Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ Εντολή Πιτσιλή για 23.300 ελέγχους σε «φρέσκες» υποθέσεις

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ

Εντολή Πιτσιλή για 23.300 ελέγχους σε «φρέσκες» υποθέσεις

Εντολή Πιτσιλή για 23.300 ελέγχους σε «φρέσκες» υποθέσεις
Της Μαρίας Βουργάνα
«Γκάζια» βάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στους φοροελεγκτές δίνοντας εντολή να διενεργήσουν εντός του 2017, 23.300 ελέγχους με έμφαση στις «φρέσκες» υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας.
Με απόφασή του ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής ζητά από τις ελεγκτικές υπηρεσίες δηλαδή τα Κέντρα Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και Μεγάλων Επιχειρήσεων και τις ΔΟΥ να ολοκληρώσουν 3.500 πλήρεις φορολογικούς έλεγχους καθώς και άλλους 19.800 μερικούς έλεγχους. Συνολικά μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να γίνουν 23.300 φοροέλεγχοι.
Υπό το βάρος των δικαστικών αποφάσεων, που απειλούν να ακυρώσουν εκατοντάδες εκθέσεις ελέγχων και πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί και θα τινάξουν στον αέρα τον ελεγκτικό σχεδιασμό, λόγω ακύρωσης των παρατάσεων παραγραφής υποθέσεων προ του 2005, το μεγαλύτερο μέρος των ελέγχων επικεντρώνεται στις υποθέσεις των ετών 2012-2016.
Συγκεκριμένα, το 60% των ελέγχων θα καλύψει αυτήν την πενταετία, η οποία στην πραγματικότητα είναι το χρονικό διάστημα της μεγάλης οικονομικής κρίσης, της νέας φυγής κεφαλαίων στο εξωτερικό και της έξαρσης της μικρομεσαίας φοροδιαφυγής λόγω της κατακόρυφης αύξησης των φόρων.
Σημειώνεται ότι έχει ήδη παραταθεί κατά ένα έτος, μέχρι το τέλος του 2017 ο χρόνος παραγραφής υποθέσεων που θα έληγαν κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Πρόκειται κυρίως για σημαντικές υποθέσεις για τις οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει οι ελεγκτικές ενέργειες, έχουν παρασχεθεί στοιχεία από τράπεζες και επίκειται η επεξεργασία τους να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στο 11μηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου του 2016 οι ελεγκτικές υπηρεσίες ολοκλήρωσαν 3.201 πλήρεις φορολογικούς ελέγχους και πραγματοποίησαν 17.742 μερικούς ελέγχους. Οι περισσότεροι έλεγχοι έγιναν από τις ΔΟΥ (2.733 πλήρεις έλεγχοι, 15.587 μερικοί έλεγχοι) και ακολουθούν οι ΦΑΕ (240 πλήρεις έλεγχοι, 1.849 μερικοί έλεγχοι). Το ΚΕΦΟΜΕΠ που ερευνά τις διάφορες λίστες φοροδιαφυγής (Λαγκάρντ, Μπόργιανς, εμβάσματα εξωτερικού, offshore εταιρίες κ.ά.) ολοκλήρωσε 45 πλήρεις ελέγχους και 189 μερικούς ελέγχους.
Το ίδιο διάστημα ο ελεγκτικός μηχανισμός άνοιξε τους φακέλους «φρέσκων» υποθέσεων και ολοκλήρωσε 252 πλήρεις ελέγχους και 12.141 μερικούς ελέγχους.
Την ίδια ώρα τα αναλυτικά στοιχεία των εσόδων για τον Οκτώβριο, δείχνουν ότι η ανασύνταξη των ελεγκτικών υπηρεσιών και η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ελέγχου συνέβαλαν στο να περιοριστεί η φοροδιαφυγή ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς και να αυξηθούν αντιστοίχως τα έσοδα του ΦΠΑ.
Ειδικότερα, τον Οκτώβριο τα συνολικά έσοδα από τον ΦΠΑ ενισχύθηκαν κατά 130,69 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2015 (ποσοστιαία μεταβολή 8,98%). Η κατηγορία εσόδων με τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτη τιμή είναι ο ΦΠΑ σε κάθε είδους λοιπές δραστηριότητες που εισπράττεται μέσω των ΔΟΥ , όπου τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 129,81 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 1,22 δις ευρώ.

Όπως σημειώνει στο ειδικό της σημείωμα η ΓΓΔΕ, η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στους στοχευμένους προληπτικούς ελέγχους της θερινής περιόδου (σ.σ. που συνοδεύτηκαν με πολλά 48ωρα «λουκέτα»), ενώ από τον Ιούνιο ο ΦΠΑ αυξήθηκε στο 24% από 23%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: