Μπορεί να μην υπάρχει κίνδυνος κατάργησης ή περικοπής του επιδόματος θέρμανσης, όπως κατηγορηματικά δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ωστόσο το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ που έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2017 δεν φτάνει να καλύψει τις ανάγκες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης της περιόδου 2016-2017, θα υπογραφεί μέχρι το τέλος της εβδομάδος από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.
Σύμφωνα με αυτή όσοι προμηθευτούν πετρέλαιο έως 31 Δεκεμβρίου 2016 θα λάβουν το σύνολο της επιδότησης που δικαιούνται και θα το πληρωθούν το αργότερο έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2017. Ωστόσο, όσοι καθυστερήσουν επειδή δεν έχουν τα χρήματα και προμηθευτούν πετρέλαιο μετά την 1η Ιανουαρίου 2017, θα λάβουν επιδότηση ανάλογα με τα χρήματα που θα έχουν περισσέψει από το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ.
Αν και πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να λάβουν τα περισσότερα νοικοκυριά την επιδότηση που αντιστοιχεί στα πραγματικά λίτρα πετρελαίου που καταναλώνουν, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος κάποιοι να λάβουν το 30% της επιδότησης, εφόσον δεν έχουν τα χρήματα να βάλουν πετρέλαιο στο διάστημα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.
Αν και η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε ορισμένους νομούς της χώρας ξεπερνά το 1 ευρώ- με την μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 0,928 ευρώ το λίτρο- ωστόσο η επιδότηση πετρελαίου θα είναι μόλις 25 λεπτά ανά λίτρο, δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση θα καλύπτει το ¼ της συνολικής δαπάνης.
Στο κείμενο της υπουργικής απόφασης που αναμένεται να έχει δοθεί στη δημοσιότητα προς τα τέλη Νοεμβρίου, θα προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:
– Συνολικό ποσό επιδότησης: 105 εκατ. ευρώ
– Επιδότηση ανά λίτρο: 25 λεπτά
– Αλλαγή στις ζώνες: Ορισμένοι νομοί θα μεταφερθούν από μία ζώνη σε άλλη (π.χ. από Γ σε Β ή από Β σε Α), ενώ γίνεται προσπάθεια ορισμένοι νομοί να «σπάσουν» σε δύο ζώνες βάσει ταχυδρομικού κώδικα.Όμως εδώ υπάρχουν αρκετά προβλήματα στην εφαρμογή της πρότασης αυτής και όπως αναφέρουν αρμοδίως από το υπουργείο Οικονομικών, το πιθανότερο είναι τελικά να υπάρξει μεταφορά από τη μία ζώνη στην άλλη ολόκληρων νομών και όχι το «σπάσιμό» τους, όπως αρχικώς είχε διατυπωθεί.
Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου, θα παραμείνουν τα ίδια
Έτσι, δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, κατοικία και ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία μέχρι 100.000 και έγγαμοι με εισόδημα έως 20.000, αυξανόμενο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί με ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.
του Θανάση Κουκάκη- http://www.insider.gr/