών και λοιπών προσαυξήσεων καθώς και από τις παροχές που χορηγήθηκαν στους εικονικά ασφαλισθέντες, όπως επιδόματα ασθένειας και μητρότητας, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη και δωρόσημα.

6. Ενσταση κατά απόφασης του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.με την οποία επιβλήθηκε η πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης τριών (3) μηνών με πλήρη στέρηση αποδοχών σε υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Ο εγκαλούμενος υπάλληλος παραπέμφθηκε αρμοδίως για τα πειθαρχικά αδικήματα α) της πλημμελούς άσκησης των υπηρεσιακών καθηκόντων, β) της έλλειψης του απαιτούμενου ζήλου περί την εκτέλεση της υπηρεσίας, γ) της αδιαφορίας για τη διαφύλαξη των συμφερόντων της Εταιρείας, όπως ορίζονται στο άρθρο 18 παρ. 1, 2 και 9 και στο άρθρο 26 παρ. 3 εδ. β', γ' και ζ' του Κανονισμού Κατάστασης Προσωπικού Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το πόρισμα της Επιτροπής Διοικητικής Ανάκρισης (ΕΔΕ), ο πειθαρχικώς διωκόμενος υπάλληλος, κατά τα έτη 2010, 2012 και 2013 ως επικεφαλής διμελούς συνεργείου διεξαγωγής ελέγχων των μετρητικών διατάξεων κέντρων διασκέδασης, αφενός δεν τήρησε τις αρμοδίως διδόμενες εντολές και οδηγίες της Εταιρείας (Οδηγός Διανομής Νο 56), που αφορούν στη διαδικασία ελέγχου μετρητικών διατάξεων μεγάλων καταναλωτών, αφετέρου δεν ενήργησε με τη δέουσα προσοχή και επιμέλεια κατά τον έλεγχο των παροχών και δεν διαπίστωσε τις επεμβάσεις στις αντίστοιχες μετρητικές διατάξεις των ως άνω παροχών, αν και προϋπήρχαν του ελέγχου που πραγματοποίησε και ήταν ορατές δια οπτικής επιθεώρησης των στοιχείων της μετρητικής διάταξης. Επιπλέον οι ενέργειες του πειθαρχικώς διωκομένου υπαλλήλου επέφεραν σημαντική οικονομική ζημία στην Εταιρεία καθώς δεν ανέφερε στο σχετικό δελτίο ελέγχου, τις επεμβάσεις στις μετρητικές διατάξεις των ανωτέρω παροχών, με αποτέλεσμα τη μειωμένη καταγραφή της καταναλισκόμενης ενέργειας (κλοπή ρεύματος). Το κόστος δε για την Εταιρεία ως προς την αντιμετώπιση των εν λόγω επεμβάσεων στις παροχές ανήλθε στα ποσά των 390.71€ και 362,19€.

Περαιτέρω τα ποσά για την αξία της διαφυγούσας ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν ως εξής:

1. Η αξία της διαφυγούσας ενέργειας για τη πρώτη παροχή, στο υπό εξέταση χρονικό διάστημα, υπολογίζεται στο ποσό των 10.561,08€ και το σύνολο του λογαριασμού μετά των λοιπών χρεώσεων ανέρχεται στο ποσό των 14.149,52€.
2. Η αξία της διαφυγούσας ενέργειας για τη δεύτερη παροχή, στο υπό εξέταση χρονικό διάστημα, υπολογίζεται στο ποσό των 9.137,89€ και το σύνολο του λογαριασμού μετά των λοιπών χρεώσεων ανέρχεται στο ποσό των 11.807,83€. 
2. Άσκηση ελεγκτικού έργου - Χαρακτηριστικές υποθέσεις (σελ. 65 Έκθεσης)

Στην έκθεση του 2015 παρατίθενται ενδεικτικά μερικές χαρακτηριστικές υποθέσεις τη διερεύνηση των οποίων ανέλαβε ο ΓΕΔΔ και αναδεικνύουν το εύρος της ελεγκτικής του αρμοδιότητας και της θεσμικής του παρέμβασης. Ειδικότερα παρουσιάζονται οι παρακάτω περιπτώσεις:

1. Έλεγχος στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) για τους ασφαλισμένους στο πρώην ΤΕΑΠΕΤΕ
2. Νομιμότητα των χορηγηθεισών αποζημιώσεων από το ΕΠ Αλιείας σε οστρακοπαραγωγούς της περιοχής Ροδόπης
3. Έλεγχος Έργων του ΟΛΠ ΑΕ
4. Νομιμότητα ανάθεσης της εκμετάλλευσης του κυλικείου του Κοιμητηρίου Ν. Μάκρης του Δήμου Μαραθώνα
5. Ανάκληση απόφασης Δημοσιονομικής Διόρθωσης (καταλογισμού) που είχε εκδοθεί σε βάρος επενδυτή
6. Έλεγχος στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών
7. Έλεγχοι σε δημόσιο Μαιευτήριο
8. Έλεγχος στο ΓΝΠΑ «Π. και Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
9. Εξοπλισμός Δημοσίων ΚΤΕΟ
10. Περιβαλλοντικές παραβάσεις ελαιουργείων και πυρηνελαιουργείων
11. Συμβάσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας ΑΕ
12. Παροχή της ΟΣΥ ΑΕ προς τους εργαζόμενους
13. Υποθέσεις πολεοδομικού ενδιαφέροντος
14. Απευθείας αναθέσεις μικρών έργων από Δημοτική Αρχή
15. Νομιμότητα λειτουργίας Παιδικής Χαράς Δήμων
16. Χρεώσεις κατανάλωσης από την ΔΕΥΑΕΡ του Δήμου Ερμιονίδας
17. Παράνομη υλοτομία αιωνόβιων δέντρων
18. Μη σύννομη μίσθωση και χρήση ακινήτου από Δήμο
19. Αποκατάσταση Διατηρητέου κτιρίου του Πειραϊκού Συνδέσμου
20. Έργα πρασίνου στο δήμο Καβάλας 3. Νομοθετικές και οργανωτικές προτάσεις (σελ. 91 Έκθεσης)

Ο ΓΕΔΔ το 2014 στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του υπέβαλε αρκετές προτάσεις νομοθετικού περιεχομένου καθώς και προτάσεις σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία των ελεγχόμενων δημοσίων υπηρεσιών. 

Στην Ετήσια Έκθεση περιλαμβάνονται οι προτάσεις που αφορούν στα εξής ζητήματα:

1. Αισχροκέρδεια σε βάρος Προσφύγων
2. Λειτουργία ΕΔΕΛ
3. Πληρωμή Δαπανών από τις ΥΔΕ
4. Διαδικασίες ΕΟΠΥΥ
5. Προτάσεις στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ΕΤΕΑ για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΑΠΕΤΕ
6. Προτάσεις σε συνέχεια του ελέγχου στο ΓΝΠΑ «Π. και Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
7. Διαδικασία έκδοσης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας
8. Προτάσεις αναφορικά με τη διαχείριση και τον έλεγχο των κρατικών αυτοκινήτων
9. Χρηστή διαχείριση Δημοτικών Κοιμητηρίων από τους Δήμους
10. Πρόταση Υλοποίησης Δράσης για την Ευαισθητοποίηση των Μαθητών στην Καταπολέμηση της Διαφθοράς


http://taxheaven.gr

Εργόσημο, όλα όσα πρέπει να ξέρετε για διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσής του

Εργόσημο, όλα όσα πρέπει να ξέρετε για διαδικασία έκδοσης και εξαργύρωσής του


Βάσει του άρθρου 74 Ν.4144/2013 (Αντικατέστησε τα άρθρα 20 & 21 του ν. 3863/2010, όπως ίσχυαν μετά την τροποποίησή τους από την παρ. 8 Α΄ του άρθρου 76 του ν. 3996/2011) και της εγκυκλίου ΙΚΑ 43/2013 το «Εργόσημο» είναι ειδική επιταγή αμοιβής και παρακράτησης εισφορών περιστασιακά απασχολούμενων. 

Η έκδοση και εξαργύρωση του «Εργοσήμου» αντικαθιστά, κατά τρόπο αποκλειστικό, την χρηματική αποζημίωση των παρακάτω απασχολούμενων προσώπων για την εργασία που παρέχουν. 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΩΝ & ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ: 
Α) Το κατ΄ οίκον του εργοδότη απασχολούμενο προσωπικό που παρέχει εξαρτημένη εργασία ή υπηρεσίες, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν, είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, το οποίο υπάγεται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.. Ενδεικτικά υπάγονται οι εξής εργασίες ή υπηρεσίες : 
  • οι υπηρεσίες οικογενειακής βοηθητικής φροντίδας (ενδεικτικά : οικιακοί βοηθοί για οικιακή καθαριότητα και γενικό νοικοκυριό, οδηγοί), 
  • οι κηπουρικές εργασίες, 
  • η φύλαξη και μεταφορά παιδιών, νηπίων και βρεφών, 
  • η υποστήριξη με την παροχή κάθε μορφής βοήθειας και φροντίδας σε ηλικιωμένα άτομα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης και της διευκόλυνσης των ατόμων αυτών για συμμετοχή τους σε πολιτιστικές, θρησκευτικές, ψυχαγωγικές και κοινωνικές δραστηριότητες, 
  • οι υπηρεσίες που παρέχονται σε προγράμματα αποκατάστασης ατόμων σε ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία, που χαρακτηρίζονται από νοητική στέρηση (Σ.Υ.Δ.), 
  • η περιποίηση ή νοσηλευτική φροντίδα αρρώστων ή κατάκοιτων ατόμων και η βοήθεια σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας (φυσιοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, συνοδεία εκτός οικίας), 
  • οι μεμονωμένες μικροεπισκευαστικές εργασίες που δεν συνιστούν οικοδομικές εργασίες, 
  • η παράδοση ιδιαίτερων μαθημάτων, 
  • οι αισθητικές φροντίδες (κομμωτική, περιποίηση προσώπου και σώματος). 
Β) Προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες καθαρισμού και κηπουρικής κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών, αμειβόμενο με την ώρα ή την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα, είτε προς έναν, είτε προς περισσότερους του ενός εργοδότες, για την ίδια μισθολογική περίοδο, το οποίο υπάγεται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., μη παρέχον την υπηρεσία αυτή ως υπαλληλικό προσωπικό εταιρείας ή ως μέλος εταιρείας. 
  
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ – ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΗΣ ΕΡΓΟΣΗΜΟΥ : 
Υπόχρεος έκδοσης του «Εργοσήμου» είναι αποκλειστικά ο εργοδότης ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος αυτού. 

Το «Εργόσημο» εκδίδεται υπό τύπο πολύπτυχης ή δίπτυχης επιταγής, αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη χρηματική αξία (Ονομαστική Αξία «Εργοσήμου») στην οποία περιλαμβάνονται το ποσό της αμοιβής του εργαζόμενου και το ποσό της εισφοράς υπέρ του οικείου ασφαλιστικού φορέα, εν προκειμένω υπέρ του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ.. 

Δικαίωμα εξαργύρωσης έχει αποκλειστικά ο αποδέκτης του «Εργοσήμου», δηλαδή το πρόσωπο που παρέχει την εργασία και αμείβεται γι΄ αυτή με το «Εργόσημο». 

Η έκδοση και εξαργύρωση του «Εργοσήμου» γίνεται από τους πιστοποιημένους φορείς (Ε.Λ.Τ.Α. – ΤΡΑΠΕΖΕΣ). 

Κατά την εξαργύρωση του «Εργοσήμου», παρακρατούνται οι ασφαλιστικές κρατήσεις. 

Ο εργοδότης απευθύνεται στον φορέα έκδοσης του «Εργοσήμου» (Ε.Λ.Τ.Α. – ΤΡΑΠΕΖΕΣ) με το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, Διαβατήριο ή άλλο στοιχείο ταυτοποίησης, τον Α.Μ.Κ.Α. και τον Α.Φ.Μ. του, όπως προκύπτουν από επίσημα σχετικά έγγραφα στοιχεία. 

Σε περίπτωση που επιλέξει εξαργύρωση του «Εργοσήμου» με πίστωση λογαριασμού του εργαζόμενου πρέπει επίσης να προσκομίσει το Ονοματεπώνυμο, τον Α.Μ.Κ.Α. και τον Α.Φ.Μ. του απασχολούμενου. 

Σε περίπτωση εξαργύρωσης του «Εργοσήμου» με μετρητά, το Ονοματεπώνυμο, ο Α.Μ.Κ.Α. και ο Α.Φ.Μ. του εργαζόμενου, προσκομίζονται από τον ίδιο κατά την στιγμή της εξαργύρωσης. 

Δηλώνει το είδος της παρεχόμενης εργασίας και καταθέτει το ποσό του «Εργοσήμου» (Ονομαστική Αξία «Εργοσήμου»), το οποίο αντιστοιχεί στην αμοιβή του εργαζόμενου συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών. 

Προκειμένου να είναι εφικτή η έκδοση «Εργοσήμου» από εταιρείες, νομικά πρόσωπα ή διαχείριση πολυκατοικίας, καταχωρείται υποχρεωτικά ο Α.Μ.Κ.Α. – του νομίμου εκπροσώπου ή του διαχειριστή*. 

*Σε περίπτωση που η διαχείριση πολυκατοικίας έχει ανατεθεί σε Εταιρεία Εξυπηρέτησης Πολυκατοικιών, καταχωρείται ο Α.Μ.Κ.Α. του συνιδιοκτήτη που η Γενική Συνέλευση των συνιδιοκτητών έχει ορίσει ως υπεύθυνο, διαμεσολαβητή μεταξύ της προαναφερθείσας εταιρείας και της συνιδιοκτησίας. 

Το ποσό του «Εργοσήμου» δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 5 €. 
  
Ο χρόνος ισχύος του, ορίζεται σε τέσσερις (4) μήνες από την ημερομηνία έκδοσής του. Μετά τη λήξη της περιόδου αυτής, το «Εργόσημο» δεν μπορεί να εξαργυρωθεί από τον εργαζόμενο, ακυρώνεται αυτομάτως από τον φορέα έκδοσης* και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον εργοδότη για πληρωμή παρεχόμενης σ΄ αυτόν υπηρεσίας. 

*Στην περίπτωση αυτή, η χρηματική (ονομαστική) αξία του «Εργοσήμου» πιστώνεται από τον φορέα έκδοσης στον φορέα κοινωνικής ασφάλισης που αναγράφεται στο «Εργόσημο» (εν προκειμένω το Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ.) το δε ποσό επιστρέφεται στον εργοδότη, κατόπιν αιτήσεώς του στο Υποκατάστημα Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. τόπου κατοικίας. 

«Εργόσημο» που δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τον εργοδότη, μπορεί να ακυρωθεί εντός τριών (3) μηνών από την ημερομηνία έκδοσής του με αίτημα του ιδίου στον φορέα έκδοσής του, οπότε το ποσό (Ονομαστική Αξία «Εργοσήμου») επιστρέφεται από τον φορέα έκδοσης (Ε.Λ.Τ.Α. – ΤΡΑΠΕΖΕΣ). 

Οι ασφαλισμένοι προσερχόμενοι στις ΤΡΑΠΕΖΕΣ ή τα Ε.Λ.Τ.Α. για την εξαργύρωση του «Εργοσήμου», πρέπει να προσκομίζουν Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, Διαβατήριο ή άλλο στοιχείο ταυτοποίησης,τον Α.Μ.Κ.Α. και τον Α.Φ.Μ. τους. 

Η ορθότητα του Α.Φ.Μ. όσο και του Α.Μ.Κ.Α. πρέπει να προκύπτει από επίσημα σχετικά έγγραφα στοιχεία. 

ΚΛΑΔΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ: 
Οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζόμενου των αμειβομένων με «Εργόσημο» προσώπων, υπολογίζονται σε ποσοστό 25% επί της αναγραφόμενης τιμής του «Εργοσήμου» και εμπεριέχονται στην αναγραφόμενη τιμή του «Εργοσήμου». 

Η ασφάλιση χωρεί για τους Κλάδους Σύνταξης, Ασθένειας & Μητρότητας, στο Ε.Τ.Ε.Α. (τ. Ε.Τ.Ε.Α.Μ.) για επικουρική ασφάλιση, καθώς και στον τ. Ο.Ε.Κ. (εισφορά εργαζόμενου). 

Τα ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών επιμερίζονται ανά κλάδο ασφάλισης, ως εξής:
Κλάδος Κύριας Σύνταξης 14, 45 %, 
Κλάδος Ασθένειας σε είδος (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) 4, 65 %, 
Κλάδος Ασθένειας & Μητρότητας σε χρήμα 0, 86 %, 
Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης (Ε.Τ.Ε.Α.) 4, 32 % 
Κλάδος τ. Ο.Ε.Κ. (εισφορά εργαζόμενου) 0, 72 % 
Oι ασφαλιστικές εισφορές αφορούν και τα δύο μέρη, δηλαδή εργοδότη (σε αναλογία 15,485% ) και εργαζόμενο (σε αναλογία 9,52%). 
  
Με βάση τα προαναφερόμενα προκειμένου να υπολογισθεί η Ονομαστική Αξία «Εργοσήμου»* δηλαδή το χρηματικό ποσό που πρέπει να καταβληθεί από τον εργοδότη ή εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο αυτού στους φορείς έκδοσης και εξαργύρωσης «Εργοσήμου» (Ε.Λ.Τ.Α., ΤΡΑΠΕΖΕΣ) το οποίο εμπεριέχει τις Ασφαλιστικές Εισφορές, πρέπει το Καθαρό, προσυμφωνηθέν μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, Ποσό Αμοιβής του δευτέρου να πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή 1,333. 

*Ονομαστική Αξία «Εργοσήμου» = Καθαρό Ποσό Αμοιβής + Ασφαλιστικές Εισφορές 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : Αν για την παρεχόμενη εργασία έχει συμφωνηθεί καθαρό ποσό αμοιβής 600 €, τότε : 

600 € Χ 1,333 = 800 € (Ονομαστική Αξία «Εργοσήμου»). 
800€ Χ 25%(Ποσοστό Ασφάλισης) = 200 € (Ασφαλιστικές Εισφορές). 
  
ΝΕΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ 
(ΜΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΦΟΡΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ) 


Οι διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.2084/1992 (ΦΕΚ 165/ τ.Α΄) δεν έχουν εφαρμογή για τα πρόσωπα που υπάγονται στο καθεστώς του «Εργοσήμου». 

Συνεπώς Νέοι Ασφαλισμένοι (υπαχθέντες για πρώτη φορά στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα μετά την 1/1/1993) που παράλληλα ασφαλίζονται σε άλλο φορέα λόγω ιδιότητας ή παρεχόμενης εργασίας, δεν δύνανται να επιλέξουν φορέα ασφάλισης. 

Συνεπώς δεν χορηγείται βεβαίωση για εξαίρεση από άλλον φορέα (π.χ. Ο.Α.Ε.Ε.) ούτε δεχόμαστε Βεβαιώσεις του Ν.2084/92 άλλων φορέων προκειμένου να εξαιρέσουμε από τους κοινούς κλάδους ασφάλισης. 

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΓΙΑ ΕΡΓΟΣΗΜΑ ΠΟΥ ΕΞΑΡΓΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ 1/1/2013 ΚΑΙ ΕΦΕΞΗΣ 

(Νέος τρόπος υπολογισμού ημερών ασφάλισης - Ν.4144/13) 
  
Τα πρόσωπα για τα οποία έχουν καταβληθεί εισφορές με το «Εργόσημο», δικαιώνονται τόσες ημέρες ασφάλισης, όσες προκύπτουν από τη διαίρεση του ποσού των ασφαλιστικών εισφορών που έχει παρακρατηθεί μέσω της εξαργύρωσης του «Εργοσήμου» με το ποσό εισφορών που αντιστοιχεί στο ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη της 31ης Δεκεμβρίου του έτους 2011 σύμφωνα με την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.. 

Οι ημέρες ασφάλισης δεν μπορούν να υπερβούν τις 25 ημέρες ασφάλισης ανά ημερολογιακό μήνα ή τις 300 ημέρες ασφάλισης ανά έτος. 

Οι ημέρες ασφάλισης ανάγονται στο μήνα εξαργύρωσης του «Εργοσήμου». 

Ο τύπος που εφαρμόζεται για τον υπολογισμό των ημερών ασφάλισης για «Εργόσημα» που εξαργυρώνονται από 1/1/2013 και εφεξής είναι : 
Ποσό Ασφαλιστικών Εισφορών : 11,63 = Ημέρες Ασφάλισης (που έχει παρακρατηθεί μέσω «Εργοσήμου») 
  
  
Αναλυτικές οδηγίες για τα ανωτέρω καθώς και παραδείγματα ως προς τρόπο υπολογισμού των ημερών ασφάλισης περιλαμβάνονται στις οδηγίες που έχουν δοθεί από την Διεύθυνση Ασφάλισης –Εσόδων στην με αριθμ. 43/2013 Εγκύκλιο. 
  
ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ: 
Παροχές ασθένειας σε χρήμα, δύναται να χορηγηθούν στους αμειβόμενους με «Εργόσημο» μετά την συμπλήρωση των παρακάτω χρονικών προϋποθέσεων, και πάντως σε καμία περίπτωση πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν.4144/2013, ήτοι από 18-04-2013. 

 Συγκεκριμένα: 
Α) Για χορήγηση Επιδόματος ασθένειας απαιτούνται εκατόν είκοσι (120) ημέρες ασφάλισης το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, το αμέσως προηγούμενο της αναγγελίας της ασθένειας ή το προηγούμενο δεκαπεντάμηνο, στο οποίο δεν συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης, που έχουν πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο. 

Β) Για χορήγηση Εξόδων κηδείας απαιτείται η πραγματοποίηση εκατόν είκοσι (120) ημερών ασφάλισης το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή το προηγούμενο δεκαπεντάμηνο, μη συνυπολογιζομένων των ημερών ασφάλισης που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου. 

Γ) Για την χορήγηση των Επιδομάτων μητρότητας απαιτείται η πραγματοποίηση διακοσίων (200) ημερών ασφάλισης τα δύο (2) προηγούμενα έτη πριν την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού.
  
Για την συμπλήρωση των ανωτέρω χρονικών προϋποθέσεων απαιτείται οι ημέρες ασφάλισης να έχουν προκύψει μόνο από εξαργυρωμένα, μετά την 1/1/2013, «Εργόσημα». 

Στις ημέρες αυτές μπορούν να συνυπολογισθούν και ημέρες ασφάλισης εκτός «Εργοσήμου». 

ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) : 

Για παροχές ασθένειας σε είδος, απαιτείται η συμπλήρωση εκατό (100) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης, που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

 15/6/2015

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Κατρούγκαλος: Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται αντισταθμιστικά μέτρα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Κατρούγκαλος: Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται αντισταθμιστικά μέτρα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

Κατρούγκαλος: Την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται αντισταθμιστικά μέτρα για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ

Αντισταθμιστικά μέτρα, με στόχο τη μερική ανακούφιση από την απώλεια εισοδήματος που είχαν συνταξιούχοι με την κατάργηση του ΕΚΑΣ προανήγγειλε, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm», ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Την ερχόμενη εβδομάδα, γι' αυτούς που έχασαν τώρα το ΕΚΑΣ και δεν μπορούμε να τους ζητήσουμε να περιμένουν μέχρι το τέλος του 2018, οπότε με τον επανυπολογισμό θα δουν και αυτοί αυξήσεις στις συντάξεις τους, πρόκειται να ανακοινώσουμε μέτρα, τα οποία θα ανακουφίσουν σε έναν βαθμό τις απώλειες εισοδήματος που είχαν», ανέφερε ο υπουργός στην εκπομπή «Δύο στις 12», σημειώνοντας ότι το ΕΚΑΣ δεν ήταν αντικείμενο της διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και ότι «δυστυχώς ήταν από τα πράγματα που δεν μπορέσαμε να υπερασπίσουμε τον Ιούλιο (σσ του 2015) και την κατάργηση του ΕΚΑΣ την ψήφισε και η ΝΔ, και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που τώρα δημαγωγούν».
Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, υπενθύμισε ότι «μόνο στις περιπτώσεις που το άθροισμα της κύριας σύνταξης και της επικουρικής είναι πάνω από 1.300 ευρώ πρόκειται να γίνει επανυπολογισμός, κάτι που αφορά περίπου 200.000 έως 220.000 επικουρικές συντάξεις, θίγει επομένως το 10% όλων των συνταξιούχων ή το 20% αυτών που παίρνουν επικουρική». Διευκρίνισε, δε, ότι η αυτή αναπροσαρμογή θα γίνει σε μερικούς συνταξιούχους τον Αύγουστο και σε άλλους τον Σεπτέμβριο, «δεν πρόκειται να γίνει σε μία φάση, γιατί υπάρχουν δυσκολίες στον επανυπολογισμό από τις υπηρεσίες».
«Μπορέσαμε να σώσουμε τις κύριες συντάξεις, που αποτελούν το βασικό εισόδημα των συνταξιούχων και αυτή ήταν μία δέσμευση που μπορέσαμε και την κρατήσαμε» επεσήμανε ο κ. Κατρούγκαλος και εξήγησε: «Κάποιες διαφορές, μερικών ευρώ, που θα έχουν δει και αυτοί που παίρνουν κύρια σύνταξη, οφείλονται στο ότι άλλαξε ο τρόπος παρακράτησης του φόρου και έτσι δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο όσοι πλήρωναν στο παρελθόν στο τέλος του χρόνου, δεν είναι μείωση της σύνταξης καθεαυτής».
Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα σημεία στα οποία συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι σχετικά με τα εργασιακά, τονίζοντας: «Το γεγονός ότι έχουμε μία συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή είναι ένα όπλο που εμείς θα το αξιοποιήσουμε ιδιαίτερα στην διαπραγμάτευση».
«Για πρώτη φορά στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά δεν αμυνόμαστε απλώς», σημείωσε και πρόσθεσε: «Εμείς, θετικά και επιθετικά, θέσαμε το ζήτημα να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, να αποφασίζουν, δηλαδή, οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι -εργαζόμενοι και εργοδότες- για τον μισθό τους και να μην αποφασίζεται αυτός με απόφαση του κράτους και μάλιστα να αποφασίζεται στα ελάχιστα αυτά πλαίσια, που έχουμε δει την τελευταία πενταετία».
«Θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και αυτό, λοιπόν, το έχουμε θέσει ως στόχο της διαπραγμάτευσης, πετύχαμε να συνδυάζεται αυτός ο στόχος με μέτρα που καθιστούν εφικτή την ευόδωση της προσπάθειάς μας, κυρίως το ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, που αποτελεί τον πιο φιλικό στα κοινωνικά δικαιώματα διεθνή οργανισμό, θα σχολιάσει τα πορίσματα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έχει συσταθεί και επίσης προσπαθούμε να στήσουμε ένα αρραγές εσωτερικό κοινωνικό μέτωπο, όπως κάναμε με την κοινή δήλωση των εταίρων και αντίστοιχα να ενισχύσουμε τα διεθνή ερείσματα της χώρας», υπογράμμισε ο υπουργός.
«Πρέπει να πάψουν να ζουν οι εργαζόμενοι σε μία εργασιακή ζούγκλα. Πρέπει να γυρίσουν οι βασικοί κανόνες προστασίας του ατομικού και συλλογικού εργατικού δικαίου, πρέπει ξαναγυρίσουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτά θα τα πετύχουμε τον Σεπτέμβρη», επεσήμανε.

Τι περιλαμβάνει ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις

Τι περιλαμβάνει ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις

Τι περιλαμβάνει ο νέος νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις
Κατατέθηκε στη Βουλή το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Διαβάστε πρώτοι, στην fmvoice.gr, όλες τις αλλαγές.
Διαφάνεια στις ανταγωνιστικές διαδικασίες, δραστικός περιορισμός της γραφειοκρατίας, διευκόλυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο παιχνίδι των δημοσίων συμβάσεων και δυνατότητα συμμετοχής στις παραχωρήσεις ατόμων με αναπηρία και μειονεκτούντων προσώπων είναι μερικά μόνο από τα καινοτόμα στοιχεία που εισάγει ο νέος νόμος του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιώργου Σταθάκη, για τις δημόσιες συμβάσεις.
Η fmvoice.gr εξασφάλισε και δημοσιεύει την «αιτιολογική» έκθεση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου. Αναλυτικά:
Η πολιτική στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων και η αναθεώρηση των σχετικών οδηγιών εντάχθηκε σε συνολικό πρόγραμμα με σκοπό τον ριζικό εκσυγχρονισμό των δημοσίων συμβάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτέλεσε μία από τις δώδεκα δράσεις προτεραιότητας της πράξης για την ενιαία αγορά που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2011. Στο πλαίσιο αυτό, υιοθετήθηκαν, τον Ιανουάριο του 2014, και δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 28/3/2014, οι τρεις νέες οδηγίες:
• 2014/23/ΕΕ (L94), για την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης έργων και υπηρεσιών (για πρώτη φορά χωριστή οδηγία για τις παραχωρήσεις).
• 2014/24/ΕΕ (L94), για τις δημόσιες συμβάσεις (στον κλασσικό τομέα) προς αντικατάσταση της οδηγίας 2004/18/ΕΚ και
• 2014/25/ΕΕ (L94), για τις συμβάσεις που συνάπτονται από φορείς στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των ταχυδρομικών υπηρεσιών (ΟΚΩ) προς αντικατάσταση της οδηγίας 2004/17/ΕΚ.
Στόχοι νομοσχεδίου
To παρόν ν/σ αφορά στην ενσωμάτωση των Οδηγιών 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ και έχει ως σκοπό:
- την απλούστευση και την ευελιξία των κανόνων και διαδικασιών
- την επέκταση και, σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, τη γενίκευση των ηλεκτρονικών μέσων ως τρόπου επικοινωνίας στις δημόσιες συμβάσεις
- τη δραστική περικοπή του διοικητικού φόρτου λόγω των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τους οικονομικούς φορείς, πράγμα που θα τους διευκολύνει - ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών (μείωση προθεσμιών για υποβολή προσφορών και αιτήσεων συμμετοχής, ευελιξία στη διάκριση μεταξύ της επιλογής των προσφερόντων και της ανάθεσης της σύμβασης, αναθεώρηση και διευκρίνιση λόγων αποκλεισμού υποψηφίων και προσφερόντων, δυνατότητα «αυτοκάθαρσης», διατάξεις για την τροποποίηση των συμβάσεων κατά τη διάρκειά τους)
- τη διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις δημόσιες συμβάσεις: Η πρόσβαση θα διευκολυνθεί και θα ενταθεί με μέτρα με τα οποία μειώνονται οι επιβαρύνσεις και με ισχυρά κίνητρα για την υποδιαίρεση σε τμήματα, τον περιορισμό των απαιτήσεων οικονομικής επιφάνειας για την υποβολή προσφοράς και την πρόβλεψη δυνατότητας για την άμεση πληρωμή υπεργολάβων
- τη διευκόλυνση μιας καλύτερης ποιοτικής και στρατηγικής χρήσης των δημόσιων συμβάσεων με τη βελτίωση της συνεκτίμησης κοινωνικών και περιβαλλοντικών κριτηρίων, είτε πρόκειται για το κόστος του κύκλου ζωής είτε για την ένταξη ευάλωτων και μειονεκτούντων ατόμων, την ενίσχυση της καινοτομίας
- την υιοθέτηση ειδικού πλαισίου για τις κοινωνικές, υγειονομικές και εκπαιδευτικές υπηρεσίες
- την εισαγωγή βελτιώσεων στις υφιστάμενες εγγυήσεις με σκοπό την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων, ευνοιοκρατίας και διαφθοράς, ώστε να διασφαλιστεί μεγαλύτερη ακεραιότητα διαδικασιών λαμβανομένων υπόψη των οικονομικών προκλήσεων
- την εισαγωγή υποχρεώσεων αναφορικά με την καλή διακυβέρνηση στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων (εποπτεία, παρακολούθηση, υλοποίηση και έλεγχος δημοσίων συμβάσεων, υποστήριξη αναθετουσών αρχών και οικονομικών φορέων, στατιστικές αναφορές και διοικητική συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων αρχών των κρατών μελών της Ένωσης μέσω του Συστήματος πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά (IMI).
Τα «εργαλεία»
- Χρησιμοποιούνται ευρέως ηλεκτρονικά μέσα πληροφορικής και επικοινωνιών που απλουστεύουν σε μεγάλο βαθμό τη δημοσίευση των δημοσίων συμβάσεων και ενισχύουν την αποτελεσματικότητα και διαφάνεια των διαδικασιών ανάθεσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων. Ειδικότερα, ενισχύονται περαιτέρω οι ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις καθώς το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), που σήμερα λειτουργεί για τους διαγωνισμούς των δημοσίων συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών, προβλέπεται ότι ως ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα θα υποστηρίζει το σύνολο των δημοσίων συμβάσεων άνω των 60.000 ευρώ, δηλαδή και των έργων και των μελετών, με την σταδιακή υποχρεωτική χρήση του μέχρι την Άνοιξη του 2017. Παράλληλα αναπτύσσεται περαιτέρω η διαλειτουργικότητα του συστήματος με άλλα ηλεκτρονικά/πληροφοριακά συστήματα με σκοπό την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών.
- Υιοθετούνται νέοι τρόποι ανάθεσης των δημοσίων συμβάσεων μέσω του ανταγωνιστικού διαλόγου και της ανταγωνιστικής διαδικασίας με διαπραγμάτευση.
- Εισάγεται το δυναμικό σύστημα αγορών ως μια εξ ολοκλήρου ηλεκτρονική διαδικασία μέσω της οποίας επιτρέπεται στις Αναθέτουσες Αρχές να έχουν στη διάθεσή τους ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα προσφορών και συνεπώς, να εξασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή χρησιμοποίηση των δημόσιων πόρων, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό.
- Θεσμοθετείται η διαδικασία για ανάθεση δημοσίων συμβάσεων μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, στους οποίους παρουσιάζονται νέες, μειωμένες τιμές και/ή νέες αξίες όσον αφορά ορισμένα στοιχεία των προσφορών και αναπτύσσονται νέες ηλεκτρονικές τεχνικές αγορών, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι, οι οποίοι συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και στον εξορθολογισμό των δημοσίων συμβάσεων, ιδίως εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα.
- Ρυθμίζεται η κατάρτιση τεχνικών προδιαγραφών ούτως ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον μέσω της θέσπισης διαφανών και ποιοτικών κριτηρίων.
- Μειώνεται ο διοικητικός φόρτος που απορρέει από την ανάγκη προσκόμισης σημαντικού αριθμού πιστοποιητικών ή άλλων εγγράφων που σχετίζονται με τα κριτήρια αποκλεισμού και τα κριτήρια επιλογής, με τη χρήση του Ευρωπαϊκού Ενιαίου Εγγράφου Σύμβασης, το οποίο αποτελείται επικαιροποιημένη υπεύθυνη δήλωση, ως προκαταρκτική απόδειξη προς αντικατάσταση των πιστοποιητικών που εκδίδουν δημόσιες αρχές ή τρίτα μέρη προς όφελος τόσο των αναθετουσών αρχών όσο και των οικονομικών φορέων και καθίσταται υποχρεωτική η χρήση του e- Certis, ηλεκτρονικού συστήματος σκοπός του οποίου είναι η διευκόλυνση της ανταλλαγής πιστοποιητικών και άλλων αποδεικτικών εγγράφων.
- Οι προθεσμίες για την υποβολή των προσφορών συντέμνονται με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών, παρέχοντας ωστόσο επαρκή χρόνο στους οικονομικούς φορείς να καταρτίσουν και να υποβάλουν την προσφορά τους. Για παράδειγμα, η προθεσμία των 52 ημερών για την υποβολή της προσφοράς σε ανοικτό διαγωνισμό γίνεται 35 ημέρες, με δυνατότητα σύντμησης σε 30, όταν οι προσφορές υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ή σε 15 ημέρες όταν έχει προηγηθεί προκαταρκτική προκήρυξη, ενώ διατηρείται και η δυνατότητα της αναθέτουσας αρχής σε περίπτωση επείγουσας κατάστασης, καταλλήλως τεκμηριωμένη, να ορίζει ελάχιστη προθεσμία που δεν είναι μικρότερη των 15 ημερών από την ημερομηνία αποστολής της προκήρυξης της σύμβασης. Επίσης, στις διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων κάτω των ορίων εφαρμογής της οδηγίας, στην ανοικτή διαδικασία, η ελάχιστη προθεσμία ανέρχεται σε 22 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης στο ΚΗΜΔΗΣ ενώ στο συνοπτικό διαγωνισμό, η ελάχιστη προθεσμία παραλαβής προσφορών ανέρχεται σε 12 ημέρες από την ως άνω ημερομηνία.
Εντάσσονται περιβαλλοντικές, κοινωνικές και εργατικές απαιτήσεις στις διαδικασίες ανάθεσης και εκτέλεσης. Ο έλεγχος της τήρησης των διατάξεων του περιβαλλοντικού, κοινωνικού και εργατικού δικαίου διενεργείται στα ενδεδειγμένα στάδια της διαδικασίας ανάθεσης της δημόσιας σύμβασης κατά την εφαρμογή των κριτηρίων που διέπουν την επιλογή των αναδόχων και κατά την εφαρμογή των κριτηρίων αποκλεισμού. Επίσης κατά την εκτέλεση των δημόσιων συμβάσεων, οι οικονομικοί φορείς υποχρεούνται να τηρούν τις ισχύουσες υποχρεώσεις στους τομείς του περιβαλλοντικού, κοινωνικού και εργατικού δικαίου, που έχουν θεσπισθεί με το δίκαιο της Ένωσης, το εθνικό δίκαιο, συλλογικές συμβάσεις ή διεθνείς διατάξεις περιβαλλοντικού, κοινωνικού και εργατικού δικαίου.
- Προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις να συμμετέχουν και ως εκ τούτου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, θεσπίζεται για πρώτη φορά η δυνατότητα μη αποκλεισμού από διαγωνιστική διαδικασία οικονομικού φορέα, όταν ο αποκλεισμός θα ήταν σαφώς δυσανάλογος, ιδίως όταν μόνο μικρά ποσά των φόρων ή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης δεν έχουν καταβληθεί, ή όταν ο οικονομικός φορέας ενημερώθηκε σχετικά με το ακριβές ποσό που οφείλεται, σε χρόνο κατά τον οποίο δεν είχε τη δυνατότητα να λάβει μέτρα, πριν από την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής προσφοράς. Ο οικονομικός φορέας που έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις του όσον αφορά την καταβολή φόρων ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης δεν αποκλείεται από τη διαγωνιστική διαδικασία είτε καταβάλλοντας τους φόρους ή τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης που οφείλει, είτε υπαγόμενος σε δεσμευτικό διακανονισμό για την καταβολή τους.
- Παρέχεται η δυνατότητα στις αναθέτουσες αρχές να παραχωρούν κατ’ αποκλειστικότητα, υπό ειδικότερους όρους, το δικαίωμα συμμετοχής σε διαδικασίες σύναψης δημοσίας σε: (α) Προστατευμένα Παραγωγικά Εργαστήρια (β) Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (γ) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις Ένταξης και δ) κάθε άλλο οικονομικό φορέα που έχει ως κύριο σκοπό, δυνάμει του καταστατικού του, την επαγγελματική και κοινωνική ένταξη ατόμων με αναπηρία ή μειονεκτούντων προσώπων.
- Ενθαρρύνεται η δημιουργία κεντρικού συστήματος δημοσίων συμβάσεων, Ειδικότερα, για την καλύτερη και πιο επαγγελματική διαχείριση των διαδικασιών των δημοσίων συμβάσεων, δημιουργούνται Κεντρικές Αρχές Αγορών, με στόχο την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και τη μείωση του κόστους συναλλαγής. ΩςΕθνικές Κεντρικές Αρχές Αγορών, με αρμοδιότητα τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό, το συντονισμό, καθώς και την παροχή συγκεντρωτικών και επικουρικών δραστηριοτήτων αγορών α) η Γενική Γραμματεία Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων με αρμοδιότητα σύναψης δημόσιων συμβάσεων έργων, μελετών και τεχνικών υπηρεσιών, β) η Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Συμβάσεων & Προμηθειών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης & Τουρισμού, με αρμοδιότητα σύναψης δημόσιων συμβάσεων προμηθειών και λοιπών υπηρεσιών και γ) η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας του Υπουργείου Υγείας με αρμοδιότητα σύναψης δημόσιων συμβάσεων προμηθειών και λοιπών υπηρεσιών στον τομέα της υγείας. Επίσης ενισχύεται η σύναψη συμφωνιών-πλαίσιο, η διάρκεια των οποίων δεν υπερβαίνει τα τέσσερα έτη, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, δεόντως δικαιολογημένων, ιδίως λόγω του αντικειμένου τους.
- Ενθαρρύνεται και προκρίνεται η διαίρεση των μεγάλων δημοσίων συμβάσεων σε τμήματα με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής των ΜΜΕ. Ειδικότερα, οι Κεντρικές Αρχές Αγορών διαιρούν υποχρεωτικά τις συμβάσεις που αναθέτουν σε χωριστά τμήματα, καθορίζοντας το μέγεθος και το αντικείμενο των τμημάτων αυτών. Ενώ, οι λοιπές αναθέτουσες αρχές ενθαρρύνονται να αναθέτουν μια σύμβαση υπό τη μορφή χωριστών τμημάτων ενώ υποχρεούνται να αναφέρουν τους βασικούς λόγους της απόφασής τους να μην διαιρέσουν μία σύμβαση σε τμήματα.

ΤτΕ: Οι λόγοι που οι νέοι αναζητούν εργασία στο εξωτερικό

ΤτΕ: Οι λόγοι που οι νέοι αναζητούν εργασία στο εξωτερικό


Οχι μόνον η ανεργία και η δυσμενής οικονομική συγκυρία, αλλά και η έλλειψη μέριμνας από την πολιτεία για την παροχή ευκαιριών αριστείας και εξέλιξης διόγκωσαν τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της εκροής ανθρώπινου κεφαλαίου, γνωστό με τον όρο «διαρροή» ή «έξοδος εγκεφάλων» (brain drain). Οπως αναφέρει ειδική μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, από το 2008 μέχρι το 2013 σχεδόν 223.000 νέοι, μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος, ηλικίας 25-39 ετών, εξήλθαν μόνιμα από τη χώρα με κατεύθυνση τις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες, αναζητώντας εργασία με καλύτερη αμοιβή και καλύτερες προοπτικές κοινωνικής και οικονομικής προόδου. Τα αποτελέσματα όλων των ερευνών συμφωνούν ότι το σύγχρονο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα αφορά νέους, άγαμους και με υψηλή μόρφωση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ισχυρή εκδήλωση του φαινομένου και η δυναμική του καθιστούν επιτακτικά αναγκαίο, πρώτον, να αποτυπωθούν και να καταγραφούν τα χαρακτηριστικά του, δεύτερον, να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους εκδηλώνεται στην παρούσα συγκυρία και, τρίτον, να εντοπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις για την εγχώρια οικονομία.

Οσο για τα τέσσερα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η μελέτη είναι, πρώτον, ότι το φαινόμενο ως σύμπτωμα της πρόσφατης κρίσης έχει αναπτύξει δυναμική όσον αφορά το μέγεθος, την ένταση και τη διάρκειά του. Δεύτερον, η εξερχόμενη ροή αφορά εκείνο το τμήμα του εγχώριου εργατικού δυναμικού που διακρίνεται από ενότητα και υγεία, υψηλή μόρφωση και εξειδίκευση, μεγάλη κινητικότητα και απασχολησιμότητα. Τρίτον, αν και η βαθιά και παρατεταμένη υφεσιακή διαταραχή αποτέλεσε την αφορμή για την εκδήλωσή του, τα βαθύτερα αίτιά του θα πρέπει να αναζητηθούν όχι μόνο στην πρόσφατη αρνητική μακροοικονομική συγκυρία αλλά και στις χρονίζουσες αδυναμίες του εγχώριου παραγωγικού υποδείγματος.

Και, τέταρτον, στην εξήγηση του φαινομένου δεν θα πρέπει να παραγνωριστούν ούτε η υστέρηση του εγχώριου εκπαιδευτικού συστήματος στην παραγωγή υψηλής ποιότητας ανθρώπινου κεφαλαίου ούτε και η αδυναμία της εγχώριας οικονομίας να διατηρήσει και να προσελκύσει ταλαντούχους ανθρώπους.

Πηγή Καθημερινή

Αρ. πρωτ.: ΔΕΛ Ζ ΚΦΑΣ 1104799 ΕΞ 2016/ 11.7.2016 Απαλλαγή της χρήσης φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού για την έκδοση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών από δικηγορικές εταιρείες του ν.4194/2013

Αρ. πρωτ.: ΔΕΛ Ζ ΚΦΑΣ 1104799 ΕΞ 2016/ 11.7.2016
Απαλλαγή της χρήσης φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού για την έκδοση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών από δικηγορικές εταιρείες του ν.4194/2013

Αθήνα, 11/07/2016
Αρ. Πρωτ.: ΔΕΛ Ζ ΚΦΑΣ 1104799 ΕΞ 2016


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΛΕΓΧΩΝ
ΤΜΗΜΑ Ζ' - ΚΩΔΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ (Κ.Φ.Α.Σ.)

Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10
Ταχ. Κωδ. : 101 84 Αθήνα
Τηλέφωνο : 210 3610030, 210 3610065
ΡΑΧ : 210 3615052
E-Mail : d.eleg7@mofadm.gr

Θέμα: «Απαλλαγή της χρήσης φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού για την έκδοση αποδείξεων λιανικών συναλλαγών από δικηγορικές εταιρείες του ν.4194/2013.»

Απαντώντας σε γραπτά και προφορικά ερωτήματα, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, διευκρινίζεται ότι για την εφαρμογή της Απόφασης Γ.Γ.Δ.Ε. ΠΟΛ. 1002/31.12.2014 (ΦΕΚ 3 Β'/5.1.2015) όπως ισχύει από 1.1.2015 και εξής, οι Αστικές Επαγγελματικές Δικηγορικές εταιρείες (δικηγορικές εταιρείες) οι οποίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 49 του ν.4194/2013 (ΦΕΚ 208 Α'/27.09.2013) επιτρέπεται να συσταθούν μόνο μεταξύ εν ενεργεία δικηγόρων, με αποκλειστικό σκοπό την παροχή δικηγορικών υπηρεσιών, περιλαμβάνονται στην έννοια του δικηγόρου της περίπτωσης ε' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της ΠΟΛ. 1002/2014 και κατά συνέπεια δύνανται να μη χρησιμοποιούν φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών, με τις προϋποθέσεις που τίθενται σε αυτή. 




Ακριβές Αντίγραφο
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΑΙΤΗΣ
Ο Προϊστάμενος του Αυτοτελούς Τμήματος Διοίκησης