Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Το αλαλούμ με τα "μπλοκάκια" με αριθμούς και παραδείγματα

Το αλαλούμ με τα "μπλοκάκια" με αριθμούς και παραδείγματα

Το αλαλούμ με τα "μπλοκάκια" με αριθμούς και παραδείγματα
Είναι δυνατόν ο ίδιος φορολογούμενος να αντιμετωπίζεται ως «μισθωτός» από την εφορία και ως «ελεύθερος επαγγελματίας» από το ασφαλιστικό ταμείο;
Μπορεί το ίδιο φυσικό πρόσωπο να καλείται να πληρώνει φόρο βάσει τεκμηρίων –άρα να αντιμετωπίζεται εκ των προτέρων ως «φοροφυγάς»- αλλά όταν έρχεται η ώρα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών να θεωρείται εκ των προτέρων ειλικρινής και να πληρώνει για «ότι δηλώσει»; Έρχεται ή όχι σε θέση ισχύος ο ελεγκτής της εφορίας απέναντι στον φορολογούμενο όταν γνωρίζει ότι η απόρριψη ενός και μόνο τιμολογίου θα ισοδυναμεί με οικονομική ζημιά για τον ελεγχόμενο που θα αντιστοιχεί στο 60% (ή και περισσότερο) επί της αναγραφόμενης αξίας στο τιμολόγιο; Μπορεί μια επιχείρηση να κάνει ετήσιο business plan όταν δεν γνωρίζει αν θα επιβαρύνεται ή όχι με ασφαλιστικές εισφορές για τους συνεργάτες της; Υπάρχει άλλη χώρα στην οποία οι ασφαλιστικές εισφορές ενός επαγγελματία να διαφοροποιούνται ανά μήνα;
Κι όμως, όλα αυτά τα απίστευτα, θα ισχύσουν από το τέλος του μήνα στην Ελλάδα. Το υπουργείο Εργασίας μπορεί να υιοθετεί μια πρακτική που εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες –τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και αγρότες βάσει εισοδήματος- το κάνει όμως χωρίς να έχει λύσει βασικά δομικά προβλήματα:
1. Την αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής εξαιτίας της οποίας το σύνολο των βαρών φορτώνεται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες
2. Την ελλιπή μηχανογράφηση
3. Την εφαρμογή απαρχαιομένων και αναποτελεσματικών μέτρων όπως είναι τα τεκμήρια.
4. Τη δημιουργία συνθηκών «ζούγκλας» στην αγορά εργασίας όπου εργαζόμενοι προσφέρουν υπηρεσίες ως μισθωτοί αλλά εμφανίζονται να φορολογούνται (και από εδώ και πέρα να ασφαλίζονται) ως επιτηδευματίες.
ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ
Λογιστές και στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς προειδοποιούν ότι στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν και θα σταλούν τα ειδοποιητήρια πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τον μήνα Ιανουάριο, στην αγορά θα επικρατήσει αλαλούμ αντίστοιχο αυτό που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο του 2014 με την αποστολή των ειδοποιητηρίων του ΕΝΦΙΑ. Ακόμη και να λειτουργήσει στην πράξη το νέο σύστημα, θα χαρακτηρίζεται από τους ακόλουθους παραλογισμούς:
· Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, όποιος εκδίδει δελτία παροχής υπηρεσιών σε έως και τρεις εργοδότες ή όποιος εκδίδει και σε περισσότερους αρκεί ο ένας από αυτούς να του αποδίδει το 75% των ετήσιων εσόδων του λογίζεται ως μισθωτός. Υπό αυτή την έννοια, μπορεί να κάνει χρήση του αφορολογήτου αλλά δεν έχει δικαίωμα να εκπέσει επαγγελματικές δαπάνες από τα ακαθάριστα έσοδά του. Τι γίνεται όμως με την ασφαλιστική νομοθεσία; Άγνωστο για ποιους λόγους, υιοθετεί διαφορετικό «ορισμό» του «μπλοκάκια»: για να ασφαλίζεσαι ως μισθωτός –και κατά συνέπεια να ζητάς από τον εργοδότη να πληρώσει τα δύο τρίτα των ασφαλιστικών εισφορών- θα πρέπει να έχεις το πολύ έως δύο εργοδότες. Αν υπάρχει και τρίτος, τότε το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών θα βαραίνουν τον ασφαλισμένο και όχι τον εργοδότη του. Υπό αυτά τα δεδομένα, θα υπάρχει χρονιά που ένας φορολογούμενος με έναν συγκεκριμένο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, θα θεωρείται «μισθωτός» για την εφορία και «ελεύθερος επαγγελματίας» για το ασφαλιστικό ταμείο μόνο και μόνο επειδή θα εκδίδει μπλοκάκια σε τρεις εργοδότες. Ο παραλογισμός έχει και συνέχεια: ως μισθωτός για τα δεδομένα της εφορίας δεν θα μπορεί να εκπέσει επαγγελματικές δαπάνες από το εισόδημά του πέραν των ασφαλιστικών εισφορών.
· Με βάση τη φορολογική νομοθεσία, ο φόρος εισοδήματος και η εισφορά αλληλεγγύης, επιβάλλονται είτε επί του πραγματικού εισοδήματος είτε επί του τεκμαρτού εισοδήματος ανάλογα με το ποιο είναι το μεγαλύτερο. Με βάση την ασφαλιστική νομοθεσία όμως, οι ασφαλιστικές εισφορές θα επιβάλλονται επί του πραγματικού εισοδήματος. Έτσι, ο ελεύθερος επαγγελματίας που έχει ένα τζιπ 3.500 κυβικών και μια βίλα 200 τετραγωνικών μέτρων, θα φορολογείται για εισόδημα 20-25.000 ευρώ ενώ μπορεί να δηλώνει καθαρά κέρδη της τάξεως των 5.000-10.000 ευρώ. Ο ίδιος φορολογούμενος όμως, θα πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές επί του ποσού των 5.000-10.000 ευρώ. Ούτως ή άλλως αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία η εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης. Τώρα κάνουμε και το επόμενο βήμα: ο ίδιος φορολογούμενος θα πληρώνει φόρο βάσει διαφορετικού εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές βάσει άλλου εισοδήματος.
· Ο ίδιος ασφαλισμένος, μπορεί να πληρώνει διαφορετικές εισφορές ανά μήνα. Πώς θα γίνεται αυτό; Φανταστείτε έναν ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος τον Ιανουάριο παρέχει υπηρεσίες σε δύο εργοδότες. Στο τέλος του μήνα, θα ζητηθεί από τον ίδιο να πληρώσει το ένα τρίτο των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν στα δελτία παροχής υπηρεσιών που εξέδωσε μέσα στον συγκεκριμένο μήνα. Οι δύο εργοδότες θα κληθούν να πληρώσουν –για τον συγκεκριμένο μήνα- τα υπόλοιπα δύο τρίτα των ασφαλιστικών εισφορών. Έρχεται ο επόμενος μήνας και ο ελεύθερος επαγγελματίας κόβει ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών και σε τρίτο εργοδότη. Αυτομάτως, και οι τρεις εργοδότες θα σταματήσουν να πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές και ο ελεύθερος επαγγελματίας θα καλείται να σηκώσει το βάρος από μόνος του. Αυτά τουλάχιστον θα ισχύσουν με βάση τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Εργασίας λίγες ημέρες πριν το τέλος του μήνα. Το πώς τελικώς θα γίνει η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών που θα έχει πληρώσει ο συγκεκριμένος επαγγελματίας στο τέλος του χρόνου, παραμένει ακόμη ένας γρίφος προς λύση. Αντίστοιχο πρόβλημα με τον εργαζόμενο, έχει βέβαια και ο εργοδότης ο οποίος στο τέλος κάθε μήνα δεν θα ξέρει αν θα πρέπει να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές στον συνεργάτη του ή όχι.
· Μείζον θεωρείται πλέον και το θέμα του φορολογικού ελέγχου. Ούτως ή άλλως, στην Ελλάδα είναι μείζον πρόβλημα για τους επιτηδευματίες το γεγονός ότι παραμένουν εκτεθειμένοι απέναντι στις φορολογικές αρχές ακόμη και περισσότερα από 10 χρόνια για τις συναλλαγές ενός συγκεκριμένου έτους. Τώρα, ο κίνδυνος μεγαλώνει ακόμη περισσότερο καθώς βάσει του καθαρού εισοδήματος θα υπολογίζονται και οι ασφαλιστικές εισφορές. Μέσα στους επόμενους μήνες, οι επαγγελματίες θα αρχίσουν να αντιμετωπίζουν το απόλυτο χάος καθώς εκτός από πρόσθετους φόρους θα καλούνται να πληρώνουν και ασφαλιστικές εισφορές όχι μόνο αν ο ελεγκτής απορρίψει μια επαγγελματική δαπάνη αλλά ακόμη και αν προκύψει λόγος υποβολής τροποποιητικής δήλωσης.
ΠΗΓΗ: ΑΠ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: