Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΧΑΝΕΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ, ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΗΣ 26ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ Αγ(ρ)ιος Φεβρουάριος για την αξιολόγηση

ΧΑΝΕΤΑΙ, ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ, ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΟΣΗΜΟ ΤΗΣ 26ΗΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Αγ(ρ)ιος Φεβρουάριος για την αξιολόγηση

Αγ(ρ)ιος Φεβρουάριος για την αξιολόγηση
Με πρώτο κρίσιμο σταθμό για τη διαπραγμάτευση την επόμενη Πέμπτη, όπου στο EuroWorkingGroup θα διαφανούν οι προθέσεις των δανειστών, αφού πρώτα ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, η κυβέρνηση σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της.
Τις τελευταίες ημέρες το μείζον θέμα της αξιολόγησης «πάγωσε» καθώς τα μέτωπα με τις ασφαλιστικές εισφορές και τον ΕΦΚΑ καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Ωστόσο, όλα δείχνουν και παρά τις προσπάθειες που κάνει το Μαξίμου, ότι η αξιολόγηση μετατίθεται για τον Φεβρουάριο και... βλέπουμε. Θα χαθεί, αν δεν συμβεί κάποια συνταρακτική εξέλιξη, και ο Ιανουάριος, με το Eurogroup της 26ης του μήνα να μην είναι τελικά και το καθοριστικό.
Η κυβέρνηση ρίχνει εκεί όλο το βάρος της, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ξεκινήσει κύκλο επαφών στην Ευρώπη για να «βολιδοσκοπήσει» τις προθέσεις των δανειστών, όμως, τα πρώτα μήνυμα του νέου χρόνου δεν είναι ενθαρρυντικά ως προς το πότε θα κλείσουν τα ανοικτά μέτωπα.
ΣΕ ΕΞΙ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
Ολα δείχνουν ότι οι αποφάσεις θα μετατεθούν για τον Φεβρουάριο, με κρυφό φόβο για την κυβέρνηση να μην υπάρξουν εξελίξεις ούτε και τότε. Ομως, το βάρος θα δοθεί τις επόμενες έξι εβδομάδες ώστε να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις και να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο. Σε καμιά περίπτωση, και μόνο ως εφιάλτη, βλέπουν το σενάριο της παρατεταμένης συζήτησης με την τρόικα κι ενώ πλησιάζουν οι κρίσιμες εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία.
Η Αθήνα δεν επιθυμεί επ’ ουδενί να μείνουν ανοικτά τα ελληνικά θέματα όσο η Ευρώπη θα παίρνει φωτιά, ειδικά μάλιστα αν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στις δύο αυτές χώρες, με άνοδο των ακροδεξιών, ξενοφοβικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων.
Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΙΕΖΕΙ
Ενώ ο χρόνος πιέζει, τα προβλήματα στις σχέσεις με τους δανειστές παραμένουν τα ίδια. Ειδικά με τη γερμανική πλευρά αλλά και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που πιέζουν για νέα μέτρα μετά το 2018. Η κυβέρνηση φαίνεται να αντιπροτείνει τη λύση της επέκτασης του δημοσιονομικού «κόφτη», στοχευμένες περικοπές δαπανών, αλλά χωρίς να χρειάζεται να νομοθετήσει άμεσα μέτρα. Μείζον στόχος του Μαξίμου είναι να μην εξαναγκαστεί να πάει στη Βουλή για να περάσει σκληρά, προληπτικά μέτρα, τα οποία έχει ήδη αποκλείσει. Ωστόσο, η «κόκκινη» γραμμή θα δοκιμαστεί στις συζητήσεις της Αθήνας κυρίως με το Βερολίνο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι εδώ και πολλές ημέρες επικρατεί... σιγή ασυρμάτου, τόσο από τον Β. Σόιμπλε όσο και από την πλευρά του ΔΝΤ. Μετά τις επιθετικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, πριν από τα Χριστούγεννα, και το προκλητικό άρθρο του Π. Τόμσεν, καταγράφεται μια σιωπή η οποία, κατ’ άλλους, χαρακτηρίζεται ως «ηρεμία πριν από τη θύελλα».
Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Β. Σόιμπλε, πηγές στη Γερμανία τονίζουν ότι είναι εξαιρετικά ενοχλημένος επειδή έχει στοχοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση. «Πώς θα κάνουμε διαπραγματεύσεις όταν η Αθήνα μας βρίζει», λένε πηγές στο Βερολίνο και υπογραμμίζουν με νόημα ότι «ο Σόιμπλε δεν έχει πει την τελευταία του λέξη, θα ξανακτυπήσει την ώρα που πρέπει».
«Δεν ανησυχούμε για τις προθέσεις και τη στάση του Γερμανού υπουργού. Εχουμε το δίκιο με το μέρος μας, υπάρχουν σύμμαχοι που μας στηρίζουν, θα βρεθεί λύση», τονίζουν από την κυβέρνηση.
Πάντως, οι Γερμανοί φαίνεται να επιμένουν σε πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και σε μέτρα που θα φτάσουν τα 4,5 δισ. ευρώ ετησίως.
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για τη στάση του ΔΝΤ και για το αν τελικά θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, έστω και μόνο ως τεχνικός σύμβουλος, κάτι που βεβαίως συνδέεται και με τις προθέσεις της Γερμανίας. Μέσα στον Ιανουάριο θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, μια εξέλιξη που θα είναι σημαντική. Θα φανεί αν το Ταμείο επιμένει σε σκληρά μέτρα με περικοπές μισθών και συντάξεων, απολύσεις στο Δημόσιο και άλλες επώδυνες μεταρρυθμίσεις.
Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, πάντως, δεν είναι ιδιαίτερα καλές για την Ελλάδα καθώς φημολογείται ότι το ΔΝΤ θα κρατήσει σκληρή στάση για τις μεταρρυθμίσεις, ακόμη κι αν «δείξει» και προς την Ευρώπη για τις ευθύνες που έχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Το Ταμείο θα επιμείνει στα σκληρά μέτρα και ενδεχομένως να «φτιάξει κλίμα» για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Αλλωστε, μετά τις 20 Ιανουαρίου πρόεδρος των ΗΠΑ θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησής του στο ελληνικό πρόβλημα.
Κι όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε ασφυκτικό οικονομικό κλοιό, σε πιέσεις εντός κι εκτός Ελλάδας αλλά και στους φόβους για τις αγροτικές κινητοποιήσεις που θα ξεκινήσουν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Σκληρό ροκ» διαρκείας για την οικονομία
Η πορεία της οικονομίας και των διαπραγματεύσεων, αποτελεί βασικό θέμα για το «σκληρό ροκ» μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας. Η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει καθημερινές παρεμβάσεις μιλώντας για ψέματα της κυβέρνησης και για νέα μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή. Αναδεικνύει συνεχώς την περίπτωση υλοποίησης ενός τέταρτου Μνημονίου και της διγλωσσίας της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική η χθεσινή δήλωση του Χρ. Σταϊκούρα ο οποίος έκανε λόγο για μέτρα όσο ένας επιπλέον ΕΝΦΙΑ, που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός. Επίσης αναφέρει ότι η απόφαση του Eurogroup, προβλέπει νέα μέτρα για το 2018, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για την επόμενη δεκαετία και μονιμοποίηση του «κόφτη» μισθών και συντάξεων. Και τέλος αναφέρεται στην «ταπεινωτική επιστολή προς τους θεσμούς, με την οποία δεσμεύεται για τη ?διαρκή αφοσίωση στο Μνημόνιο’».
Οξεία ήταν η επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου, ο οποίος απαντά στον Β. Κικίλια: «Το 2017» σημειώνει, μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «η συμφωνία του ψεύδους της ΝΔ ετοιμάζεται για νέες χυδαιότητες. Ο κ. Κικίλιας συνεχίζει να αντιστρέφει την ξεκάθαρη θέση για τη μη αποδοχή νέων μέτρων και να διαστρεβλώνει σαν κοινός συκοφάντης». Ενώ για το 4ο Μνημόνιο ειδικότερα, υποστηρίζει ότι «δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ που υπόσχεται να κάνει περισσότερα από αυτά που ζητούν οι πλέον ακραίοι των δανειστών». Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος καταλήγει: «Η χώρα θα συνεχίσει στον δρόμο της ανάκαμψης. Το πολιτικό κατεστημένο της διαπλοκής, του οποίου ηγείται η ΝΔ, θα συνεχίσει να βυθίζεται στο ψέμα».


ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Βέμπερ: Ο Τσίπρας έχασε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων με τον «μποναμά»

Βέμπερ: Ο Τσίπρας έχασε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων με τον «μποναμά»
Ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας το χριστουγεννιάτικο «δώρο» στους συνταξιούχους κατέστρεψε την εμπιστοσύνη που είχαν αποκτήσει οι Ευρωπαίοι στο πρόσωπό του, τονίζει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. 
Ο Γερμανός πολιτικός τονίζει πως «ήταν μονομερείς αποφάσεις, ενώ δυο μέρες πριν είχε αποφασιστεί ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα από τους άλλους εταίρους». Μάλιστα ο κύριος Βέμπερ επισημαίνει μιλώντας στα «Νέα», πως ο πρωθυπουργός αθέτησε την συμφωνία του με τους εταίρους και σε αυτό «κάνει λάθος». «Όταν παίρνεις τον Δεκέμβριο το μήνυμα πως θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα με μειώσεις επιτοκίων και μερικές μέρες αργότερα αποφασίζονται μέτρα χωρίς συνεννόηση, καταστρέφεται η εμπιστοσύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά. 
«Όλα με συνεννόηση. Εκεί κάνει λάθος ο Τσίπρας», τονίζει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, που αναφορικά με τον ρόλο της Γερμανίας και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις αποφάσεις, λέει πως «είναι μια φωνή στο Eurogroup», και προσθέτει πως στο θέμα αυτό είχε θέση παρόμοια με του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, επικεφαλής της Επιτροπής.





ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


ΝΕΟ «ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΒ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ

«Κινδυνεύει η συμμετοχή μας στην Ε.Ε.»


«Κινδυνεύει η συμμετοχή μας στην Ε.Ε.»
Για τον κίνδυνο η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ε.Ε. είτε να μείνει μόνον στα χαρτιά, δηλαδή τυπικά, είτε κάποια στιγμή να λυθεί μέσω της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση, αν διαιωνιστεί η σημερινή κατάσταση επιτροπείας από ξένους τεχνοκράτες, προειδοποιεί ο ΣΕΒ, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο για την ελληνική οικονομία, που κυκλοφόρησε χθες.
«Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να γίνει το 2017 είναι να ξεκινήσει η πολιτική ηγεσία και κατά προέκταση η ελληνική διοίκηση να συμμετέχει πιο ενεργά και συντονισμένα σε όλες τις διεργασίες της ΕΕ, σε όλα τα επίπεδα», τονίζουν οι αναλυτές του ΣΕΒ στο δελτίο, εκτιμώντας ότι αν η χώρα αποκτήσει παρουσία εκεί όπου σήμερα δεν υπάρχει και αν αξιοποιήσει πιο ουσιαστικά τους ανθρώπους που ήδη συμμετέχουν για τον καλύτερο συντονισμό των ελληνικών θέσεων, τότε σε βάθος χρόνου μπορούν να καλλιεργηθούν σχέσεις συνεργασίας και εμπιστοσύνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο που σε κάποια στιγμή θα άρουν την επιφυλακτικότητα που υπάρχει σήμερα για τη χώρα.
Η κρίση της χώρας δεν αποτυπώνεται μόνον στη δημοσιονομική εκτροπή του 2009, που επισφράγισε τις παθογένειες της μεταπολίτευσης. «Αποτυπώνεται διαχρονικά, κυρίως στην αδυναμία της να συντάξει μία εθνική, μεταρρυθμιστική στρατηγική και να την υλοποιήσει μόνη της», υπογραμμίζει ο ΣΕΒ, τονίζοντας ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση απουσιάζει από τις καθημερινές διεργασίες στις Βρυξέλλες, αδυνατώντας να ενσωματώσει ομαλά και εποικοδομητικά στην ελληνική πραγματικότητα τις αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο.
Ετσι, η πολυπλοκότητα των επιμέρους προς επεξεργασία ζητημάτων σε συνδυασμό με τα προβλήματα στη δημόσια διοίκηση συνθέτουν μία συνολική εικόνα αστοχίας άσκησης πολιτικής. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στη χώρα, μία κατάσταση που συγκρίνεται μόνον με το κραχ του 1929, η χώρα αποεπενδύει με ταχείς ρυθμούς. Αν δεν μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις της τάξης των 100 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, η υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου της κοινωνίας θα οριστικοποιηθεί ως μόνιμη κατάσταση, τονίζει ο ΣΕΒ στο δελτίο, επισημαίνοντας ότι πίσω από τη διαπίστωση των προβλημάτων της οικονομίας βρίσκεται μία πραγματικότητα αστοχιών σε πολλά επίπεδα πολιτικής.
Υπερφορολόγηση
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει ως παράδειγμα την υπερφορολόγηση που πλήττει όχι μόνον την κερδοφορία της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία ποινικοποιείται όλο και περισσότερο, αλλά και τις βασικές εισροές, ειδικά των οργανωμένων επιχειρήσεων που καινοτομούν, εξάγουν και καταβάλλουν τους καλύτερους μισθούς.
To κυρίαρχο ζητούμενο παραμένει η αλλαγή στο μείγμα της δημσσιονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της μείωσης της υπερφορολόγησης, καταλήγει ο ΣΕΒ.

ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ

ΥΠΟΙΚ: Η κυβέρνηση στοχεύει να λάβει 1,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο

ΥΠΟΙΚ: Η κυβέρνηση στοχεύει να λάβει 1,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο
H κυβέρνηση στοχεύει να λάβει τον Μάρτιο το ποσό του 1,8 δισ. ευρώ, το οποίο θα δαπανηθεί για την αποπληρωμή οφειλών του κράτους σε ιδιώτες. Αυτό ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι η εκταμίευση του ποσού αυτού δεν συνδέεται με τη β' αξιολόγηση.
Μόνη προϋπόθεση για την καταβολή της κάθε δόσης που χρησιμοποιείται για την εξόφληση υποχρεώσεων του Δημοσίου, είναι η μείωση των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Γενικής Κυβέρνησης κατά τουλάχιστον 80% του ύψους της χρηματοδότησης. Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016 και θα επιτευχθεί ξανά στο τέλος του Φεβρουαρίου εφέτος, προκειμένου η δόση να εκταμιευθεί τον Μάρτιο.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι εάν υπήρχε κάποια αλλαγή στο ισχύον καθεστώς, οι θεσμοί θα ενημέρωναν την κυβέρνηση και όχι επιλεγμένους δημοσιογράφους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: