Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Έξτρα φόρους φέρνει το Περιουσιολόγιο

Έξτρα φόρους φέρνει το Περιουσιολόγιο

Έξτρα φόρους φέρνει το Περιουσιολόγιο

Κατοικίες, αγροτεμάχια, οικόπεδα, Ι.Χ. αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται σε σπίτια, καταθέσεις σε τράπεζες, χρυσές λίρες, πλάκες χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη και… άλογα ιπποδρόμου θα πρέπει να δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο νέο ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο.
Το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να δημιουργήσει εντός της διετίας 2017-2018 αυτή την τεράστια βάση δεδομένων, στην οποία θα συγκεντρωθούν πλήρεις και αναλυτικές πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση 8,5 εκατ. φορολογουμένων και 250.000 εταιριών και λοιπών νομικών προσώπων.
Διασταυρώσεις
Τα δεδομένα που θα περιληφθούν στο ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο θα διασταυρώνονται από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες με δεδομένα και από άλλες πηγές για τον εντοπισμό και την αποκάλυψη τυχόν αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων και την κατάρτιση πλήρους εικόνας για την περιουσιακή κατάσταση κάθε φυσικού και νομικού προσώπου. Όσα περιουσιακά στοιχεία διαπιστώνεται ότι απεκρύβησαν θα δεσμεύονται από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Επιπλέον, μέσω της πρόσβασης που θα έχουν στα δεδομένα του Περιουσιολογίου οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν να πραγματοποιούν διασταυρώσεις ανάμεσα στο ύψος των δηλούμενων εισοδημάτων και στην αξία των κατεχόμενων περιουσιών για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πραγματική οικονομική κατάσταση των φορολογουμένων.
Ακόμη, τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν στο ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο θα χρησιμοποιηθούν από το υπουργείο Οικονομικών και με σκοπό την αναδιαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής, δηλαδή για την επιβολή νέων φόρων στην περιουσία.

Η δημιουργία του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου δρομολογήθηκε ήδη με την ένταξη του έργου στα προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται από το έγγραφο της προκήρυξης:

1. Το έργο της δημιουργίας του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου θα αρχίσει να εκτελείται από τον Ιούνιο του 2017 και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2018.

2. Αντικείμενο του έργου θα είναι η δημιουργία του κατάλληλου μηχανογραφικού περιβάλλοντος με σκοπό την συγκέντρωση του συνόλου των πληροφοριών οι οποίες θα αφορούν κάθε μορφής περιουσία.

3. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν θα αφορούν ενδεικτικά: ακίνητα, οχήματα, μετρητά, εναέρια μέσα μεταφοράς, εταιρικά μερίδια, δρόμωνες ίππους, κ.λπ.

4. Με το έργο αυτό θα πραγματοποιηθεί πλήρης και ακριβής καταγραφή της περιουσιακής κατάστασης κάθε προσώπου.

5. Η αξιοποίηση του ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου από τη Φορολογική Διοίκηση θα γίνεται με τον ακόλουθο τρόπο:
- Βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων θα εντοπίζονται οι περιπτώσεις που εμφανίζουν αδικαιολόγητες αποκλίσεις.
- Σε κάθε φορολογούμενο θα παρέχεται πρόσβαση καθώς και δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των καταγεγραμμένων στη Φορολογική Διοίκηση περιουσιακών του στοιχείων.
- Η αξιοποίηση των στοιχείων που περιέχονται στο μηχανογραφικό αυτό περιβάλλον θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης και θα αποτελέσει εργαλείο σχεδίασης και άσκησης φορολογικής πολιτικής.
- Η υλοποίηση του Πλήρους Περιουσιολογίου προβλέπεται από το το νόμο 4336/2015, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαδικασία σύνταξης και ψήφισης των εξειδικευμένων νομοθετικών προβλέψεων για τη θεσμοθέτησή του.

6. Τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου θα είναι τα εξής:
- Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι.
- Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα.
- Το Πληροφοριακό Σύστημα που θα αναπτυχθεί θα πρέπει να είναι πλήρως παραμετρικό και εύκολα διαχειρίσιμο μέσω ειδικών εφαρμογών διαχείρισης.
- Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.
- Θα δίνεται η δυνατότητα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της Φορολογικής Διοίκησης.

7. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί:
- Ως ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 1η/6/2017.
- Ως ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 1η/10/2018.
- Ως ημερομηνία ανάληψης της πρώτης νομικής δέσμευσης του κύριου υποέργου ορίζεται η 1η/6/2017.


SPIEGEL Πολ Kαζαριάν: Το ύψος του ελληνικού χρέους είναι το ψέμα του αιώνα!

SPIEGEL

Πολ Kαζαριάν: Το ύψος του ελληνικού χρέους είναι το ψέμα του αιώνα!

Πολ Kαζαριάν: Το ύψος του ελληνικού χρέους είναι το ψέμα του αιώνα!

O Aμερικανός μεγαλοεπενδυτής Πολ Kαζαριάν, ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στην Ελλάδα, πιστεύει ότι η χώρα μας δεν έχει πρόβλημα χρέους, διότι αυτό απλούστατα ανέρχεται όχι στο 177% αλλά στο 71% του ΑΕΠ της. Συνεπώς «το ύψος του ελληνικού χρέους είναι το ψέμα του αιώνα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Kαζαριάν στην διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel.
Ο 61xρονος ιδρυτής της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Japanica Partners, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν τραπεζίτης της Goldman Sachs, στηρίζει την άποψή του έχοντας ως κριτήριο το χρονικό και όχι το ονομαστικό ύψος του στον τρόπο προσδιορισμού του χρέους: Eάν υπολογίσει κανείς σωστά το ελληνικό χρέος, το ύψος του δεν ανέρχεται στο 177%, αλλά το ανώτερο στο 71% του ελληνικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με τον Καζαριάν ο υπολογισμός του χρέους θα πρέπει να γίνει λοιπόν όχι με βάση την ονομαστική του αξία, δηλαδή 312 δισ. ευρώ το 2015, αλλά με βάση την χρονική αξία των των υποχρεώσεων της Ελλάδας. Θα πρέπει, δηλαδή, να συνυπολογισθεί «η κεκαλυμμένη διαγραφή» μέρους του ελληνικού χρέους, όχι μόνο δια του χαμηλού επιτικίου, αλλά και δια της μεγάλης παρατάσεως της έναρξης αποπληρωμής του χρέους ήτοι δέκα χρόνια αργότερα από ό,τι είχε αρχικά συμφωνηθεί και αυτό σημαίνει «μικρότερη επιβάρυνση λόγω του πληθωρισμού», όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό. «Η χρονική αξία είναι η βάση της χρηματοοικονομικής λογιστικής» τονίζει μάλιστα ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής στο Spiegel.
Επισημαίνει δε επίσης ότι «η Ελλάδα πιέζεται να πάρει περισσότερη οικονομική βοήθεια από τις χώρες του ευρώ, αυτές δίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση των δημοσιονομικών πλεονασμάτων και ωθούν την κυβέρνηση σε βαρύ πρόγραμμα λιτότητας και σε αντιλαϊκές και συχνά αμφισβητούμενες μεταρρυθμίσεις».
H λύση την οποία προτείνει ο Καζαριάν είναι να αποδείξει η Ελλάδα καταρχάς το αληθινό ύψος του χρέους της «με βάση τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες», διότι «τότε θα γίνονταν εμφανές ότι το χρέος της είναι στην πραγματικότητα μικρότερο από εκείνο άλλων χωρών».
Πηγή: Spiegel, Deutsche Welle

Κανένα «κούρεμα» για οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία

Κανένα «κούρεμα» για οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία

Κανένα «κούρεμα» για οφειλές στα ασφαλιστικά Ταμεία

Δεν μπορούν να υπαχθούν στον προστατευτικό νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά νόμο Κατσέλη, οι οφειλές προς ασφαλιστικά Ταμεία καθώς κάθε τέτοια προσπάθεια είναι αντισυνταγματική.
Αποφάσεις διαφόρων περιφερειακών Ειρηνοδικείων ξεκαθαρίζουν ότι οι οφειλέτες των ασφαλιστικών Ταμείων πρέπει να καταβάλουν κανονικά τα χρέη τους προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης (ΟΚΑ) βάζοντας έτσι «φρένο» στην προσπάθειά τους να πετύχουν ακόμη και πλήρη διαγραφή των οφειλομένων εισφορών τους ή το «μπλοκάρισμα» τυχόν εκπλειστηριασμού ακίνητης και κινητής περιουσίας όπως μπορεί να πετύχει υπό προϋποθέσεις ένας δανειολήπτης που υπάγεται στο «νόμο Κατσέλη».
Τα Ειρηνοδικεία έκριναν αντισυνταγματική και ανίσχυρη τη διάταξη του νόμου 4336, που επέτρεψε σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών προς ΟΚΑ (με προσαυξήσεις και τόκους) εφόσον τα χρέη αυτά συντρέχουν με οφειλές προς τράπεζες να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη διεκδικώντας γενναίες περικοπές, ακόμη και πλήρη διαγραφή χρεών υπό προϋποθέσεις.
Στις αποφάσεις επισημαίνεται, σύμφωνα με το Έθνος, ότι οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος αποκλείουν την «εισφοροδοτική αμνηστία» των κακοπληρωτών καθώς αυτή αντίκειται ευθέως στην ισότιμη μεταχείριση των συνεπών ασφαλισμένων, ενώ η τυχόν συνεπαγόμενη χρεοκοπία των ασφαλιστικών Ταμείων θίγει τον αντισυνταγματικό πυρήνα του κοινωνικοασφαλιστικού δικαιώματος, δηλαδή την υποχρέωση χορήγησης στους ασφαλισμένους τέτοιων παροχών, που να τους επιτρέπει αξιοπρεπή διαβίωση.

WALL STREET JOURNAL Ανάλυση - φωτιά: Είναι το 2016 ένα νέο 2014 για την Ελλάδα;

WALL STREET JOURNAL

Ανάλυση - φωτιά: Είναι το 2016 ένα νέο 2014 για την Ελλάδα;

Ανάλυση - φωτιά: Είναι το 2016 ένα νέο 2014 για την Ελλάδα;

Εκτενές άρθρο για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις ομοιότητες με την περίοδο που υπήρχε σε εξέλιξη διαπραγμάτευση και το 2014, δημοσιεύει η Wall Street Journal. Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει πως υπάρχουν πολλές ομοιότητες αλλά και διαφορές και η αρθρογράφος αναρωτιέται στον τίτλο: «Είναι το 2016 ένα νέο 2014 για την Ελλάδα;».
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα

Τα κοινά σημεία
2014: Στα μέσα Νοεμβρίου, η στατιστική υπηρεσία της Ελλάδας ανακοίνωσε την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη μετά από μία εξαετία ύφεσης, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φθάνει στο 1,7% κατά το γ' τρίμηνο. Λίγες εβδομάδες μετά, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος προσπαθούσε να κλείσει την αξιολόγηση, αποκάλεσε τις απαιτήσεις των δανειστών «παράλογες και αβάσιμες». Ο κ. Σαμαράς ανέμενε κάποια μέτρα για το χρέος, όπως και η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας αντιμετωπίζει με τον τρόπο που μας αντιμετώπισαν... όταν όλα κατέρρεαν», ανέφερε και λίγες ημέρες αργότερα δρομολόγησε προεδρικές εκλογές που οδήγησαν σε γενικές εκλογές και στην ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

2016: Η ελληνική οικονομία «έτρεξε» με ρυθμό 1,8% στο γ' τρίμηνο. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «δεν θα μπει στον κόπο να συζητήσει παράλογες απαιτήσεις», κυρίως εάν αυτές σχετίζονται με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018. Προειδοποίησε ότι μια πιθανή αποτυχία στις διαπραγματεύσεις της χώρας για την δεύτερη αξιολόγηση «μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές».
Σε συνέντευξη του στη Wall Street Journal, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάλεσε τους πιστωτές να εμπιστευτούν την ελληνική κυβέρνηση.

Οι διαφορές

2014: Με τη δημοτικότητα της Νέας Δημοκρατίας να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ο κ. Σαμαράς προχώρησε σε ανασχηματισμό, αντικαθιστώντας μεταρρυθμιστές υπουργούς με λαϊκιστές. Το Νοέμβριο του ίδιου έτους, η κυβέρνηση της Ελλάδας εξόργισε τους πιστωτές καταθέτοντας ένα σχέδιο προϋπολογισμού χωρίς την έγκριση τους. Η στήριξη για το αντικαθεστωτικό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχόταν να καταργήσει τα μέτρα λιτότητας, αυξανόταν.

2016: Για να επιταχυνθούν οι συνομιλίες με τους πιστωτές, στις αρχές Νοεμβρίου ο κ. Τσίπρας ανασχημάτισε την κυβέρνηση, αντικαθιστώντας τους «εχθρούς» των μεταρρυθμίσεων με μεταρρυθμιστές. Η κυβέρνηση κατέθεσε το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2017, αφού πρώτα ήρθε σε συνεννόηση με τους πιστωτές και είχε, παράλληλα, «κλείσει» όλα τα χρηματοδοτικά κενά. Όπως και η Νέα Δημοκρατία στο παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και αυτός αντιμέτωπος με μια μεγάλη πτώση στις δημοσκοπήσεις. Αλλά αυτή τη φορά, δεν υπάρχει κάποιος «ήρωας» κατά των μνημονίων να περιμένει τη σειρά του.

Μείωση μισθών, συντάξεων, αφορολόγητου και απολύσεις στο Δημόσιο απαιτεί το ΔΝΤ

Μείωση μισθών, συντάξεων, αφορολόγητου και απολύσεις στο Δημόσιο απαιτεί το ΔΝΤ

Μείωση μισθών, συντάξεων, αφορολόγητου και απολύσεις στο Δημόσιο απαιτεί το ΔΝΤ

Πιο κοντά σε ένα νέο μνημόνιο με νέα μέτρα τουλάχιστον 4,2 δισ. ευρώ και ίσως σε πρόωρες πολιτικές εξελίξεις, μέσα στο 2017, φέρνει για την Ελλάδα η διαπραγμάτευση για την ένταξη του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα που είναι πλέον άμεσα συνδεδεμένη με την δεύτερη αξιολόγηση.
Άτομα που βρίσκονται πολύ κοντά στην διαπραγμάτευση διαβεβαίωναν για δυο πράγματα: Πρώτον, ότι η τεχνική συμφωνία σε επίπεδο στελεχών χρειάζεται αυτήν φορά την υπογραφή του ΔΝΤ και δεύτερον, ότι το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να συμφωνήσει την Δευτέρα με την λύση που θα δώσουν οι Ευρωπαίοι στο Eurogroup.

Οι άνθρωποι του Ταμείου, θα ζητήσουν εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα μεσοπρόθεσμα αλλά και την τελική θέση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τους δημοσιονομικούς στόχους που θα θέσουν ως στόχο για την Ελλάδα.

Παρά την βιασύνη που επιδεικνύουν Γερμανία και Ολλανδία για την ένταξη του Ταμείου στο πρόγραμμα όλα αυτά τα θέματα δεν μπορούν να συζητηθούν την ερχόμενη Δευτέρα. 

Συνεπώς η κρίσιμη σύνοδος που περιμέναμε τόσο καιρό να δώσει μια συνολική λύση για αξιολόγηση, χρέος και πλεονάσματα θα ασχοληθεί μόνο με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος κάνοντας και μια ανασκόπηση των συζητήσεων για την δεύτερη αξιολόγηση.

Θα ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις ίσως και απευθείας με την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα και ένα νέο Eurogroup πριν από τα Χριστούγεννα. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά ο επικεφαλής του Euro Working Group επείγονται να κλείσουν το θέμα Ελλάδα πριν από το τέλος του χρόνου. 

Συνεπώς το Eurogroup που θα γίνει λίγο πριν το τέλος του 2016 θα πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση το τελευταίο σε ό, τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα ανοίγοντας το θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. 

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ανακοινωθεί και η περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος και να υπάρχει και μια καταρχήν άποψη για αν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μείνουν σταθερά στο 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία ή αν οι ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν από τις απαιτήσεις τους.


Το μνημόνιο έρχεται 
Ανάλογα με τα μέτρα για το χρέος και φυσικά τους στόχους για τα πλεονάσματα το ΔΝΤ θα ανοίξει τα χαρτιά του. 

Σε ό, τι αφορά το χρέος είναι δεδομένο είναι τα μέτρα θα γίνουν γνωστά από την μυστική συνάντηση του Washington Group που θα συνεδριάσει μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Δεν θα γίνει όμως το ίδιο και με τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία η Γερμανία θέλει να ανοίξει τα χαρτιά της λίγο αργότερα.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ να διατηρηθεί μέχρι και το 2022 με προοπτική να αναθεωρηθεί αργότερα προς τα κάτω, ίσως στο 2,5% ή το 2% του ΑΕΠ.

Απέναντι σε αυτήν την εξέλιξη το ΔΝΤ θα ζητήσει από την Ελλάδα να καλύψει την διαφορά της πρόβλεψης των ευρωπαίων με το 1,5% του ΑΕΠ που βλέπει ως εφικτό πρωτογενές πλεόνασμα για τα χρόνια μετά από το 2018, με νέα μέτρα.

Κοντά στις αρχές του επόμενου χρόνου η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί διμερώς με το ΔΝΤ για να υπογράψει πρόγραμμα. 

Στο πρόγραμμα αυτό όπως και στο ΜΠΔΣ 2017-2020 θα πρέπει να περιγράφονται νέα μέτρα συνολικού ύψους 4,2 δισ. ευρώ (2,4% του ΑΕΠ) παρότι η διαφορά των προβλέψεων είναι 2% του ΑΕΠ. 

Κατά την συνήθεια των θεσμών τα μέτρα που λαμβάνονται θα πρέπει να είναι «καθαρά», δηλαδή να λαμβάνονται εκ των προτέρων περισσότερα μέτρα ώστε να καλύπτονται και η απώλειες από εισόδημα και εισφορές που θα προκαλέσουν τα νέα μέτρα.

«Τέτοια μέτρα δεν μπορεί να αντέξει καμία Ελληνική Κυβέρνηση ούτε και μια οικουμενική» σχολίαζε αρμόδιο Κυβερνητικό στέλεχος υπαινισσόμενο σαφώς πολιτικές εξελίξεις από την συμμετοχή του ΔΝΤ.


Τα μέτρα 
Σε ότι αφορά το είδος των μέτρων αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν ότι το ΔΝΤ έχει ανοίξει τα χαρτιά του: Στα δημοσιονομικά θα ζητήσει μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου στα 5.000 από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα.

Στα διαρθρωτικά θα ζητήσουν να μπει φρένο στους μισθούς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και να γίνουν απολύσεις για τα άτομα που θα βρεθούν σε κινητικότητα και μετά από κάποιο διάστημα δεν θα υπάρχει θέση που θα μπορούν να καλύψουν. 

Όλα αυτά είναι ήδη γνωστά στο οικονομικό επιτελείο πριν αρχίσει καν η διαπραγμάτευση η οποία μπορεί να φέρει στο φως και νέα αιτήματα. 

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΡΑΕ ΔΕΗ: Πόσο μειώνονται τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος από το 2017

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΡΑΕ

ΔΕΗ: Πόσο μειώνονται τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος από το 2017

ΔΕΗ: Πόσο μειώνονται τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος από το 2017

Μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των λοιπών εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας προκύπτουν από 1ης Ιανουαρίου 2017 σε εφαρμογή των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με τις οποίες περιορίζονται οι χρεώσεις για τα τέλη δικτύου (μεταφοράς και διανομής). 
Τα ποσοστά των μειώσεων για τους οικιακούς καταναλωτές διαμορφώνονται ως 7% και εφαρμόζονται ομοιόμορφα από όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ και εναλλακτικούς), καθώς πρόκειται για τις λεγόμενες μονοπωλιακές χρεώσεις. Μικρότερες μειώσεις γίνονται επίσης για ορισμένες κατηγορίες στα τιμολόγια πολυτέκνων και στους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Ο ανταγωνισμός αναπτύσσεται στο υπόλοιπο τμήμα του λογαριασμού που αφορά την προμήθεια, όπου η σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς έχει οδηγήσει σε μειώσεις 15% από τη ΔΕΗ για τους συνεπείς πελάτες, πολιτική την οποία ακολούθησαν οι περισσότεροι εναλλακτικοί προμηθευτές. Αναλυτικά, οι ισχύουσες και οι νέες τιμές για τη χρήση των δικτύων μεταφοράς και διανομής έχουν ως εξής:
Οικιακό τιμολόγιο
1. Σύστημα Μεταφοράς: -Χρέωση ισχύος: σημερινή τιμή 0,14 ευρώ ανά kVA Συμφωνημένης Ισχύος Παροχής ανά έτος, νέα τιμή 0,13 ευρώ (μείωση 7,1%).
-Χρέωση ενέργειας: σημερινή τιμή 0,541 λεπτά ανά κιλοβατώρα , νέα τιμή 0,527 λεπτά (μείωση 2,5%).
2. Δίκτυο Διανομής
-Χρέωση ισχύος: σημερινή τιμή 0,56 ευρώ ανά kVA Συμφωνημένης Ισχύος Παροχής ανά έτος, νέα τιμή 0,54 ευρώ (μείωση 3,5 %).
-Χρέωση ενέργειας: 2,14 λεπτά ανά κιλοβατώρα, νέα τιμή 2,13 λεπτά (μείωση 0,4 %).
Τιμολόγιο Πολυτέκνων και Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
1. Σύστημα Μεταφοράς:
-Χρέωση ενέργειας σημερινή τιμή 0,602 λεπτά ανά κιλοβατώρα , νέα τιμή 0,586 λεπτά (μείωση 2,6 %). 2. Δίκτυο Διανομής
-Χρέωση ενέργειας, η σημερινή τιμή 2,37 λεπτά ανά κιλοβατώρα , παραμένει αμετάβλητη. Η χρέωση ισχύος τόσο για τη μεταφορά όσο και για τη διανομή στο ΚΟΤ και το τιμολόγιο πολυτέκνων παραμένει μηδενική. Επίσης, το νυχτερινό τιμολόγιο απαλλάσσεται πλήρως από χρεώσεις τόσο για τα δίκτυα μεταφοράς όσο και για τα δίκτυα διανομής.

www.dikaiologitika.gr


Μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1η Ιανουαρίου 2017

Μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1η Ιανουαρίου 2017

Μειώσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των λοιπών εναλλακτικών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας προκύπτουν από 1ης Ιανουαρίου 2017 σε εφαρμογή των αποφάσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με τις οποίες περιορίζονται οι χρεώσεις για τα τέλη δικτύου (μεταφοράς και διανομής).
Τα ποσοστά των μειώσεων για τους οικιακούς καταναλωτές διαμορφώνονται ως 7% και εφαρμόζονται ομοιόμορφα από όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ και εναλλακτικούς), καθώς πρόκειται για τις λεγόμενες μονοπωλιακές χρεώσεις. Μικρότερες μειώσεις γίνονται επίσης για ορισμένες κατηγορίες στα τιμολόγια πολυτέκνων και στους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Ο ανταγωνισμός αναπτύσσεται στο υπόλοιπο τμήμα του λογαριασμού που αφορά την προμήθεια, όπου η σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς έχει οδηγήσει σε μειώσεις 15% από τη ΔΕΗ για τους συνεπείς πελάτες, πολιτική την οποία ακολούθησαν οι περισσότεροι εναλλακτικοί προμηθευτές.
Αναλυτικά, οι ισχύουσες και οι νέες τιμές για τη χρήση των δικτύων μεταφοράς και διανομής έχουν ως εξής:
Οικιακό τιμολόγιο
1. Σύστημα Μεταφοράς:
-Χρέωση ισχύος: σημερινή τιμή 0,14 ευρώ ανά kVA Συμφωνημένης Ισχύος Παροχής ανά έτος, νέα τιμή 0,13 ευρώ (μείωση 7,1 %).
-Χρέωση ενέργειας: σημερινή τιμή 0,541 λεπτά ανά κιλοβατώρα , νέα τιμή 0,527 λεπτά (μείωση 2,5 %).
2. Δίκτυο Διανομής
-Χρέωση ισχύος: σημερινή τιμή 0,56 ευρώ ανά kVA Συμφωνημένης Ισχύος Παροχής ανά έτος, νέα τιμή 0,54 ευρώ (μείωση 3,5 %).
-Χρέωση ενέργειας: 2,14 λεπτά ανά κιλοβατώρα, νέα τιμή 2,13 λεπτά (μείωση 0,4 %).
Τιμολόγιο Πολυτέκνων και Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο
1. Σύστημα Μεταφοράς:
-Χρέωση ενέργειας σημερινή τιμή 0,602 λεπτά ανά κιλοβατώρα , νέα τιμή 0,586 λεπτά (μείωση 2,6 %).
2. Δίκτυο Διανομής
-Χρέωση ενέργειας, η σημερινή τιμή 2,37 λεπτά ανά κιλοβατώρα , παραμένει αμετάβλητη.
Η χρέωση ισχύος τόσο για τη μεταφορά όσο και για τη διανομή στο ΚΟΤ και το τιμολόγιο πολυτέκνων παραμένει μηδενική. Επίσης, το νυχτερινό τιμολόγιο απαλλάσσεται πλήρως από χρεώσεις τόσο για τα δίκτυα μεταφοράς όσο και για τα δίκτυα διανομής.

DEUTSCHE WELLE Φόβοι για αναζωπύρωση της ευρω-κρίσης το 2017

DEUTSCHE WELLE

Φόβοι για αναζωπύρωση της ευρω-κρίσης το 2017

Φόβοι για αναζωπύρωση της ευρω-κρίσης το 2017

Με δεδομένους τους πολλούς και διαφορετικούς αστάθμητους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, στο Βερολίνο εκφράζονται φόβοι για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της ευρωκρίσης την ερχόμενη χρονιά.
Την ώρα που στην Ιταλία ένα ενδεχόμενο «όχι» των πολιτών στη συνταγματική αναθεώρηση απειλεί να βυθίσει τη χώρα σε μια νέα πολιτική κρίση, η πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας κρέμεται από τη λεπτή κλωστή ενός μικρού οίκου αξιολόγησης, ενώ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους μπορεί να σημειώνεται πρόοδος, εντούτοις δεν έχει ακόμη λυθεί οριστικά. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί η τεράστια αβεβαιότητα για την έκβαση των γαλλικών προεδρικών εκλογών αλλά και η υλοποίηση του Brexit.

Σε περίπτωση που επαληθευτεί έστω και ένα από τα δυσοίωνα σενάρια που διατυπώνονται, τότε αυτό θα δημιουργούσε τεράστια προεκλογικά προβλήματα στην Άνγκελα Μέρκελ, ρίχνοντας παράλληλα νερό στο μύλο των εθνολαϊκιστών του AfD.
 
Ο κίνδυνος μιας νέας ευρωκρίσης είναι υπαρκτός και ο πολιτικός κίνδυνος είναι τεράστιος, σχολίασε στο Reuters ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Μαρσέλ Φράτσερ. Γι΄αυτό το λόγο, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο, θα πρέπει να επιχειρηθεί να μετατεθούν τα προβλήματα της νομισματικής ένωσης για το διάστημα μετά τις γερμανικές εκλογές. «Μέχρι τότε θα λύσουμε τα προβλήματα αθόρυβα, διότι κανείς δεν θέλει μια ανοιχτή διαμάχη για πακέτα διάσωσης, εκτός ίσως από την Αριστερά και το AfD», σχολιάζει πολιτικός της συγκυβέρνησης. Ορισμένα ανοιχτά μέτωπα, όπως το ελληνικό, ενδέχεται να κλείσουν, εντούτοις την ίδια ώρα ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεσπάσουν νέες εστίες κρίσης. Ένας από τους λόγους είναι ότι οι πολίτες γίνονται όλο και πιο απρόβλεπτοι στις κάλπες. Και το δε 2017 στήνονται πολλές.

Πολύ μεγάλη για να σωθεί
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ευρωζώνη απορρέει προς στιγμήν από την Ιταλία. Ο Μ. Φράτσερ χαρακτηρίζει το ιταλικό δημοψήφισμα πολύ πιο σημαντικό από την απόφαση του Brexit ή την εκλογή του Ντ. Τραμπ στην αμερικανική προεδρία. Ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχει προαναγγείλει την παραίτησή του σε περίπτωση επικράτησης του «όχι». Αλήθεια, τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση;

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βιώνει εδώ και χρόνια μια βαθιά κρίση. Τα τελευταία δέκα χρόνια το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά μέσο όρο μόλις κατά 0,5%. Την ίδια ώρα το χρέος έχει εκτιναχθεί στο 132% του ΑΕΠ. Με μια στατική αγορά εργασίας, χαμηλή ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών της, αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και αδύναμες τράπεζες, η χώρα αντιμετωπίζει ήδη τεράστια προβλήματα και σε αυτά δεν αποκλείεται να προστεθεί σύντομα άλλο ένα: η απουσία κυβέρνησης.
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι οι Ιταλοί θα βρουν τον τρόπο να ξεπεράσουν γρήγορα τη διαφαινόμενη νέα κρίση. Σε διαφορετική περίπτωση, τα πράγματα θα είναι δύσκολα. «Η Ιταλία είναι πολύ μεγάλη για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης», σχολιάζει ο Φράτσερ. Και τότε θα επανέλθουν και τα σενάρια για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, όπως το 2012.

Για το ελληνικό ζήτημα ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο ελπίζει να κλείσει σύντομα τόσο η αξιολόγηση όσο και το ζήτημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Το γεγονός ότι δρομολογείται ήδη λύση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και δη με τις «ευλογίες» του Βερολίνου, αφήνει σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας ότι το θέμα Ελλάδα δεν θα απασχολήσει την Ευρώπη το 2017. Θα επιστρέψει στην ατζέντα όμως το 2018 όταν θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Την ίδια ώρα τα μηνύματα από την Πορτογαλία είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά. Η χώρα που έχει στο ενεργητικό της ήδη ένα μνημόνιο, κινδυνεύει εκ νέου. Μόλις ένας μικρός Οίκος Αξιολόγησης, ο DBRS διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στο ΒΒΒ, την χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα μεν, αλλά μια βαθμίδα που εξασφαλίζει τη συμμετοχή των πορτογαλικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Γερμανοί πολιτικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να προσφύγει η Λισαβόνα και πάλι στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Στον προεκλογικό αγώνα αυτό θα χρεώνονταν σίγουρα στην ευρωπαϊκή πολιτική διάσωσης που διαμορφώνεται ως επί το πλείστον από το Βερολίνο.

Τι θα γίνει εάν κερδίσει η Λεπέν;
Εξέχουσα θέση στη μακροσκελή λίστα των ευρωπαϊκών προβλημάτων έχει και η Γαλλία. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρώπη και το ευρώ το 2017 απορρέει από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές», προειδοποιεί ο ευρωβουλευτής των γερμανών Πρασίνων Μάνουελ Ζάρατσιν. Το ενδεχόμενο επικράτησης της Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου μπορεί μάλλον να αποκλειστεί. Μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ όμως κανένας αναλυτής δεν βάζει και το χέρι του στη φωτιά. Σε περίπτωση που γίνει πρόεδρος, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της ΕΕ και του ευρώ, εκτιμούν κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο που επικαλείται το Reuters. Και στην περίπτωση αυτή θα αποκτούσε τελείως διαφορετικό χαρακτήρα και ο προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία.

Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Γαλλία ενδέχεται να επηρεάσουν λοιπόν άμεσα τις εκλογές στη Γερμανία. «Ζούμε σε έναν δικό μας κόσμο», σχολιάζει ο Μ. Φράτσερ, σημειώνοντας ότι η συγκριτικά πολύ καλή οικονομική θέση της Γερμανίας είναι η εξαίρεση και μια ειδική περίπτωση. Σε Ισπανία και Ελλάδα η ανεργία των νέων ξεπερνά το 40%, όπως λέει: «Στη Γερμανία δεν συνειδητοποιούμε στο ελάχιστο τι ακριβώς συμβαίνει στη νότια Ευρώπη».

Πηγή: Deutsche Welle

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΠΛΑ «Διωγμός» για εκατομμύρια φορολογούμενους - Στο στόχαστρο μπαίνουν 1,2 εκατ. ΑΦΜ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΠΛΑ

«Διωγμός» για εκατομμύρια φορολογούμενους - Στο στόχαστρο μπαίνουν 1,2 εκατ. ΑΦΜ

«Διωγμός» για εκατομμύρια φορολογούμενους - Στο στόχαστρο μπαίνουν 1,2 εκατ. ΑΦΜ

Σε... απηνή διωγμό εκατομμυρίων φορολογούμενων, προχωρά η Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας η εφορία προχωρά στην ψηφιοποίηση των στοιχείων των τραπεζικών καταθέσεων για 1.207.047 φορολογούμενους, οι οποίοι θα βρεθούν υπό έλεγχο, με άμεσο στόχο να εξετασθεί εάν κάποιοι εξ αυτών είναι φοροφυγάδες.

Όπως αναφέρει  δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα» ένας στους έξι φορολογουμένους είναι φακελωμένος όσον αφορά τις τραπεζικές του καταθέσεις και εφόσον η διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα, όπως έχουν αποτυπωθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις, βγάλει σημαντικές αποκλίσεις, ο έλεγχος βρίσκεται πλέον προ των πυλών.
Στα ηλεκτρονικά στοιχεία περιλαμβάνονται όλες οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών για το διάστημα 2002-2014, ενώ δεν πρόκειται για... τυχαίες περιπτώσεις καθώς πρόκειται για «ονόματα» φορολογουμένων που προήλθαν από την «ένωση» αρκετών καταλόγων ή λιστών που έχουν στην κατοχή τους είτε ο ΣΔΟΕ είτε η ΓΓΔΕ (π.χ. λίστα Λαγκάρντ, λίστα Μπόργιανς κτλ.).
Σαφώς δεν είναι και τα 1,2 εκατ. υπό εξέταση πολίτες φοροφυγάδες, με τους αρμόδιους ελεγκτές (περισσότεροι από 150) να εξετάζουν λεπτομερώς όλες τις υποθέσεις, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι δεν θα τους «φάει» πολύ χρόνο, καθώς γίνεται μέσω ενός νέου λογισμικού, που έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί διασταύρωση πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα, μέσα σε 24 ώρες.
Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» η αξιοποίηση όλων αυτών των δεδομένων προκειμένου να αποκαλυφθούν φοροφυγάδες αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα για τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος πέραν του σύγχρονου λογισμικού θα λάβει την κατάλληλη βοήθεια και από το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, το οποίο ύστερα από ενάμισι έτος κυοφορίας φαίνεται πως βρίσκεται στον προθάλαμο της Βουλής.
Μόλις ψηφισθεί το εν λόγω νομοσχέδιο η ΓΓΔΕ φέρεται να ετοιμάζεται να ξεκινήσει... αλληλογραφία με τα 1,2 εκατ. φορολογουμένων, αποστέλλοντας επιστολές σε αυτούς για τους οποίους θα έχουν εντοπιστεί με ουσιαστικές αποκλίσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και στις καταθέσεις τους.

Στο στόχαστρο της Εφορίας 1,2 εκατ. ΑΦΜ

Στο στόχαστρο της Εφορίας 1,2 εκατ. ΑΦΜ

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε την ψηφιοποίηση των στοιχείων καταθέσεων για 1.270.047 φορολογουμένους και άρχισε ήδη από την περασμένη εβδομάδα να ξεχωρίζει την ήρα από το σιτάρι. Οι φορολογούμενοι με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις ανάμεσα σε καταθέσεις και δηλωθέντα εισοδήματα παίρνουν προτεραιότητα ελέγχου, ενώ θα αποσταλούν και συστημένες επιστολές.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα» ένας στους έξι φορολογουμένους είναι φακελωμένος όσον αφορά τις τραπεζικές του καταθέσεις και εφόσον η διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα, όπως έχουν αποτυπωθεί στις φορολογικές τους δηλώσεις, βγάλει σημαντικές αποκλίσεις, ο έλεγχος βρίσκεται πλέον προ των πυλών.
Στα ηλεκτρονικά στοιχεία περιλαμβάνονται όλες οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών για το διάστημα 2002-2014, ενώ δεν πρόκειται για... τυχαίες περιπτώσεις καθώς πρόκειται για «ονόματα» φορολογουμένων που προήλθαν από την «ένωση» αρκετών καταλόγων ή λιστών που έχουν στην κατοχή τους είτε ο ΣΔΟΕ είτε η ΓΓΔΕ (π.χ. λίστα Λαγκάρντ, λίστα Μπόργιανς κτλ.).

Σαφώς δεν είναι και τα 1,2 εκατ. υπό εξέταση πολίτες φοροφυγάδες, με τους αρμόδιους ελεγκτές (περισσότεροι από 150) να εξετάζουν λεπτομερώς όλες τις υποθέσεις, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι δεν θα τους «φάει» πολύ χρόνο, καθώς γίνεται μέσω ενός νέου λογισμικού, που έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί διασταύρωση πρωτογενών καταθέσεων με τα δηλωθέντα εισοδήματα, μέσα σε 24 ώρες.

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» η αξιοποίηση όλων αυτών των δεδομένων προκειμένου να αποκαλυφθούν φοροφυγάδες αποτελεί ένα προσωπικό στοίχημα για τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή, ο οποίος πέραν του σύγχρονου λογισμικού θα λάβει την κατάλληλη βοήθεια και από το νομοσχέδιο για την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, το οποίο ύστερα από ενάμισι έτος κυοφορίας φαίνεται πως βρίσκεται στον προθάλαμο της Βουλής.

Μόλις ψηφισθεί το εν λόγω νομοσχέδιο η ΓΓΔΕ φέρεται να ετοιμάζεται να ξεκινήσει... αλληλογραφία με τα 1,2 εκατ. φορολογουμένων, αποστέλλοντας επιστολές σε αυτούς για τους οποίους θα έχουν εντοπιστεί με ουσιαστικές αποκλίσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα εισοδήματα και στις καταθέσεις τους.
Ήδη τα πρώτα σημαντικά βήματα έχουν γίνει. Πιο συγκεκριμένα:
- Οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη οικοδομήσει μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών και τα δηλωθέντα εισοδήματα περίπου 1,2 εκατομμυρίων φορολογούμενων. Πρόκειται για τους φορολογούμενους που περιλαμβάνονται σε βάσεις δεδομένων που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών όπως είναι η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Μπόργιανς, η λίστα των μεγαλοκαταθετών (π.χ. όσων έχουν κάνει μια κίνηση λογαριασμού άνω των 100.000 ευρώ).
- Τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών αφορούν τη χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2002 (που εντάχθηκε η χώρα στην ευρωζώνη) έως σήμερα.
- Το ειδικό λογισμικό που έχει αναπτύξει το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο (π.χ. ένα τέταρτο) σκανάρισμα όλων των "πρωτογενών" καταθέσεων χρηματικών ποσών και κατηγοριοποίηση ανά έτος. Επί της ουσίας καταγράφεται το καθαρό ποσό που κατατέθηκε στους λογαριασμούς κάθε φορολογούμενου εντός του ίδιου έτους. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος έκανε ανάληψη ενός ποσού και το κατέθεσε σε άλλη τράπεζα αυτή η συναλλαγή δεν εμφανίζεται ως πρωτογενής κατάθεση και ακυρώνεται στον ηλεκτρονικό έλεγχο.
- Τα στοιχεία της πρωτογενών καταθέσεων συγκρίνονται με τα ποσά που δήλωσαν ως εισόδημα οι φορολογούμενοι τα αντίστοιχα έτη.
- Όπου προκύψει θετική διαφορά μεταξύ των καθαρών αυξήσεων στις καταθέσεις και του εισοδήματος που έχει δηλωθεί τότε αυτή η διαφορά θεωρείται αποτέλεσμα φορολογικού ελέγχου. Οι φορολογούμενοι καλούνται σε αυτήν την περίπτωση να δικαιολογήσουν τα ποσά, αν δηλαδή προέρχονται από εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί ή απαλλαγεί νόμιμα από τη φορολογία ή αν πρόκειται για λάθος που μπορεί να διορθωθεί.
- Οι φορολογούμενοι που θα πιαστούν στα δίχτυα της παραπάνω διαδικασίας θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην επικείμενη ρύθμιση εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτου εισοδήματος και να απαλλαγούν από το φορολογικό έλεγχο και ποινικές κυρώσεις για φοροδιαφυγή καταβάλλοντας φόρο που θα υπολογίζεται με βάση την κλίμακα που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το αδήλωτο εισόδημα. Ουσιαστικά η διαδικασία του "ηλεκτρονικού" ελέγχου λειτουργεί και ως πίεση προς τους φορολογούμενους για να ενταχθούν στη ρύθμιση, όταν αυτή θα έρθει.
Η διαδικασία του ηλεκτρονικού ελέγχου και διασταύρωσης θα χρησιμοποιηθεί για τις περιπτώσεις που έχει ήδη εκδοθεί εντολή φορολογικού ελέγχου για αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας προκειμένου να μην καθυστερεί ο έλεγχος, ο οποίος μπορούσε λόγω της γραφειοκρατικής αλληλογραφίας με τις τράπεζες να πάρει μήνες.

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το δώρο Χριστουγέννων


Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το δώρο Χριστουγέννων

H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) ενημερώνουν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για το δώρο Χριστουγέννων.
ola-osa-prepei-na-gnwrizoume-gia-to-dwro-xristougennwn
 

H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) ενημερώνουν τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για το δώρο Χριστουγέννων.
Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών.
Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων
Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.
Σε αυτήν την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαΐου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Υπολογίστε online το Δώρο Χριστουγέννων
​Με την νέα online εφαρμογή του έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται, πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php.
Ειδικότερα για τις αποδοχές του δώρου Χριστουγέννων
Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.
Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στην έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κ.λπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ' επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Στην έννοια των τακτικών αποδοχών, σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων εντάσσονται επίσης και:
  • Το επίδομα αδείας: για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζουμε το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666. Παράδειγμα: εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ (μικτό μισθό), με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.
  • η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας, εφόσον παρέχεται τακτικά
  • η αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά
  • η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.
  • η αξία του χορηγούμενου γάλακτος ημερησίως.
  • η πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικειοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους.
  • τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά την διάρκεια ασθένειας ή άδειας.
  • το επίδομα μη απουσίας (τακτικότητας)
  • το επίδομα κατοικίας
α. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους ωρομίσθιους
Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2016 μέχρι 31-12-2016. Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.
β. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2016 έως 31/12/2016.
γ. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση)
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2016 έως 31/12/2016.
Προσοχή: Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666. Πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων
Το δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Πότε παραγράφονται οι αποδοχές των Δώρων
Βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα οι αποδοχές των Δώρων στον ιδιωτικό τομέα παραγράφονται μετά από 5ετία από το τέλος του έτους που ήταν απαιτητές βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα.
Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο
Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21/12 ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δηλαδή ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο. Εάν όμως καταθέσουν ατομική μήνυση οφείλουν να πληρώσουν ατομικό παράβολο ποσού 100 ευρώ (+20% προσαύξηση).
Επισημαίνουμε ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο Χριστουγέννων

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δώρο Χριστουγέννων

H ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) μέσα από μια σειρά απαντήσεων σε βασικά ερωτήματα ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για το δώρο Χριστουγέννων.
Κατοχύρωση δώρου Χριστουγέννων
Το δώρο Χριστουγέννων, όπως και το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, κατοχυρώθηκαν περαιτέρω με την Εθνική Γενική ΣΣΕ του έτους 2010 (άρθρο 1) για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου για τα δώρα εορτών είναι δημοσίας τάξεως, με συνέπεια να μην επιτρέπεται και να είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής τους.
Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών.
Πώς υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων
Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς, που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα (από 1/5 έως και 31/12), δικαιούνται να λάβουν τμήμα του δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.
Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια - ανάλογα με το πώς αμείβονται - για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Μαίου έως την 31η Δεκεμβρίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Χριστουγέννων συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας,, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Ειδικότερα για τις αποδοχές του δώρου Χριστουγέννων
Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τo δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.
Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
Στην έννοια των τακτικών αποδοχών, σύμφωνα με τη νομολογία των δικαστηρίων εντάσσονται επίσης και:
- το επίδομα αδείας: για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζουμε το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666
Παράδειγμα: εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ (μικτό μισθό) με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ. 
- η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας ,εφόσον παρέχεται τακτικά
- η αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά
- η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.
-η αξία του χορηγούμενου γάλακτος ημερησίως.
- η πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικειοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα. 
- τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους.
- τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά την διάρκεια ασθένειας ή άδειας.
- το επίδομα μη απουσίας (τακτικότητας)
- το επίδομα κατοικίας
α. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους ωρομίσθιους
Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2016 μέχρι 31-12-2016.Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που προκύπτει πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.
β. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2016 έως 31/12/2016.
γ. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση).
Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2016 έως 31/12/2016.
Προσοχή: Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.
Πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων
Tο δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. 
Πότε παραγράφονται οι αποδοχές των Δώρων.
Βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα οι αποδοχές των Δώρων στον ιδιωτικό τομέα παραγράφονται μετά από 5ετία από το τέλος του έτους που ήταν απαιτητές βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα.
Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο
Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21/12 ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στην Επιθεώρηση Εργασίας οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο. Εάν όμως καταθέσουν ατομική μήνυση οφείλουν να πληρώσουν ατομικό παράβολο ποσού 100 ευρώ (+20% προσαύξηση).
Επισημαίνουμε ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.
Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.
Υπολογίστε online το Δώρο Χριστουγέννων
Με την νέα online εφαρμογή του έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται, πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php
Για οποιαδήποτε διευκρίνηση οι εργαζόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τον ιστότοπο του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων www.kepea.gr ή μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210 8202100 & 210 8202174 ή μπορούν να επισκέπτονται το Κέντρο από τις 09:00 το πρωί μέχρι τις 19:30 το βράδυ στη διεύθυνση Αινιάνος 3 & Πατησίων 69, Αθήνα.