Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Νέα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ απαιτούν Βερολίνο και ΔΝΤ για να συνεχίσουν την... «διάσωση»

Νέα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ απαιτούν Βερολίνο και ΔΝΤ για να συνεχίσουν την... «διάσωση»

Νέα μέτρα 4,5 δισ. ευρώ απαιτούν Βερολίνο και ΔΝΤ για να συνεχίσουν την... «διάσωση»

Άμεσα σκληρά μέτρα ύψους 4,5 δις ευρώ ή να βρεθεί διακοπή του προγράμματος και της χρηματοδότησης είναι πλέον οι επιλογές της Ελλάδας μετά την άτυπη συμμαχία εναντίον της αποκάλυψαν οι χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.
Μετά από τις δηλώσεις με τις οποίες άφηνε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός αμιγώς ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης για την Ελλάδα αν τελικά δεν συμμετείχε το ΔΝΤ χθες άλλαξε τελείως την ρητορική. 

Μιλώντας στο Bloommberg είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι αν το Ταμείο δεν αναλάβει ενεργό ρόλο τότε το ελληνικό πρόγραμμα λήγει οριστικά και ο ίδιος δεν προτίθεται να εισηγηθεί ένα νέο πρόγραμμα.
Η μεταστροφή αυτή έχει την αιτία της στο παρασκήνιο τους ελληνικού προγράμματος. Όπως αποκάλυψε ο επι χρόνια ανταποκριτής του MEGA και του Έθνους στις ΗΠΑ κ. Μιχάλη Ιγνατίου στον Real FM το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα όσο υπάρχουν οφειλές της Αθήνας προς το Ταμείο. 

Πέρα από αυτό είναι θέμα κύρους τους Ταμείου να συνεχίσει και να α ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδα μετά από δύο διαδοχικά αποτυχημένα προγράμματα.
Η διαφορά είναι ότι αυτήν την φορά το ΔΝΤ θέλει να συμμετέχει με τους δικούς του να όρους Δηλαδή άμεση λύση για την ελάφρυνση του χρέους και ρεαλιστικοί δημοσιονομικοί στόχοι. 

Παραδόξως το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους στο οποίο αντιδρά σφόδρα η Γερμανία έχει ξεχαστεί και το όλο θέμα έχει επικεντρωθεί τις τελευταίες 45 ημέρες μόνο στις υποχρεώσεις της Ελλάδας να πάρει άμεσα δημοσιονομικά μέτρα που μπορεί να φτάσουν τα 4,5 δις ευρώ.
Ως γνωστό , εκτός από την απροθυμία για λύση τους χρέους, η Γερμανία επιμένει σε υψηλούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% χωρίς να έχει διευκρινιστεί για πόσα χρόνια. 

Το δε ΔΝΤ επιμένει ότι με τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ ούτε για το 2018 αλλά ούτε για τα επόμενα χρόνια.
Συνεπώς για να είναι ικανοποιημένοι οι δύο βασικοί δανειστές της Ελλάδας το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση νομοθέτηση μιας γενναίας, νέας μείωσης του αφορολόγητου ορίου από τα 8636 ευρώ που περικόπηκε τον περασμένο Μάιο και ένα μεγάλο μέρος από την προσωπική διαφορά μεταξύ παλιών και νέων συνταξιούχων όπως ζητά το ταμείο. 

Ο στόχος θα είναι να καλυφθεί ένα καθαρό δημοσιονομικό κενό 2% του ΑΕΠ που όμως θα απαιτήσει μέτρα 2,5% του ΑΕΠ ή 4,55 δις ευρώ. 

Αν σε αυτά προστεθούν και τα 5,4 δις ευρώ που νομοθετήθηκαν τον περασμένο Μάιο η Ελλάδα θα βρεθεί να έχει νομοθετήσει σε πολύ λιγότερο από ένα χρόνο μέτρα συνολικού ύψους 9,9 δις ευρώ για συνεχίσει να έχει ένα πρόγραμμα… διάσωση.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η ελληνική πρόταση του μακροχρόνιου κόφτη με κάποια προληπτικά μέτρα θα πρέπει να θεωρείται πλέον παρωχημένη αφού δεν καλύπτει όπως φαίνεται ούτε το ΔΝΤ αλλά ούτε και την Γερμανία και τους συμμάχους της.
Σύμφωνα με πληροφορίες πλήρη ταύτιση με την Γερμανία έχει και η Ολλανδία η οποία έχει επίσης διαμηνύσεις ότι χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν θα εγκρίνει στο κοινοβούλιο της νέα δόση για την Ελλάδας στοπ πλαίσιο του τρίτου προγράμματος διάσωσης. 

Το αμέσως επόμενος διάστημα ανάλογη στάση αναμένεται να υιοθετήσουν και η Φιλανδία η Αυστρία και η Σλοβακία που έχουν επίσης εγκρίνει το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας στα κοινοβούλια τους με την συνθήκη ότι θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.
Όλα αυτά ενώ τα περιθώρια ελιγμών έχουν τελειώσει αφού σε λίγες εβδομάδες ξεκινούν οι διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις (με πρώτη αυτήν της Ολλανδίας) κατά τις οποίες κανείς δεν θα έχει την διάθεση να πάρει αποφάσεις την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: