Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΠΩΛΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ «Ονειρο» έμεινε ο στρατηγικός ρόλος των τραπεζών στη ΒΑ Ευρώπη

ΠΩΛΟΥΝ ΤΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

«Ονειρο» έμεινε ο στρατηγικός ρόλος των τραπεζών στη ΒΑ Ευρώπη

«Ονειρο» έμεινε ο στρατηγικός ρόλος των τραπεζών στη ΒΑ Ευρώπη
Με πυρετώδεις ρυθμούς κινούν οι τράπεζες τις διαδικασίες των σχεδίων αναδιάρθρωσής τους, καθώς με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνουν μια δεξαμενή κεφαλαίων ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Εξάλλου τα πλάνα αναδιάρθρωσης των τραπεζών αποτελούν μνημονιακή υποχρέωση για την οποία τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν δεσμευτεί στον επόπτη τους. Τα πλάνα αυτά διαθέτουν μία μεγάλη ποικιλία στις δράσεις με επιστέγασμα τα NPL’s για τα οποία όμως αναμένεται το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να ξεκινήσει με απαιτήσεις η εξέλιξη της συγκεκριμένης διαδικασία.
Εθνική Τράπεζα
Η σημαντικότερη κίνηση για την Εθνική Τράπεζα έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 2015 με την πώληση της FinansBank. Aπό τη πώληση των μετοχών στην τουρκική Finansbank η Εθνική Τράπεζα αποκόμισε όφελος 2,75 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα είχε συνάψει σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα του Κατάρ για την πώληση του 99,81% των μετοχών της στην τουρκική τράπεζα.
Nωρίτερα είχε προχωρήσει στην πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης. Η πώληση του 90% των μετοχών της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.», διενεργήθηκε με την υπογραφή της σχετικής συναλλαγής από τις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, της Εθνικής Τράπεζας και της Apollo Investment Hold co. Η Αpollo Investment Hold coκατέβαλε συνολικά 393.152.844 ευρώ, αποκτώντας το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της εισηγμένης εταιρείας.
Η Εθνική προχώρησε στην πώληση έναντι 288 εκατ. ευρώ του 100% της συμμετοχής της στα 11 Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΚΕΣ) που κατείχε άμεσα ή έμμεσα και τα οποία διαχειριζόταν η NBGI Private Equity Limited σε κεφάλαια επενδυτικών συμμετοχών τα οποία διαχειρίζονται η Deutsche Bank Private Equity (DBPE) και η Goldman Sachs Asset Management (GSAM).
Η τράπεζα ακόμη προχώρησε σε αποπληρωμή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) ύψους 2.029,2 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει το Δεκέμβριο του 2015 υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ενώ τον Ιούλιο του 2016 είχε προχωρήσει στη διαγραφή των γνωστών ομολόγων Αλογοσκούφη που χρησιμοποιούσε ως εγγύηση για δανεισμό.
H ETE υπέγραψε σύμβαση με τη βελγική τράπεζα KBC για την πώληση του 99,91% της θυγατρικής της τράπεζας στη Βουλγαρία, United Bulgarian Bank A.D. (UBB) και του 100% της θυγατρικής της εταιρείας Interlease E.A.D.
Το συμφωνημένο τίμημα για τη συναλλαγή σε 610 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσφατα επίσης η τράπεζα προχώρησε τις διαδικασίες για την πώληση της θυγατρικής της στην Κύπρο αλλά δέχθηκε μόνον μία δεσμευτική προσφορά, στοιχείο που καθιστά δύσκολο να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές.
Μέσα στους στόχους της εταιρείας παραμένει η πώληση των λοιπών μη τραπεζικών δραστηριοτήτων αλλά και της θυγατρικής της στη Σερβία.
Τράπεζα Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς άρχισε από νωρίς τις αναδιαρθρώσεις, όταν το 2012 είχε προχωρήσει τη μεταβίβαση, στην Investors Bancorp Inc, της συμμετοχής της (98,5%) στη θυγατρική της Marathon Banking Corporation στη Νέα Υόρκη στις ΗΠΑ. Το τίμημα ανήλθε σε 133 εκατ. δολάρια.
Αργότερα ακολούθησε η συμφωνία με την Al Ahli Bank of Kuwait K.S.C.P. (ABΚ) για την πώληση του ποσοστού συμμετοχής (98,5%) που κατείχε στη θυγατρική της στην Αίγυπτο Piraeus Bank Egypt S.A.E. (PBE). H ABK συμφώνησε στην καταβολή τιμήματος 150 εκατ δολαρίων. Η ABK συμφώνησε επίσης στην απόκτηση, στην ονομαστική τους αξία, δανείων της μητρικής ύψους 23 εκατ. δολαρίων, τα οποία σχετίζονται με τις δραστηριότητες στην Αίγυπτο.
Μέσα στα πλάνα της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκεται η πώληση των μη τραπεζικών δραστηριοτήτων που ακόμη διατηρεί.
Η Τράπεζα ολοκλήρωσε τη συμφωνία για την πώληση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ATE Ασφαλιστικής στην ERGO International AG, θυγατρική της Munich Re, αντί 90,1 εκατ. ευρώ.
Επίσης η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε τη θυγατρική της Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου στην εταιρεία Holding Μ Sehnaoui SAL, επικεφαλής των οποίων είναι ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Maurise Sehnaoui.
Η συμφωνία προέβλεπε ενίσχυση των κεφαλαίων της Πειραιώς Κύπρου με 40 εκατ. ευρώ, ενώ η Tράπεζα Πειραιώς θα διατηρήσει συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο με περίπου 17,6%.
Η Τράπεζα Πειραιώς πούλησε ποσοστό που κατείχε στην Ευρωπαϊκή Πίστη στην EBRD.
Επίσης η τράπεζα διέγραψε τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου (Πυλώνας ΙΙ) που χρησιμοποιούσε για την άντληση ρευστότητας, όταν αυτές έληξαν τον Απρίλιο του 2016. Τέλος η Τράπεζα έχει μέσα στον προγραμματισμό της την πώληση ακινήτων και ομολόγων.
EFG Eurobank
Τη θυγατρική της στην Ουκρανία πούλησε η Eurobank. Η τράπεζα πούλησε στον Όμιλο TAS Group την ουκρανική θυγατρική της Universal. Η συναλλαγή ήταν κεφαλαιακά ουδέτερη για την ελληνική τράπεζα.
Η Eurobank είχε ολοκληρώσει το 2012 την πώληση των δραστηριοτήτων της στην Πολωνία (Polbank EFG) στην Raiffeisen Bank International, έναντι τιμήματος άνω των 900 εκατ. ευρώ βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη ρευστότητά της. Το 2012 η τράπεζα είχε προχωρήσει στην πώληση του μεριδίου που κατείχε στην τουρκική θυγατρική της. Οι όροι της συμφωνίας προέβλεπαν την πώληση στην Burgan του 99,3% της Eurobank Tekfen, από την Eurobank EFG και τον Όμιλο Tekfen.
Στη Fairfax, έναντι τιμήματος της τάξης των 360 εκατ. ευρώ, δόθηκε το 80% συν μία μετοχή της Eurolife ERB Insurance Group, εταιρείας συμμετοχών των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων του ομίλου Eurobank σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από τις λοιπές δραστηριότητες στο εξωτερικό η τράπεζα θα εξετάσει αν θα προχωρήσει σε άλλη πώληση.
Alpha Bank
Φεύγει και απο μη τραπεζικές εργασίες
Η Alpha Bank υπέγραψε με τον ουκρανικό όμιλο Delta Bank σύμβαση πώλησης του συνόλου των μετοχών της θυγατρικής της τράπεζας JSC Astra Βank Ukraine.
Η πώληση πραγματοποιήθηκε έναντι τιμήματος 82 εκατ. ευρώ, ενώ η συναλλαγή υπήρξε ουδέτερη κεφαλαιακά για τηνAlpha Bank.
Την εξαγορά των 80 υποκαταστημάτων της Alpha Bank στη Βουλγαρία πραγματοποίησε η Eurobank.

Την κοινοπραξία που απαρτίζεται από τις εταιρείες Τουριστικές Επιχειρήσεις Μεσσηνίας Α.Ε. (ΤΕΜΕΣ) -ιδιοκτήτρια της Costa Navarino στη Μεσσηνία- και τη D-Marine Investments Holding B.V. με έδρα στο Άμστερνταμ -θυγατρική εταιρεία του Τουρκικού ομίλου Dogus- επέλεξε η Αlpha Bank ως προτιμητέο επενδυτή για την πώληση του Hilton Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα πωλήθηκε το 97,3% της Ιονικής Ξενοδοχειακής ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου, το οποίο κατείχε η Alpha Bank, με τίμημα ύψους 142 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: