Του Σπύρου Δημητρέλη
Η ώρα της κρίσης για τους φορολογούμενους πλησιάζει. Στο τέλος Σεπτεμβρίου οι φορολογούμενοι θα βρεθούν για πρώτη φορά φέτος αντιμέτωποι με την υποχρέωση να εκπληρώσουν δυο μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις. Τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
Ειδικότερα:

- όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά το ποσό των περίπου 750 εκατομμυρίων ευρώ.

- όσον αφορά στη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν το ποσό του περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ
Έτσι, ο συνολικός λογαριασμός ξεπερνά τα περίπου 1,7 δισ. ευρώ και για να πει το οικονομικό επιτελείο ότι κατάφερε να φέρει τα προβλεπόμενα στο δημόσιο ταμείο, θα πρέπει η εισπραξιμότητα να κινηθεί τουλάχιστον στο επίπεδο του 80%, δηλαδή να εισπραχθούν τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ. Από αυτό θα φανεί σε μεγάλο βαθμό και αν θα επιτευχθούν οι εισπρακτικοί στόχοι που τέθηκαν στον φετινό προϋπολογισμό.
Η εισοδηματική πίεση που δέχονται οι φορολογούμενοι λόγω της ύφεσης στην οικονομία (8ος χρόνος ύφεσης τα τελευταία εννέα έτη) οδηγεί πολλούς σε δυο επιλογές. Να ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους ή στην περίπτωση που δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος να την συμψηφίσουν υποχρεωτικά με τον ΕΝΦΙΑ.
Πιο συγκεκριμένα, η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι δεν μπορεί να επιστραφεί κανένα ποσό φόρου σε φορολογούμενο αν προηγουμένως δεν έχουν εξοφληθεί άλλες φορολογικές οφειλές του, ακόμη και αν αυτές δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. ‘Ετσι, στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι που δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος σπεύδουν στα τμήματα Εσόδων των εφοριών και ζητούν τον συμψηφισμό του επιστρεφόμενου ποσού με τον ΕΝΦΙΑ. Ανάλογα με το ύψος επιστρεφόμενου ποσού και ΕΝΦΙΑ ο τελευταίους είτε εξοφλείται πλήρως είτε διαγράφονται ορισμένες από τις πέντε δόσεις του.
Η δεύτερη επιλογή για τους φορολογούμενους είναι να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους. Η μοναδική επιλογή που υπάρχει πλέον είναι η πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων. Η αίτηση για τη ρύθμιση γίνεται ηλεκτρονικά μέσω taxisnet ενώ με χειρόγραφη αίτηση στην εφορία μπορούν να ρυθμιστούν και ποσά τα οποία δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα.
Τι ακολουθεί

Έως το τέλος του έτους φορολογούμενοι και επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν σε φόρους, άμεσους και έμμεσους, συνολικά το ποσό των περίπου 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται εκτός από τον ΕΝΦΙΑ και τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, τα τέλη κυκλοφορίας που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ, ο φόρος εισοδήματος των νομικών προσώπων ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ΦΠΑ τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ και φόρους κατανάλωσης άλλα 5 δισ. ευρώ.