Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Στα 4,33 δισ. ευρώ το μήνα ο τζίρος των καρτών

Στα 4,33 δισ. ευρώ το μήνα ο τζίρος των καρτών

Στα 4,33 δισ. ευρώ το μήνα ο τζίρος των καρτών
Στις τρεις ανά ενεργό φορολογούμενο φθάνει πλέον ο αριθμός των καρτών πληρωμών, (πιστωτικών και χρεωστικών), που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, αποτέλεσμα του σημαντικού άλματος που σημείωσε η έκδοση νέων καρτών μετά την επιβολή των capital controls.
Γράφει ο Βασίλης Κατσαρός
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο αριθμός των καρτών σημείωσε κατά το β΄εξάμηνο του 2015 άλμα 11,26%, ενώ η αύξηση συνεχίστηκε και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 με αποτέλεσμα σήμερα να φθάνουν τα 14,6 εκατ. ευρώ. Η αυξητική τάση αποδίδεται στην συνεχιζόμενη αντικατάσταση των τραπεζικών βιβλιαρίων με κάρτες, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη η διαχείριση των τραπεζικών λογαριασμών από τους κατόχους τους.
Η μεγαλύτερη αύξηση αγορά τις χρεωστικές κάρτες που κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 αυξήθηκαν κατά 385.000 κάρτες σε σχέση με το β΄εξάμηνο του προηγούμενου χρόνου. Σημειώνεται η σημαντική στροφή των συναλλασσόμενων προς τις χρεωστικές κάρτες αφού το 2016 ανήλθαν στο 81%, έναντι 19% του συνολικού αριθμού των καρτών πληρωμών, ενώ το 2014 η σύνθεση ήταν 75% προς 25%.
Πάντως, παρά την αύξηση του αριθμού των καρτών πληρωμών, ο συνολικός αριθμός συναλλαγών που διενεργήθηκαν με κάρτες διατηρήθηκε στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών μειώθηκε κατά 7%. Συγκεκριμένα ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 233 εκατ. συναλλαγές, ενώ η αναλογούσα αξία πληρωμών ανήλθε στα 26,2 δισ ευρώ (δηλαδή πληρώνουμε το μήνα μέσω καρτών 4,33 δισ. ευρώ).
Εστιάζοντας στις συναλλαγές ανά κάρτα φθάνουν στις 16, ενώ οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να έχουν πρωτεύοντα ρόλο ως υποκατάστατο των μετρητών με τον μέσο αριθμό ανά χρεωστική κάρτα να ανέρχεται στις 16 συναλλαγές, ενώ στις 13 ανέρχονται οι συναλλαγές ανά πιστωτική κάρτα.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα παρουσιάζει στασιμότητα, η μέση αξία μειώθηκε στα 1,81 ευρώ (πτώση 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο). Η μείωση οφείλεται στην μείωση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρωστική κάρτα στα 1,991 ευρώ (πτώση 10%) και μπορεί να αποδοθεί στη μείωση των διαθεσίμων εισοδημάτων των καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: