Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΩΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ Η Citi «σβήνει» από τις εκθέσεις της το Grexit

ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΩΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΠΙΘΑΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Η Citi «σβήνει» από τις εκθέσεις της το Grexit

Η Citi «σβήνει» από τις εκθέσεις της το Grexit

Η τράπεζα Citi, ο επικεφαλής οικονομολόγος της οποίας Βίλεμ Μπάτερ ήταν εκείνος που επινόησε τον όρο Grexit για να περιγράψει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν πιστεύει πλέον ότι αυτό το σενάριο είναι πιθανό, γράφει η εφημερίδα Financial Times.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αναλυτές της Citi θεωρούν ότι οι πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη -από το προσφυγικό μέχρι το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit και το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική Τουρκία- θα έχουν ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση των πιέσεων στην Ελλάδα από τους πιστωτές της. Έτσι, η τράπεζα έβγαλε το Grexit από τα ενδεχόμενα "βασικά σενάρια" της για τα επόμενα 1-3 χρόνια.
«Το πολιτικό σκηνικό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη έχει γίνει λιγότερο πρόσφορο για πολύ αρνητικά αποτελέσματα. Κατά συνέπεια, αποσύρουμε από το βασικό σενάριό μας την πιθανότητα αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη για τα επόμενα 1-3 χρόνια», ανέφερε η επικεφαλής αναλύτρια της τράπεζας, Τζάντα Τζάνι.

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ Βίτσας: Δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των στρατιωτικών

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ

Βίτσας: Δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των στρατιωτικών

Βίτσας: Δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί των στρατιωτικών

Δεν πρόκειται να μειωθούν άλλο οι μισθοί των στρατιωτικών διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά».
«Η τακτοποίηση που θα γίνει έρχεται να εξορθολογήσει μια κατάσταση που διακρίνεται από πολλά ειδικά μισθολόγια και όχι να μειώσει και άλλο τις ήδη ψαλιδισμένες απολαβές, για όσους είναι υπό το ΥΠΕΘΑ», εξηγεί. Ο κ. Βίτσας αναφέρει επίσης πως το Υπουργείο επεξεργάζεται μέτρα «που θα έρχονται να βελτιώσουν τη θέση των στελεχών, όπως κατοικίες, εξορθολογισμός των μεταθέσεων και άλλα».
Παράλληλα εκφράζει δυσαρέσκεια για τη στάση της Ε.Ε. στην εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό. Όπως τονίζει, «μπορεί να γίνονται διάφορα παζάρια από την τουρκική πλευρά, αλλά η πραγματικότητα είναι και πως από την πλευρά των ευρωπαϊκών χωρών δεν υπήρχε η πρέπουσα ανταπόκριση». Προσθέτει, επίσης, πως «οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν καθυστερήσει πολύ στο ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων από τη Τουρκία, ενώ στην αποστολή προσωπικού για να εξετάζουν τα αιτήματα ασύλου στα ελληνικά νησιά βρισκόμαστε μόνο στο 10%».
Για το ενδεχόμενο, τέλος, να μείνουν άνεργοι εργαζόμενοι τηλεοπτικών σταθμών που δεν έλαβαν άδεια, ο αναπληρωτής υπουργός κατηγορεί τους καναλάρχες ότι «προσπαθούν με απειλές να βάλουν τους εργαζόμενους μπροστά για να τους χρησιμοποιήσουν σαν ανθρώπινη ασπίδα, στην προσπάθεια που κάνουν για διάσωση και διαιώνιση του καθεστώτος ανομίας και αυθαιρεσίας στο οποίο έχουν μάθει να λειτουργούν».

Κατρούγκαλος: Το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, χρήσιμο εφαλτήριο για τη διαπραγμάτευση

Κατρούγκαλος: Το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, χρήσιμο εφαλτήριο για τη διαπραγμάτευση

Πρώτη καταχώρηση: 16/09/2016 - 15:49
Τελευταία δημοσίευση: 16/09/2016 16:08Οικονομία
Κατρούγκαλος: Το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, χρήσιμο εφαλτήριο για τη διαπραγμάτευση
«Το σημερινό συνέδριο είναι σημαντικό, γιατί πραγματοποιείται ακριβώς στο ξεκίνημα της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ, σκοπός της οποίας είναι η επιστροφή της χώρας στην κοινωνική Ευρώπη, η επαναφορά του κοινωνικού διαλόγου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο, που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «περιμένουμε το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα αποτελέσει χρήσιμο εφαλτήριο για τη διαπραγμάτευση. «Δεν θέλουμε τίποτα παραπάνω από το σεβασμό στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι, γι’ αυτό το λόγο, η κυβέρνηση προώθησε προς κύρωση στη Βουλή, τον Ιανουάριο, τον αναθεωρημένο ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη.
Διαβάστε επίσης:

Μπρατισλάβα - Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρία εργασιών των 27

Αβραμόπουλος: Η Ευρωπαϊκή συνοριοακτοφυλακή θα συμβάλει στον έλεγχο των συνόρων

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει στις αγορές, πιθανόν από το 2017


Κατάσχεση για χρέη του… 1968 στο ΙΚΑ

Κατάσχεση για χρέη του… 1968 στο ΙΚΑ

Πρώτη καταχώρηση: 16/09/2016 - 08:50
Τελευταία δημοσίευση: 16/09/2016 16:23Οικονομία
Κατάσχεση για χρέη του… 1968 στο ΙΚΑ
Έστειλαν κατασχετήριο σε κληρονόμους οφειλέτη για χρέη στο ΙΚΑ ύψους 7.335 ευρώ σήμερα, με τη διαφορά ότι η οφειλή αυτή χρονολογείται από το 1968.
Όταν ο κληρονόμος δεν ανταποκρίθηκε, το αρμόδιο περιφερειακό Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) του Πειραιά μπλόκαρε τους λογαριασμούς του και από το χρέος των 7.335 ευρώ κατάφερε να εισπράξει το… τεράστιο ποσό των 0,18 ευρώ (18 λεπτά).
Το τραγικό της περίπτωσης αυτής -που δεν είναι η μοναδική- είναι πως τα χρέη για τα οποία καλείται να πληρώσει, σχεδόν μετά από 50 χρόνια, ο κληρονόμος του οφειλέτη ενώ θα έπρεπε βάσει νόμου να έχουν παραγραφεί, μετά την 20ετία, εντούτοις μένουν «απαράγραπτα» και μάλιστα χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη ότι ο εν λόγω κληρονόμος έχει αποποιηθεί μέρος της κληρονομικής του μερίδας που σημαίνει ότι η ξεχασμένη οφειλή θα έπρεπε να είναι κατά πολύ μικρότερη.
Το ιστορικό
Το ιστορικό της πρωτοφανούς αυτής περίπτωσης με τα ντοκουμέντα που δημοσιεύει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» έχει ως εξής:
* Το ΙΚΑ βεβαιώνει την πρώτη οφειλή το 1968 και την τελευταία το 1975 εις βάρος του πατέρα.
* Τον Απρίλιο του 2015, ο κληρονόμος (γιος του θανόντος) έλαβε για πρώτη φορά ατομική ειδοποίηση από το ΚΕΑΟ Πειραιά για οφειλή που μεταφέρθηκε στο όνομά του ύψους 7.335 ευρώ. Από το ποσό αυτό οι 3.306 ευρώ ήταν η κύρια οφειλή αλλά με τα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις που ήταν 4.029 ευρώ το ποσό υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε στα 7.335 ευρώ. Η ειδοποίηση έλεγε «ή έρχεστε σε 15 μέρες να εξοφλήσετε ή να τη ρυθμίσετε ή προχωρούν οι κατασχέσεις».
* Εξόφληση δεν έγινε ούτε ρύθμιση, οπότε το ΚΕΑΟ προχώρησε στο δεύτερο στάδιο, των κατασχέσεων λογαριασμών. Στον ένα λογαριασμό βρήκε 75 λεπτά και στον άλλο 18 λεπτά. Η είσπραξη δεν έφτασε ούτε το 1 ευρώ! Η υπόθεση θα λυθεί όμως δικαστικά μετά τις προσφυγές του κληρονόμου, ο οποίος μας είπε ότι και να είχε πρόθεση να τα πληρώσει «για την τιμή του πατέρα του» δεν θα το κάνει με τον τρόπο που τον αντιμετώπισαν.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε επίσης:

ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΣΟΚ Απίστευτη πατέντα: Κλείνουν τα μαγαζιά τους και γυρνούν με... το βαλιτσάκι - Μαύρο χρήμα και αδήλωτη επιχειρηματικότητα

ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΣΟΚ

Απίστευτη πατέντα: Κλείνουν τα μαγαζιά τους και γυρνούν με... το βαλιτσάκι - Μαύρο χρήμα και αδήλωτη επιχειρηματικότητα

Απίστευτη πατέντα: Κλείνουν τα μαγαζιά τους και γυρνούν με... το βαλιτσάκι - Μαύρο χρήμα και αδήλωτη επιχειρηματικότητα

«Ένα φαινόμενο που σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ παρουσιάζει ανησυχητικά αυξητικές τάσεις, είναι η αδήλωτη επιχειρηματικότητα. Δηλαδή επιχειρηματίες που κλείνουν τα βιβλία τους, κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και μεταβαίνουν στον άτυπο τομέα της οικονομίας, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Σημαντικά προβλήματα σε σχέση με αυτό το φαινόμενο αντιμετωπίζουν τα λεγόμενα επαγγέλματα της «βαλίτσας», όπως πχ οι κομμωτές (εκτιμάται ότι το 40% του κλάδου αυτού είναι αδήλωτη επιχειρηματικότητα). Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις περιπτώσεις αυτές δεν προβλέπεται και προφανώς δεν υπάρχει, και ενδεχόμενα είναι δύσκολο να υπάρξει, και κανένας έλεγχος».

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς, στο συνέδριο του υπουργείου Εργασίας με θέμα «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το Μέλλον της Εργασίας».
Ο ίδιος συνέχισε ότι για τη μεγέθυνση της παραοικονομίας που εκτιμάται ότι αγγίζει το 35-40% του ΑΕΠ, το βάρος θα πρέπει να δοθεί στο πεδίο της πάταξης, του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου και της διεύρυνσης της φορολογικής και ασφαλιστικής βάσης.

Παράλληλα, όπως είπε, θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων. «Μια καλή αρχή ως προς αυτό θα μπορούσε να είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ωστόσο δεν θα πρέπει να περιοριστούμε μόνο σε αυτό. Ενδεχομένως ένα διαρκές τριμερές όργανο (κυβέρνηση - εργοδότες - εργαζόμενοι) θα μπορούσε να βοηθήσει στην διαμόρφωση και προώθηση πολιτικών (με τη συμβολή διεθνών οργανισμών όπως ο ILO) υπό την προϋπόθεση όμως ότι αντιλαμβάνονται την ελληνική πραγματικότητα και τις ιδιαιτερότητες της.
Για παράδειγμα όσον αφορά τα συμβοηθούντα μέλη ή τους βοηθούς οικογενειακών επιχειρήσεων υπάρχει ένα εθιμικό δίκαιο που διέπει τις εργασιακές τους σχέσεις. Στην παρούσα συγκυρία η ιδιότυπη αυτή μορφή απασχόλησης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κοινωνικής συνοχής και συγκράτησης της ανεργίας και δεν θα πρέπει να διαταραχτεί».
Θα πρέπει επίσης, κατά τη ΓΣΕΒΕΕ, να εξεταστούν και μέτρα όπως η επέκταση, οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις του εργόσημου, ενώ κρίσιμης σημασίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος και την ενίσχυση και σωστή λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Reuters: Τις επόμενες ημέρες η συμφωνία για τον επικεφαλής του υπερταμείου

Reuters: Τις επόμενες ημέρες η συμφωνία για τον επικεφαλής του υπερταμείου

Reuters: Τις επόμενες ημέρες η συμφωνία για τον επικεφαλής του υπερταμείου

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών για τον πρόεδρο του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.
«Δεν έχουμε καταλήξει ακόμη σε συμφωνία, αλλά αυτό θα γίνει εντός των επόμενων ημερών» τονίζει η ελληνική πηγή, διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο.
Ο διορισμός του πενταμελούς εποπτικού συμβουλίου του νέου Ταμείου θεωρείται μείζονος σημασίας και για τις δύο πλευρές.
Τα δύο μέλη του συμβουλίου διορίζονται απευθείας από τους θεσμούς, ενώ η τοποθέτηση των υπόλοιπων τριών υπόκειται στις αρμοδιότητες της Αθήνας.
Ωστόσο, αμφότεροι έχουν το δικαίωμα στο βέτο και επομένως, οι επιλογές πρέπει να τυγχάνουν της στήριξης και των θεσμών και της κυβέρνησης.
«Υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα, αλλά οπωσδήποτε υπάρχει πρόοδος» προσθέτει μία δεύτερη πηγή, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Νέο σοκ για τους συνταξιούχους: Διπλό και αναδρομικό «κούρεμα» λόγω εισφοράς ασθενείας υπέρ ΕΟΠΥΥ

Νέο σοκ για τους συνταξιούχους: Διπλό και αναδρομικό «κούρεμα» λόγω εισφοράς ασθενείας υπέρ ΕΟΠΥΥ

Νέο σοκ για τους συνταξιούχους: Διπλό και αναδρομικό «κούρεμα» λόγω εισφοράς ασθενείας υπέρ ΕΟΠΥΥ

Αναδρομικές μειώσεις, από την 1η Ιουλίου, φέρνει στις διπλές (ή και περισσότερες) καταβαλλόμενες συντάξεις η πολλαπλή παρακράτηση, για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, της εισφοράς ασθενείας 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ.
Σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, εγκύκλιος που εξέδωσε το ΙΚΑ προβλέπει την παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας από τις συντάξεις του μηνός Οκτωβρίου 2016 και την παρακράτηση των ποσών που δεν παρακρατήθηκαν από τον Ιούλιο σε 4 ισόποσες δόσεις και την πρώτη δόση από τη σύνταξη του μηνός Νοεμβρίου 2016.
Οι μειώσεις αφορούν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις και θα "τρέξουν" παράλληλα με την αναδρομική παρακράτηση των ποσών έναντι των, επίσης αναδρομικών, περικοπών που γίνονται σε όσες επικουρικές υπερβαίνουν τα 1.300€ μεικτά μαζί με την κύρια. Χαμένοι από την πολλαπλή παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας 6% είναι όσοι λαμβάνουν διπλές συντάξεις και είχαν ζητήσει την εξαίρεση από την εισφορά της 1 από τις 2 συντάξεις και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που θα πληρώνουν εισφορά και στη σύνταξη και στο μισθό.
Ελαφρύνσεις θα έχουν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μόνο 1 σύνταξη ενώ από 1/8/2016 έως 31/12/2016, απαλλάσσονται από την παρακράτηση της εισφοράς όλοι όσοι απώλεσαν πάνω από 30 ευρώ μηνιαίως της παροχής Ε.Κ.Α.Σ.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο
#Μειώσεις #συντάξεις #εισφορά ασθενείας

ΟΛΗ Η ΕΓΚΛΥΚΛΙΟΣ

Νέα βόμβα στις συντάξεις: Διπλό κούρεμα λόγο εισφοράς ασθενείας!

Νέα βόμβα στις συντάξεις: Διπλό κούρεμα λόγο εισφοράς ασθενείας!

Αναδρομικές μειώσεις, από την 1η Ιουλίου, φέρνει στις διπλές (ή και περισσότερες) καταβαλλόμενες συντάξεις  η πολλαπλή παρακράτηση,  για πρώτη φορά τον  Οκτώβριο, της εισφοράς ασθενείας 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ.
Σε εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, εγκυκλιος που εξέδωσε το ΙΚΑ προβλέπει την  παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας από τις συντάξεις  του μηνός Οκτωβρίου 2016 και την παρακράτηση των ποσών που δεν παρακρατήθηκαν από τον Ιούλιο  σε 4 ισόποσες δόσεις και την πρώτη δόση από τη σύνταξη του μηνός Νοεμβρίου 2016.
Οι μειώσεις αφορούν τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις  και θα "τρέξουν" παράλληλα με την αναδρομική παρακράτηση των ποσών έναντι των, επίσης αναδρομικών, περικοπών που γίνονται σε όσες επικουρικές υπερβαίνουν τα 1.300€ μεικτά μαζί με την κύρια. Χαμένοι από την πολλαπλή παρακράτηση της εισφοράς ασθενείας 6% είναι όσοι  λαμβάνουν διπλές συντάξεις και είχαν ζητήσει την εξαίρεση από την εισφορα της 1 από τις 2 συντάξεις και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που θα πληρωνουν εισφορά  και στη σύνταξη και στο μισθό.
Ελαφρύνσεις θα έχουν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μόνο  1 σύνταξη ενώ  από 1/8/2016 έως 31/12/2016, απαλλάσσονται από την παρακράτηση της  εισφοράς όλοι όσοι απώλεσαν πάνω από 30 ευρώ μηνιαίως της παροχής Ε.Κ.Α.Σ.



Έρχονται αυξήσεις 5% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Έρχονται αυξήσεις 5% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Έρχονται αυξήσεις 5% στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος

Η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων στα ενεργειακά, για την πρώτη αξιολόγηση, φέρνει αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξης του 4%-5%. Οι αυξήσεις προκύπτουν από την αναγκαία αναπροσαρμογή του τέλους για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ), με στόχο τον μηδενισμό του ελλείμματος του λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές).
Σύμφωνα με την "Καθημερινή", η νέα μεθοδολογία κατανομής του στις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών αποτελεί ένα από τα πέντε προαπαιτούμενα στον τομέα της ενεργείας. Το θέμα του μηδενισμού του ελλείμματος καλύφθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος με τον πρόσφατο νόμο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Η κυβέρνηση αναζητεί τρόπους αποφυγή των αυξήσεων, που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρει εναλλακτικούς πόρους για την κάλυψη του ελλείμματος.
Επίσης η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις υπέρογκες αυξήσεις που προκύπτουν για κάποιες κατηγορίες καταναλωτών (αγρότες, μεγάλα ξενοδοχεία, εμπορικές αλυσίδες κ.λ.π.) που με την υφιστάμενη μεθοδολογία ανακατανομής ήταν ευνοημένες.



Έτοιμη να εκραγεί βόμβα 1,3 δις. ευρώ – Ποιοι θα πληρώσουν

Έτοιμη να εκραγεί βόμβα 1,3 δις. ευρώ – Ποιοι θα πληρώσουν

Έτοιμη να εκραγεί βόμβα 1,3 δις. ευρώ – Ποιοι θα πληρώσουν

Τρέχουν και δεν φτάνουν στο οικονομικό επιτελείο για να εξουδετερώσουν «βόμβα» 1,3 δισ ευρώ, που απειλεί όχι μόνο το φετινό αλλά και τον επόμενο Προϋπολογισμό, επιβεβαιώνοντας όσους υποστήριζαν εξαρχής ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία για το συμμάζεμα του ασφαλιστικού συστήματος- και κατ’ επέκταση για τη βιωσιμότητα του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος- είναι στον «αέρα».
            Μιλώντας με ευρωπαϊκές πηγές, που έχουν άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, γίνεται αντιληπτό ότι οι συζητήσεις για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα είναι στην πραγματικότητα ήσσονος σημασίας, καθώς ακόμα κι αν καθυστερήσει η υποδόση- που δεν είναι καθόλου απίθανο- οι δανειακές υποχρεώσεις σε καμιά περίπτωση δεν χαρακτηρίζονται πιεστικές, τουλάχιστον ως τις αρχές του επόμενου έτους. Αντιθέτως, οι πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τα δημοσιονομικά αποκαλύπτουν νέες εστίες κινδύνου και προοιωνίζονται άγριες κόντρες στη δεύτερη αξιολόγηση, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ξεκινήσει στο δεύτερο 15νθήμερο του Οκτωβρίου, χωρίς να μπορεί κανείς να προδικάσει το αποτέλεσμα.
            ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ. Νέα στοιχεία από το μέτωπο των ασφαλιστικών ταμείων ρίχνουν φως στην… πρεμούρα του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε μια νέα ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών, αφού στον ορατό ορίζοντα διαφαίνονται «εκρήξεις» με απρόβλεπτες συνέπειες, τόσο για τη συμφωνία και τα μέτρα που καλά- καλά δεν έχουν εφαρμοστεί όσο και για τους ίδιους τους ασφαλισμένους/ φορολογούμενους. Σύμφωνα με πηγές, που έχουν γνώση των όσων γίνονται πίσω από τη… βιτρίνα, ο ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ βρίσκονται σε κάκιστη κατάσταση ως προς την εισπραξιμότητα των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, καθώς αυτή δεν υπερβαίνει το 50%, ενώ ο ΟΓΑ «παίζει» στα επίπεδα του 30% (!), όταν ο σχεδιασμός, που έχει γίνει για τη βιωσιμότητα του συστήματος, προβλέπει εισπραξιμότητα στα επίπεδα του 65- 70%!
            «Δεν πληρώνει κανείς», τονίζουν οι ίδιες πηγές, εκφράζοντας την απορία για τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ, όσον αφορά στο «πάγωμα» των ασφαλιστικών οφειλών. «Ένα τέτοιο μέτρο είναι σωστό και δίνει λύσεις, αλλά είναι αδιανόητο, είναι τρελό να προαναγγέλλεται «πάγωμα» για οφειλές που θα δημιουργηθούν ως το τέλος του έτους», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, υποστηρίζοντας ότι ο «κόφτης» θα έπρεπε να μπει είτε στην προηγούμενη χρήση (το 2015) είτε στο οκτάμηνο του 2016, έτσι ώστε να μη σταλεί μήνυμα στάσης πληρωμών τους επόμενους κρίσιμους μήνες του έτους.
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΚΙ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ. Η ουσία είναι ότι η διαφορά μεταξύ των προβλέψεων εισπραξιμότητας και των επιδόσεων των ταμείων, δημιουργεί φέτος μια «τρύπα» τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ. Τι θα γίνει το 2017; Αν και το 75% των ελευθέρων επαγγελματιών υπολογίζεται ότι με το νέο σύστημα υπολογισμού θα έχει μειωμένες εισφορές, εκφράζονται ζωηρές επιφυλάξεις, με τα σημερινά δεδομένα, για το κατά πόσο η εισπραξιμότητα θα αυξηθεί αντιστοίχως. «Αυτός που δεν πληρώνει τα 300 ευρώ σήμερα, γιατί να πληρώσει τα 200 ευρώ αύριο;» είναι το ερώτημα που δεν έχει απάντηση και οδηγεί σε μια νέα δημοσιονομική «βόμβα» 700 εκατ. ευρώ. Στην πραγματικότητα το πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο είναι, όμως, πολύ μεγαλύτερο, καθώς όπως ακριβώς οι βόμβες διασποράς, έτσι και αυτή η «βόμβα» μπορεί να προκαλέσει παράπλευρες απώλειες. Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, την επόμενη χρονιά, έστω στο δεύτερο εξάμηνο, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν με βάση τα φετινά εισοδήματα και ήδη όσοι κυκλοφορούν στην αγορά αντιλαμβάνονται ότι έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου προκειμένου οι επιτηδευματίες να μειώσουν τα φορολογητέα τους έσοδα. Τι συνεπάγεται αυτό; Διπλή ζημιά. Και στα φορολογικά έσοδα και στις ασφαλιστικές εισφορές.
            Βλέποντας το πού πάει το πράγμα το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας «καίγεται» κατ’ αρχάς γι’ αυτή τη νέα ρύθμιση, ενώ ήδη έχει ενεργοποιήσει μέτρα κάλυψης, που αργά ή γρήγορα θα γυρίσουν μπούμερανγκ. Όπως επισημαίνουν γνώστες του θέματος, οι καθυστερήσεις στην απονομή νέων συντάξεων δίνουν «αέρα» περίπου 100 εκατ. ευρώ το μήνα στο σύστημα και με αυτό τον τρόπο έχουν «παγώσει» περίπου 1,3 δισ ευρώ, με την ανοχή των ξένων τεχνοκρατών, οι οποίοι επί του παρόντος δεν έχουν απαιτήσει την αποσυμπίεση του συστήματος.
ενθετο
Τα πλεονάσματα, ο Σόιμπλε και το ΔΝΤ
            Μιλώντας με ευρωπαϊκές πηγές, το σίγουρο είναι ότι αυτή τη δεδομένη στιγμή, η Αθήνα είναι μόνη της στη μάχη για τα πλεονάσματα, καθώς ακόμα κι εκεί που αντιλαμβάνονται ότι είναι αδύνατο να μείνει ο πήχης στο 3,5% επί μακρόν, δεν υπάρχει διάθεση και πρόθεση συμπόρευσης με την ελληνική πλευρά.
            «Σε καμιά οικονομία δεν είναι εφικτή η διατήρηση τέτοιου πλεονάσματος για 10 χρόνια», επισημαίνουν στα «Π» ευρωπαϊκές πηγές, σχολιάζοντας τη σχετική βασική παραδοχή της Κομισιόν, όπως αυτή αποτυπώνεται στην Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους. Οι ίδιες πηγές παραδέχονται, ωστόσο, ότι η όποια αλλαγή θα πρέπει να περάσει υποχρεωτικά από το Eurogroup, όπου εκεί ο Γερμανός υπουργός κάνει «παιχνίδι» και στην παρούσα φάση οι συσχετισμοί δεν ευνοούν το ελληνικό αίτημα.
            Αυτό που συζητάνε όλοι στις Βρυξέλλες- και όχι μόνο- είναι ότι οι γερμανικές εκλογές στο τέλος του 2017 δεν δημιουργούν πρόβλημα μόνο στη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για το Χρέος, αλλά «παγώνουν» και τις όποιες συζητήσεις για αλλαγές στους δημοσιονομικούς στόχους. Είναι ενδεικτική, άλλωστε, η μάλλον αμήχανη και διπλωματική απάντηση της ΕΚΤ στα όσα αναφέρουν κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδας για συμφωνία και της Φρανκφούρτης σε χαμήλωμα του δημοσιονομικού πήχη, καθώς η επισήμανση «αυτή τη στιγμή δεν υποστηρίζουμε χαμήλωμα πλεονασμάτων», μπορεί να εκληφθεί ως εφαρμογή στην πράξη της γνωστής παροιμίας «και την πίτα ολάκερη και το σκύλο χορτάτο».
            Και τι γίνεται με το ΔΝΤ, που έχει θέσει πολύ συγκεκριμένους όρους για την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα; Οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές επισημαίνουν ότι η Ντέλια Βελκουλέσκου θα παραμείνει στην Αθήνα και θα συλλέξει στοιχεία για την ελληνική οικονομία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν από το Ταμείο για τη νέα Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις. Ωστόσο, ακόμα κι αν το Ταμείο υλοποιήσει την απειλή του για αποχώρηση, φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι στα κέντρα αποφάσεων στην Ευρώπη προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Μπορούμε και χωρίς το IMF», λένε χαρακτηριστικά, δίνοντας νέα διάσταση στη μάχη που βρίσκεται μόλις στην αρχή της… 

ΟΛΑ ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ Πληρώνεις με κάρτα; Στη... λοταρία με δώρο αυτοκίνητο και σπίτι

ΟΛΑ ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

Πληρώνεις με κάρτα; Στη... λοταρία με δώρο αυτοκίνητο και σπίτι

Πληρώνεις με κάρτα; Στη... λοταρία με δώρο αυτοκίνητο και σπίτι

Περισσότερα κίνητρα πέραν της έκπτωσης φόρου στα οποία περιλαμβάνονται κληρώσεις για ακίνητα, αυτοκίνητα και δωρεάν αγορές σε καταστήματα για τους φορολογουμένους που κάνουν συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που αναμένεται να κατατεθεί στο άμεσο μέλλον στη Βουλή. 
Κληρώσεις με έπαθλα ακίνητα, αυτοκίνητα και δωρεάν αγορές σε καταστήματα έρχονται ξανά στο προσκήνιο προκειμένου να παίρνουν οι Ελληνες αποδείξεις.
Τα κίνητρα που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές είναι:
-Ολοι οι φορολογούμενοι που πληρώνουν με πλαστικό χρήμα θα συμμετέχουν σε κληρώσεις για δωρεάν αγορές.  Πενήντα τυχεροί φορολογούμενοι κάθε ημέρα  έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν δωρεάν τις αγορές τους.
Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες για τις αγορές που πραγματοποιούν μέσω καρτών θα μετέχουν αυτόματα σε σχετική κλήρωση. Επίσης οι αποδείξεις  που θα έχουν πληρωθεί με "πλαστικό χρήμα", θα μετέχουν σε μηνιαίες κληρώσεις με έπαθλα 5 αυτοκίνητα, τα οποία θα χαρίζει το Δημόσιο από το "στοκ" των κατασχεμένων. Επιπλέον, μια φορά το χρόνο θα γίνεται κλήρωση για ένα ακίνητο.
-Σύνδεση της έκπτωσης φόρου 1.900 έως 2.100 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με την πραγματοποίηση δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος. Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με πλαστικό χρήμα θα είναι 10%. Για εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%.  Για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20% και για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%.
- Εφόσον, ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος δεν έχει συγκεντρώσει το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό τότε ο φόρος εισοδήματος θα προσαυξάνεται με συντελεστή 22% επί του ποσού που λείπει.  Έτσι, ο συντελεστής 22%  θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.
Οι ρυθμίσεις και τα κίνητρα για την επέκταση των πληρωμών με πλαστικό χρήμα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Τα δώρα της εφορίας για αγορές με κάρτα

Τα δώρα της εφορίας για αγορές με κάρτα

Περισσότερα κίνητρα πέραν της έκπτωσης φόρου στα οποία περιλαμβάνονται κληρώσεις για ακίνητα, αυτοκίνητα και δωρεάν αγορές σε καταστήματα για τους φορολογουμένους που κάνουν συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα», προβλέπει το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές που αναμένεται να κατατεθεί στο άμεσο μέλλον στη Βουλή.
Οι ρυθμίσεις για τα κίνητρα για τις πληρωμές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με το «’Εθνος», συμφωνήθηκαν στη χθεσινή απολογιστική για την πρόοδο στα προαπαιτούμενα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Ειδικότερα, όλοι οι φορολογούμενοι που θα χρησιμοποιήσουν «πλαστικό χρήμα», θα συμμετέχουν με τις αποδείξεις σε κληρώσεις με έπαθλα
- Δωρεάν αγορές: Κάθε μέρα σε 50 «τυχερούς» πελάτες καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους, θα δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιούν δωρεάν τις αγορές τους. Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες για τις αγορές που χρησιμοποιούν μέσω καρτών, θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση με έπαθλο τη μη πληρωμή των αγοραζόμενων αγαθών.
- Αυτοκίνητα: Οι αποδείξεις με «πλαστικό χρήμα» θα μετέχουν σε μηνιαίες κληρώσεις με έπαθλα 5 αυτοκίνητα, τα οποία θα χαρίζει το Δημόσιο από το «στοκ» των κατασχεμένων που υπάρχουν στον ΟΔΔΥ.
- Ακίνητα: Όλοι όσοι λαμβάνουν αποδείξεις για τις αγορές που πραγματοποιούν με κάρτες, θα μετέχουν αυτόματα σε μια ετήσια κλήρωση με έπαθλο ένα ακίνητο που ανήκει στο Δημόσιο.
Επίσης το νομοσχέδιο θα προβλέπει έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ, που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα εξασφαλίζεται μόνο εφόσον έχουν συγκεντρωθεί αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% έως και το 30% του εισοδήματος του φορολογουμένου.
Η κατοχύρωση του αφορολόγητου είναι σημαντικό κίνητρο, καθώς η πλήρης απώλειά του οδηγεί σε φόρο 2.000 ευρώ για εισόδημα 10.000 ευρώ. Στην περίπτωση όμως που δεν προσκομίζεται το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων με «πλαστικό χρήμα», τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του δηλωθέντος ποσού αποδείξεων, η οποία πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 22%. Δηλαδή, ο συντελεστής 22% θα επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων και του ποσού των αποδείξεων που θα έχει ο φορολογούμενος.
Οι πληρωμές μέσω «πλαστικού» ή ηλεκτρονικού χρήματος θα υπολογίζονται ως ποσοστό επί του εισοδήματος. Όσο μεγαλύτερο θα είναι το εισόδημα, τόσο υψηλότερο θα είναι το ποσοστό των πληρωμών, που θα πρέπει να αποδεικνύεται με κάρτες ή τραπεζική συναλλαγή. Το νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017 προβλέπει:
- Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με «πλαστικό χρήμα» θα είναι 10%.
- Για εισόδημα από 10.001 έως και 20.000 ευρώ, το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%.
- Για εισόδημα από 20.001 έως και 40.000 ευρώ, το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%.
- Για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνη με «πλαστικό χρήμα» θα είναι 30%.
Από την υποχρέωση συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα», θα εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι ηλικίας 75 ετών και άνω και οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών. Οι φορολογούμενοι αυτοί, θα πρέπει να συλλέγουν χάρτινες αποδείξεις για να δικαιούνται έκπτωση φόρου.



Tι προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για το "πλαστικό χρήμα"


Tι προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για το "πλαστικό χρήμα"
Δωρεάν τα ψώνια της ημέρας σε 50 τυχερούς, που πληρώνουν με κάρτες και παίρνουν αποδείξεις!
* Και κληρώσεις με έπαθλα αυτοκίνητα και ακίνητα.
* Ετήσια έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που δαπανούν το 10%-30% του ετησίου εισοδήματός τους σε αγορές με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking.


Ελκυστικά κίνητρα προς τους φορολογούμενους προκειμένου να πραγματοποιούν αγορές καταναλωτικών αγαθών μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών προβλέπουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής σε όσο το δυνατόν περισσότερες συναλλαγές, τις οποίες έχουν ήδη εγκρίνει οι εκπρόσωποι των δανειστών. Για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους θα προβλέπεται ότι οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν για τις αγορές με «πλαστικό χρήμα» θα συμμετέχουν σε αυτόματες ηλεκτρονικές κληρώσεις με έπαθλα «δωρεάν ψώνια», αυτοκίνητα και ακίνητα. Ειδικά για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους που πραγματοποιούν αγορές με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) θα προβλέπεται ετήσια έκπτωση φόρου από 1.900 έως 2.100 ευρώ.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με πληροφορίες, τα κίνητρα για την χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικής τραπεζικής στις συναλλαγές θα είναι τα εξής:

1) Η απαλλαγή του καταναλωτή, που συναλλάσσεται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, από την υποχρέωση να πληρώσει τα αγαθά που αγόρασε! Κάθε μέρα σε 50 "τυχερούς" πελάτες καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι χρησιμοποιούν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες στις συναλλαγές τους θα δίδεται η δυνατότητα να αγοράσουν δωρεάν τα προϊόντα που επιθυμούν. Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι πολίτες για τις αγορές που πραγματοποιούν μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών θα μετέχουν αυτόματα σε κλήρωση με έπαθλο την μη πληρωμή των αγοραζόμενων αγαθών! Από το σύνολο των πολιτών που θα ψωνίζουν κάθε μέρα από την αγορά μέσω καρτών, 50 τυχεροί θα γλιτώνουν από την πληρωμή του αντιτίμου, καθώς το κράτος θα αναλαμβάνει αυτό να πληρώνει τον "λογαριασμό". Έτσι γι' αυτούς τα ψώνια θα είναι "δωρεάν" και εξοφλούνται από το Δημόσιο. Δηλαδή αντί τα χρήματα να αφαιρεθούν αυτόματα από τους δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς θα αφαιρούνται από τον λογαριασμό του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος! Προϋπόθεση για κάθε καταναλωτή να αποκτήσει την πιθανότητα να κάνει δωρεάν τις αγορές του θα είναι να έχει ζητήσει και να έχει λάβει απόδειξη. Από τη στιγμή που θα το πράξει, θα συμμετέχει στην αυτόματη κλήρωση του "επάθλου" που θα είναι η δωρεάν αγορά των προϊόντων που επιθυμεί. Ο καταναλωτής που θα είναι τυχερός θα βλέπει πάνω στην απόδειξη ένα εκτυπωμένο μήνυμα με το οποίο θα ενημερώνεται ότι δεν απαιτείται να πληρώσει τα αγαθά που αγόρασε καθώς σ' αυτόν έτυχε το έπαθλο της δωρεάν αγοράς. Άγνωστο παραμένει ακόμη μέχρι ποιο όριο ποσού θα παρέχεται το δικαίωμα των δωρεάν αγορών. Σε κάθε περίπτωση, το Δημόσιο θα καλύπτει τα έξοδα που θα πλήρωνε ο καταναλωτής αν δεν κληρωνόταν.

2) Κλήρωση 5 αυτοκινήτων κάθε μήνα. Όλες οι αποδείξεις που θα λαμβάνουν οι καταναλωτές, οι οποίοι πληρώνουν τις αγορές τους με «πλαστικό χρήμα», θα μετέχουν σε μηνιαίες κληρώσεις με έπαθλα 5 αυτοκίνητα, τα οποία θα χαρίζει το Δημόσιο από το "στοκ" των κατασχεμένων που υπάρχουν στον ΟΔΔΥ. Συνολικά, κάθε χρόνο θα δίδονται 60 αυτοκίνητα σε ισάριθμους τυχερούς που θα κληρώνονται μέσω των αποδείξεων που θα έχουν λάβει.

3) Κλήρωση ενός ακινήτου κάθε χρόνο. Όλοι όσοι λαμβάνουν αποδείξεις για τις αγορές που πραγματοποιούν με κάρτες θα μετέχουν αυτόματα σε μια ετήσια κλήρωση με έπαθλο ένα ακίνητο.
4) Εκπτώσεις από 1.900 έως 2.100 ευρώ στον ετήσιο φόρο εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους. Από την 1η-1-2017, οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις θα πρέπει να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετησίου εισοδήματός τους με δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών εξοφληθείσες μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), προκειμένου να κατοχυρώνουν την ετήσια έκπτωση φόρου ύψους 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός. Σε περίπτωση που δεν καλύπτουν το απαιτούμενο ποσοστό, τότε το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με 22%.
Το ποσοστό του ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις που θα πρέπει να καλύπτεται με δαπάνες πληρωθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος αυτού. Συγκεκριμένα:
* Όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν ποσά ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις μέχρι 10.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 10% του εισοδήματος αυτού με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα.
* Για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από 10.000 και μέχρι 20.000 ευρώ το ποσοστό του εισοδήματος που πρέπει να καλύπτεται με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα ανέρχεται στο 15%, ενώ για όσους δηλώνουν πάνω από 20.000 και μέχρι 40.000 ευρώ το ποσοστό αυτό θα ανέρχεται σε 20%.
* Για όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις πάνω από 40.000 ευρώ το ποσοστό υποχρεωτικής κάλυψης με δαπάνες εξοφληθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα ανέρχεται στο 30% του ετησίου αυτού εισοδήματος.



Oι δαπάνες που θα αναγνωρίζονται

Για τις δαπάνες που πληρώνονται με «πλαστικό» χρήμα ή μέσω e-banking οι μισθωτοί και συνταξιούχοι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να διαφυλάσσουν τις αποδείξεις ή τυχόν άλλα προβλεπόμενα παραστατικά, προκειμένου να κατοχυρώσουν την ετήσια έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ. Κι αυτό διότι οι ίδιες οι τράπεζες θα αποστέλλουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ηλεκτρονικά αρχεία με αναλυτικά στοιχεία για το σύνολο των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω e-banking.

Στις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κατοχύρωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου των 1.900-2.100 ευρώ θα περιλαμβάνονται όλες οι αγορές καταναλωτικών αγαθών και οι παροχές υπηρεσιών. Δηλαδή θα λαμβάνονται υπόψη ακόμη και οι αγορές σε σούπερ μάρκετ, οι πληρωμές ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, τόκων από στεγαστικά δάνεια, ασφαλίστρων, διδάκτρων, μέχρι και η πληρωμή των κοινοχρήστων. Θα εξαιρούνται μόνο μεταφορές ποσών σε άλλα πρόσωπα και τα εμβάσματα.

Από την υποχρέωση να καλύπτουν ένα ποσοστό του ετησίου εισοδήματος με δαπάνες πληρωθείσες με «πλαστικό» ή ηλεκτρονικό χρήμα θα εξαιρεθούν όσοι συνταξιούχοι έχουν ηλικία 70 ετών και άνω, καθώς και όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι κατοικούν σε οικισμούς με πληθυσμό κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο και σε περιοχές ορεινές που βρίσκονται σε υψόμετρο μεγαλύτερο από ένα συγκεκριμένο όριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ