Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

Δυσβάσταχτοι φόροι και εισφορές για τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης

Δυσβάσταχτοι φόροι και εισφορές για τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης

Δυσβάσταχτοι φόροι και εισφορές για τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης
Μπορεί η κυβέρνηση –μέσω non paper- να καταγγέλλει την «προσπάθεια τρομοκράτησης των ασφαλισμένων για τις νέες ασφαλιστικές εισφορές», οι ασφαλισμένοι όμως φαίνεται να έχουν διαμορφώσει αντίθετη άποψη για το τι τους περιμένει: μέχρι το τέλος Ιανουαρίου –οπότε και λήγει η προθεσμία για το κλείσιμο των βιβλίων χωρίς πρόστιμο με ημερομηνία 31/12/2016- δεκάδες χιλιάδες επιτηδευματίες αναμένεται να προχωρήσουν σε διακοπή εργασιών προκειμένου να μην βρεθούν από τον Φεβρουάριο αντιμέτωποι με την υποχρέωση να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές βάσει εισοδήματος.
Με το χθεσινό non paper, η κυβέρνηση θέλει να προβάλλει το γεγονός ότι για τους πολλούς –επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες με εισοδήματα της τάξεως των 5000-10.000 ευρώ- το καινούργιο σύστημα υπολογισμού φόρων και ασφαλιστικών εισφορών φέρνει ελαφρύνσεις.
Αυτό είναι σωστό. Πράγματι, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και αγρότες, θα γλιτώσουν μερικές δεκάδες ευρώ.
Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι ακόμη και οι έχοντες τα χαμηλότερα εισοδήματα, θα εξακολουθήσουν να καταβάλλουν στο κράτος, είτε υπό μορφή φόρων είτε υπό μορφή εισφορών, πάνω από το 55% του ετήσιου εισοδήματός τους.
Αρκεί ένα παράδειγμα: Ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρές αποδοχές 10.000 ευρώ, θα υποχρεωθεί να δώσει μέσα στο 2017 περίπου 5545 ευρώ στο κράτος και θα του μείνουν 4455 ευρώ για να επιβιώσει.
Η πραγματικότητα των αριθμών είναι σκληρή:
1. Ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, θα δώσουν μέσα στο 2017 από το 53,08% έως και το 68,09% του καθαρού εισοδήματός τους στο δημόσιο
2. Σε εταίρους ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων επιχειρήσεων, οι επιβαρύνσεις θα κυμανθούν από το 48% έως και το 53%
3. Στους μισθωτούς με εισοδήματα από μπλοκάκι, η φορολογική επιβάρυνση για το «μπλοκ» μπορεί να φτάσει από το 60% έως και το 85% επί του εισοδήματος από μπλοκ, ανάλογα με το ποιες είναι οι μισθολογικές αποδοχές.
Ολόκληρο το κυβερνητικό οικοδόμημα με τις ασφαλιστικές εισφορές του 2017, έχει στηριχτεί πάνω σε μια παραδοχή: μειώνουμε τις επιβαρύνσεις για τους πολλούς που δηλώνουν τα λιγότερα και οι οποίοι μέχρι τώρα δεν πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές αφήνοντας τα χρέη να συσσωρεύονται στα ταμεία.
Εκτιμούμε ότι με αυτό τον τρόπο θα αυξηθεί η εισπραξιμότητα. Και από την άλλη, αυξάνουμε υπερβολικά τα βάρη για όσους εμφανίζουν μεσαία και υψηλά εισοδήματα εκτιμώντας ότι αυτοί όχι μόνο δεν θα αποκρύψουν εισοδήματα αλλά θα πληρώσουμε πρόθυμα επιβαρύνσεις που φτάνουν να αντιστοιχούν και στο 70% ή και στο 80% του εισοδήματος.
Τα πρώτα δείγματα από την αγορά κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν τις κυβερνητικές προβλέψεις. Στις εφορίες ήδη επικρατεί αυξημένη κίνηση από επαγγελματίες που διακόπτουν οριστικά την άσκηση του επιτηδεύματος (αυτό από μόνο του συνεπάγεται απώλεια εσόδων και από ΦΠΑ και από τέλος επιτηδεύματος).
Στο τέλος Ιανουαρίου, ο αριθμός των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ αναμένεται να περιοριστεί περίπου στις 650.000 επαγγελματίες έναντι περίπου 730.000 στο τέλος του 2015.
Από την άλλη, ήδη τα λογιστικά γραφεία κατακλύζονται από αιτήματα επαγγελματιών για επιχειρηματικό μετασχηματισμό με στόχο την εισφοροαποφυγή.
Όταν επαγγελματίας με κέρδη 70.000 ευρώ το 2016 καλείται μέσα στο 2017 να πληρώσει 47.666 ευρώ στο κράτος (ποσοστό 68,09% του καθαρού εισοδήματος), είναι λογικό να αναζητήσει την εναλλακτική λύση.
Για κάθε «πλούσιο» επαγγελματία –εις βάρος του οποίου η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο- που θα φεύγει από το σύστημα, το δημόσιο θέλει 10 «φτωχούς» οι οποίοι θα αποφασίσουν να φανούν για πρώτη φορά συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, μόνο και μόνο για να μην υπάρξει νέα τρύπα στα έσοδα.
Δηλαδή, η κυβέρνηση περιμένει ότι ο «φτωχός» των 10.000 ευρώ μεικτά ή των 4455 ευρώ ετησίως, θα αρκείται στα 370 ευρώ τον μήνα για να επιβιώσει και θα μπορεί να πληρώνει 2695 ευρώ μόνο για ασφαλιστικές εισφορές.
Μέχρι και το τέλος του 2016, περίπου οι μισοί ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ. Θα πληρώσουν το 2017 –και μάλιστα μαζικά- επειδή η κυβέρνηση τους μειώνει το συνολικό βάρος κατά μερικές δεκάδες ευρώ τον μήνα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: