Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

Παράταση προθεσμίας υποβολής ΜΥΦ

Παράταση προθεσμίας υποβολής ΜΥΦ


                                
               ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
            ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

                                                                                          Αθήνα, 07 Οκτωβρίου 2016ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει την παράταση της προθεσμίας υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών-πελατών, έτους 2015, μέχρι και την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016.
Η απόφαση ελήφθη λόγω των τεχνικών προβλημάτων που εμφανίστηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες στη σχετική εφαρμογή.

Παράταση προθεσμίας υπαγωγής στον Ν. 4178/2013 «Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης – Περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλες διατάξεις»

Παράταση προθεσμίας υπαγωγής στον Ν. 4178/2013 «Αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης – Περιβαλλοντικό ισοζύγιο και άλλες διατάξεις»


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παράταση Προθεσμίας υπαγωγής στον Ν. 4178/2013 “Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες Διατάξεις”

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δίνει τετράμηνη προθεσμία για την υπαγωγή στον ισχύοντα Νόμο 4178/2013 “Αντιμετώπιση της Αυθαίρετης Δόμησης – Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο και άλλες Διατάξεις”.

Συγκεκριμένα, ο παλιός Νόμος λήγει την 8η Φεβρουαρίου 2017, με την πάροδο συνολικά 42 μηνών από την δημοσίευσή του.

Η προθεσμία αυτή δύναται να λήξει νωρίτερα από το τετράμηνο, με την ισχύ του νέου “Νόμου για τον έλεγχο και την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος”, ο οποίος βρίσκεται σε διαβούλευση έως τις 10/10.


http://taxheaven.gr

ΑΠΟ 10/10 Ξεκινούν οι αιτήσεις για το εποχικό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ - Κριτήρια και ποσά

ΑΠΟ 10/10

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το εποχικό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ - Κριτήρια και ποσά

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το εποχικό επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ - Κριτήρια και ποσά

Στις 10/10/2016 ξεκινά ηλεκτρονικά η υποβολή των αιτήσεων για την καταβολή του ειδικού εποχικού επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες εργαζομένων,
Η λήξη υποβολής των αιτήσεων για την καταβολή του ειδικού εποχικού βοηθήματος ορίζεται η 30/11/2016.

Ο Οργανισμός θα καταβάλει προσπάθεια ούτως ώστε η πίστωση να ολοκληρώνεται μετά την πάροδο 15 εργάσιμων ημερών από την έγκριση της αίτησης.

Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος, προκειμένου για οικοδόμους, ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος σμυριδεργάτη ορίζεται στο 70% του 50πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος για τα επαγγέλματα των δασεργατών - ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών- πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης ορίζεται στο 70% του 35πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος για τα επαγγέλματα των μουσικών - τραγουδιστών, ηθοποιών, υποδηματεργατών, χειριστών-βοηθών χειριστών κιν/φου, ελεγκτών θεάτρου - κιν/φου, ταμιών κιν/φου - θεάτρου, τεχνικών κιν/φου και τηλεόρασης, ταξιθετών θεάτρου - κιν/φου, χειριστών εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κλπ μηχανημάτων και μισθωτών τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου ορίζεται στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη.

(Ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη 26,18 €)

Πίνακας ανά κατηγορία με το ύψος του βοηθήματος.

ΚΛΑΔΟΣ
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Ημερομίσθια 2015ΠΟΣΟ
ΣΕ ΕΥΡΩ
Α
1
Οικοδόμοι
95-210678,06
Β
1
Σμυριδορύκτες Νάξου
50-240916,30
Γ
1
Δασεργάτες - ρητινοσυλλέκτες
50-240641,41
2
Καπνεργάτες
50-210
3
Αγγειοπλ.- κεραμομ.- πλινθοπ
50-210
4
Ναυπ/κή ζώνη
50-230
Δ
1
Μουσικοί-τραγουδιστές
50-210458,15
2
Ηθοποιοί
50-210
3
Υποδηματεργάτες
50-210
4
Χειριστές-βοηθοί χειριστών κιν/φου
50-210
5
Ελεγκτές κιν/φου -θεάτρου
50-210
6
Ταμίες κιν/φου-θεάτρου
50-210
7
Τεχνικοί- κιν/φου και τηλεόρασης
50-210
8
Ταξιθέτες θεάτρου - κιν/φου (άρθ. 22 Ν 2556/97
50-210
9
Χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικώνκ.λ.π. μηχανημάτων
70-210
10
Μισθωτοί τουρ/κού - επισ/κού κλάδου
75 και όχι άνω των 50 από 1/10-31/12
 

«Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ» Η ΕΕ κρατά «μικρό καλάθι» στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για την Ελλάδα

«Ο ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ»

Η ΕΕ κρατά «μικρό καλάθι» στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Η ΕΕ κρατά «μικρό καλάθι» στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Στις συζητήσεις που διενεργούνται για το ελληνικό ζήτημα στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον, έχουν στρέψει την προσοχή τους οι Βρυξέλλες, με μικρές προσδοκίες, ωστόσο, να επιταχυνθεί η επίλυση των εκκρεμοτήτων με το Ταμείο.
«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», παραδέχτηκε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κοινοτικός αξιωματούχος, εξηγώντας πως η γερμανική στάση βρίσκεται σε απόσταση από την απόφαση του ίδιου του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, δημιουργώντας προσκόμματα. «Είχαμε μία συμφωνία και αυτή αναφέρει ότι η ηγεσία του ΔΝΤ θα είναι σε θέση να ζητήσει από το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα πριν από το τέλος του χρόνου», υπογραμμίζει η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι για να μπορεί να αποφασίσει το ΔΝΤ για ένα νέο πρόγραμμα έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει «σαφήνεια» σε σχέση με το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος.
Επιπλέον, η ίδια πηγή υπενθύμιζε ότι στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου προβλέπεται πως η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. «Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα» ανέφερε η ίδια πηγή, σχολιάζοντας, μάλιστα, ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν παρόντες σε εκείνη τη συνεδρίαση.
Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ, θα έχει διμερή συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την οποία θα τεθούν τα εν λόγω ζητήματα και όπως τονίζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, στόχος είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός, καθώς ο ρόλος της Επιτροπής είναι αυτός του μεσολαβητή.
Έτερη καλά πληροφορημένη πηγή έλεγε, επίσης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εάν υπάρξει σύντομα η συνειδητοποίηση πως υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα αυτήν τη στιγμή για να ανησυχεί η ΕΕ και να υποχωρήσει, τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Ευρωζώνη, το Ταμείο θα μπορούσε να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα μέσα στον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, εφόσον ολοκληρωθεί εγκαίρως και η δεύτερη αξιολόγηση.
Σε αυτό το ζήτημα, κοινοτική πηγή εκτιμούσε πως θα υπάρχει σημαντική επιτάχυνση, επισημαίνοντας πως το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά εμπροσθοβαρές και είναι λογικό να πήρε τόσο χρόνο η πρώτη αξιολόγηση. «Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί. Οι επόμενες αξιολογήσεις έχουν ως επίκεντρο τον έλεγχο της εφαρμογής τους» ανέφερε, προσθέτοντας πως «από δω και πέρα θα είναι πιο εύκολο» το κλείσιμο των αξιολογήσεων.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των 2,8 δισ., οι Βρυξέλλες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να αποφασιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, οι θεσμοί εξετάζουν το νομοσχέδιο που πέρασε χθες από την ελληνική Βουλή και αφορούσε τα ζητήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και πως το EuroWorking Group αναμένει το πόρισμα των θεσμών για να συγκαλέσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας πριν από το Eurogroup. «Όλοι όσοι εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Ουάσινγκτον και από κει εργάζονται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΚΑΤΑ 12,8% ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΠΤΑΜΗΝΟ - ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Αρνητικό ρεκόρ 10ετίας για τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου

ΚΑΤΑ 12,8% ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΠΤΑΜΗΝΟ - ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Αρνητικό ρεκόρ 10ετίας για τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου

Αρνητικό ρεκόρ 10ετίας για τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου

Του Νίκου Σακελλαρίου
Ανησυχητικά μηνύματα έφερε η παραγωγή ασφαλίστρων αυτοκινήτου του επταμήνου 2016, καθώς παρά την αύξηση των νέων αυτοκινήτων που μπήκαν στην κυκλοφορία (ταξινομήσεις) διαμορφώθηκαν στα 432,838 εκατ. ευρώ καταγράφοντας υποχώρηση 12,8% σε σχέση με το επτάμηνο 2015, που σημειωτέον είχε επηρεαστεί από την τραπεζική αργία και την έναρξη των capital controls.
Η νέα υποχώρηση στην ασφαλιστική παραγωγή αυτοκινήτου αποδίδεται στην υποτιμολόγηση που προχωρούν πολλές εταιρείες, προκειμένου να διατηρήσουν και να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους, γεγονός που αποτελεί συστημικό κίνδυνο σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος και στη στροφή πολλών καταναλωτών σε εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), οι οποίες παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την Enterprise, συνεχίζουν να αυξάνουν τον ασφαλισμένο στόλο τους.
Η ελεύθερη πτώση των ασφαλίστρων δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις μικρότερες εταιρείες, οι οποίες δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις μεγάλες μειώσεις γιατί διακυβεύεται η κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Έτσι βλέπουμε ότι σταδιακά η αγορά αστικής ευθύνης αυτοκινήτου συσσωρεύεται παρά το γεγονός ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν αυξηθεί τα νέα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους.
Προμήθειες
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι η υποχώρηση της ασφαλιστικής παραγωγής αυτοκινήτου θα συνεχιστεί και πλέον διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας.
Η μείωση των ασφαλίστρων έχει αρνητικές επιδράσεις και στα τεχνικά αποτελέσματα (λειτουργικά αποτελέσματα) των ασφαλιστικών εταιρειών αφού οι προμήθειες που πληρώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες στους διαμεσολαβούντες κινούνται αντίστροφα από την πορεία των ασφαλίστρων με αποτέλεσμα όχι μόνο να συρρικνώνεται η κερδοφορία σε τέτοιο βαθμό που ορισμένες ασφαλιστικές να εμφανίζουν ζημιογόνους κλάδους αυτοκινήτου.
Ωστόσο, τόσο οι εταιρείες Γενικών Ασφαλίσεων όσο και οι Μεικτές (έχουν κλάδους Ζωής και Γενικών) εξαικολουθούν να δίνουν έμφαση στον κλάδο αυτοκινήτου καθώς είναι αυτός που δημιουργεί τη ρευστότητα.

Σήμερα, η παραγωγή του κλάδου αστικής ευθύνης αυτοκινήτου αντιστοιχεί στο 38,6% επί της παραγωγής Γενικών Ασφαλίσεων (όταν προ ετίας άγγιζε το 50%) και στο 20% επί της συνολικής ασφαλιστικής παραγωγής.

Ποιες δαπάνες περιορίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά

Ποιες δαπάνες περιορίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά

Ποιες δαπάνες περιορίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά
Τα ελληνικά νοικοκυριά εξακολουθούν να περιορίζουν τις μηνιαίες δαπάνες, όπως προκύπτει από την ετήσια έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Η φθίνουσα πορεία που ξεκίνησε το 2008, όταν η μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών -σε τρέχουσες τιμές- διαμορφωνόταν στα 2.120,4 ευρώ, συνεχίζεται με αποτέλεσμα για το 2015 η δαπάνη να έχει περιοριστεί πλέον στα 1.419,57 ευρώ: 33% χαμηλότερα σε σχέση με το 2008 και 2,8% χαμηλότερα σε σχέση με το 2014.
Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά τα είδη διατροφής (20,7%), μια αναλογική σχέση που εμφανίζεται σε χώρες με χαμηλό μέσο όρο εισοδημάτων, καθώς οι πολίτες καλύπτουν πρωταρχικά τις ανάγκες σίτισης. Ακολουθούν η στέγαση (13,3%) και οι μεταφορές (12,8%), ενώ οι υπηρεσίες εκπαίδευσης αντιστοιχούν στο μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,3%).
Μεταξύ του 2014 και του 2015 το καταναλωτικό πρότυπο δεν παρουσίασε σημαντικές μεταβολές, παρατήρηση που ισχύει τόσο για τις τρέχουσες όσο και για τις σταθερές τιμές.
Πού κατανέμονται
Αναλυτικότερα, σε τρέχουσες τιμές η ποσοστιαία κατανομή των δώδεκα κατηγοριών έχει ως εξής:
* είδη διατροφής 20,7%
* στέγαση 13,3%
* μεταφορές 12,8%
* ξενοδοχεία, καφενεία και εστιατόρια 9,9%
* διάφορα αγαθά και υπηρεσίες 9,0%
* υγεία 7,5%
* είδη ένδυσης και υπόδησης 5,8%
* διαρκή αγαθά 5,0%
* αναψυχή και πολιτισμός 4,7%
* επικοινωνίες 4,1%
* οινοπνευματώδη ποτά και καπνός 4,0% και εκπαίδευση 3,3%.
Οι μεταβολές
Καταγράφοντας την ποσοστιαία μεταβολή της μέσης μηνιαίας δαπάνης κατά την περίοδο εφαρμογής των μνημονίων (έρευνες οικογενειακού προϋπολογισμού 2010-2015), η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε τις ακόλουθες μεταβολές:
1. Η κατανάλωση στα διαρκή αγαθά έχει μειωθεί κατά 49%.
2. Στα είδη ένδυσης και υπόδησης υπάρχει υποχώρηση 41%.
3. Στην κατηγορία διάφορα αγαθά και υπηρεσίες η μηνιαία δαπάνη έχει πέσει κατά 37,1%.
4. Στα ξενοδοχεία, στα καφενεία και στα εστιατόρια υπάρχει πτώση 32,8%.
5. Στις μεταφορές η μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών έχει περιοριστεί κατά 31,4%.
6. Στην αναψυχή και στον πολιτισμό η υποχώρηση αγγίζει το 25,8%.
7. Στις επικοινωνίες έχει καταγραφεί μείωση 25,5%.
8. Τα νοικοκυριά περιόρισαν ακόμη και τη δαπάνη της εκπαίδευσης κατά 20,8%.
9. Η δαπάνη για τη στέγαση έχει περιοριστεί κατά 17,3%.
10. Ακόμη και στα είδη διατροφής παρατηρείται κάμψη κατά 16,6%, ενώ αντίστοιχο ποσοστό καταγράφεται στα οινοπνευματώδη ποτά και στον καπνό.
11. Όσον αφορά τις δαπάνες υγείας, η πτώση ανέρχεται στο 14%.
Την περίοδο 2010 έως 2015 το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών επί του συνολικού οικογενειακού προϋπολογισμού αφορά σε είδη διατροφής και κυμαίνεται από 18,0% το 2010 έως 20,7% το 2015.
Την περίοδο 2010 έως 2015 συνεχής είναι η μείωση των δαπανών για διαρκή αγαθά, ως ποσοστό επί του οικογενειακού προϋπολογισμού, από 6,7% το 2010 σε 4,7% το 2015, καθώς και των διαφόρων αγαθών και υπηρεσιών από 10,4% το 2010 σε 9,0% το 2015.

H ώρα της... θέρμανσης - Τι θα γίνει με το φετινό επίδομα, πόσο θα πληρώνουμε ένα λίτρο πετρελαίου

H ώρα της... θέρμανσης - Τι θα γίνει με το φετινό επίδομα, πόσο θα πληρώνουμε ένα λίτρο πετρελαίου
Στην πορεία των διεθνών τιμών του πετρελαίου στρέφουν τις ελπίδες τους οι καταναλωτές για να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις κατά τη φετινή χειμερινή σεζόν λόγω των αυξήσεων στον ειδικό φόρο κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης. Η πρώτη από σειρά επιβαρύνσεων στην άδικη έμμεση φορολογία που πλήττει το ίδιο όλους ανεξαρτήτως εισοδήματος, θα ενεργοποιηθεί από τις 15 Οκτωβρίου με την πρεμιέρα της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης. Η επιβάρυνση λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, θα φτάσει τουλάχιστον στα 5-6 λεπτά το λίτρο κάτι που σημαίνει ότι για μια τετραμελή οικογένεια που καταναλώνει τουλάχιστον έναν τόνο ετησίως -1200 λίτρα- θα αφαιρεθούν από το καθαρό εισόδημα τουλάχιστον 72 ευρώ. Όσον αφορά στην τιμή λιανικής, οι ειδικοί του χώρου περιμένουν να δουν πως θα διαμορφωθεί η διεθνής τιμή κατά την ημέρα πρεμιέρας. Αν η διεθνής τιμή κινηθείς στα σημερινά επίπεδα, υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ένα λίτρο να κοστίζει ακόμη και κάτω από 90 λεπτά.
            Για εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές υπάρχει και μια δεύτερη σοβαρή εκκρεμότητα. Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε 15 ημέρες πριν από την πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει ακόμη την απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες διάθεσης του επιδόματος. Χωρίς την απόφαση, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για το επίδομα δεν μπορεί να ξεκινήσει καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να γνωρίζουν αν θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια με πέρυσι ή αν θα υπάρξουν αλλαγές. Στην καλύτερη περίπτωση για τους καταναλωτές, θα δοθεί και φέτος το «κουτσουρεμένο» κατά 50% επίδομα που δόθηκε και πέρυσι.
Εφόσον το επίδομα ισχύσει, τότε το τελικό κόστος για τους δικαιούχους, θα διαμορφώνεται περίπου στα 60-65 λεπτά ανά λίτρο (σ.σ. το επίδομα διαμορφώθηκε πέρυσι στα 0,25 ευρώ ανά λίτρο ενώ το τελικό ύψος εξαρτιόταν και από την περιοχή της κατοικίας).
Μετά το ψαλίδισμα που έπεσε πέρυσι στο επίδομα θέρμανσης, τα κριτήρια χορήγησής του έχουν διαμορφωθεί ως εξής:
·        Για τον άγαμο, το εισοδηματικό κριτήριο έχει περιοριστεί στις 12.000 ευρώ
·        Για τον παντρεμένο έχει πέσει στις 20.000 ευρώ
·        Για τον παντρεμένο με ένα παιδί, στις 22.000 ευρώ
·        Για τον παντρεμένο με δύο παιδιά, στις 24.000 ευρώ
·        Για τον παντρεμένο με τρία παιδιά στις 26.000 ευρώ
Το περιουσιακό κριτήριο, ανέρχεται πλέον στις 100.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο.
           
Τις ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο είναι δεδομένο ότι θα πωλείται ακριβότερα σε σχέση με το κλείσιμο της περυσινής χρονιάς θέλουν να εκμεταλλευτούν οι εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου καθώς, αντίθετα με το πετρέλαιο θέρμανσης, στο φυσικό αέριο υπήρξε μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. 

Ποιο ελληνικό προϊόν αναγνωρίστηκε ως προστατευόμενο

Ποιο ελληνικό προϊόν αναγνωρίστηκε ως προστατευόμενο

Ποιο ελληνικό προϊόν αναγνωρίστηκε ως προστατευόμενο
Άλλο ένα «διαμάντι» προστέθηκε από χτες στο «θησαυροφυλάκιο» των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ της Ελλάδας και ξεκινάει το ταξίδι της στις αγορές έχοντας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα – προκλήσεις της μικρής παραγωγής, των ελληνοποιήσεων αλλά και του branding.

Πρόκειται για τη φάβα Φενεού που μπήκε στον κατάλογο των προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) με τον Επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν να παραδίδει το σχετικό πιστοποιητικό στον Έλληνα Υπουργό σε ειδική εκδήλωση στα γραφεία της Ευρπωαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, σύμφωνα με το reporter.gr.
«Είναι εντυπωσιακό ότι η φάβα Φενεού καλλιεργείται στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα. Χαιρόμαστε που τη συμπεριλάβαμε στη λίστα με τα 269 προστατευόμενα προϊόντα» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και προσέθεσε «Πρόκειται για ένα προϊόν όπου οι παραγωγοί στην ορεινή Κορινθία εφαρμόζουν ειδικές καλλιεργητικές τεχνικές και θα είναι ευαίσθητη η Κομισιόν και γι’ αυτό το προϊόν σε συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου», σημείωσε ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν.
Ακόμα, ο Βαγγέλης Αποστόλου σημείωσε ότι «έχουμε πλούσια χλωρίδα, το ανάγλυφο της χώρας μας είναι τέτοιο που τα αγροτικά μας προϊόντα έχουν τα εχέγγυα για να αναδειχθούν σε ΠΟΠ/ΠΓΕ». Για τη φάβα Φενεού επεσήμανε ακόμη ότι έχει υψηλή διατροφική αξία και αποτελεί μέρος της μεσογειακής διατροφής. Για άλλη μια φορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι: «Είναι μονόδρομος η αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος των πρώτων υλών και των αγροτικών μας προϊόντων για έξοδο της χώρας από την κρίση».
Ως επιβράβευση της συνέπειας, της επιμονής και της υπομονής των τοπικών καλλιεργητών του Φενεού αλλά και της Στυμφαλίας χαρακτήρισε την αναγνώριση από την ΕΕ της φάβας Φενεού ως προϊόν ΠΓΕ, ο δήμαρχος Σικυωνίων Κορινθίας, Σπύρος Σταματόπουλος, που ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες βοήθησαν στην κατάθεση του φακέλου στην Κομισιόν, ειδικά το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου και το μελετητή Βασίλη Παπαθανασίου.
«Δεν είναι τυχαίο το πιστοποιητικό που παραλάβαμε σήμερα», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου, Κώστας Παπαβασιλείου και συνέχισε λέγοντας: «είναι αποτέλεσμα συλλογικών προσπαθειών, του Δήμου, της Ένωσης Κιάτου και των παραγωγών». Ωστόσο, σημείωσε ότι από μόνη της «η απονομή του τίτλου ΠΟΠ/ΠΓΕ δεν λέει τίποτα. Πρέπει μετά το προϊόν να μπει στο ράφι και να έχει την τύχη που του αξίζει».
«Είναι πάρα πολύ σημαντική η αναγνώριση της φάβας ως ΠΓΕ. Τιμά τους παραγωγούς, αναγνωρίζει και επιβεβαιώνει τις προσπάθειές τους», δήλωσε ο παραγωγός φάβας Φενεού και οσπρίων, Γιάννης Μητρόπουλος. «Η Ελλάδα έχει πάρα πολύ σημαντικά προϊόντα και μπορεί να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ο πρωτογενής τομέας είναι κρίσιμος και αρκεί μόνο ο χαρακτηρισμός ως ΠΟΠ/ΠΓΕ πρέπει και να τα φροντίζουμε τα προϊόντα αυτά από τη μάστιγα των ελληνοποιήσεων. Έτσι θα αυξηθούν τα εισοδήματα των παραγωγών και θα στηριχτεί και η οικονομία».

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ Κίνημα «κλείνω μπλοκάκια» στις εφορίες - Ουρές για να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Κίνημα «κλείνω μπλοκάκια» στις εφορίες - Ουρές για να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις

Κίνημα «κλείνω μπλοκάκια» στις εφορίες - Ουρές για να γλιτώσουν τις επιβαρύνσεις

Κίνημα αντίστοιχο με αυτό της παράδοσης πινακίδων στο τέλος κάθε χρόνου, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις εφορίες. Αυτή τη φορά από τους λεγόμενους... «μπλοκάκηδες», όσους δηλαδή εργάζονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών που σπεύδουν να το κλείσουν μη αντέχοντας τις επιβαρύνσεις.
Το θολό τοπίο γύρω από το καθεστώς των ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύσει από την αρχή του 2017, έχει επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία και ακόμη περισσότερες ουρές.
Σύμφωνα με το capital, οι επιβαρύνσεις που έχουν τα «μπλοκάκια» και από τα οποία γλιτώνουν οι «μπλοκάκηδες» είναι:
- Ετήσιο τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται σε 650 ευρώ και επιβάλλεται ανεξάρτητα από το αν ο φορολογούμενος έχει εισόδημα από το μπλοκάκι
- Επιβολή ασφαλιστικής εισφοράς με συντελεστή περίπου 27% επί του καθαρού εισοδήματος που έχει ο εργαζόμενος με το μπλοκάκι. Ακόμη και στην περίπτωση που το εισόδημα του φορολογούμενου με το μπλοκάκι είναι μηδενικό, επιβάλλεται η κατώτατη εισφορά ύψους 131 ευρώ μηνιαίως.

- Φορολόγηση του εισοδήματος με συντελεστή 22% από το πρώτο ευρώ εισοδήματος ενώ ειδικά για τους μισθωτούς που έχουν και μπλοκάκι, εκτός από την ασφαλιστική εισφορά, ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται ακόμη και με συντελεστή έως και 45%. Αυτό συμβαίνει επειδή πλέον το εισόδημα από μπλοκάκι για τους μισθωτούς αθροίζεται με το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των μισθωτών

Αγροτικό ΤΑXIS για παραγωγούς και μεσάζοντες

Αγροτικό ΤΑXIS για παραγωγούς και μεσάζοντες
Το νομοσχέδιο σκοπεύει να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπία των μεσαζόντων, θύμα της οποίας πέφτει και ο καταναλωτής σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ
07 Οκτ 2016 - 10:08
Picture 0 for Αγροτικό ΤΑXIS για παραγωγούς και μεσάζοντες
«Μπλόκο» στο μαύρο χρήμα και στην παράνομη διακίνηση αγροτικών προϊόντων, στην κερδοσκοπία των μεσαζόντων και την ψαλίδα τιμών παραγωγού και καταναλωτή, επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζουν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Το «Εθνος» παρουσιάζει τους πέντε βασικούς άξονες για τη δημιουργία του αγροτικού «taxis» με στόχο την πάταξη της μαύρης διακίνησης αγροτικών προϊόντων και της φοροδιαφυγής, καθώς ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής διακινείται χωρίς παραστατικά, αλλά και την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας και της μεγάλης ψαλίδας που παρατηρείται ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και τις τιμές που πληρώνει ο καταναλωτής στις λαϊκές αγορές και στα σούπερ μάρκετ.


Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας προβλέπει:


- Ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και οργάνωση κοινού σώματος ελεγκτών από τις συναρμόδιες Αρχές (ΣΔΟΕ, Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης), με σκοπό την εντατικοποίηση των ελέγχων σε εθνικές οδούς, λιμάνια, σύνορα και περιοχές με μεγάλη παραγωγή αγροτικών προϊόντων.


- Άμεση διασύνδεση των βάσεων δεδομένων που διαθέτουν τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και διασταυρώσεις στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών και τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.


- Επαναφορά της σήμανσης (θεώρηση) των στοιχείων διακίνησης από φορολογικό μηχανισμό και στη συνέχεια ηλεκτρονική αποστολή των στοιχείων των παραστατικών στο Taxis.


- Επανεξέταση του καθεστώτος ΦΠΑ σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αγοραπωλησία αγροτικών προϊόντων.


- Καθιέρωση τεκμαρτού αριθμού εργοσήμων για την εκτέλεση της αγροτικής παραγωγής. Μια από τις προτάσεις προβλέπει τη θέσπιση ελάχιστου ποσού ασφαλιστικών εισφορών ανάλογα με την παραγωγή, τις δηλωμένες καλλιεργημένες εκτάσεις.

Γ.Γ.Δ.Ε.: Εκδήλωση για την παρουσίαση συστημάτων X-RAY

Γ.Γ.Δ.Ε.: Εκδήλωση για την παρουσίαση συστημάτων X-RAY
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Αθήνα, 07 Οκτωβρίου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την ευκαιρία σε όλες τις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας, και συγκεκριμένα στο scanning προϊόντων και σταθερών και κινητών εμπορευματοκιβωτίων, να παρουσιάσουν τα συστήματά τους, έδωσε χθες, μέσω ανοιχτής πρόσκλησης που είχε αποστείλει, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Σε ειδική εκδήλωση με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων της Γενικής Γραμματείας και των συναρμόδιων Υπουργείων, εννέα εταιρείες παρουσίασαν με τρόπο διαφανή και ολοκληρωμένο τις νέες τεχνολογίες σε αυτόν τον τομέα, τις οποίες η τελωνειακή διοίκηση θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί στη μάχη κατά των οργανωμένων κυκλωμάτων λαθρεμπορίας.
Κάθε παρουσίαση είχε διάρκεια είκοσι λεπτών, με πρόβλεψη για άλλα δεκαπέντε λεπτά ερωτήσεων από τους παρευρισκόμενους και πραγματοποιήθηκε χωρίς να είναι παρόντες οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων κάθε φορά επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια, αναμένεται να συσταθεί τεχνική επιτροπή, η οποία και θα καθορίσει τις τεχνικές προδιαγραφές για να ζητηθούν προσφορές στο πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε: «Βασική αρχή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι οι απόλυτα διαφανείς διαδικασίες σε κάθε δραστηριότητα και απόφασή της. Σε αυτό το πλαίσιο, κινείται και η διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου, που θα εξοπλίσει τους τελωνειακούς σταθμούς όλης της χώρας με μηχανήματα X-RAY. Στόχος είναι να προσθέσουμε ακόμα ένα όπλο στη φαρέτρα των διωκτικών και ελεγκτικών αρχών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, το οποίο στερεί κάθε χρόνο από τα δημόσια ταμεία, δηλαδή από τον Έλληνα φορολογούμενο, σημαντικά έσοδα».
Στην παρουσίαση παρόντες ήταν από τα συναρμόδια Υπουργεία:
Ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Βασιλειάδης. Ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Τριάρχης. Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου ο κ. Παπαδεράκης. Για τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τσακαλώτο, ο κ. Πουλιάσης. Για τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Αλεξιάδη, ο κ. Λαμπράκης και η κ. Μανωλοπούλου. Για τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, κ. Κουίκ, η κ. Μαρούδα. Από το Γραφείο του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δρίτσα, οι κύριοι Χριστοφής, Λυκούδης και Μπούντος.
Επίσης, η Επιτροπή Τεχνικών Προδιαγραφών και παράγοντες των αρμοδίων Τελωνειακών υπηρεσιών της Γ.Γ.Δ.Ε.

http://taxheaven.gr

Άρθρα (Ενημερωμένο) Πόθεν έσχες. Δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ. ν.3213/2003) και οικονομικών συμφερόντων (Δ.Ο.Σ. άρθ. 229 ν.4281/2014)

Άρθρα
(Ενημερωμένο) Πόθεν έσχες. Δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ. ν.3213/2003) και οικονομικών συμφερόντων (Δ.Ο.Σ. άρθ. 229 ν.4281/2014)

Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης: 07.10.2016

Επιμέλεια
Επιστημονική ομάδα Taxheaven


Υπόχρεοι
Αρχή ελέγχου που υποβάλλονται οι δηλώσεις
Στοιχεία επικοινωνίας
     Τρόπος υποβολής 
Προθεσμίες υποβολής
Πολιτικά πρόσωπα (Πρωθυπουργός, Αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, βουλευτές κ.λπ.)
Παράρτημα 1
Ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου του άρθρου 3Α του ν.3213/2003
Βασιλίσσης Σοφίας 11, 4ος όροφος γρ. 414, 10671 Αθήνα 
Τηλ.: 2103692417
Από το έτος 2016 (χρήση 2015) και εφεξής η Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και η Δήλωση Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) σύμφωνα με το Ν. 4389/2016 καθώς και με την υπ' αριθμ. ΑΥΤ. ΤΜ. ΣΤΡ. 0000910 ΕΞ 2015/24.11.2015 (ΦΕΚ Β' 2579) Κ.Υ.Α. υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίστηκε ότι θα πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του νέου (προσθήκη νέων στοιχείων) συστήματος «ΠΟΘeΝ» στην ηλεκτρονική διεύθυνσηwww.pothen.gr  
Η πρόσβαση στο νέο πληροφοριακό σύστημα “ΠΟΘeΝ” θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από τους υπόχρεους με τη χρήση προσωπικών κωδικών Taxisnet.
Από τις υπηρεσίες των οργάνων ελέγχου, αναμένεται ενημέρωση με λοιπές οδηγίες για τους  υπόχρεους.
 Υποβάλλεται αρχική δήλωση μέσα σε 90 ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητας των υπόχρεων.
Κατά τα επόμενα έτη η δήλωση υποβάλλεται το αργότερο τρεις (3) μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος των υπόχρεων.
Κατ' εξαίρεση και ειδικώς για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του έτους 2016 (χρήση 2015) του ν. 3213/2003 και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων του άρ. 229 του ν. 4281/2014 η προθεσμία υποβολής αρχίζει την 15 Οκτωβρίου 2016 και λήγει την 15η Ιανουαρίου 2017 (Βάσει του άρθρου 20 του ν.4425/2016 "Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις" που τροποποίησε την παρ. 6 του άρθ. 66 του ν.4409/2016 "Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του π.δ. 148/2009 και άλλες διατάξεις")


Γενικοί & ειδικοί γραμματείς, Αντιδήμαρχοι, Δικαστικοί, Διοικητές, διευθυντές, αρχηγοί, υπαρχηγοί, πρόεδροι, προϊστάμενοι, διευθύνοντες σύμβουλοι κ.λπ. κρατικών υπηρεσιών, δημοσιογράφοι κ.λπ.
Παράρτημα 2
Γ’ Μονάδα Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης
Πειραιώς 207 και Αλκίφρονος 92, 11853 Αθήνα,
Tηλ.: 2103401951, Fax: 210340944
url: http://62.1.45.82/fiu/
e-mail : pothen@hellenic-fiu.gr
Μέλη Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου του Δημοσίου, προϊστάμενοι Διευθύνσεων Υπηρ. Δημοσιονομικού Ελέγχου, Πρόεδρος και μέλη Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές Δραστ. κ.λπ.
 Παράρτημα 3
Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης
Λ. Κηφησίας 1-3, 11523 Αθήνα
Τηλ.: 210-6470370
Help Desk: 2144164384
Ιστοχώρος: www.gedd.gr, www.pothen.gr

Αστυνομικό προσωπικό, συνοριακοί φύλακες, ειδικοί φρουροί, πολιτικό προσωπικό Ελληνικής Αστυνομίας, προσωπικό Πυροσβεστικού Σώματος κ.λπ.
Παράρτημα 4
Εποπτεύοντας την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας εισαγγελικός λειτουργός της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών
Λ. Κηφισίας 23, 15123 Μαρούσι Αττικής
Τηλ.: 2108779825- 721- 747- 751
Προσωπικό Λιμενικού Σώματος, Ελληνικής Ακτοφυλακής, προσωπικό τέως Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
Παράρτημα 5
Εισαγγελικός λειτουργός της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά
Ακτή Βασιλειάδη, πύλες Ε1-Ε2, 18510, Πειραιάς
Υψηλάντου 109 και Τσαμαδού, 18532, Πειραιάς
Τηλ.: 2131371389
1) Αλλαγές στον ν.3213/2003 με τους νόμους 4389/2016 και 4396/2016.

Σημαντικές τροποποιήσεις στον νόμο για το «Πόθεν έσχες» (ν.3213/2003) έφεραν οι πρόσφατοι νόμοι 4389/27.5.2016 και 4396/8.6.2016

Μεταξύ άλλων, επήλθαν και οι ακόλουθες μεταβολές:

1. Επανακαθορίστηκε η κατηγοριοποίηση των υπόχρεων σε δήλωση

2. Θεσπίστηκε υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να χορηγούν τις απαιτούμενες βεβαιώσεις χωρίς επιβάρυνση

3. Επανακαθορίστηκε το περιεχόμενο της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (μίσθωση θυρίδων σε τράπεζες - πιστωτικά ιδρύματα, κινητά μεγάλης αξίας, δανειακές υποχρεώσεις, οφειλές από πρόστιμα –ποινές- φόρους - τέλη προς το Δημόσιο, Ο.Τ.Α., εισφορές Ο.Κ.Α. κ.λπ.).

4. Ρυθμίστηκαν εκ νέου θέματα αναφορικά με τη δημοσίευση στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής στοιχείων των δηλώσεων συγκεκριμένων υπόχρεων, τα οποία θα καθορίζονται με Κ.Υ.Α.

5. Επανακαθορίστηκαν, τα όργανα ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης προσδιορίζοντας εκ νέου τους υπόχρεους, οι δηλώσεις των οποίων α) εξακολουθούν να εξετάζονται από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Βουλής (άρθρο 3Α του ν.3213/2003), β) ελέγχονται εφεξής από τη Γ' Μονάδα Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και γ) ελέγχονται από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

6. Ρυθμίστηκαν ειδικότερα θέματα αναφορικά με τη διαδικασία ελέγχου των δηλώσεων από τα αρμόδια όργανα όπως θέσπιση προστίμων από 50 έως 300 ευρώ για τους υπόχρεους που δεν ανταποκρίνονται στην κλήση των αρμοδίων οργάνων ελέγχου.

7. Θεσπίστηκαν διοικητικά πρόστιμα από 150 έως 400 ευρώ για τους υπόχρεους που υποβάλλουν τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης μετά την πάροδο της προβλεπόμενης προθεσμίας (90 ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητας), ενώ οι ισχύουσες ποινικές κυρώσεις επιβάλλονται μόνο σε όσους παραλείπουν να υποβάλλουν δήλωση μετά την πάροδο 30 ημερών από την παρέλευση της ανωτέρω προθεσμίας.

8. Θεσπίστηκαν, α) διατάξεις για την απαγόρευση συγκεκριμένων υπόχρεων αλλά και παρένθετων προσώπων τους, συμμετοχής στο κεφάλαιο ή στην διοίκηση εταιριών που έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στο, φορολογικό τομέα ή σε κράτος, που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς κατά την έννοια του άρθρου 65 του Κ.Φ.Ε. (ν. 4172/2013) β) καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών αλλά και άλλων προσώπων που κατέχουν δημόσιο αξίωμα,  στο κεφάλαιο και στην διοίκηση εταιριών με έδρα την αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα και γ)  κυρώσεις άμεσης ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχής, σε εταιρεία που έχει έδρα στην αλλοδαπή, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) έως και πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.

(Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία εξήντα ημερών από τη δημοσίευση του νόμου στο Φ.Ε.Κ. (δηλαδή έως την 7η Αυγούστου 2016), τα ανωτέρω πρόσωπα  οφείλουν να μεταβιβάσουν τα περιουσιακά στοιχεία που αναφέρονται στην διάταξη, χωρίς η μεταβίβαση να επηρεάζει και να αίρει το αξιόποινο για τις ήδη συντελεσθείσες παραβάσεις των διατάξεων που αφορούν σε εταιρίες που έχουν πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στο φορολογικό τομέα ή σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς κατά την έννοια του άρθρου 65του ν. 4172/2013 (Κ.Φ.Ε.) και των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατ' επίκληση των ως άνω διατάξεων, όπως ισχύουν).

9. Η δήλωση οικονομικών συμφερόντων (άρθ. 229 του ν.4281/2014) θα υποβάλλεται από τους υπόχρεους ηλεκτρονικά μέσω ενιαίας ειδικής εφαρμογής.

10. Εισήχθησαν μεταβατικής ισχύος διατάξεις, ως προς τον έλεγχο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης υπόχρεων προσώπων.

2) Πότε, για πόσα έτη και πως υποβάλλονται οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων. Λοιπές προθεσμίες.

1) Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων υποβάλλονται από τους υπόχρεους μέσα σε ενενήντα (90) ημέρες από την απόκτηση της ιδιότητάς τους (αρχική δήλωση), κάθε χρόνο για τα μετέπειτα έτη κατά το διάστημα της θητείας, της άσκησης της δραστηριότητας ή της διατήρησης της ιδιότητας των υπόχρεων και για ένα (1) έτος.

Ειδικά για τον Πρωθυπουργό, τους Αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση αλλά και όσων διαχειρίζονται τα οικονομικά τους, Υπουργών, αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών, Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, για τρία (3) έτη, μετά από την απώλεια ή τη λήξη της και το αργότερο τρεις (3) μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

2) Τον μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους διαβιβάζεται, κατά περίπτωση, στα αρμόδια όργανα ελέγχου κατάλογος των ελεγχόμενων προσώπων. Ο κατάλογος συντάσσεται από τον Πρόεδρο της Βουλής για τα πρόσωπα που αναφέρονται στις περιπτώσεις α' έως και ε' της παραγράφου 1 του ν.3213/2003 (Πρωθυπουργός, Αρχηγοί πολιτικών κομμάτων κ.λπ.) και από τον αρμόδιο Υπουργό, τον γενικό γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης ή το όργανο διοίκησης του νομικού προσώπου για τα πρόσωπα που υπάγονται στο φορέα αυτόν ή από τον οποίο εποπτεύονται και σε κάθε άλλη περίπτωση από τα όργανα διοίκησης του οικείου φορέα. Το αρμόδιο όργανο ελέγχου μπορεί να ζητά από οποιαδήποτε υπηρεσία, φορέα ή νομικό ή φυσικό πρόσωπο που διαθέτει στοιχεία για πρόσωπα που υπάγονται στις περιπτώσεις της παραγράφου 1, κατάλογο των οικείων προσώπων.

3) Αμφισβητήσεις ως προς την ιδιότητα του υπόχρεου επιλύονται με πράξη των κατά περίπτωση αρμοδίων οργάνων ελέγχου, η οποία εκδίδεται μέσα σε ένα (1) μήνα από την υποβολή σχετικής αίτησης του ενδιαφερομένου ή των οργάνων, που είναι αρμόδια να υποβάλλουν την κατάσταση υπόχρεων.

4) Τα τραπεζικά και τα κάθε είδους πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται, μέσα σε τρεις (3) εργάσιμες ημέρες από την υποβολή σε αυτά σχετικού αιτήματος του υπόχρεου, να χορηγούν χωρίς επιβάρυνση βεβαιώσεις περί του υπολοίπου των καταθέσεων αυτού την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Ειδικά για τους υπόχρεους των περιπτώσεων α' έως ε' του άρθρου 1 παράγραφος 1 του ν.3213/2003 (Πρωθυπουργός, Αρχηγοί πολιτικών κομμάτων κ.λπ.), τα τραπεζικά και τα κάθε είδους πιστωτικά ιδρύματα υποχρεούνται, ομοίως χωρίς επιβάρυνση και μέσα στην ίδια προθεσμία, να εκδίδουν αναλυτική κατάσταση των προς αυτά οφειλών των ως άνω υπόχρεων κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους.

5) Από το έτος 2016 (χρήση 2015) και εφεξής η Δήλωση Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και η Δήλωση Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) σύμφωνα με το Ν. 4389/2016 καθώς και με την υπ' αριθμ. ΑΥΤ. ΤΜ. ΣΤΡ. 0000910 ΕΞ 2015/24.11.2015 (ΦΕΚ Β' 2579) Κ.Υ.Α. υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθορίστηκε ότι θα πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του νέου (προσθήκη νέων στοιχείων) συστήματος «ΠΟΘeΝ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.pothen.gr  Η πρόσβαση στο νέο πληροφοριακό σύστημα “ΠΟΘeΝ” θα πραγματοποιείται αποκλειστικά από τους υπόχρεους με τη χρήση προσωπικών κωδικών Taxisnet. Από τις υπηρεσίες των λοιπών οργάνων ελέγχου, αναμένεται ενημέρωση με λοιπές οδηγίες για τους υπόχρεους. 

Κατ' εξαίρεση και ειδικώς για την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης του έτους 2016 (χρήση 2015) του ν. 3213/2003 και των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων του άρ. 229 του ν. 4281/2014 η προθεσμία υποβολής αρχίζει την 15 Οκτωβρίου 2016 και λήγει την 15η Ιανουαρίου 2017 (Βάσει της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στο άρθρο 20 του ν.4425/2016 "Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις" που τροποποίησε την παρ. 6 του άρθ. 66 του ν.4409/2016 "Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του π.δ. 148/2009 και άλλες διατάξεις")
3) Περιεχόμενο δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και οικονομικών συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.).
α) Δήλωση περιουσιακής κατάστασης (ν.3213/2003).
1.α. Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης περιέχει λεπτομερώς τα υφιστάμενα κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους περιουσιακά στοιχεία στην ημεδαπή και την αλλοδαπή με την επιφύλαξη των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 8 του ν.3213/2003 -απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή ή μη συνεργάσιμα φορολογικά ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς κράτη, πολιτικών προσώπων-. Ειδικώς, η αρχική δήλωση περιλαμβάνει τα υφιστάμενα κατά το χρόνο υποβολής της περιουσιακά στοιχεία.

Ως περιουσιακά στοιχεία θεωρούνται ιδίως:

i. Τα έσοδα από κάθε πηγή.

ii. Τα ακίνητα, καθώς και τα εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, με ακριβή προσδιορισμό τους.

iii. Οι μετοχές ημεδαπών και αλλοδαπών εταιρειών (με την επιφύλαξη της απαγόρευσης των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 8 του ν.3213/2003 -απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή ή μη συνεργάσιμα φορολογικά ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς κράτη, πολιτικών προσώπων-), τα ομόλογα και ομολογίες κάθε είδους, τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κάθε είδους και τα παράγωγα χρηματοοικονομικά προϊόντα κάθε είδους.

iv. Οι κάθε είδους καταθέσεις σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς και τα κάθε είδους χρηματιστηριακά ή ασφαλιστικά προϊόντα και συμμετοχές σε κεφάλαια επιχειρηματικών ή επενδυτικών συμμετοχών (funds) και καταπιστεύματα (trusts).

v. Η μίσθωση θυρίδων σε τράπεζες, ταμιευτήρια και άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα. Επίσης, το σύνολο των μετρητών, που δεν περιλαμβάνονται στην περίπτωση iv., εφόσον το συνολικό ποσό υπερβαίνει τις δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ. Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά τον υπόχρεο, το σύζυγό και τα ανήλικα τέκνα.

vi. Τα κινητά μεγάλης αξίας, εφόσον η αξία αυτών υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.. Αν τα κινητά πράγματα αποτελούν κατά τις συναλλακτικές αντιλήψεις ενιαίο σύνολο, για τον υπολογισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη η αξία του συνόλου των πραγμάτων. Η δηλούμενη αξία προκύπτει είτε από σχετικό παραστατικό αγοράς ή από πράξη της φορολογικής αρχής για την επιβολή φόρου αιτία θανάτου, δωρεάς, γονικής παροχής ή προίκας κατά το χρόνο κτήσης τους. Στην περίπτωση κατά την οποία τα κινητά είναι ασφαλισμένα κατά κινδύνων κλοπής, πυρκαγιάς και λοιπών κινδύνων, η εκτιμώμενη αξία δεν μπορεί να είναι κατώτερη αυτής που αναγράφεται στη σχετική σύμβαση.

vii. Τα πλωτά και τα εναέρια μεταφορικά μέσα, καθώς και τα κάθε χρήσης οχήματα.

viii. Η συμμετοχή σε κάθε είδους εταιρεία ή επιχείρηση (με την επιφύλαξη της απαγόρευσης των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 8 του ν.3213/2003 -απαγόρευση συμμετοχής σε εταιρεία με έδρα στην αλλοδαπή ή μη συνεργάσιμα φορολογικά ή με προνομιακό φορολογικό καθεστώς κράτη, πολιτικών προσώπων-).

ix. Ειδικά η δήλωση των υπόχρεων, που αναφέρονται στις περιπτώσεις α' έως και ε' του άρθρου 1 παράγραφος 1, περιλαμβάνει και τις δανειακές τους υποχρεώσεις προς ημεδαπά και αλλοδαπά πιστωτικά και τραπεζικά ιδρύματα, λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και φυσικά πρόσωπα. Η δήλωση των παραπάνω υπόχρεων περιλαμβάνει και κάθε οφειλή που προέρχεται από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τέλη προς Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους.

1.β.i. Σε περίπτωση απόκτησης νέου περιουσιακού στοιχείου ή επαύξησης υφιστάμενου, στη δήλωση περιλαμβάνεται, υποχρεωτικώς, το ύψος της σχετικής δαπάνης, καθώς και αναλυτική παράθεση της πηγής προέλευσης των σχετικών πόρων. Σε περίπτωση εκποίησης μνημονεύεται το εισπραχθέν τίμημα.

ii. Στη δήλωση αναφέρονται τα προσωπικά, υπηρεσιακά και φορολογικά στοιχεία των υπόχρεων. Οι υπόχρεοι προσκομίζουν στο αρμόδιο όργανο ελέγχου αντίγραφα των οικείων παραστατικών εφόσον τους ζητηθεί.

γ. Μετά την αρχική δήλωση, στην ετήσια δήλωση τους οι υπόχρεοι δηλώνουν μόνον τις μεταβολές που επήλθαν στην περιουσιακή τους κατάσταση κατά το χρονικό διάστημα που αφορά η δήλωση.

Η δήλωση υποβάλλεται από τον υπόχρεο και υπογράφεται από τον ίδιο, για τα δικά του περιουσιακά στοιχεία, τη σύζυγό του, για τα δικά της στοιχεία, και από αμφότερους τους συζύγους, για τα περιουσιακά στοιχεία των ανήλικων τέκνων τους. Η δήλωση συνοδεύεται από αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης του υπόχρεου για το προηγούμενο έτος και αντίγραφο του τελευταίου Εντύπου Ε9 που υποβλήθηκε στην αρμόδια ΔΟΥ.

δ. Οι συμβολαιογράφοι υποχρεούνται να υποβάλουν στον Πρόεδρο της Γ' Μονάδας Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης αντίγραφο κάθε συμβολαιογραφικού εγγράφου, που συντάσσεται από αυτούς, με το οποίο αναλαμβάνεται η υποχρέωση ή μεταβιβάζεται από ή προς δικαστικό ή εισαγγελικό λειτουργό, σύζυγο ή τέκνο του, οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, κινητό ή ακίνητο, ή δικαίωμα, εφόσον οι εν λόγω λειτουργοί είναι εν ενεργεία και μέχρι δύο χρόνια από την παύση της ιδιότητας. Το αυτό ισχύει και για την αποδοχή κληρονομίας.

2. Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης συντάσσονται σε ειδικό έντυπο, το περιεχόμενο του οποίου καθορίζεται, για μεν τους υπόχρεους των περιπτώσεων του άρθρου 3 παράγραφος 1 περίπτωση α' με απόφαση του Προέδρου της Βουλής και για τους άλλους υπόχρεους, με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με όμοιες αποφάσεις, μπορεί να ορίζεται ότι η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ενιαίας ειδικής εφαρμογής, οπότε προσδιορίζεται ο κατά περίπτωση υπεύθυνος διαχείρισης και καθορίζεται κάθε αναγκαία προς τούτο λεπτομέρεια, οι αναγκαίες διασφαλίσεις για τα πρόσωπα και τους όρους πρόσβασης στα στοιχεία τους και τυχόν ρυθμίσεις μεταβατικού χαρακτήρα.

Οι δηλώσεις υπόκεινται σε ηλεκτρονική επεξεργασία από αυτοτελή ειδική βάση δεδομένων, μετά την οποία πρέπει να προκύπτει ευκρινώς το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων και η αξία τους ανά κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, καθώς και η χρονολογία κτήσης. Για την επεξεργασία λαμβάνεται υπόψη, εφόσον είναι διαθέσιμη, η αξία κτήσης.

3. Ελλείψεις ή ανακρίβειες της δήλωσης, μπορούν να συμπληρωθούν από τον υπόχρεο αυθορμήτως σε προθεσμία ενός μηνός από την υποβολή της δήλωσης.

4. Υποχρέωση υποβολής δήλωσης υφίσταται και στην περίπτωση που δεν έχει μεταβληθεί η περιουσιακή κατάσταση.

5. Κατά την υποβολή Δ.Π.Κ. από τον υπόχρεο, τα βασικά στοιχεία αυτού δηλαδή ο Α.Φ.Μ., το επώνυμο, το όνομα και το πατρώνυμο, εμφανίζονται όπως τηρούνται στο φορολογικό μητρώο. Σε περίπτωση ανακρίβειας αυτών, απαιτείται, πριν την υποβολή της δήλωσης, η διόρθωση των ανακριβών στοιχείων στο φορολογικό μητρώο.

6. Με τη Δ.Π.Κ. δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων και ιδίως μετρητά, τιμαλφή, πολύτιμα είδη, πολύτιμα μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι, όταν το μεν συνολικό ποσό των μετρητών υπερβαίνει τις δεκαπέντε χιλιάδες (15.000) ευρώ η δε συνολική αξία των λοιπών υπερβαίνει το ποσό των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ. Τα προαναφερόμενα ποσά αφορούν αθροιστικά υπόχρεο, σύζυγο και ανήλικα τέκνα.

7. Σε περίπτωση απόκτησης νέου εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου ή απώλειας εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου, που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις του υπόχρεου, δηλώνονται τα στοιχεία του συμβολαίου απόκτησης ή μεταβίβασης. Σε περίπτωση απόκτησης εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων λόγω κληρονομικής διαδοχής, δηλώνονται τα στοιχεία του κληρονομούμενου καθώς και ο τρόπος και η ιδιότητα με την οποία ο υπόχρεος έγινε κληρονόμος.

8. Σε περίπτωση απόκτησης και απώλειας οποιουδήποτε εμπράγματου δικαιώματος επί ακινήτου, εντός του έτους που αφορά η δήλωση, δηλώνονται και οι δύο μεταβολές. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση απόκτησης και μεταβίβασης, εντός του έτους που αφορά η δήλωση, οχημάτων καθώς και πλωτών και εναερίων μέσων.

9. Τα προσωπικά στοιχεία του υπόχρεου, όπως Α.Δ.Τ., διεύθυνση, τηλέφωνο κ.λπ., δηλώνονται ως έχουν κατά την ημερομηνία της υποβολής της Δ.Π.Κ.. Τα λοιπά στοιχεία, όπως υπηρεσιακά, οικογενειακά κ.λπ. δηλώνονται ως είχαν κατά το έτος που αφορά η δήλωση.

10. Τα πρόσωπα, των οποίων οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης ελέγχονται υποχρεωτικά από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (άρθρο 3Β παρ. 2 τουν.3213/2003 (Παράρτημα 6α)  και από τη Μονάδα Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης (άρθρο 7Α παρ. 3 του ν. 3691/2008), (Παράρτημα 6β)  επισυνάπτουν αντίγραφα των αναγκαίων εγγράφων, από τα οποία προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση.
(Τα έγγραφα που θα επισυνάπτονται στην ηλεκτρονικά πλέον δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση, θα εξειδικευτούν
 με Απόφαση του Προέδρου της Βουλής και με Κοινή Υπουργική Απόφασητων Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων). 
(Όπως ψηφίστηκε την 6.10.2016 με την τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων με τίτλο «Σύσταση Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, Αναδιάρθρωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις» και η οποία πρόσθεσε νέο εδάφιο στην περίπτωση γ' της παρ.1 του άρθ. 2 του ν.3213/2003).

β) Δήλωση οικονομικών συμφερόντων (άρθ. 229 ν.4281/2014).

1. Οι υπόχρεοι σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης κατά το ν. 3213/2003, εκτός από την ετήσια δήλωση περιουσιακής κατάστασης, υποβάλουν στην ίδια προθεσμία, δήλωση οικονομικών συμφερόντων των ιδίων και των συζύγων τους, η οποία περιλαμβάνει:

α) τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες,

β) τη συμμετοχή τους στη διοίκηση πάσης φύσεως νομικών προσώπων και εταιριών, ενώσεων προσώπων και μη κυβερνητικών οργανώσεων,

γ) οποιαδήποτε αμειβόμενη τακτική δραστηριότητα που αναλαμβάνουν παράλληλα, με την άσκηση των καθηκόντων τους είτε ως υπάλληλοι είτε ως αυτοαπασχολούμενοι,

δ) οποιαδήποτε αμειβόμενη περιστασιακή δραστηριότητα (περιλαμβανομένων της συγγραφικής δραστηριότητας, του διδακτικού έργου ή της παροχής συμβουλών) που αναλαμβάνουν παράλληλα με την άσκηση των καθηκόντων τους, εάν η συνολική αμοιβή υπερβαίνει τις πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ ανά ημερολογιακό έτος,

ε) τη συμμετοχή σε εταιρεία ή κοινοπραξία, όταν αυτή η συμμετοχή ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη δημόσια πολιτική ή όταν δίνει στον υπόχρεο τη δυνατότητα σημαντικής επιρροής επί υποθέσεων της εν λόγω εταιρείας ή σύμπραξης,

στ) για την περίπτωση προσώπων που υπηρετούν σε αιρετή δημόσια θέση, οποιαδήποτε οικονομική υποστήριξη από τρίτους, σε προσωπικό ή σε υλικούς πόρους, που χορηγείται σε συνάρτηση με τη δημόσια δραστηριότητά τους, με ένδειξη της ταυτότητας των τρίτων αυτών, εάν η συνολική αξία υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ.

ζ) οποιαδήποτε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που προκάλεσαν άμεση ή δυνητική σύγκρουση συμφερόντων σε σχέση με τα καθήκοντά τους. Ως σύγκρουση συμφερόντων νοείται η περίπτωση κατά την οποία υπόχρεος έχει προσωπικό συμφέρον που θα μπορούσε να επηρεάσει αθέμιτα την εκτέλεση των καθηκόντων του. Σύγκρουση συμφερόντων δεν υπάρχει στην περίπτωση που ο υπόχρεος αντλεί κάποιο όφελος μόνο ως μέλος του γενικότερου κοινού ή μίας ευρύτερης κατηγορίας ατόμων.

2. Η δήλωση περιλαμβάνει τα συμφέροντα και δραστηριότητες των ανωτέρω περιπτώσεων που αφορούν στο προηγούμενο της υποβολής οικονομικό έτος. Η δήλωση υπογράφεται χωριστά από τον υπόχρεο ή τη σύζυγο για τα στοιχεία εκάστου.

3. Η δήλωση συντάσσεται σε ειδικό έντυπο.

4. Στις περιπτώσεις που προβλέπεται κατά το νόμο δημοσιοποίηση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, μπορεί, υπό τους ίδιους όρους, να δημοσιοποιηθούν και στοιχεία των δηλώσεων οικονομικών συμφερόντων.

4) Κυρώσεις, διοικητικά πρόστιμα, ποινικές διατάξεις.

Σε όσους καλούνται από όργανο ελέγχου και δεν ανταποκρίνονται στην κλήση είτε αυτοπροσώπως είτε δια νόμιμου αντιπροσώπου επιβάλλεται από το όργανο ελέγχου πρόστιμο από πενήντα (50) έως τριακόσια (300) ευρώ, το οποίο εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Όποιος παρεμποδίζει, με οποιονδήποτε τρόπο, το ελεγκτικό έργο της Επιτροπής του άρθρου 3Α και ιδίως αρνείται την παροχή στοιχείων στην Επιτροπή ή στους ορκωτούς ελεγκτές τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών.

Διοικητικό πρόστιμο εκατό πενήντα (150) έως τετρακόσια (400) ευρώ, το οποίο εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, επιβάλλεται σε όποιον υποβάλλει δήλωση μετά την πάροδο της προθεσμίας που προβλέπεται.

Υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση μετά την πάροδο τριάντα (30) ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας που προβλέπεται, ή υποβάλλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ. Αν η παράλειψη έγινε από αμέλεια, επιβάλλεται χρηματική ποινή. Το δικαστικό συμβούλιο ή το δικαστήριο, εκτιμώντας ελεύθερα όλες τις περιστάσεις, μπορεί να κρίνει τις πράξεις αυτές ατιμώρητες.

Σε περίπτωση που ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ ή τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα (10) ετών και με χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ έως ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, αν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του ιδίου και των λοιπών προσώπων για τα οποία αυτός οφείλει να υποβάλει δήλωση υπερβαίνει συνολικά το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ, ανεξαρτήτως αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης. Στον παραπάνω υπαίτιο, επιβάλλεται και αποστέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων από ένα (1) έως πέντε (5) έτη, αν η ποινή είναι φυλάκιση, και από δύο (2) έως δέκα (10) έτη, αν η ποινή είναι κάθειρξη. Η έκπτωση του υπαιτίου από το αιρετό δημόσιο, δημοτικό ή κοινοτικό αξίωμα ή τη δημόσια, δημοτική ή κοινοτική θέση που κατέχει, ως συνέπεια της αποστέρησης των πολιτικών του δικαιωμάτων, επέρχεται αυτοδικαίως μόλις η καταδικαστική απόφαση καταστεί αμετάκλητη και δεν μπορεί να αποκλειστεί με εφαρμογή του άρθρου 64 του Ποινικού Κώδικα.

Τρίτος ο οποίος εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή.

Τα φυσικά πρόσωπα και οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων του άρθρου 5 του ν. 3691/2008 που παραβιάζουν την υποχρέωση γνωστοποίησης της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του ν.3213/2003 τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.

Τρίτος, ο οποίος αρνείται την παροχή στοιχείων και πληροφοριών, καθώς και όποιος παρεμποδίζει με οποιονδήποτε τρόπο τον έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης υπόχρεου προσώπου τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών.

Με την ίδια ποινή (φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών) τιμωρείται όποιος δημοσιεύει τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης υπόχρεου ή υπόχρεων προσώπων με τρόπο που αντιβαίνει στις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του ν.3213/2003.

Με την ίδια ποινή τιμωρείται επίσης (φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών), όποιος, παρ’ ότι είναι υπεύθυνος, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του ν.3213/2003, για τη σύνταξη και διαβίβαση καταλόγου των υπόχρεων προσώπων των περιπτώσεων ζ΄, η΄, ιβ΄, ιγ΄, ιδ΄ και ιε΄ της παραγράφου 1 του ίδιου άρθρου του ως άνω νόμου, παραλείπει τη σύνταξη και διαβίβαση του καταλόγου αυτού.

Όπου στις διατάξεις των άρθρων 1 έως 8 του ν.3213/2003 προβλέπεται αθροιστικά ποινή στερητική της ελευθερίας και χρηματική, δεν εφαρμόζεται το άρθρο 83 περ. ε' του Ποινικού Κώδικα.

Τα περιουσιακά στοιχεία που δεν δηλώθηκαν στην περίπτωση κάποιου από τα αδικήματα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 6 του ν.3213/2003, δημεύονται με την καταδικαστική απόφαση, εκτός αν ο υπαίτιος αποδεικνύει τη νόμιμη προέλευσή τους.

Το μερίδιο συμμετοχής που ανήκει άμεσα ή έμμεσα στον υπαίτιο του αδικήματος της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του ν.3213/2003 και τα προϊόντα, το εισόδημα ή τα άλλα οφέλη που αποκτήθηκαν από το μερίδιο αυτό ή τη συμμετοχή στη διοίκηση της εξωχώριας εταιρείας δημεύονται υποχρεωτικά με την καταδικαστική απόφαση.

Αν τα περιουσιακά στοιχεία που υπόκεινται σε δήμευση, σύμφωνα με τις παραπάνω διατάξεις, δεν υπάρχουν πλέον, δεν έχουν βρεθεί, δεν είναι δυνατόν να κατασχεθούν ή ανήκουν σε τρίτο σε βάρος του οποίου δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί δήμευση, δημεύονται περιουσιακά στοιχεία του υπαιτίου ίσης αξίας με αυτά κατά το χρόνο της καταδικαστικής απόφασης, όπως προσδιορίζονται από το δικαστήριο. Το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει και χρηματική ποινή μέχρι το ποσό της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, αν κρίνει ότι δεν υπάρχουν πρόσθετα περιουσιακά στοιχεία για δήμευση ή τα υπάρχοντα υπολείπονται της αξίας των υποκειμένων σε δήμευση.

Σε βάρος του ελεγχόμενου καταλογίζεται χρηματικό ποσό μέχρι της αξίας περιουσιακού αποκτήματος, το οποίο απέκτησε ο ίδιος, ο/η σύζυγός του ή το ανήλικο τέκνο του, εφόσον η προέλευση του περιουσιακού οφέλους δεν δικαιολογείται. Ο καταλογισμός γίνεται υπέρ του Δημοσίου από το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Ο καταλογισμός αποκλείεται εάν το περιουσιακό στοιχείο έχει δημευθεί.

Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει τα ενδεικνυόμενα μέτρα για τη διάδοση των πληροφοριών σχετικά με καταδικαστική απόφαση για εγκλήματα του ν.3213/2003, συμπεριλαμβανομένης της ανάρτησης της απόφασης στο διαδίκτυο, καθώς και της πλήρους ή μερικής δημοσίευσής της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

5) Διαδικασία ελέγχου των δηλώσεων από τα αρμόδια όργανα.
Ο έλεγχος της αρχικής δήλωσης αφορά στη διαπίστωση του αληθούς περιεχομένου για τα υφιστάμενα κατά το χρόνο υποβολής της περιουσιακά στοιχεία. Για τα μετέπειτα έτη ο έλεγχος, πέραν της διαπίστωσης του αληθούς περιεχομένου της δήλωσης, περιλαμβάνει, σε κάθε περίπτωση, τη διακρίβωση, εάν η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφιστάμενων, δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεως εσόδων, σε συνδυασμό με τις δαπάνες διαβίωσης των υπόχρεων σε δήλωση προσώπων. Η δήλωση δεν θεωρείται ανακριβής ή ελλιπής σε περίπτωση επουσιώδους ανακρίβειας ή έλλειψης ή εφόσον, ύστερα από πρόσκληση του οργάνου ελέγχου, αποδεικνύεται η νομιμότητα της πηγής προέλευσης του ανακριβώς δηλωθέντος στοιχείου.

Σε περιπτώσεις δειγματοληπτικού ή στοχευμένου ελέγχου, το αρμόδιο όργανο ελέγχου λαμβάνει υπόψη του και τεχνικές ανάλυσης επικινδυνότητας με τη χρήση πληροφοριακών συστημάτων. Το όργανο ελέγχου μπορεί να καταρτίζει πρόγραμμα συνοπτικών ή/ και ειδικών - θεματικών ελέγχων, δίχως να θίγεται η δυνατότητα επέκτασής τους σε τακτικούς.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, το όργανο ελέγχου μπορεί να καλεί τους ελεγχόμενους για να δώσουν διευκρινίσεις ή να προσκομίσουν συμπληρωματικά παραστατικά στοιχεία, εντός ρητής προθεσμίας που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις είκοσι (20) ημέρες, η οποία μπορεί να παραταθεί για διάστημα δέκα (10) το πολύ ημερών. Σε έκτακτες περιπτώσεις αδυναμίας των ελεγχόμενων προσώπων για έγκαιρη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, το όργανο ελέγχου δύναται κατ' εξαίρεση να παρατείνει την προθεσμία με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση.

Η Επιτροπή του άρθρου 3A για τις δηλώσεις της αρμοδιότητάς της, μπορεί να ζητά από τα υπόχρεα πρόσωπα όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την εκπλήρωση των καθηκόντων της, στις οποίες περιλαμβάνονται και ομαδοποιημένες πληροφορίες που αφορούν ορισμένες κατηγορίες συναλλαγών ή δραστηριοτήτων φυσικών ή νομικών προσώπων ή οντοτήτων της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, τις κρατικές χρηματοδοτήσεις τους, τις ιδιωτικές και τις παντός είδους εισφορές ή προσφορές. Η Επιτροπή αξιολογεί και διερευνά τις πληροφορίες που διαβιβάζονται ή καθ' οιονδήποτε τρόπο περιέρχονται σε αυτήν σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων, τις ανακρίβειες ή ελλείψεις αυτών. Η Επιτροπή έχει πρόσβαση σε κάθε μορφής αρχείο δημόσιας αρχής, υπηρεσίας ή Οργανισμού που τηρεί και επεξεργάζεται δεδομένα, καθώς και στο σύστημα «Τειρεσίας» και μπορεί να ζητά, στο πλαίσιο των ελέγχων και των ερευνών, τη συνεργασία και την παροχή στοιχείων κάθε είδους από φυσικά πρόσωπα, δικαστικές, προανακριτικές ή ανακριτικές αρχές, δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου και οργανισμούς οποιασδήποτε μορφής, υποχρεουμένων όλων στην άμεση παροχή των ανωτέρω στοιχείων, ενημερώνουν δε τις αρμόδιες αρχές για περιπτώσεις ελλιπούς συνεργασίας ή μη συμμόρφωσής τους προς τις υποχρεώσεις τους, σύμφωνα με τον ν.2313/2003. Έναντι της Επιτροπής δεν ισχύει, κατά τη διάρκεια των ελέγχων και ερευνών της, οποιοδήποτε τραπεζικό, χρηματιστηριακό, φορολογικό ή επαγγελματικό απόρρητο, με την επιφύλαξη των άρθρων 212, 261 και 262 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σε κάθε περίπτωση και εφόσον κρίνεται αναγκαίο, η Επιτροπή συνεπικουρείται στο έργο της από επίκουρο Εισαγγελέα Διαφθοράς του ν. 4139/2013, τον οποίο προτείνει ο Εισαγγελέας Διαφθοράς μετά από αίτημα της Επιτροπής. Για την εκπλήρωση της αποστολής της, η Επιτροπή μπορεί να αναθέτει τη διενέργεια λογιστικής ή οικονομικής πραγματογνωμοσύνης ή άλλων ελεγκτικών πράξεων σε ορκωτούς ελεγκτές και ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι εξετάζουν λεπτομερώς τα στοιχεία των δηλώσεων και των αντίστοιχων δικαιολογητικών και συντάσσουν αναλυτική έκθεση που υποβάλλεται στην Επιτροπή για την υποβοήθηση του έργου της. Προς τον ίδιο σκοπό, η Επιτροπή μπορεί να ζητά τη συνδρομή οποιασδήποτε δημόσιας ελεγκτικής αρχής προσδιορίζοντας το αντικείμενό της. Με το πέρας κάθε ελέγχου, η Επιτροπή αποφασίζει αν πρέπει να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο ή να διαβιβαστεί με αιτιολογημένο και εμπεριστατωμένο πόρισμά της στον αρμόδιο Εισαγγελέα, εφόσον τα στοιχεία κρίνονται βάσιμα και επαρκή. Αν συντρέχει περίπτωση καταλογισμού, το πόρισμα αποστέλλεται και στον Γενικό Επίτροπο της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο και εφόσον κρίνεται ανάγκη διερεύνησης επί θεμάτων φορολογικής ή άλλης αρχής ή υπηρεσίας, το πόρισμα αποστέλλεται και σε αυτές. Σε περίπτωση υποθέσεως που τέθηκε στο αρχείο, αυτή δύναται να ανασυρθεί μόνο όταν γίνεται επίκληση ή αναφαίνονται νέα πραγματικά στοιχεία που δικαιολογούν την επανεξέταση ή καθίσταται αναγκαίος ο συσχετισμός της υποθέσεως με άλλη έρευνα της Επιτροπής.

Η διαδικασία ελέγχου είναι εμπιστευτική. Κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ο Πρόεδρος, τα Μέλη, το προσωπικό της Επιτροπής, καθώς και τα πρόσωπα της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν.3213/2003 έχουν υποχρέωση να τηρούν τις αρχές της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας και να απέχουν από την εξέταση υποθέσεων για τις οποίες υπάρχει πιθανότητα σύγκρουσης συμφερόντων ή στις οποίες εμπλέκονται πρόσωπα συγγενικά ή οικεία. Έχουν καθήκον να τηρούν εχεμύθεια για πληροφορίες των οποίων λαμβάνουν γνώση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η υποχρέωση αυτή διατηρείται και μετά από την αποχώρησή τους από την Επιτροπή ή την εκτέλεση των καθηκόντων. Οι παραβαίνοντες το ανωτέρω καθήκον εχεμύθειας τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

6) Συμπεράσματα, επισημάνσεις, προβληματισμοί.

α) Όλοι οι υπόχρεοι με μεταβολές στα στοιχεία των δηλώσεων Δ.Π.Κ και Δ.Ο.Σ. κατά το έτος 2015 (υπόχρεοι υποβολής και κατά το προηγούμενο έτος), θα υποβάλλουν τις δηλώσεις τουςηλεκτρονικά από 15 Οκτωβρίου 2016 έως 15 Ιανουαρίου 2017 μέσω του συστήματος «ΠΟΘeΝ», όπως προκύπτει από τον νόμο, αλλά και από τι αλλεπάλληλες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα.

β) Οι νέοι υπόχρεοι, αυτοί δηλαδή που απέκτησαν ιδιότητα που τους υποχρεώνει σε υποβολή δήλωσης για πρώτη φορά (αρχική δήλωση που περιλαμβάνει τα υφιστάμενα κατά το χρόνο υποβολής της περιουσιακά στοιχεία, στοιχεία οικονομικών συμφερόντων και δραστηριοτήτων), καθώς δεν προκύπτει διαφορετικά από το ν.3213/2003, ούτε από τις τροποποιήσεις που του έγιναν με το ν. 4409/2016 "Πλαίσιο για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ενσωμάτωση της Οδηγίας 2013/30/ΕΕ, τροποποίηση του π.δ. 148/2009 και άλλες διατάξεις", θα πρέπει να καταθέσουν τις δηλώσεις τους στις αρμόδιες αρχές ελέγχου εντός προθεσμίας 90 ημερών από την απόκτηση της ιδιότητας. Οι αρμόδιες αρχές δεν είναι σε θέση να απαντήσουν με σιγουριά αν πρέπει να δεχτούν τις δηλώσεις των νέων αυτών υπόχρεων χειρόγραφα,(δεδομένης της αδυναμίας υποβολής της ηλεκτρονικά μέχρι σήμερα από την εφαρμογή ΠΟΘeΝ). Λόγω της μη δυνατότητας υποβολής της δήλωσης ηλεκτρονικά από ορισμένους "νέους" υπόχρεους, καλό θα ήταν πριν ολοκληρωθεί το 90ήμερο να υπάρξει επικοινωνία με την αρμόδια αρχή για περαιτέρω διευκρινίσεις. Να σημειώσουμε εδώ ότι ορισμένες αρχές δέχονται δηλώσεις πόθεν έσχες από νέους υπόχρεους χειρόγραφα, αν και αυτό δεν προβλέπεται πλέον από 1.1.2016. Το πιο πιθανό πάντως είναι, πως αυτοί οι υπόχρεοι ακόμη κι αν καταθέσουν την αρχική τους δήλωση χειρόγραφα στην αρμόδια αρχή, θα καλεστούν όταν ολοκληρωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα, να την υποβάλλουν και εκεί…
Παραρτήματα:

Παράρτημα 1.

Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης στην ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου του άρθρου 3Α του ν.3213/2003.

Ως υπόχρεοι υποβολής δήλωσης περιουσιακής τους κατάστασης, των συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων τους στην επιτροπή αυτή ορίζονται τα παρακάτω πρόσωπα:

1. Ο Πρωθυπουργός.

2. Οι Αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.

3. Οι Υπουργοί, οι αναπληρωτές Υπουργοί και οι Υφυπουργοί.

4. Οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές.

5. Οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι και όσοι διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων της περίπτωσης β'.

Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των παραπάνω προσώπων δημοσιεύονται στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής με μέριμνα του Προέδρου της Επιτροπής και η δημοσιοποίηση λαμβάνει χώρα μετά τον έλεγχο και σε κάθε περίπτωση το αργότερο εντός τριών μηνών από την πάροδο της προθεσμίας που ορίζεται για την υποβολή τους. Η δημοσιοποίηση των δηλώσεων διαρκεί όσο η θητεία των υπόχρεων πλέον τριών ετών από την λήξη αυτής. Το αντικείμενο της δημοσιοποίησης και ιδίως η μορφή, ο τύπος, τα προς δημοσίευση συγκεντρωτικά ή μη στοιχεία ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η δημοσίευση των δημοσιοποιούμενων στοιχείων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιτρέπεται υπό την προϋπόθεση ότι δημοσιεύεται ολόκληρο το περιεχόμενό τους.

Παράρτημα 2.

Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης στην Γ’ Μονάδα Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.


Ως υπόχρεοι υποβολής δήλωσης περιουσιακής τους κατάστασης, των συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων τους στον φορέα αυτό ορίζονται τα παρακάτω πρόσωπα:

1. Οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης, καθώς και οι υπάλληλοι ή σύμβουλοι ειδικών θέσεων και οι μετακλητοί υπάλληλοι, οι οποίοι τοποθετούνται από μονομελές ή συλλογικό κυβερνητικό όργανο.

2. Ο διοικητής και οι υποδιοικητές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

3. Οι Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και, όταν διοριστούν, οι Συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (άρ. 28 του ν. 4325/2015), οι Αντιπεριφερειάρχες, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Περιφερειακών Συμβουλίων, καθώς και οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων των Περιφερειών

4. Οι Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι και τα μέλη, τακτικά και αναπληρωματικά, των επιτροπών των Δήμων, οι Πρόεδροι και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, οι Πρόεδροι, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και οι Γενικοί Διευθυντές των δημοτικών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των αμιγών ή μεικτών δημοτικών επιχειρήσεων των ανωτέρω Ο.Τ.Α. και των συνδέσμων Δήμων, καθώς και οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων των Δήμων.

5. Οι Πρόεδροι, οι Αντιπρόεδροι, οι Διοικητές, οι Υποδιοικητές, τα εκτελεστικά μέλη, οι διευθύνοντες ή εντεταλμένοι σύμβουλοι και οι Γενικοί Διευθυντές νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δημοσίων επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών, καθώς και νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται, τακτικώς, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους ή τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος.

6. Οι Πρόεδροι, τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη όλων των επιτροπών διαγωνισμών προμηθειών και παροχής υπηρεσιών των κρατικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων και των ενόπλων δυνάμεων, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, που ανήκουν στο κράτος ή επιχορηγούνται, τακτικώς, από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους ή τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, των δημόσιων επιχειρήσεων και των δημόσιων οργανισμών, εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των εκατόν πενήντα χιλιάδων (150.000) ευρώ ανά διαγωνισμό, καθώς επίσης ο Γενικός Διευθυντής και Διευθυντές της Γενικής Διεύθυνσης Κρατικών Προμηθειών και οι κατέχοντες θέσεις προϊσταμένων οποιουδήποτε οργανωτικού επιπέδου οργανικών μονάδων προμηθειών στο Δημόσιο και στα ανωτέρω νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, στις δημόσιες επιχειρήσεις και τους δημόσιους οργανισμούς. Την ίδια υποχρέωση υπέχουν ο πρόεδρος και τα μέλη όλων των επιτροπών διαγωνισμού έργων των ανωτέρω φορέων, οι οποίοι διέπονται από τις διατάξεις του ν. 1418/1984 (Α' 23) και του π.δ. 609/1985 (Α' 223), εφόσον ο προϋπολογισμός του έργου υπερβαίνει τις τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ.

7. Οι Δικαστικοί και οι Εισαγγελικοί λειτουργοί και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

8. Ο Διοικητής, οι Υποδιοικητές, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι και οι διευθυντές της Τράπεζας της Ελλάδος.

9. Οι Πρόεδροι, οι Αντιπρόεδροι, οι Διευθύνοντες σύμβουλοι, οι Διοικητές, οι Υποδιοικητές, τα εκτελεστικά μέλη Δ.Σ. και οι γενικοί διευθυντές πιστωτικών ιδρυμάτων και χρηματοπιστωτικών οργανισμών, καθώς και επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

10. Ο Πρόεδρος και τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ) και οι κατέχοντες διευθυντική θέση στην εταιρία αυτή σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα οργανισμό της ή σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

11. Ο Πρόεδρος και τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των ελεγχόμενων από της Ελληνικά Χρηματιστήρια ΑΕ (ΕΧΑΕ) ανωνύμων εταιριών και οι κατέχοντες διευθυντική θέση στις εταιρίες αυτές σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό της εταιρίας ή σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

12. Ο Πρόεδρος και τα εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε άλλου φορέα οργανωμένης χρηματιστηριακής αγοράς που λειτουργεί νόμιμα στην Ελλάδα και οι κατέχοντες διευθυντική θέση σε αυτόν σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό του ή σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου.

13. Οι ιδιοκτήτες, οι μέτοχοι, οι εταίροι, οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., οι διαχειριστές, καθώς και οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιρειών, που κατέχουν άδεια λειτουργίας ή εν γένει έχουν την εκμετάλλευση τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης ή παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, καθώς και ραδιοφωνικών σταθμών, όπως και των βασικών μετόχων αυτών.

14. Οι ιδιοκτήτες, οι μέτοχοι, οι εταίροι, οι πρόεδροι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι και τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ., οι διαχειριστές, καθώς και οι γενικοί διευθυντές και οι διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιρειών, που εκμεταλλεύονται διαδικτυακά ενημερωτικά μέσα ή εκδίδουν ημερήσια ή περιοδικά έντυπα πανελλήνιας ή τοπικής κυκλοφορίας, όπως και των βασικών μετόχων αυτών.

15. Οι δημοσιογράφοι μέλη των οικείων ενώσεων συντακτών, καθώς και όσοι παρέχουν δημοσιογραφικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις έκδοσης εντύπων και σε ραδιοτηλεοπτικά ή διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης με σύμβαση εργασίας ή έργου.

16. Οι ιατροί Διευθυντές και Συντονιστές Διευθυντές που υπηρετούν στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), στα στρατιωτικά νοσοκομεία, σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία, κλινικές και εργαστήρια, καθώς και στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

17. Οι πρόεδροι, τα μέλη και οι προϊστάμενοι υπηρεσιακών μονάδων επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης όλων των Ανεξάρτητων Αρχών, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων διοικητικών και ρυθμιστικών Αρχών, της Επιτροπής Ανταγωνισμού, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης και οι Ειδικοί Επιθεωρητές που εργάζονται με απόσπαση στο γραφείο του.

18. Οι Αρχηγοί, Υπαρχηγοί, διευθυντές κλάδων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, οι δικαστικοί λειτουργοί του δικαστικού σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

19. Οι αρχηγοί και οι υπαρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος.

20. Το προσωπικό της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.

21. Οι Γενικοί Διευθυντές του Υπουργείου Οικονομικών, οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων των Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.),των Διαπεριφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων (Δ. Ε. Κ.) του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕ.ΦΟ.ΜΕ.Π.), του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ.), οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων Ελέγχου και όλοι οι υπάλληλοι που υπηρετούν στα Τμήματα Ελέγχου των παραπάνω υπηρεσιών, καθώς και όλοι οι υπάλληλοι που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα και υπηρετούν στις υπηρεσίες αυτές, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων των Τελωνείων, οι Προϊστάμενοι των Τμημάτων Γενικών Θεμάτων και Τελωνειακών Διαδικασιών των Τελωνείων, όλοι οι υπάλληλοι των Τελωνείων που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα, οι Προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Τμημάτων, καθώς και οι υπάλληλοι των Ελεγκτικών Υπηρεσιών Τελωνείων (ΕΛ.Υ.Τ.) και της Διεύθυνσης Παρακολούθησης και Ελέγχου Ανασταλτικών Καθεστώτων (ΔΙ.Π.Ε.Α.Κ). καθώς και οι Προϊστάμενοι των οργανικών μονάδων των Κτηματικών Υπηρεσιών του Δημοσίου.

22. Οι Προϊστάμενοι των Επιχειρησιακών Διευθύνσεων Ειδικών Υποθέσεων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), οι Προϊστάμενοι των Περιφερειακών Διευθύνσεων και Τμημάτων ελέγχου-δράσης αυτών, καθώς και οι υπάλληλοι -ελεγκτές που υπηρετούν στις παραπάνω υπηρεσίες.

23. Οι προϊστάμενοι και οι υπάλληλοι των οργανικών μονάδων δόμησης οποιουδήποτε οργανωτικού επιπέδου των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

24. Το προσωπικό της Ειδικής Γραμματείας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς και οι Πρόεδροι, Διευθύνοντες Σύμβουλοι ή διαχειριστές των εταιριών του ιδιωτικού τομέα που μετέχουν σε τέτοιου είδους συμπράξεις.

25. Ο Πρόεδρος και τα μέλη ΔΣ Αθλητικών Ομοσπονδιών και τα πρόσωπα που είναι μέλη Διοίκησης Αθλητικών Ανωνύμων Εταιριών (Α.Α.Ε.) ή Τμημάτων Αμειβόμενων Αθλητών (Τ.Α.Α.) ή τους έχει ανατεθεί η διαχείριση Τ.Α.Α. ή είναι μέτοχοι Α.Α.Ε. με συνολικό ποσοστό μεγαλύτερο του 1% του μετοχικού της κεφαλαίου. Σε περίπτωση που το εν λόγω ποσοστό συμμετοχής ανήκει σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου ή εταιρία, η υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης βαρύνει τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αυτών.

26. Οι αξιολογημένοι διαιτητές, βοηθοί διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας πρωταθλημάτων επαγγελματικού αθλητισμού και όσοι μετέχουν στα αντίστοιχα όργανα ή τις επιτροπές διαιτησίας, καθώς και ο Πρόεδρος, τα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και οι αναπληρωτές αυτών.

27. Οι Πρόεδροι, Διευθύνοντες Σύμβουλοι, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι και Γενικοί Διευθυντές των αναφερόμενων στις περιπτώσεις ε' και στ' της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 280 Α') όπως αυτές ισχύουν, νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, εφόσον τα νομικά αυτά πρόσωπα είναι φορείς ανάθεσης και εκτέλεσης δημόσιων έργων ή ανάθεσης και εκπόνησης μελετών δημόσιων έργων.

28. Οι Προϊστάμενοι Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Έργων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ως και οι σύμφωνα με τα άρθρα 28 του π.δ. 609/1985 (Α' 223) και 15 του ν. 716/1977 (Α' 205) ασκούντες καθήκοντα επιβλεπόντων μηχανικών δημόσιων έργων και μελετών δημοσίων έργων. Οι κατέχοντες αντίστοιχες θέσεις στο Δημόσιο, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εφόσον κατά το νόμο ή τον οργανισμό του οικείου Υπουργείου ή του νομικού προσώπου έχουν αρμοδιότητες σχετικές με την ανάθεση δημόσιων έργων ή μελετών δημόσιων έργων ή ασκούν καθήκοντα επιβλεπόντων μηχανικών δημόσιων έργων ή μελετών.

29. Ο Ιδιοκτήτης, οι Εταίροι, οι Βασικοί Μέτοχοι, τα εκτελεστικά μέλη οργάνου διοίκησης και τα διευθυντικά στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν τη μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα και φέρουν οποιαδήποτε από τις ανωτέρω ιδιότητες σε αλλοδαπές επιχειρήσεις που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις, εφόσον το αντικείμενό τους υπερβαίνει τα αναφερόμενα στην περίπτωση 6 ποσά ανά περίπτωση.

30. Τα μέλη και οι εισηγητές των γνωμοδοτικών επιτροπών, τα μέλη των οργάνων ελέγχου τα επιφορτισμένα με την εκταμίευση των ενισχύσεων όργανα, τα μέλη των οργάνων αξιολόγησης και εξέτασης των επενδυτικών σχεδίων, ελέγχου επενδύσεων και εκταμίευσης των παρεχόμενων ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

31. Οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Αλλοδαπών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

32. Τα μέλη των Επιτροπών Εξετάσεων Υποψηφίων Οδηγών.

33. Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινωνίας της Πληροφορίας, οι Διευθυντές και οι Αναπληρωτές Διευθυντές των Επιχειρησιακών Μονάδων. Τα μέλη του Μητρώου Αξιολογητών Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων και άλλοι εξωτερικοί συνεργάτες που έχουν συμμετάσχει σε αξιολογήσεις, Γνωμοδοτικές Επιτροπές και Επιτροπές Προσφυγών Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων, οι Πρόεδροι και τα Μέλη Επιτροπών Αξιολόγησης Προσφορών κάθε βαθμού, καθώς και Επιτροπών Προσφυγών έργων Δημοσίου Τομέα, οι Πρόεδροι και τα Μέλη των επιτροπών Παρακολούθησης και Παραλαβής Έργων Δημοσίου Τομέα, οι Υπεύθυνοι Έργων Δημοσίου Τομέα και Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων. Οι Προϊστάμενοι, οι αναπληρωτές Προϊστάμενοι και οι Προϊστάμενοι Μονάδων όλων των Ειδικών Υπηρεσιών και των λοιπών φορέων που ασκούν καθήκοντα ή και αρμοδιότητες διαχείρισης, εφαρμογής, συντονισμού και ελέγχου, στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων της Προγραμματικής Περιόδου 2007 - 2013 και 2014 - 2020.

34. Οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

35. Ο πρόεδρος και οι διαχειριστές Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) που επιχορηγούνται από το κράτος.

36. Το προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) που ασκεί καθήκοντα ελεγκτικής μορφής ή χορήγησης αδειών κάθε μορφής και οι προϊστάμενοι των παραπάνω υπηρεσιών.
μη. Κάθε άλλο πρόσωπο για το οποίο προβλέπεται υποχρέωση υποβολής δήλωσης από ειδική διάταξη νόμου.

Παράρτημα 3.

Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.


Ως υπόχρεοι υποβολής δήλωσης περιουσιακής τους κατάστασης, των συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων τους στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ορίζονται τα παρακάτω πρόσωπα:

1. Τα μέλη όλων των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου του Δημοσίου, οι προϊστάμενοι οργανικών μονάδων οποιασδήποτε Υπηρεσίας Επιθεώρησης, Εσωτερικού Ελέγχου ή Εσωτερικών Υποθέσεων του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. α' και β' βαθμού, καθώς και οι υπάλληλοι των μονάδων αυτών που ασκούν οποιαδήποτε ελεγκτικά καθήκοντα.

2. Οι προϊστάμενοι Διευθύνσεων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ. Ε.) του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

3. Ο πρόεδρος, τα μέλη και οι υπάλληλοι της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης.

Παράρτημα 4.

Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης στον εποπτεύοντα την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας εισαγγελικό λειτουργό της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.


Ως υπόχρεοι υποβολής δήλωσης περιουσιακής τους κατάστασης, των συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων τους στον εποπτεύοντα την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας ορίζονται τα παρακάτω πρόσωπα:

1. Το αστυνομικό προσωπικό, οι συνοριακοί φύλακες, οι ειδικοί φρουροί και το πολιτικό προσωπικό που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς και το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

2. Οι Σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι εξωτερικοί φρουροί των καταστημάτων κράτησης.

3. Οι προϊστάμενοι των Δασαρχείων και των Δασονομείων.

Παράρτημα 5.

Υπόχρεοι υποβολής δήλωσης στον εισαγγελικό λειτουργό της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά.

Ως υπόχρεοι υποβολής δήλωσης περιουσιακής τους κατάστασης, των συζύγων τους και των ανήλικων τέκνων τους στον εισαγγελικό λειτουργό της Εισαγγελίας Εφετών Πειραιά ορίζεται το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και το πολιτικό προσωπικό του τέως Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Παράρτημα 6.
Πρόσωπα που επισυνάπτουν αντίγραφα των αναγκαίων εγγράφων, από τα οποία προκύπτει η δηλούμενη περιουσιακή κατάσταση.
α)
1. Ο Πρωθυπουργός.
2. Οι Αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Εθνικό ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όσων λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση.
3. Οι Υπουργοί, οι αναπληρωτές Υπουργοί και οι Υφυπουργοί.
4. Οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές.
5. Οι Περιφερειάρχες, οι Δήμαρχοι και όσοι διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων της περίπτωσης β'.

β)
1) Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς της Βουλής και της Γενικής Κυβέρνησης,
2) Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Συντονιστών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, όταν αυτοί διοριστούν (άρθρο 28 του ν. 4325/2015),
3) Πρόεδροι, Αντιπρόεδροι, Διοικητές και διευθύνοντες σύμβουλοι των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, δημοσίων επιχειρήσεων και δημοσίων οργανισμών,
4) Δικαστικοί και Εισαγγελικοί λειτουργοί των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας,
5) Πρόεδρος και Αντιπρόεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους,
6) Ιδιοκτήτες, βασικοί μέτοχοι, πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι, διαχειριστές, καθώς και γενικοί διευθυντές και διευθυντές ειδήσεων και ενημέρωσης κάθε μορφής επιχειρήσεων ή εταιρειών, που κατέχουν άδεια λειτουργίας ή εν γένει έχουν την εκμετάλλευση:
     i) τηλεοπτικών σταθμών, ελεύθερης λήψης ή παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, και
    ii) επιχειρήσεων ή εταιρειών που εκμεταλλεύονται ή εκδίδουν ημερήσια ή περιοδικά έντυπα πανελλήνιας κυκλοφορίας, όπως και των βασικών μετόχων αυτών,
7) Αρχηγοί και Υπαρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος.

http://www.taxheaven.gr