Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Οι 4+1 κίνδυνοι για ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ το 2017- Η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Οι 4+1 κίνδυνοι για ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ το 2017- Η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Οι 4+1 κίνδυνοι για ανάπτυξη 2,5% του ΑΕΠ το 2017- Η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου

Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων της φετινής χρονιάς για την ανάπτυξη που χαρακτηρίζονται «αρκετά αισιόδοξοι» θέτει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Στην έκθεσή του τονίζει μεταξύ άλλων πως οι καλύτερες των αρχικών προβλέψεων επιδόσεις του 2016 θα έχουν θετικό αντίκτυπο και το 2017. Παρόλ’ αυτά, όπως υπογραμμίζει, ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% κρίνεται αρκετά αισιόδοξος.
Εκτός από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, εντοπίζονται ως άλλες πηγές αβεβαιότητες, την έκταση της προσφυγικής κρίσης και τον αντίκτυπό της στον τουρισμό, την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, την αργή πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και την παγκόσμια αβεβαιότητα.
Από την άλλη πλευρά, η αισιόδοξη προοπτική (upside risks) στηρίζεται στην ταχύτερη από τις προβλέψεις ανάκτηση της επενδυτικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Όπως σημειώνει το ΕΔΣ, η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής ενισχύει την αβεβαιότητα και την μεταβλητότητα, καθιστώντας την πορεία ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης επισφαλή. Η χαμηλή αβεβαιότητα και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι βασικές προϋποθέσεις για την σημαντική αύξηση των επενδύσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2017, 2018 και 2019.
Στον παρακάτω πίνακα γίνεται ανάλυση για τις επιμέρους συνιστώσες του ΑΕΠ και συγκεκριμένα για την ιδιωτική κατανάλωση, τη δημόσια κατανάλωση, τις συνολικές επενδύσεις, τις εισαγωγές και εξαγωγές, τον εναρμονισμένο ΔΤΚ και την ανεργία.


Δείτε εδώ όλη την έκθεση


Δεν υπάρχουν σχόλια: