Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Η μεγάλη σφαγή με φόρους & εισφορές για τους επαγγελματίες «Χαμένος από χέρι» όποιος μισθωτός επιχειρήσει να συμπληρώσει το εισόδημα του με ένα μπλοκάκι ή αυτός που κόβει αποδείξεις σε δυο εργοδότες.

Η μεγάλη σφαγή με φόρους & εισφορές για τους επαγγελματίες

«Χαμένος από χέρι» όποιος μισθωτός επιχειρήσει να συμπληρώσει το εισόδημα του με ένα μπλοκάκι ή αυτός που κόβει αποδείξεις σε δυο εργοδότες.
i-megali-sfagi-me-forous--eisfores-gia-tous-epaggelmaties
 
Ο μισθωτός που θα επιδιώξει να συμπληρώσει το εισόδημά του με ένα «μπλοκάκι» θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη καθώς με το που θα κόψει το δελτίο υπηρεσιών, θα πληρώσει όχι μόνο την παρακράτηση του φόρου που κατέβαλε μέχρι σήμερα αλλά και ασφαλιστικές εισφορές ύψους 26,95% επί των αποδοχών από το «ελεύθερο επαγγέλμα».
Όσο για τον «μπλοκάκια» -αυτόν δηλαδή που θα έχει έως δύο εργοδότες και βάσει του νέου ασφαλιστικού νόμου θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως «μισθωτός», τον περιμένει επίσης μια δυσάρεστη έκπληξη: με το που θα εκδίδει το δελτίο παροχής υπηρεσιών, θα πληρώνει 20% παρακράτηση φόρου και 26,95% ασφαλιστικές εισφορές ελπίζοντας ότι ένα μέρος των ασφαλιστικών εισφορών –της τάξεως του 18%- θα το πληρώνει ο εργοδότης.
Στην πράξη αναμένεται να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα εις βάρος του εργαζόμενου:
1.      Ο εργοδότης πολύ δύσκολα θα αναγνωρίσει την υποχρέωση να πληρώσει την εισφορά από το ταμείο του και θα επιδιώξει να μετακυλήσει το δικό του βάρος στα «μεικτά» του εργαζόμενου. Το ερώτημα είναι σαφές: Ο εργοδότης που σήμερα πληρώνει 1000 ευρώ στον απασχολούμενο με το μπλοκάκι, θα καταβάλλει 180 ευρώ επιπλέον ή θα αφαιρέσει 180 ευρώ από το «1000άρικο» του εργαζόμενου;
2.      Ανοίγει μια τεράστια «κερκόπορτα» για υποκατάσταση της μισθωτής εργασίας από το νέου τύπου μπλοκάκι. Ένας μισθωτός, για να λαμβάνει σήμερα 670 ευρώ καθαρά, κοστίζει στην επιχείρηση όπου εργάζεται περίπου 14.000 ευρώ αν προστεθούν και οι εργοδοτικές εισφορές ενώ ο ίδιος παίρνει στα χέρια του 9.800 ευρώ. Αν ο εργοδότης πιέσει τον εργαζόμενο να απασχοληθεί με μπλοκάκι στο οποίο θα κόβει 1100 ευρώ τον μήνα, τότε:
a.      Ο εργαζόμενος θα παίρνει στα χέρια του κάτι παραπάνω από 800 ευρώ τον μήνα καθώς θα αφαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές του 26,95%
b.      Ο εργαζόμενος θα έχει και παρακράτηση φόρου 20% δηλαδή 220 ευρώ τον μήνα. Αυτά τα λεφτά όμως, θα τα παίρνει πίσω με την τελική εκκαθάριση καθώς  οι ασφαλιστικές εισφορές θα αφαιρούνται από το μεικτό εισόδημα και το καθαρό αποτέλεσμα που θα απομένει μετά την αφαίρεση των εισφορών, θα είναι ουσιαστικά αφορολόγητο (σ.σ επειδή οι μπλοκάκηδες μπορούν να κάνουν χρήση του αφορολογήτου της κλίμακας των μισθωτών).
3.      Έτσι, με τη μετατροπή της σύμβασης από μισθωτή σε μπλοκάκι, ο εργαζόμενος θα παίρνει 580 ευρώ κάθε μήνα στην τσέπη του ενώ με την εκκαθάριση της δήλωσης, θα παίρνει και επιστροφή φόρου περίπου 2500 ευρώ. Άρα, τα καθαρά του θα είναι περισσότερα σε σχέση με τη μισθωτή απασχόληση ενώ και ο εργοδότης θα γλιτώνει τουλάχιστον 800 ευρώ από τον εργοδοτικό κόστος. Ποιος θα χάνει; Το ασφαλιστικό ταμείο καθώς αντί ασφαλιστικές εισφορές που θα υπολογίζονται με 42%, θα εισπράττει εισφορές που θα υπολογίζονται με 26,95%.

Το σοβαρό πρόβλημα που καλείται να λύσει το υπουργείο Εργασίας –η σχετική απόφαση δεν εκδόθηκε ούτε χθες- έχει να κάνει με το πώς θα γίνεται γνωστό στις ασφαλιστικές αρχές αν ο εργαζόμενος απασχολείται σε έναν ή δύο εργοδότες ή περισσότερους όπως επίσης και το πώς θα προκύπτει αν είναι μισθωτός και ταυτόχρονα έχει και μπλοκάκι. Το υπουργείο Εργασίας, θέλει να υποχρεώσει εργοδότες και εργαζόμενους να προχωρούν σε σχετική δήλωση κάθε μήνα ώστε ανά πάσα στιγμή, να υπάρχει εικόνα αν κάποιος έχει δύο εργοδότες ή περισσότερους. Είναι σαφές ότι όποιος έχει περισσότερους από δύο εργοδότες, θα πληρώνει εισφορές με βάση τα κέρδη του 2016 ενώ αν έχει μέχρι δύο εργοδότες, θα πληρώνει εισφορές επί του μπλοκ που θα εκδίδει μέσα στο 2017. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: