Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Πώς βγαίνουν στο σφυρί και α' κατοικίες με προστασία

Πώς βγαίνουν στο σφυρί και α' κατοικίες με προστασία

Πώς βγαίνουν στο σφυρί και α' κατοικίες με προστασία

Διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης κινούν οι τράπεζες εναντίον οφειλετών τους που παρότι εξασφάλισαν προσωρινή προστασία πρώτης κατοικίας, υποβάλλοντας αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη, δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους.
Με βάση τις τροποποιήσεις στο νόμο Κατσέλη που ψήφισε η παρούσα κυβέρνηση (σ.σ νόμος 4336/2015), παρέχεται η δυνατότητα στις τράπεζες καθώς και στα υπό ειδική εκκαθάριση τραπεζικά ιδρύματα, είτε να ζητήσουν από το δικαστήριο την ανάκληση των μέτρων προσωρινής προστασίας, είτε να καταγγείλουν τη ρύθμιση και να κινήσουν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
Ο τροποποιημένος νόμος Κατσέλη ορίζει ότι αν ο οφειλέτης καθυστερεί υπαίτια την καταβολή τεσσάρων διαδοχικών μηνιαίων δόσεων, που όρισε το δικαστήριο, αποφασίζοντας τα μέτρα προσωρινής προστασίας, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να κινήσει διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για την πρώτη κατοικία.
Αντίστοιχη δυνατότητα δίνεται στις τράπεζες όταν ο οφειλέτης καθυστερεί την καταβολή δόσεων της ρύθμισης, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό σε καθυστέρηση να υπερβαίνει αθροιστικά την αξία τεσσάρων μηνιαίων δόσεων ετησίως.
Τέλος, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να προσφύγει εκ νέου στο δικαστήριο στην περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του από τη ρύθμιση για περίοδο μεγαλύτερη από τρεις μήνες ή δυστροπεί επανειλημμένα στην τήρησή της.
Αν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο νόμος προβλέπει ότι το Δικαστήριο μπορεί να διατάξει την έκπτωση του οφειλέτη από την προσωρινή προστασία.
Το ποσοστό των οφειλετών που παρότι πήραν προσωρινή προστασία δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους ξεπερνά, σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, το 20% και σε αρκετές περιπτώσεις δεν δικαιολογείται από τη συνολική περιουσιακή κατάσταση των οφειλετών.
Σε περιπτώσεις αντικειμενικής αδυναμίας καταβολής των δόσεων της ρύθμισης, λόγω γεγονότων ή μεταβολών στην περιουσιακή κατάσταση και τα εισοδήματα του δανειολήπτη, που επήλθαν μετά τη λήψη των προσωρινών μέτρων προστασίας, ο τελευταίος μπορεί να αιτηθεί την τροποποίηση των όρων της ρύθμισης ως προς το ύψος της μηνιαίας δόσης.
Επίσης ο οφειλέτης που έχει υποβάλει αίτηση του άρθρου 4 του νόμου Κατσέλη με αίτημα την εξαίρεση της κύριας κατοικίας του από την εκποίηση, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει στο δικαστήριο πρόταση εκκαθάρισης και σχέδιο διευθέτησης οφειλών, εφόσον διασφαλίζεται ότι οι πιστωτές του δεν θα βρεθούν, χωρίς τη συναίνεσή τους, σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρισκόταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης.
Πηγή: Euro2day.gr

Στον αέρα τα σχέδια για αύξηση εσόδων, μπούμερανγκ τα πρόστιμα

Στον αέρα τα σχέδια για αύξηση εσόδων, μπούμερανγκ τα πρόστιμα

Στον αέρα τα σχέδια για αύξηση εσόδων, μπούμερανγκ τα πρόστιμα
Ξεμπερδέψαμε με τα παλιά πρόστιμα και περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα στα καινούργια. Περάσαμε, όμως, μία διδακτική εβδομάδα κατά την οποία όλοι καταλάβαμε ότι, ενώ ο βασιλιάς είναι γυμνός (κι αναφέρομαι στα πρόστιμα), μόνο ένα παιδί είχε το κουράγιο να φωνάξει «ο βασιλιάς είναι γυμνός».
 
Μάθαμε ότι το πρώτο μνημόνιο ήταν λάθος, ότι -για μία ακόμη φορά- η κυβέρνηση σχεδιάζει στον αέρα, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να παίρνει πίσω ψηφισμένα μέτρα, με τροπολογίες (βλέπε ΕΝΦΙΑ και όχι μόνο).
 
Μάθαμε ακόμη ότι για τον ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια φταίμε εμείς οι φορολογούμενοι που δεν εφαρμόζεται, διότι δεν έχουμε συμπληρώσει σωστά το Ε9 και πρέπει να το αλλάξουμε για να εφαρμοστεί σωστά το μέτρο.
 
Με πρόστιμα δεν θα έχουν ποτέ σωστά στοιχεία στο taxis
 
Ήταν το 2007, αν δεν κάνω λάθος, στην κάτω αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, στο Μοσχάτο. Η διεύθυνση παρουσίαζε το καινούριο Ε9 και γ.γ. ήταν ο καθηγητής, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος. Η αίθουσα ήταν χωρισμένη σε δυο «αντίπαλα» στρατόπεδα.
 
Στη μία σειρά οι εφοριακοί υπάλληλοι από τη διεύθυνση Κεφαλαίου και οι συνάδελφοι τους από τα Μητρώα των ΔΟΥ και στην άλλη πλευρά οι λογιστές. Η εισηγήτρια επεσήμανε ότι στην τροφοδοσία με στοιχεία είχαν πολλά προβλήματα, διότι τα μητρώα δεν είχαν επαρκή στοιχεία για γάμους, θανάτους και λοιπές λεπτομέρειες που έπαιζαν ρόλο στον υπολογισμό του ΕΤΑΚ.
 
Ο γενικός γραμματέας αναρωτήθηκε γιατί γίνεται αυτό και κάποιος από την πλευρά των λογιστών φώναξε: «Γιατί μας βάζουν απαράδεκτα πρόστιμα». Οπότε ο κ. Αναγνωστόπουλος, αναγνώρισε ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα έχουμε ποτέ σωστά στοιχεία σαν υπουργείο. Το θέμα έμεινε εκεί και τα μέτρα που πάρθηκαν, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.
 
Μιλάω, δε, εκ πείρας μια και ο συχωρεμένος ο πατέρας μου, που πέθανε το 2010, είναι ενεργός ακόμη φορολογούμενος, παρόλο που εφαρμόσαμε όλη τη διαδικασία που προβλεπόταν τότε. Όμως, η αρμόδια υπηρεσία δεν τον έχει διαγράψει!
 
Όσο το υπουργείο οικονομικών, αλλά και οι υπάλληλοί του, αυθαίρετα πολλές φορές, βάζουν πρόστιμα για την παραμικρή αλλαγή που πρέπει να γίνει, είτε στο Ε9, είτε στο Μητρώο (γάμοι, θάνατοι και άλλες διαδικαστικές ενέργειες που παρακωλύουν τη φορολογική αρχή ), να είναι σίγουροι στην Καραγεώργη Σερβίας ότι ποτέ δεν θα έχουν τα σωστά στοιχεία.
 
Πρέπει πρώτα να φτιάξουμε Κτηματολόγιο και μετά Ε9
 
Από την πρώτη φορά που μας έβαλαν να συμπληρώσουμε το Ε9, το 2005, ξέραμε ότι για να εφαρμοστούν όλα αυτά και να μπορέσουν να αντλήσουν στοιχεία από το έντυπο, θα έπρεπε να σχεδιαστεί και να φτιαχτεί κάτι τελείως διαφορετικό, γι’ αυτό και υποβάλλαμε ξανά το Ε9, άλλες 3 φορές από τότε.
 
Τους λόγους που θα αποτύγχανε το Ε9 τους ξέραμε από την αρχή. Όπως και ότι θα γινόταν εργαλείο για να επιβληθούν νέοι φόροι.
 
Το δεύτερο ήταν αυτονόητο σε μία οικονομία που βλέπαμε από τότε να έχει προβλήματα, αλλά και από την εμπειρία μας σαν φοροτεχνικοί. Γιατί όταν προσπαθεί να βάλει το κράτος τα πράγματα σε μία σειρά, συνήθως το κάνει για να εισπράξει φόρους.
 
Όσο αφορά το πρώτο, η αποτυχία ήταν σίγουρη διότι ο σχεδιασμός του εντύπου Ε9 ήταν -και παραμένει- εκτός πραγματικής αξίας των ακινήτων, έστω και αυτής της διοικητικής αξίας που δίνουν οι αντικειμενικές αξίες και, κατά δεύτερο, δεν υπήρχαν και εξακολουθούν να μην υπάρχουν πραγματικά στοιχεία.
 
Κάποιοι, λοιπόν, πρέπει να καταλάβουν στα κυβερνητικά επιτελεία, ανεξαρτήτως ονομάτων υπουργών και χρωμάτων κόμματος διακυβέρνησης, ότι δεν μπορούν να έχουν σωστά στοιχεία, αν δεν λειτουργήσει το Κτηματολόγιο ή τέλος πάντων μία υπηρεσία που να καταγράψει την Ελληνική γη με πραγματικά στοιχεία, αλλά και αν δεν καταργηθούν τα πρόστιμα που εμποδίζουν τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση του Μητρώου.
 
Φρονούμε ότι πρέπει να γίνουν γενναία βήματα με την κατάργηση ορισμένων διαδικαστικών προστίμων, ώστε ο πολίτης να μην σκέπτεται το 100ρικο για να κάνει την οποιαδήποτε αλλαγή στο Μητρώο της εφορίας και όχι μόνο σε αυτό. Έτσι, θα μπορέσει το κράτος να έχει σωστά στοιχεία στα αρχεία του.
 
Αν το κράτος συνεχίσει να βλέπει τις διορθώσεις αυτές ως τρόπο για να εισπράττει πρόστιμα, δεν θα κατορθώσει να έχει ποτέ σωστές πληροφορίες για τους φορολογούμενους.
 
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα Finance & Markets Voice
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριθ. πρωτ.: 352/20.7.2016 Απάντηση σε ερώτηση - Με πειραγμένες αντλίες βενζίνης κλέβουν τους οδηγούς οι πρατηριούχοι

Αριθ. πρωτ.: 352/20.7.2016
Απάντηση σε ερώτηση - Με πειραγμένες αντλίες βενζίνης κλέβουν τους οδηγούς οι πρατηριούχοι

Αθήνα, 20/07/2016
Α.Π.:352

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

Πλατεία Κάνιγγος 20,
Τ.Κ.: 102 00, ΤΘ 3437, Αθήνα
Τηλ.: 210-3825790 Fax: 210-3843120



Σε απάντηση της  Ερώτησης του βουλευτή κ. Ιωάννη Λαγού, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Οι έλεγχοι με το ειδικά μετασκευασμένο όχημα της παρ.4 του Άρθρου 20 του ν. 4177/2013 διενεργούνται μόνο από κατάλληλα εκπαιδευμένους υπαλλήλους της αρμόδιας υπηρεσίας της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας και ως εκ τούτου μέχρι σήμερα τέτοιου είδους έλεγχοι έχουν γίνει μόνο στην Αττική και μόνο εφόσον εξασφαλίζεται η τακτική συντήρηση και διακρίβωση του εξοπλισμού του και η απαραίτητη χρηματοδότηση για τη διεξαγωγή των ελέγχων αυτού του είδους.

2. Το μετρητικό σύστημα του οχήματος μετράει με ασφάλεια αποκλίσεις άνω του 1,5%, για τις οποίες προβλέπεται η διοικητική κύρωση της οριστικής αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας με τη διαδικασία της παρ.1 του Άρθρου 20 του ν. 4177/2013 από την αδειοδοτούσα υπηρεσία Μεταφορών της οικείας Περιφέρειας.

3. Στην περίπτωση που πέραν της απόκλισης άνω του 1,5%, με τη διαδικασία του ελέγχου με το ειδικό όχημα, διαπιστωθεί από συνοδευτικό έλεγχο αλλοίωση ή καταδολίευση της αντλίας, προβλέπονται περαιτέρω οι λοιπές κυρώσεις της παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 4177, ήτοι διοικητικό πρόστιμο τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000€) ανά επηρεαζόμενο μετρητή και ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών.

4. Από το 2014, οπότε ξεκίνησε τη λειτουργία το ειδικό όχημα, έως σήμερα έχουν διενεργηθεί έλεγχοι, τόσο με το ως άνω όχημα από την αρμόδια Διεύθυνση της Γ.Γ.Β., όσο και με τη συνήθη διαδικασία της ΚΥΑ Α2/718/2014 (Β'2090) «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών - Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ», με κύριες ελεγκτικές αρχές τις αρμόδιες Διευθύνσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων, δειγματοληπτικά ή μετά από καταγγελία.

Όλες οι σχετικές παραβάσεις που διαπιστώνονται μετά από ελέγχους της Γ.Γ.Β. βρίσκονται αναρτημένες στο δικτυακό ιστοτόπο της υπηρεσίας, http://ggb.gr/el/node/77, σε επικαιροποιημένους καταλόγους, ξεχωριστά για τις παραβάσεις των διατάξεων εισροών εκροών (ΚΥΑ Φ2-1871/2013, ΦΕΚ Β' 2173 όπως ισχύει) και ξεχωριστά για τις παραβάσεις των διατάξεων ΔΙΕΠΠΥ (Υ.Α. 718/2014, ΦΕΚ Β'2090). Σε κάθε δε περίπτωση η παρακολούθηση των επιβαλλόμενων διοικητικών προστίμων παρακολουθείται από την αρμόδια υπηρεσία έως την βεβαίωση τους στην οικεία ΔΟΥ.

5. Όσον αφορά το ερώτημα του ελέγχου ποιότητας των καυσίμων, αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ

http://www.taxheaven.gr

Γ.Ε.ΜΗ. αρ. πρωτ.: 413/14.9.2015 Σχετικά με Ομόρρυθμη Εταιρεία (θάνατος ομόρρυθμου εταίρου)

Γ.Ε.ΜΗ. αρ. πρωτ.: 413/14.9.2015
Σχετικά με Ομόρρυθμη Εταιρεία (θάνατος ομόρρυθμου εταίρου)

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2015
Αρ. Πρωτ. : 413

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΜΗΤΡΩΟΥ

Θέμα: Σχετικά με Ομόρρυθμη Εταιρεία (θάνατος ομόρρυθμου εταίρου).

Σχετικά: Το με αριθμ. πρωτ. 1574/11.8.2015 έγγραφο σας.

Απαντώντας στο ανωτέρω σχετικό έγγραφο σας, σχετικά με τον θάνατο ομμόρυθμου εταίρου σας γνωρίζουμε ότι, η ομόφωνη άποψη του Εποπτικού Συμβουλίου μας, έχει ως εξής:

1. Σύμφωνα με την εταιρική σύμβαση στην οποία αναφέρεται ότι «σε περίπτωση θανάτου η εταιρεία δεν λύνεται αλλά συνεχίζεται με τους λοιπούς εταίρους» διαπιστώνεται έμμεσα η βούληση των εταίρων (τρεις εταίροι στην αρχική σύμβαση) για τη συνέχιση της εταιρείας με τους εναπομείναντες δύο (2) εταίρους έστω και αν συμβεί το απρόβλεπτο γεγονός του θανάτου σε έναν από αυτούς. Στην περίπτωση αυτή έχει εφαρμογή το άρθρο 2601 του Ν.4072/2012 σύμφωνα με το οποίο επέρχεται η έξοδος εταίρου από την εταιρεία.

2. Από το ανωτέρω σχετικό έγγραφο σας, διαφαίνεται ότι, έχει περιέλθει σε γνώση της Υπηρεσίας σας το γεγονός του θανάτου του ενός εκ των δύο (2) εταίρων και ως εκτούτου η Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ. οφείλει να ακολουθήσει την διαδικασία του άρθρου 11 παρ.4β του Ν.3419/20052 καταχωρίζοντας αυταπαγγέλτως στη μερίδα της εταιρείας τη σχετική ληξιαρχική πράξη θανάτου. Στην περίπτωση που η Υπηρεσία ΓΕΜΗ δεν έχει τη σχετική ληξιαρχική πράξη θα πρέπει να αναζητήσει αντίγραφο αυτής (επίσης αυταπαγγέλτως) από το αρμόδιο ληξιαρχείο προκειμένου να προβεί στην σχετική καταχώρηση στη μερίδα της εταιρείας για να εκκινηθούν τα έννομα γεγονότα.

3. Κατόπιν της ανωτέρω καταχώρησης θα τεθούν σε εφαρμογή πλέον οι διατάξεις του άρθρου 2673 του Ν.4072/2012, η εταιρεία θα καταστεί μονοπρόσωπη και ο εναπομείνων εταίρος και τυχόν ενδιαφερόμενοι κληρονόμοι θα πρέπει να μεριμνήσουν ειδικά για την τύχη της εταιρείας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο εν λόγω άρθρο.


Ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου
Μιχαήλ Σφακιανάκης
______________________________________________________
1 Άρθρο 260 του Ν.4072/2012: «1. ο θάνατος, η πτώχευση και η υποβολή σε δικαστική συμπαράσταση εταίρου επιφέρουν την έξοδο του από την εταιρεία, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στην εταιρική σύμβαση. 2. Η εταιρική σύμβαση μπορεί να προβλέπει και άλλα γεγονότα που συνεπάγονται την έξοδο του εταίρου».

2 Άρθρο 11 παρ 4β του Ν.3419/2005: 4». Η αρμόδια υπηρεσία καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ. προβαίνει σε αυτεπάγγελτη καταχώρηση, μεταβολή ή Διαγραφή χωρίς την τήρηση της διαδικασίας που προβλέπεται στην προηγούμενη παράγραφο, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α. ..........................................................................................................................................................................................................................
β. Αν περιέλθουν σε αυτήν ληξιαρχικές πράξεις θανάτου του υπόχρεου φυσικού προσώπου ή του φυσικού προσώπου, του οποίου ο θάνατος επηρεάζει τη νομική κατάσταση, τη διαχείριση ή την εκπροσώπηση υπόχρεου νομικού προσώπου, ένωσης προσώπων ή υποκαταστήματος».

3 Άρθρο 267 του Ν.4072/2012: «Αν αποχωρήσουν για οποιονδήποτε λόγο ένας ή περισσότεροι εταίροι και παραμείνει μόνο ένας εταίρος, η εταιρεία λύνεται, εφόσον μέσα σε δύο μήνες δεν δημοσιευτεί στο Γ.Ε.ΜΗ. η είσοδος νέου εταίρου».

http://www.taxheaven.gr

Ανακοίνωση σχετικά με τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του έτους 2016

Ανακοίνωση σχετικά με τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του έτους 2016


Ανακοίνωση σχετικά  με τις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του έτους 2016



Η  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Γ΄  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ ΟΤΙ :

Με το άρθρο 66 παρ. 6 του Ν. 4409/2016  (ΦΕΚ Α 136/28.07.2016) ορίστηκε ότι :

«Κατ’ εξαίρεση και ειδικώς για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του έτους 2016 (χρήση 2015) του ν. 3213/2003 και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων του άρθρου 229 του ν. 4281/2014,  η προθεσμία υποβολής αρχίζει την 1η Οκτωβρίου 2016 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2016». Συνεπώς οι υπόχρεοι καλούνται να υποβάλλουν τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης (∆ΠΚ) και Οικονοµικών  Συµφερόντων (∆ΟΣ)  εντός της ανωτέρω προθεσμίας.

Οι Δηλώσεις αυτές, σύμφωνα με το Ν. 4389/2016  και την υπό έκδοση Απόφαση του Προέδρου της Βουλής, θα υποβάλλονται για το έτος  2016 (χρήση 2015) και εφεξής αποκλειστικά ηλεκτρονικά.

 Η Υπηρεσία Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης  δε θα έχει τη δυνατότητα να καταχωρίζει ∆ΠΚ και ∆ΟΣ καθώς η πρόσβαση στο νέο πληροφοριακό σύστηµα “ΠΟΘΕΝ” θα πραγµατοποιείται αποκλειστικά από τους υπόχρεους µε τη χρήση προσωπικών κωδικών Taxisnet. Θα ακολουθήσει νέα ενηµέρωση µε τις σχετικές οδηγίες.


Για το θέμα του πόθεν έσχες δείτε και το σχετικό άρθρο του κόμβου εδώ


http://taxheaven.gr

Άρθρα
Πόθεν έσχες. Δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ. ν.3213/2003) και οικονομικών συμφερόντων (Δ.Ο.Σ. άρθ. 229 ν.4281/2014)

Επιμέλεια
Επιστημονική ομάδα Taxheaven


Υπόχρεοι
Αρχή ελέγχου που υποβάλλονται οι δηλώσεις
Στοιχεία αρχής
     Τρόπος υποβολής 
Προθεσμίες υποβολής
Πολιτικά πρόσωπα (Πρωθυπουργός, Αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, βουλευτές κ.λπ.)
Παράρτημα 1
 Ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου τουάρθρου 3Α του ν.3213/2003
Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του άρθρου 3Α του ν. 3213/2003 (Βασιλίσσης Σοφίας 11, 4ος Όροφος γρ. 414, 10671 Αθήνα)
Από το έτος 2016 (χρήση 2015) και εφεξής η Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και η Δήλωση Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) σύμφωνα με το Ν. 4389/2016 καθώς και με την υπ' αριθμ. ΑΥΤ. ΤΜ. ΣΤΡ. 0000910 ΕΞ 2015/24.11.2015 (ΦΕΚ Β' 2579) Κ.Υ.Α. υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίστηκε ότι θα πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του νέου (προσθήκη νέων στοιχείων) συστήματος «ΠΟΘeΝ» στην ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.pothen.gr  
Η πρόσβαση στο νέο πληροφοριακό σύστημα “ΠΟΘeΝ” θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από τους υπόχρεους με τη χρήση προσωπικών κωδικών Taxisnet.
Από τις υπηρεσίες των οργάνων ελέγχου, αναμένεται ενημέρωση με λοιπές οδηγίες για τους  υπόχρεους.
 Υποβάλλεται αρχική δήλωση μέσα σε 90 ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητας των υπόχρεων.
Κατά τα επόμενα έτη η δήλωση υποβάλλεται το αργότερο τρεις (3) μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των υπόχρεων.
Κατ' εξαίρεση και ειδικώς για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του έτους 2016 (χρήση 2015) του ν. 3213/2003 και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων του άρ. 229 του ν. 4281/2014 η προθεσμία υποβολής αρχίζει την 1 Οκτωβρίου 2016 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2016 (Βάσει της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο ψηφισθέν νομοσχέδιο με τίτλο: "Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του Π.Δ. 148/2009 και άλλες διατάξεις.")


Γενικοί & ειδικοί γραμματείς, Αντιδήμαρχοι, Δικαστικοί, Διοικητές, διευθυντές, αρχηγοί, υπαρχηγοί, πρόεδροι, προϊστάμενοι, διευθύνοντες σύμβουλοι κ.λπ. κρατικών υπηρεσιών, δημοσιογράφοι κ.λπ.
Παράρτημα 2
Γ’ Μονάδα Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης
 Πειραιώς 207 και Αλκίφρονος 92, 11853 Αθήνα, τηλ. 2103401951, fax : 210340944, url: http://62.1.45.82/fiu/, e-mail : pothen@hellenic-fiu.gr
Μέλη Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου του Δημοσίου, προϊστάμενοι Διευθύνσεων Υπηρ. Δημοσιονομικού Ελέγχου, Πρόεδρος και μέλη Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές Δραστ. κ.λπ.
 Παράρτημα 3
 Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
 Λ. Κηφησίας 1-3 Τ.Κ. 115 23 Αθήνα
Τηλ.:210-6470370
Help Desk: 2144164384
Ιστοχώρος:

Αστυνομικό προσωπικό, συνοριακοί φύλακες, ειδικοί φρουροί, πολιτικό προσωπικό Ελληνικής Αστυνομίας, προσωπικό Πυροσβεστικού Σώματος κ.λπ.
Παράρτημα 4
Εποπτεύοντας την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας εισαγγελικός λειτουργός της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών
 Λ. Κηφισίας 23 Τ.Κ. 15123, Μαρούσι Αττικής
Τηλ.:2108779825- 721- 747- 751
Προσωπικό Λιμενικού Σώματος, Ελληνικής Ακτοφυλακής, προσωπικό τέως Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
Παράρτημα 5
 Εισαγγελικός λειτουργός της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά
 Ακτή Βασιλειάδη, πύλες Ε1-Ε2, Τ.Κ. 18510, Πειραιάς
Υψηλάντου 109 και Τσαμαδού, Τ.Κ. 18532, Πειραιάς
Τηλ.: 2131371389




1) Αλλαγές στον ν.3213/2003 με τους νόμους 4389/2016 και 4396/2016.

Σημαντικές τροποποιήσεις στον νόμο για το «Πόθεν έσχες» (ν.3213/2003) έφεραν οι πρόσφατοι νόμοι 4389/27.5.2016 και 4396/8.6.2016

Μεταξύ άλλων, επήλθαν και οι ακόλουθες μεταβολές:

1. Επανακαθορίστηκε η κατηγοριοποίηση των υπόχρεων σε δήλωση

2. Θεσπίστηκε υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να χορηγούν τις απαιτούμενες βεβαιώσεις χωρίς επιβάρυνση

3. Επανακαθορίστηκε το περιεχόμενο της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (μίσθωση θυρίδων σε τράπεζες - πιστωτικά ιδρύματα, κινητά μεγάλης αξίας, δανειακές υποχρεώσεις, οφειλές από πρόστιμα –ποινές- φόρους - τέλη προς το Δημόσιο, Ο.Τ.Α., εισφορές Ο.Κ.Α. κ.λπ.).

4. Ρυθμίστηκαν εκ νέου θέματα αναφορικά με τη δημοσίευση στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής στοιχείων των δηλώσεων συγκεκριμένων υπόχρεων, τα οποία θα καθορίζονται με Κ.Υ.Α.

5. Επανακαθορίστηκαν, τα όργανα ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης προσδιορίζοντας εκ νέου τους υπόχρεους, οι δηλώσεις των οποίων α) εξακολουθούν να εξετάζονται από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής (άρθρο 3Α του ν.3213/2003), β) ελέγχονται εφεξής από τη Γ' Μονάδα Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και γ) ελέγχονται από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

6. Ρυθμίστηκαν ειδικότερα θέματα αναφορικά με τη διαδικασία ελέγχου των δηλώσεων από τα αρμόδια όργανα όπως θέσπιση προστίμων από 50 έως 300 ευρώ για τους υπόχρεους που δεν ανταποκρίνονται στην κλήση των αρμοδίων οργάνων ελέγχου.

7. Θεσπίστηκαν διοικητικά πρόστιμα από 150 έως 400 ευρώ για τους υπόχρεους που υποβάλλουν τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης μετά την πάροδο της προβλεπόμενης προθεσμίας (90 ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητας), ενώ οι ισχύουσες ποινικές κυρώσεις επιβάλλονται μόνο σε όσους παραλείπουν να υποβάλλουν δήλωση μετά την πάροδο 30 ημερών από την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας.

8. Θεσπίστηκαν, α) διατάξεις για την απαγόρευση συγκεκριμένων υπόχρεων αλλά και παρένθετων προσώπων τους, συμμετοχής στο κεφάλαιο ή στην διοίκηση εταιριών που έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στο, φορολογικό τομέα ή σε κράτος, που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς κατά την έννοια του άρθρου 65 του Κ.Φ.Ε. (ν. 4172/2013) β) καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών αλλά και άλλων προσώπων που κατέχουν δημόσιο αξίωμα,  στο κεφάλαιο και στην διοίκηση εταιριών με έδρα την αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα και γ)  κυρώσεις άμεσης ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχής, σε εταιρεία που έχει έδρα στην αλλοδαπή, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) έως και πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.

(Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εξήντα ημερών από τη δημοσίευση του νόμου στο Φ.Ε.Κ. (δηλαδή έως την 7η Αυγούστου 2016), τα ανωτέρω πρόσωπα  οφείλουν να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται στην διάταξη, χωρίς η μεταβίβαση να επηρεάζει και να αίρει το αξιόποινο για τις ήδη συντελεσθείσες παραβάσεις των διατάξεων που αφορούν σε εταιρίες που έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς κατά την έννοια του άρθρου 65του ν. 4172/2013 (Κ.Φ.Ε.) και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατ' επίκληση των ως άνω διατάξεων, όπως ισχύουν).

9. Η δήλωση οικονομικών συμφερόντων (άρθ. 229 του ν.4281/2014) θα υποβάλλεται από τους υπόχρεους ηλεκτρονικά μέσω ενιαίας ειδικής εφαρμογής.

10. Εισήχθησαν μεταβατικής ισχύος διατάξεις, ως προς τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης υπόχρεων προσώπων.

2) Πότε, για πόσα έτη και πως υποβάλλονται οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων. Λοιπές προθεσμίες.

1) Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων υποβάλλονται από τους υπόχρεους μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητάς τους (αρχική δήλωση), κάθε χρόνο για τα μετέπειτα έτη κατά το διάστημα της θητείας, της άσκησης της δραστηριότητας ή της διατήρησης της ιδιότητας των υπόχρεων και για ένα (1) έτος.

Ειδικά για τον Πρωθυπουργό, τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση αλλά και όσων διαχειρίζονται τα οικονομικά τους, Υπουργών, αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, για τρία (3) έτη, μετά από την απώλεια ή τη λήξη της και το αργότερο τρεις (3) μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

2) Τον μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους διαβιβάζεται, κατά περίπτωση, στα αρμόδια όργανα ελέγχου κατάλογος των ελεγχόμενων προσώπων. Ο κατάλογος συντάσσεται από τον Πρόεδρο της Βουλής για τα πρόσωπα που αναφέρονται στις περιπτώσεις α' έως και ε' της παραγράφου 1 του ν.3213/2003 (Πρωθυπουργός, Αρχηγοί πολιτικών κομμάτων κ.λπ.) και από τον αρμόδιο Υπουργό, τον γενικό γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης ή το όργανο διοίκησης του νομικού προσώπου για τα πρόσωπα που υπάγονται στο φορέα αυτόν ή από τον οποίο εποπτεύονται και σε κάθε άλλη περίπτωση από τα όργανα διοίκησης του οικείου φορέα. Το αρμόδιο όργανο ελέγχου μπορεί να ζητά από οποιαδήποτε υπηρεσία, φορέα ή νομικό ή φυσικό πρόσωπο που διαθέτει στοιχεία για πρόσωπα που υπάγονται στις περιπτώσεις της παραγράφου 1, κατάλογο των οικείων προσώπων.

3) Αμφισβητήσεις ως προς την ιδιότητα του υπόχρεου επιλύονται με πράξη των κατά περίπτωση αρμοδίων οργάνων ελέγχου, η οποία εκδίδεται μέσα σε ένα (1) μήνα από την υποβολή σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου ή των οργάνων, που είναι αρμόδια να υποβάλλουν την κατάσταση υπόχρεων.

4) Τα τραπεζικά και τα κάθε είδους πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται, μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την υποβολή σε αυτά σχετικού αιτήματος του υπόχρεου, να χορηγούν χωρίς επιβάρυνση βεβαιώσεις περί του υπολοίπου των καταθέσεων αυτού την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Ειδικά για τους υπόχρεους των περιπτώσεων α' έως ε' του άρθρου 1 παράγραφος 1 του ν.3213/2003 (Πρωθυπουργός, Αρχηγοί πολιτικών κομμάτων κ.λπ.), τα τραπεζικά και τα κάθε είδους πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται, ομοίως χωρίς επιβάρυνση και μέσα στην ίδια προθεσμία, να εκδίδουν αναλυτική κατάσταση των προς αυτά οφειλών των ως άνω υπόχρεων κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους.

5) Από το έτος 2016 (χρήση 2015) και εφεξής η Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και η Δήλωση Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) σύμφωνα με το Ν. 4389/2016 καθώς και με την υπ' αριθμ. ΑΥΤ. ΤΜ. ΣΤΡ. 0000910 ΕΞ 2015/24.11.2015 (ΦΕΚ Β' 2579) Κ.Υ.Α. υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίστηκε ότι θα πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του νέου (προσθήκη νέων στοιχείων) συστήματος «ΠΟΘeΝ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pothen.gr  Η πρόσβαση στο νέο πληροφοριακό σύστημα “ΠΟΘeΝ” θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από τους υπόχρεους με τη χρήση προσωπικών κωδικών Taxisnet. Από τις υπηρεσίες των λοιπών οργάνων ελέγχου, αναμένεται ενημέρωση με λοιπές οδηγίες για τους υπόχρεους. 

Κατ' εξαίρεση και ειδικώς για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του έτους 2016 (χρήση 2015) του ν. 3213/2003 και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων του άρ. 229 του ν. 4281/2014 η προθεσμία υποβολής αρχίζει την 1 Οκτωβρίου 2016 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2016 (Βάσει της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο ψηφισθέν νομοσχέδιο με τίτλο: "Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του Π.Δ. 148/2009 και άλλες διατάξεις.").
3) Περιεχόμενο δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και οικονομικών συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.).
α) Δήλωση περιουσιακής κατάστασης (ν.3213/2003).
1.α. Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης περιέχει λεπτομερώς τα υφιστάμενα κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους περιουσιακά στοιχεία στην ημεδαπή και την αλλοδαπή με την επιφύλαξη των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 8 του ν.3213/2003 -απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή ή μη συνεργάσιμα φορολογικά ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς κράτη, πολιτικών προσώπων-. Ειδικώς, η αρχική δήλωση περιλαμβάνει τα υφιστάμενα κατά το χρόνο υποβολής της περιουσιακά στοιχεία.

Ως περιουσιακά στοιχεία θεωρούνται ιδίως:

i. Τα έσοδα από κάθε πηγή.

ii. Τα ακίνητα, καθώς και τα εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, με ακριβή προσδιορισμό τους.

iii. Οι μετοχές ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών (με την επιφύλαξη της απαγόρευσης των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 8 του ν.3213/2003 -απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή ή μη συνεργάσιμα φορολογικά ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς κράτη, πολιτικών προσώπων-), τα ομόλογα και ομολογίες κάθε είδους, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κάθε είδους και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους.

iv. Οι κάθε είδους καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και τα κάθε είδους χρηματιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συμμετοχές σε κεφάλαια επιχειρηματικών ή επενδυτικών συμμετοχών (funds) και καταπιστεύματα (trusts).

v. Η μίσθωση θυρίδων σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα. Επίσης, το σύνολο των μετρητών, που δεν περιλαμβάνονται στην περίπτωση iv., εφόσον το συνολικό ποσό υπερβαίνει τις δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ. Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά τον υπόχρεο, το σύζυγό και τα ανήλικα τέκνα.

vi. Τα κινητά μεγάλης αξίας, εφόσον η αξία αυτών υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.. Αν τα κινητά πράγματα αποτελούν κατά τις συναλλακτικές αντιλήψεις ενιαίο σύνολο, για τον υπολογισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη η αξία του συνόλου των πραγμάτων. Η δηλούμενη αξία προκύπτει είτε από σχετικό παραστατικό αγοράς ή από πράξη της φορολογικής αρχής για την επιβολή φόρου αιτία θανάτου, δωρεάς, γονικής παροχής ή προίκας κατά το χρόνο κτήσης τους. Στην περίπτωση κατά την οποία τα κινητά είναι ασφαλισμένα κατά κινδύνων κλοπής, πυρκαγιάς και λοιπών κινδύνων, η εκτιμώμενη αξία δεν μπορεί να είναι κατώτερη αυτής που αναγράφεται στη σχετική σύμβαση.

vii. Τα πλωτά και τα εναέρια μεταφορικά μέσα, καθώς και τα κάθε χρήσης οχήματα.

viii. Η συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρεία ή επιχείρηση (με την επιφύλαξη της απαγόρευσης των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 8 του ν.3213/2003 -απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή ή μη συνεργάσιμα φορολογικά ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς κράτη, πολιτικών προσώπων-).

ix. Ειδικά η δήλωση των υπόχρεων, που αναφέρονται στις περιπτώσεις α' έως και ε' του άρθρου 1 παράγραφος 1, περιλαμβάνει και τις δανειακές τους υποχρεώσεις προς ημεδαπά και αλλοδαπά πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα, λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και φυσικά πρόσωπα. Η δήλωση των παραπάνω υπόχρεων περιλαμβάνει και κάθε οφειλή που προέρχεται από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τέλη προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.

1.β.i. Σε περίπτωση απόκτησης νέου περιουσιακού στοιχείου ή επαύξησης υφιστάμενου, στη δήλωση περιλαμβάνεται, υποχρεωτικώς, το ύψος της σχετικής δαπάνης, καθώς και αναλυτική παράθεση της πηγής προέλευσης των σχετικών πόρων. Σε περίπτωση εκποίησης μνημονεύεται το εισπραχθέν τίμημα.

ii. Στη δήλωση αναφέρονται τα προσωπικά, υπηρεσιακά και φορολογικά στοιχεία των υπόχρεων. Οι υπόχρεοι προσκομίζουν στο αρμόδιο όργανο ελέγχου αντίγραφα των οικείων παραστατικών εφόσον τους ζητηθεί.

γ. Μετά την αρχική δήλωση, στην ετήσια δήλωση τους οι υπόχρεοι δηλώνουν μόνον τις μεταβολές που επήλθαν στην περιουσιακή τους κατάσταση κατά το χρονικό διάστημα που αφορά η δήλωση.

Η δήλωση υποβάλλεται από τον υπόχρεο και υπογράφεται από τον ίδιο, για τα δικά του περιουσιακά στοιχεία, τη σύζυγό του, για τα δικά της στοιχεία, και από αμφότερους τους συζύγους, για τα περιουσιακά στοιχεία των ανήλικων τέκνων τους. Η δήλωση συνοδεύεται από αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης του υπόχρεου για το προηγούμενο έτος και αντίγραφο του τελευταίου Εντύπου Ε9 που υποβλήθηκε στην αρμόδια ΔΟΥ.

δ. Οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται να υποβάλουν στον Πρόεδρο της Γ' Μονάδας Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης αντίγραφο κάθε συμβολαιογραφικού εγγράφου, που συντάσσεται από αυτούς, με το οποίο αναλαμβάνεται η υποχρέωση ή μεταβιβάζεται από ή προς δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό, σύζυγο ή τέκνο του, οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, κινητό ή ακίνητο, ή δικαίωμα, εφόσον οι εν λόγω λειτουργοί είναι εν ενεργεία και μέχρι δύο χρόνια από την παύση της ιδιότητας. Το αυτό ισχύει και για την αποδοχή κληρονομίας.

2. Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης συντάσσονται σε ειδικό έντυπο, το περιεχόμενο του οποίου καθορίζεται, για μεν τους υπόχρεους των περιπτώσεων του άρθρου 3 παράγραφος 1 περίπτωση α' με απόφαση του Προέδρου της Βουλής και για τους άλλους υπόχρεους, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με όμοιες αποφάσεις, μπορεί να ορίζεται ότι η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ενιαίας ειδικής εφαρμογής, οπότε προσδιορίζεται ο κατά περίπτωση υπεύθυνος διαχείρισης και καθορίζεται κάθε αναγκαία προς τούτο λεπτομέρεια, οι αναγκαίες διασφαλίσεις για τα πρόσωπα και τους όρους πρόσβασης στα στοιχεία τους και τυχόν ρυθμίσεις μεταβατικού χαρακτήρα.

Οι δηλώσεις υπόκεινται σε ηλεκτρονική επεξεργασία από αυτοτελή ειδική βάση δεδομένων, μετά την οποία πρέπει να προκύπτει ευκρινώς το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και η αξία τους ανά κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, καθώς και η χρονολογία κτήσης. Για την επεξεργασία λαμβάνεται υπόψη, εφόσον είναι διαθέσιμη, η αξία κτήσης.

3. Ελλείψεις ή ανακρίβειες της δήλωσης, μπορούν να συμπληρωθούν από τον υπόχρεο αυθορμήτως σε προθεσμία ενός μηνός από την υποβολή της δήλωσης.

4. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης υφίσταται και στην περίπτωση που δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση.

5. Κατά την υποβολή Δ.Π.Κ. από τον υπόχρεο, τα βασικά στοιχεία αυτού δηλαδή ο Α.Φ.Μ., το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο, εμφανίζονται όπως τηρούνται στο φορολογικό μητρώο. Σε περίπτωση ανακρίβειας αυτών, απαιτείται, πριν την υποβολή της δήλωσης, η διόρθωση των ανακριβών στοιχείων στο φορολογικό μητρώο.

6. Με τη Δ.Π.Κ. δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων και ιδίως μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι, όταν το μεν συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τις δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ η δε συνολική αξία των λοιπών υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ. Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά υπόχρεο, σύζυγο και ανήλικα τέκνα.

7. Σε περίπτωση απόκτησης νέου εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου ή απώλειας εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου, που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις του υπόχρεου, δηλώνονται τα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή μεταβίβασης. Σε περίπτωση απόκτησης εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων λόγω κληρονομικής διαδοχής, δηλώνονται τα στοιχεία του κληρονομούμενου καθώς και ο τρόπος και η ιδιότητα με την οποία ο υπόχρεος έγινε κληρονόμος.

8. Σε περίπτωση απόκτησης και απώλειας οποιουδήποτε εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου, εντός του έτους που αφορά η δήλωση, δηλώνονται και οι δύο μεταβολές. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση απόκτησης και μεταβίβασης, εντός του έτους που αφορά η δήλωση, οχημάτων καθώς και πλωτών και εναερίων μέσων.

9. Τα προσωπικά στοιχεία του υπόχρεου, όπως Α.Δ.Τ., διεύθυνση, τηλέφωνο κ.λπ., δηλώνονται ως έχουν κατά την ημερομηνία της υποβολής της Δ.Π.Κ.. Τα λοιπά στοιχεία, όπως υπηρεσιακά, οικογενειακά κ.λπ. δηλώνονται ως είχαν κατά το έτος που αφορά η δήλωση.

β) Δήλωση οικονομικών συμφερόντων (άρθ. 229 ν.4281/2014).

1. Οι υπόχρεοι σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης κατά το ν. 3213/2003, εκτός από την ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης, υποβάλουν στην ίδια προθεσμία, δήλωση οικονομικών συμφερόντων των ιδίων και των συζύγων τους, η οποία περιλαμβάνει:

α) τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες,

β) τη συμμετοχή τους στη διοίκηση πάσης φύσεως νομικών προσώπων και εταιριών, ενώσεων προσώπων και μη κυβερνητικών οργανώσεων,

γ) οποιαδήποτε αμειβόμενη τακτική δραστηριότητα που αναλαμβάνουν παράλληλα, με την άσκηση των καθηκόντων τους είτε ως υπάλληλοι είτε ως αυτοαπασχολούμενοι,

δ) οποιαδήποτε αμειβόμενη περιστασιακή δραστηριότητα (περιλαμβανομένων της συγγραφικής δραστηριότητας, του διδακτικού έργου ή της παροχής συμβουλών) που αναλαμβάνουν παράλληλα με την άσκηση των καθηκόντων τους, εάν η συνολική αμοιβή υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ανά ημερολογιακό έτος,

ε) τη συμμετοχή σε εταιρεία ή κοινοπραξία, όταν αυτή η συμμετοχή ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη δημόσια πολιτική ή όταν δίνει στον υπόχρεο τη δυνατότητα σημαντικής επιρροής επί υποθέσεων της εν λόγω εταιρείας ή σύμπραξης,

στ) για την περίπτωση προσώπων που υπηρετούν σε αιρετή δημόσια θέση, οποιαδήποτε οικονομική υποστήριξη από τρίτους, σε προσωπικό ή σε υλικούς πόρους, που χορηγείται σε συνάρτηση με τη δημόσια δραστηριότητά τους, με ένδειξη της ταυτότητας των τρίτων αυτών, εάν η συνολική αξία υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ.

ζ) οποιαδήποτε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που προκάλεσαν άμεση ή δυνητική σύγκρουση συμφερόντων σε σχέση με τα καθήκοντά τους. Ως σύγκρουση συμφερόντων νοείται η περίπτωση κατά την οποία υπόχρεος έχει προσωπικό συμφέρον που θα μπορούσε να επηρεάσει αθέμιτα την εκτέλεση των καθηκόντων του. Σύγκρουση συμφερόντων δεν υπάρχει στην περίπτωση που ο υπόχρεος αντλεί κάποιο όφελος μόνο ως μέλος του γενικότερου κοινού ή μίας ευρύτερης κατηγορίας ατόμων.

2. Η δήλωση περιλαμβάνει τα συμφέροντα και δραστηριότητες των ανωτέρω περιπτώσεων που αφορούν στο προηγούμενο της υποβολής οικονομικό έτος. Η δήλωση υπογράφεται χωριστά από τον υπόχρεο ή τη σύζυγο για τα στοιχεία εκάστου.

3. Η δήλωση συντάσσεται σε ειδικό έντυπο.

4. Στις περιπτώσεις που προβλέπεται κατά το νόμο δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, μπορεί, υπό τους ίδιους όρους, να δημοσιοποιηθούν και στοιχεία των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων.

4) Κυρώσεις, διοικητικά πρόστιμα, ποινικές διατάξεις.

Σε όσους καλούνται από όργανο ελέγχου και δεν ανταποκρίνονται στην κλήση είτε αυτοπροσώπως είτε δια νόμιμου αντιπροσώπου επιβάλλεται από το όργανο ελέγχου πρόστιμο από πενήντα (50) έως τριακόσια (300) ευρώ, το οποίο εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Όποιος παρεμποδίζει, με οποιονδήποτε τρόπο, το ελεγκτικό έργο της Επιτροπής του άρθρου 3Α και ιδίως αρνείται την παροχή στοιχείων στην Επιτροπή ή στους ορκωτούς ελεγκτές τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών.

Διοικητικό πρόστιμο εκατό πενήντα (150) έως τετρακόσια (400) ευρώ, το οποίο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, επιβάλλεται σε όποιον υποβάλλει δήλωση μετά την πάροδο της προθεσμίας που προβλέπεται.

Υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο τριάντα (30) ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας που προβλέπεται, ή υποβάλλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ. Αν η παράλειψη έγινε από αμέλεια, επιβάλλεται χρηματική ποινή. Το δικαστικό συμβούλιο ή το δικαστήριο, εκτιμώντας ελεύθερα όλες τις περιστάσεις, μπορεί να κρίνει τις πράξεις αυτές ατιμώρητες.

Σε περίπτωση που ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ ή τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών και με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, αν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του ιδίου και των λοιπών προσώπων για τα οποία αυτός οφείλει να υποβάλει δήλωση υπερβαίνει συνολικά το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ, ανεξαρτήτως αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης. Στον παραπάνω υπαίτιο, επιβάλλεται και αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων από ένα (1) έως πέντε (5) έτη, αν η ποινή είναι φυλάκιση, και από δύο (2) έως δέκα (10) έτη, αν η ποινή είναι κάθειρξη. Η έκπτωση του υπαιτίου από το αιρετό δημόσιο, δημοτικό ή κοινοτικό αξίωμα ή τη δημόσια, δημοτική ή κοινοτική θέση που κατέχει, ως συνέπεια της αποστέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων, επέρχεται αυτοδικαίως μόλις η καταδικαστική απόφαση καταστεί αμετάκλητη και δεν μπορεί να αποκλειστεί με εφαρμογή του άρθρου 64 του Ποινικού Κώδικα.

Τρίτος ο οποίος εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή.

Τα φυσικά πρόσωπα και οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων του άρθρου 5 του ν. 3691/2008 που παραβιάζουν την υποχρέωση γνωστοποίησης της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του ν.3213/2003 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.

Τρίτος, ο οποίος αρνείται την παροχή στοιχείων και πληροφοριών, καθώς και όποιος παρεμποδίζει με οποιονδήποτε τρόπο τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης υπόχρεου προσώπου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών.

Με την ίδια ποινή (φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών) τιμωρείται όποιος δημοσιεύει τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης υπόχρεου ή υπόχρεων προσώπων με τρόπο που αντιβαίνει στις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ν.3213/2003.

Με την ίδια ποινή τιμωρείται επίσης (φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών), όποιος, παρ’ ότι είναι υπεύθυνος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν.3213/2003, για τη σύνταξη και διαβίβαση καταλόγου των υπόχρεων προσώπων των περιπτώσεων ζ΄, η΄, ιβ΄, ιγ΄, ιδ΄ και ιε΄ της παραγράφου 1 του ίδιου άρθρου του ως άνω νόμου, παραλείπει τη σύνταξη και διαβίβαση του καταλόγου αυτού.

Όπου στις διατάξεις των άρθρων 1 έως 8 του ν.3213/2003 προβλέπεται αθροιστικά ποινή στερητική της ελευθερίας και χρηματική, δεν εφαρμόζεται το άρθρο 83 περ. ε' του Ποινικού Κώδικα.

Τα περιουσιακά στοιχεία που δεν δηλώθηκαν στην περίπτωση κάποιου από τα αδικήματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 6 του ν.3213/2003, δημεύονται με την καταδικαστική απόφαση, εκτός αν ο υπαίτιος αποδεικνύει τη νόμιμη προέλευσή τους.

Το μερίδιο συμμετοχής που ανήκει άμεσα ή έμμεσα στον υπαίτιο του αδικήματος της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν.3213/2003 και τα προϊόντα, το εισόδημα ή τα άλλα οφέλη που αποκτήθηκαν από το μερίδιο αυτό ή τη συμμετοχή στη διοίκηση της εξωχώριας εταιρείας δημεύονται υποχρεωτικά με την καταδικαστική απόφαση.

Αν τα περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε δήμευση, σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, δεν υπάρχουν πλέον, δεν έχουν βρεθεί, δεν είναι δυνατόν να κατασχεθούν ή ανήκουν σε τρίτο σε βάρος του οποίου δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί δήμευση, δημεύονται περιουσιακά στοιχεία του υπαιτίου ίσης αξίας με αυτά κατά το χρόνο της καταδικαστικής απόφασης, όπως προσδιορίζονται από το δικαστήριο. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει και χρηματική ποινή μέχρι το ποσό της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, αν κρίνει ότι δεν υπάρχουν πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία για δήμευση ή τα υπάρχοντα υπολείπονται της αξίας των υποκειμένων σε δήμευση.

Σε βάρος του ελεγχόμενου καταλογίζεται χρηματικό ποσό μέχρι της αξίας περιουσιακού αποκτήματος, το οποίο απέκτησε ο ίδιος, ο/η σύζυγός του ή το ανήλικο τέκνο του, εφόσον η προέλευση του περιουσιακού οφέλους δεν δικαιολογείται. Ο καταλογισμός γίνεται υπέρ του Δημοσίου από το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Ο καταλογισμός αποκλείεται εάν το περιουσιακό στοιχείο έχει δημευθεί.

Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τη διάδοση των πληροφοριών σχετικά με καταδικαστική απόφαση για εγκλήματα του ν.3213/2003, συμπεριλαμβανομένης της ανάρτησης της απόφασης στο διαδίκτυο, καθώς και της πλήρους ή μερικής δημοσίευσής της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

5) Διαδικασία ελέγχου των δηλώσεων από τα αρμόδια όργανα.
Ο έλεγχος της αρχικής δήλωσης αφορά στη διαπίστωση του αληθούς περιεχομένου για τα υφιστάμενα κατά το χρόνο υποβολής της περιουσιακά στοιχεία. Για τα μετέπειτα έτη ο έλεγχος, πέραν της διαπίστωσης του αληθούς περιεχομένου της δήλωσης, περιλαμβάνει, σε κάθε περίπτωση, τη διακρίβωση, εάν η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφιστάμενων, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων, σε συνδυασμό με τις δαπάνες διαβίωσης των υπόχρεων σε δήλωση προσώπων. Η δήλωση δεν θεωρείται ανακριβής ή ελλιπής σε περίπτωση επουσιώδους ανακρίβειας ή έλλειψης ή εφόσον, ύστερα από πρόσκληση του οργάνου ελέγχου, αποδεικνύεται η νομιμότητα της πηγής προέλευσης του ανακριβώς δηλωθέντος στοιχείου.

Σε περιπτώσεις δειγματοληπτικού ή στοχευμένου ελέγχου, το αρμόδιο όργανο ελέγχου λαμβάνει υπόψη του και τεχνικές ανάλυσης επικινδυνότητας με τη χρήση πληροφοριακών συστημάτων. Το όργανο ελέγχου μπορεί να καταρτίζει πρόγραμμα συνοπτικών ή/ και ειδικών - θεματικών ελέγχων, δίχως να θίγεται η δυνατότητα επέκτασής τους σε τακτικούς.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, το όργανο ελέγχου μπορεί να καλεί τους ελεγχόμενους για να δώσουν διευκρινίσεις ή να προσκομίσουν συμπληρωματικά παραστατικά στοιχεία, εντός ρητής προθεσμίας που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις είκοσι (20) ημέρες, η οποία μπορεί να παραταθεί για διάστημα δέκα (10) το πολύ ημερών. Σε έκτακτες περιπτώσεις αδυναμίας των ελεγχόμενων προσώπων για έγκαιρη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, το όργανο ελέγχου δύναται κατ' εξαίρεση να παρατείνει την προθεσμία με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση.

Η Επιτροπή του άρθρου 3A για τις δηλώσεις της αρμοδιότητάς της, μπορεί να ζητά από τα υπόχρεα πρόσωπα όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την εκπλήρωση των καθηκόντων της, στις οποίες περιλαμβάνονται και ομαδοποιημένες πληροφορίες που αφορούν ορισμένες κατηγορίες συναλλαγών ή δραστηριοτήτων φυσικών ή νομικών προσώπων ή οντοτήτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, τις κρατικές χρηματοδοτήσεις τους, τις ιδιωτικές και τις παντός είδους εισφορές ή προσφορές. Η Επιτροπή αξιολογεί και διερευνά τις πληροφορίες που διαβιβάζονται ή καθ' οιονδήποτε τρόπο περιέρχονται σε αυτήν σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων, τις ανακρίβειες ή ελλείψεις αυτών. Η Επιτροπή έχει πρόσβαση σε κάθε μορφής αρχείο δημόσιας αρχής, υπηρεσίας ή Οργανισμού που τηρεί και επεξεργάζεται δεδομένα, καθώς και στο σύστημα «Τειρεσίας» και μπορεί να ζητά, στο πλαίσιο των ελέγχων και των ερευνών, τη συνεργασία και την παροχή στοιχείων κάθε είδους από φυσικά πρόσωπα, δικαστικές, προανακριτικές ή ανακριτικές αρχές, δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου και οργανισμούς οποιασδήποτε μορφής, υποχρεουμένων όλων στην άμεση παροχή των ανωτέρω στοιχείων, ενημερώνουν δε τις αρμόδιες αρχές για περιπτώσεις ελλιπούς συνεργασίας ή μη συμμόρφωσής τους προς τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με τον ν.2313/2003. Έναντι της Επιτροπής δεν ισχύει, κατά τη διάρκεια των ελέγχων και ερευνών της, οποιοδήποτε τραπεζικό, χρηματιστηριακό, φορολογικό ή επαγγελματικό απόρρητο, με την επιφύλαξη των άρθρων 212, 261 και 262 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σε κάθε περίπτωση και εφόσον κρίνεται αναγκαίο, η Επιτροπή συνεπικουρείται στο έργο της από επίκουρο Εισαγγελέα Διαφθοράς του ν. 4139/2013, τον οποίο προτείνει ο Εισαγγελέας Διαφθοράς μετά από αίτημα της Επιτροπής. Για την εκπλήρωση της αποστολής της, η Επιτροπή μπορεί να αναθέτει τη διενέργεια λογιστικής ή οικονομικής πραγματογνωμοσύνης ή άλλων ελεγκτικών πράξεων σε ορκωτούς ελεγκτές και ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι εξετάζουν λεπτομερώς τα στοιχεία των δηλώσεων και των αντίστοιχων δικαιολογητικών και συντάσσουν αναλυτική έκθεση που υποβάλλεται στην Επιτροπή για την υποβοήθηση του έργου της. Προς τον ίδιο σκοπό, η Επιτροπή μπορεί να ζητά τη συνδρομή οποιασδήποτε δημόσιας ελεγκτικής αρχής προσδιορίζοντας το αντικείμενό της. Με το πέρας κάθε ελέγχου, η Επιτροπή αποφασίζει αν πρέπει να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο ή να διαβιβαστεί με αιτιολογημένο και εμπεριστατωμένο πόρισμά της στον αρμόδιο Εισαγγελέα, εφόσον τα στοιχεία κρίνονται βάσιμα και επαρκή. Αν συντρέχει περίπτωση καταλογισμού, το πόρισμα αποστέλλεται και στον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο και εφόσον κρίνεται ανάγκη διερεύνησης επί θεμάτων φορολογικής ή άλλης αρχής ή υπηρεσίας, το πόρισμα αποστέλλεται και σε αυτές. Σε περίπτωση υποθέσεως που τέθηκε στο αρχείο, αυτή δύναται να ανασυρθεί μόνο όταν γίνεται επίκληση ή αναφαίνονται νέα πραγματικά στοιχεία που δικαιολογούν την επανεξέταση ή καθίσταται αναγκαίος ο συσχετισμός της υποθέσεως με άλλη έρευνα της Επιτροπής.

Η διαδικασία ελέγχου είναι εμπιστευτική. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ο Πρόεδρος, τα Μέλη, το προσωπικό της Επιτροπής, καθώς και τα πρόσωπα της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν.3213/2003 έχουν υποχρέωση να τηρούν τις αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας και να απέχουν από την εξέταση υποθέσεων για τις οποίες υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης συμφερόντων ή στις οποίες εμπλέκονται πρόσωπα συγγενικά ή οικεία. Έχουν καθήκον να τηρούν εχεμύθεια για πληροφορίες των οποίων λαμβάνουν γνώση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η υποχρέωση αυτή διατηρείται και μετά από την αποχώρησή τους από την Επιτροπή ή την εκτέλεση των καθηκόντων. Οι παραβαίνοντες το ανωτέρω καθήκον εχεμύθειας τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

6) Συμπεράσματα, επισημάνσεις, προβληματισμοί.

α) Όλοι οι υπόχρεοι με μεταβολές στα στοιχεία των δηλώσεων Δ.Π.Κ και Δ.Ο.Σ. κατά το έτος 2015 (υπόχρεοι υποβολής και κατά το προηγούμενο έτος), θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τουςηλεκτρονικά από 1/10/2016 έως 31/12/2016 μέσω του συστήματος «ΠΟΘeΝ», όπως προκύπτει από τον νόμο, αλλά και από τι αλλεπάλληλες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα.

β) Οι νέοι υπόχρεοι, αυτοί δηλαδή που απέκτησαν ιδιότητα που τους υποχρεώνει σε υποβολή δήλωσης για πρώτη φορά (αρχική δήλωση που περιλαμβάνει τα υφιστάμενα κατά το χρόνο υποβολής της περιουσιακά στοιχεία, στοιχεία οικονομικών συμφερόντων και δραστηριοτήτων), καθώς δεν προκύπτει διαφορετικά από το νόμο 3213 αλλά και από τις τελευταίες τροποποιήσεις του με το ψηφισθέν νομοσχέδιο "Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του Π.Δ. 148/2009 και άλλες διατάξεις.", θα πρέπει να καταθέσουν τις δηλώσεις τους στις αρμόδιες αρχές ελέγχου εντός προθεσμίας 90 ημερών από την απόκτηση της ιδιότητας. Oι αρμόδιες αρχές δεν είναι σε θέση να απαντήσουν με σιγουριά αν πρέπει να δεχτούν τις δηλώσεις των νέων αυτών υπόχρεων χειρόγραφα,(δεδομένης της αδυναμίας υποβολής της ηλεκτρονικά μέχρι σήμερα από την εφαρμογή ΠΟΘeΝ). Λόγω της μη δυνατότητας υποβολής της δήλωσης ηλεκτρονικά από ορισμένους "νέους" υπόχρεους, καλό θα ήταν πριν ολοκληρωθεί το 90ήμερο να υπάρξει επικοινωνία με την αρμόδια αρχή για περαιτέρω διευκρινίσεις. Να σημειώσουμε εδώ ότι ορισμένες αρχές δέχονται δηλώσεις πόθεν έσχες από νέους υπόχρεους χειρόγραφα, αν και αυτό δεν προβλέπεται πλέον από 1.1.2016. Το πιο πιθανό πάντως είναι, πως αυτοί οι υπόχρεοι ακόμη κι αν καταθέσουν την αρχική τους δήλωση χειρόγραφα στην αρμόδια αρχή, θα καλεστούν όταν ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα, να την υποβάλλουν και εκεί…






Παραρτήματα:

Παράρτημα 1.

Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης στην ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου του άρθρου 3Α του ν.3213/2003.

Ως υπόχρεοι υποβολής δήλωσης περιουσιακής τους κατάστασης, των συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων τους στην επιτροπή αυτή ορίζονται τα παρακάτω πρόσωπα:

1. Ο Πρωθυπουργός.

2. Οι Αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

3. Οι Υπουργοί, οι αναπληρωτές Υπουργοί και οι Υφυπουργοί.

4. Οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές.

5. Οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι και όσοι διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων της περίπτωσης β'.

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των παραπάνω προσώπων δημοσιεύονται στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής με μέριμνα του Προέδρου της Επιτροπής και η δημοσιοποίηση λαμβάνει χώρα μετά τον έλεγχο και σε κάθε περίπτωση το αργότερο εντός τριών μηνών από την πάροδο της προθεσμίας που ορίζεται για την υποβολή τους. Η δημοσιοποίηση των δηλώσεων διαρκεί όσο η θητεία των υπόχρεων πλέον τριών ετών από την λήξη αυτής. Το αντικείμενο της δημοσιοποίησης και ιδίως η μορφή, ο τύπος, τα προς δημοσίευση συγκεντρωτικά ή μη στοιχεία ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η δημοσίευση των δημοσιοποιούμενων στοιχείων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι δημοσιεύεται ολόκληρο το περιεχόμενό τους.

Παράρτημα 2.

Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης στην Γ’ Μονάδα Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.


Ως υπόχρεοι υποβολής δήλωσης περιουσιακής τους κατάστασης, των συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων τους στον φορέα αυτό ορίζονται τα παρακάτω πρόσωπα:

1. Οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και οι υπάλληλοι ή σύμβουλοι ειδικών θέσεων και οι μετακλητοί υπάλληλοι, οι οποίοι τοποθετούνται από μονομελές ή συλλογικό κυβερνητικό όργανο.

2. Ο διοικητής και οι υποδιοικητές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

3. Οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και, όταν διοριστούν, οι Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (άρ. 28 του ν. 4325/2015), οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Περιφερειακών Συμβουλίων, καθώς και οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων των Περιφερειών

4. Οι Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι και τα μέλη, τακτικά και αναπληρωματικά, των επιτροπών των Δήμων, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, οι Πρόεδροι, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και οι Γενικοί Διευθυντές των δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των αμιγών ή μεικτών δημοτικών επιχειρήσεων των ανωτέρω Ο.Τ.Α. και των συνδέσμων Δήμων, καθώς και οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων των Δήμων.

5. Οι Πρόεδροι, οι Αντιπρόεδροι, οι Διοικητές, οι Υποδιοικητές, τα εκτελεστικά μέλη, οι διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι και οι Γενικοί Διευθυντές νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δημοσίων επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών, καθώς και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται, τακτικώς, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους ή τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος.

6. Οι Πρόεδροι, τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη όλων των επιτροπών διαγωνισμών προμηθειών και παροχής υπηρεσιών των κρατικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των ενόπλων δυνάμεων, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται, τακτικώς, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους ή τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, των δημόσιων επιχειρήσεων και των δημόσιων οργανισμών, εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ ανά διαγωνισμό, καθώς επίσης ο Γενικός Διευθυντής και Διευθυντές της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικών Προμηθειών και οι κατέχοντες θέσεις προϊσταμένων οποιουδήποτε οργανωτικού επιπέδου οργανικών μονάδων προμηθειών στο Δημόσιο και στα ανωτέρω νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς. Την ίδια υποχρέωση υπέχουν ο πρόεδρος και τα μέλη όλων των επιτροπών διαγωνισμού έργων των ανωτέρω φορέων, οι οποίοι διέπονται από τις διατάξεις του ν. 1418/1984 (Α' 23) και του π.δ. 609/1985 (Α' 223), εφόσον ο προϋπολογισμός του έργου υπερβαίνει τις τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ.

7. Οι Δικαστικοί και οι Εισαγγελικοί λειτουργοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

8. Ο Διοικητής, οι Υποδιοικητές, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι και οι διευθυντές της Τράπεζας της Ελλάδος.

9. Οι Πρόεδροι, οι Αντιπρόεδροι, οι Διευθύνοντες σύμβουλοι, οι Διοικητές, οι Υποδιοικητές, τα εκτελεστικά μέλη Δ.Σ. και οι γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, καθώς και επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

10. Ο Πρόεδρος και τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ) και οι κατέχοντες διευθυντική θέση στην εταιρία αυτή σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα οργανισμό της ή σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

11. Ο Πρόεδρος και τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των ελεγχόμενων από της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ) ανωνύμων εταιριών και οι κατέχοντες διευθυντική θέση στις εταιρίες αυτές σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό της εταιρίας ή σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

12. Ο Πρόεδρος και τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε άλλου φορέα οργανωμένης χρηματιστηριακής αγοράς που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα και οι κατέχοντες διευθυντική θέση σε αυτόν σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό του ή σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.

13. Οι ιδιοκτήτες, οι μέτοχοι, οι εταίροι, οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., οι διαχειριστές, καθώς και οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιρειών, που κατέχουν άδεια λειτουργίας ή εν γένει έχουν την εκμετάλλευση τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης ή παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, καθώς και ραδιοφωνικών σταθμών, όπως και των βασικών μετόχων αυτών.

14. Οι ιδιοκτήτες, οι μέτοχοι, οι εταίροι, οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., οι διαχειριστές, καθώς και οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιρειών, που εκμεταλλεύονται διαδικτυακά ενημερωτικά μέσα ή εκδίδουν ημερήσια ή περιοδικά έντυπα πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας, όπως και των βασικών μετόχων αυτών.

15. Οι δημοσιογράφοι μέλη των οικείων ενώσεων συντακτών, καθώς και όσοι παρέχουν δημοσιογραφικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις έκδοσης εντύπων και σε ραδιοτηλεοπτικά ή διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης με σύμβαση εργασίας ή έργου.

16. Οι ιατροί Διευθυντές και Συντονιστές Διευθυντές που υπηρετούν στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), στα στρατιωτικά νοσοκομεία, σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, κλινικές και εργαστήρια, καθώς και στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

17. Οι πρόεδροι, τα μέλη και οι προϊστάμενοι υπηρεσιακών μονάδων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης όλων των Ανεξάρτητων Αρχών, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων διοικητικών και ρυθμιστικών Αρχών, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και οι Ειδικοί Επιθεωρητές που εργάζονται με απόσπαση στο γραφείο του.

18. Οι Αρχηγοί, Υπαρχηγοί, διευθυντές κλάδων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, οι δικαστικοί λειτουργοί του δικαστικού σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

19. Οι αρχηγοί και οι υπαρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος.

20. Το προσωπικό της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.

21. Οι Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου Οικονομικών, οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.),των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (Δ. Ε. Κ.) του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π.), του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων Ελέγχου και όλοι οι υπάλληλοι που υπηρετούν στα Τμήματα Ελέγχου των παραπάνω υπηρεσιών, καθώς και όλοι οι υπάλληλοι που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα και υπηρετούν στις υπηρεσίες αυτές, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων των Τελωνείων, οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων Γενικών Θεμάτων και Τελωνειακών Διαδικασιών των Τελωνείων, όλοι οι υπάλληλοι των Τελωνείων που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα, οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Τμημάτων, καθώς και οι υπάλληλοι των Ελεγκτικών Υπηρεσιών Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.) και της Διεύθυνσης Παρακολούθησης και Ελέγχου Ανασταλτικών Καθεστώτων (ΔΙ.Π.Ε.Α.Κ). καθώς και οι Προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων των Κτηματικών Υπηρεσιών του Δημοσίου.

22. Οι Προϊστάμενοι των Επιχειρησιακών Διευθύνσεων Ειδικών Υποθέσεων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), οι Προϊστάμενοι των Περιφερειακών Διευθύνσεων και Τμημάτων ελέγχου-δράσης αυτών, καθώς και οι υπάλληλοι -ελεγκτές που υπηρετούν στις παραπάνω υπηρεσίες.

23. Οι προϊστάμενοι και οι υπάλληλοι των οργανικών μονάδων δόμησης οποιουδήποτε οργανωτικού επιπέδου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

24. Το προσωπικό της Ειδικής Γραμματείας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς και οι Πρόεδροι, Διευθύνοντες Σύμβουλοι ή διαχειριστές των εταιριών του ιδιωτικού τομέα που μετέχουν σε τέτοιου είδους συμπράξεις.

25. Ο Πρόεδρος και τα μέλη ΔΣ Αθλητικών Ομοσπονδιών και τα πρόσωπα που είναι μέλη Διοίκησης Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών (Α.Α.Ε.) ή Τμημάτων Αμειβόμενων Αθλητών (Τ.Α.Α.) ή τους έχει ανατεθεί η διαχείριση Τ.Α.Α. ή είναι μέτοχοι Α.Α.Ε. με συνολικό ποσοστό μεγαλύτερο του 1% του μετοχικού της κεφαλαίου. Σε περίπτωση που το εν λόγω ποσοστό συμμετοχής ανήκει σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ή εταιρία, η υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης βαρύνει τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτών.

26. Οι αξιολογημένοι διαιτητές, βοηθοί διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας πρωταθλημάτων επαγγελματικού αθλητισμού και όσοι μετέχουν στα αντίστοιχα όργανα ή τις επιτροπές διαιτησίας, καθώς και ο Πρόεδρος, τα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και οι αναπληρωτές αυτών.

27. Οι Πρόεδροι, Διευθύνοντες Σύμβουλοι, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι και Γενικοί Διευθυντές των αναφερόμενων στις περιπτώσεις ε' και στ' της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 280 Α') όπως αυτές ισχύουν, νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, εφόσον τα νομικά αυτά πρόσωπα είναι φορείς ανάθεσης και εκτέλεσης δημόσιων έργων ή ανάθεσης και εκπόνησης μελετών δημόσιων έργων.

28. Οι Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ως και οι σύμφωνα με τα άρθρα 28 του π.δ. 609/1985 (Α' 223) και 15 του ν. 716/1977 (Α' 205) ασκούντες καθήκοντα επιβλεπόντων μηχανικών δημόσιων έργων και μελετών δημοσίων έργων. Οι κατέχοντες αντίστοιχες θέσεις στο Δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εφόσον κατά το νόμο ή τον οργανισμό του οικείου Υπουργείου ή του νομικού προσώπου έχουν αρμοδιότητες σχετικές με την ανάθεση δημόσιων έργων ή μελετών δημόσιων έργων ή ασκούν καθήκοντα επιβλεπόντων μηχανικών δημόσιων έργων ή μελετών.

29. Ο Ιδιοκτήτης, οι Εταίροι, οι Βασικοί Μέτοχοι, τα εκτελεστικά μέλη οργάνου διοίκησης και τα διευθυντικά στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα και φέρουν οποιαδήποτε από τις ανωτέρω ιδιότητες σε αλλοδαπές επιχειρήσεις που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις, εφόσον το αντικείμενό τους υπερβαίνει τα αναφερόμενα στην περίπτωση 6 ποσά ανά περίπτωση.

30. Τα μέλη και οι εισηγητές των γνωμοδοτικών επιτροπών, τα μέλη των οργάνων ελέγχου τα επιφορτισμένα με την εκταμίευση των ενισχύσεων όργανα, τα μέλη των οργάνων αξιολόγησης και εξέτασης των επενδυτικών σχεδίων, ελέγχου επενδύσεων και εκταμίευσης των παρεχόμενων ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

31. Οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Αλλοδαπών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

32. Τα μέλη των Επιτροπών Εξετάσεων Υποψηφίων Οδηγών.

33. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωνίας της Πληροφορίας, οι Διευθυντές και οι Αναπληρωτές Διευθυντές των Επιχειρησιακών Μονάδων. Τα μέλη του Μητρώου Αξιολογητών Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων και άλλοι εξωτερικοί συνεργάτες που έχουν συμμετάσχει σε αξιολογήσεις, Γνωμοδοτικές Επιτροπές και Επιτροπές Προσφυγών Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων, οι Πρόεδροι και τα Μέλη Επιτροπών Αξιολόγησης Προσφορών κάθε βαθμού, καθώς και Επιτροπών Προσφυγών έργων Δημοσίου Τομέα, οι Πρόεδροι και τα Μέλη των επιτροπών Παρακολούθησης και Παραλαβής Έργων Δημοσίου Τομέα, οι Υπεύθυνοι Έργων Δημοσίου Τομέα και Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων. Οι Προϊστάμενοι, οι αναπληρωτές Προϊστάμενοι και οι Προϊστάμενοι Μονάδων όλων των Ειδικών Υπηρεσιών και των λοιπών φορέων που ασκούν καθήκοντα ή και αρμοδιότητες διαχείρισης, εφαρμογής, συντονισμού και ελέγχου, στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων της Προγραμματικής Περιόδου 2007 - 2013 και 2014 - 2020.

34. Οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

35. Ο πρόεδρος και οι διαχειριστές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) που επιχορηγούνται από το κράτος.

36. Το προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) που ασκεί καθήκοντα ελεγκτικής μορφής ή χορήγησης αδειών κάθε μορφής και οι προϊστάμενοι των παραπάνω υπηρεσιών.
μη. Κάθε άλλο πρόσωπο για το οποίο προβλέπεται υποχρέωση υποβολής δήλωσης από ειδική διάταξη νόμου.

Παράρτημα 3.

Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.


Ως υπόχρεοι υποβολής δήλωσης περιουσιακής τους κατάστασης, των συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων τους στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ορίζονται τα παρακάτω πρόσωπα:

1. Τα μέλη όλων των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου του Δημοσίου, οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων οποιασδήποτε Υπηρεσίας Επιθεώρησης, Εσωτερικού Ελέγχου ή Εσωτερικών Υποθέσεων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, καθώς και οι υπάλληλοι των μονάδων αυτών που ασκούν οποιαδήποτε ελεγκτικά καθήκοντα.

2. Οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ. Ε.) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

3. Ο πρόεδρος, τα μέλη και οι υπάλληλοι της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Παράρτημα 4.

Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης στον εποπτεύοντα την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας εισαγγελικό λειτουργό της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.


Ως υπόχρεοι υποβολής δήλωσης περιουσιακής τους κατάστασης, των συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων τους στον εποπτεύοντα την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας ορίζονται τα παρακάτω πρόσωπα:

1. Το αστυνομικό προσωπικό, οι συνοριακοί φύλακες, οι ειδικοί φρουροί και το πολιτικό προσωπικό που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

2. Οι Σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι εξωτερικοί φρουροί των καταστημάτων κράτησης.

3. Οι προϊστάμενοι των Δασαρχείων και των Δασονομείων.

Παράρτημα 5.

Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης στον εισαγγελικό λειτουργό της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά.

Ως υπόχρεοι υποβολής δήλωσης περιουσιακής τους κατάστασης, των συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων τους στον εισαγγελικό λειτουργό της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά ορίζεται το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και το πολιτικό προσωπικό του τέως Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
http://www.taxheaven.gr