Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017

«ΤΕΙΧΟΣ» ΒΡΗΚΕ Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Σκηνικό ρήξης για τα «μέτρα εδώ και τώρα»

«ΤΕΙΧΟΣ» ΒΡΗΚΕ Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Σκηνικό ρήξης για τα «μέτρα εδώ και τώρα»

Σκηνικό ρήξης για τα «μέτρα εδώ και τώρα»
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται για άλλη μια φορά η ελληνική κυβέρνηση που βλέπει την κλεψύδρα του χρόνου να αδειάζει επικίνδυνα και τη δεύτερη αξιολόγηση να παραμένει στον αέρα.
Το χθεσινό Eurogroup έληξε χωρίς να οριστεί ημερομηνία επιστροφής των θεσμών για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ενώ Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ακολουθώντας ενιαία γραμμή, επέστρεψαν την μπάλα στο γήπεδο της Αθήνας ζητώντας να κλείσει τις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και να ψηφίσει, κατόπιν επιμονής του Ταμείου, «εδώ και τώρα» τα πρόσθετα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ (μείωση αφορολόγητου και συντάξεων, αύξηση ΦΠΑ ίσως και νέο αίτημα για ομαδικές απολύσεις) που θα εφαρμοστούν από το 2019 και μετά για να διατηρηθεί ο στόχος 3,5% του ΑΕΠ για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά και το 2018.
Με τους Ευρωπαίους εταίρους να μην ανέχονται άλλες καθυστερήσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση καθώς θέλουν το θέμα να τελειώνει μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου που έχει προγραμματιστεί η επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup πριν αρχίσει επίσημα ο εκλογικός κύκλος στην Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη πλέον να πάρει δύσκολες αποφάσεις με το μεγαλύτερο αγκάθι να αποτελεί η προκαταβολική ψήφιση των μέτρων περικοπής αφορολόγητου και μείωσης συντάξεων που ζητούν οι θεσμοί.
Για απαιτήσεις που «παραγκωνίζουν τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών, η οποία, κατά ευρωπαϊκές πηγές έγινε σε «έντονο κλίμα», αλλά και τη σύντομη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Oργή Μαξίμου 
Κυβερνητικές πηγές, αμέσως μετά τη συνεδρίαση τόνιζαν ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα για μετά το 2018. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και κάθε άλλο σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ώρες δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την πραγματικότητα» ήταν η κατηγορηματική αναφορά της ίδιας πηγής. Το Μαξίμου διέψευσε ότι η Αθήνα συμφώνησε με τη σκληρή γραμμή του ΔΝΤ. Στο Μαξίμου κρατούν ως θετική την αναγνώριση για την καλή κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας από τον Γ. Ντάισελμπλουμ καθώς και για την εκτίμηση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 θα φτάσει το 2%.
Ευκλ. Τσακαλώτος: 
Επίσης ο Ευκλ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι αναμένεται να ληφθούν πρωτοβουλίες στο αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε αυτό το ζήτημα.
«Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα αυτό της απαίτησης του ΔΝΤ να νομοθετήσουμε μέτρα για μετά το 2018. Αυτό απαιτεί να το ξανασκεφτούμε» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως είπε «αυτό είναι απαραίτητο γιατί πρώτον υπάρχει υπεραπόδοση. Κάθε φορά που υπερ- αποδίδουμε η πιθανότητα να χρειαστούν μέτρα μειώνεται. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί πηγαίνει πολύ πιο πέρα απ’ αυτό που χρειάζεται η δημοκρατική κουλτούρα. Δεν είναι σωστό να ζητάς από μια χώρα να νομοθετήσει για δυο ή τρία χρόνια αργότερα για το τι θα κάνει τότε. Είναι μια απαίτηση που πηγαίνει πολύ πιο πέρα από ευρωπαϊκό πλαίσιο και τη δημοκρατία. Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από εδώ και πέρα για να καλυφθεί το κενό και νομίζω ότι δεδομένου ότι όλοι θέλουν λύση μπορούμε να έχουμε ένα βαθμό εμπιστοσύνης».
Βαρύ κλίμα 
Παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας υπουργός είχε αποστείλει επιστολές, στις οποίες εξηγούσε τις ελληνικές θέσεις, το κλίμα χθες στην βελγική πρωτεύουσα ήταν βαρύ. Ο ένας μετά τον άλλον, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούσαν από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη την προληπτική νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, δηλαδή μετά το 2018. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που μέχρι πρότινος ήταν υπέρ των θέσεων της ελληνικής πλευράς, τάχθηκε υπέρ των σκληρών απαιτήσεων του ΔΝΤ. Η επιμονή των δανειστών που ήρθε σε αντίθεση με την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν προτίθεται να ψηφίσει προληπτικά μέτρα λιτότητας, δημιούργησε κλίμα έντασης.
Γ. Ντάισελμπλουμ 
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνάντηση που είχε με τους Ευκλ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη παραδέχθηκε ότι μένουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα «για τα οποία η εύρεση σημείου ισορροπίας είναι ένα ζητούμενο», αλλά και πως «η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων υπάρχει ως κοινό αίτημα. Θα εξαρτηθεί από το αν η υπεραπόδοση των δημοσιονομικών στόχων που επετεύχθη το 2016 είναι δομικού τύπου και άρα η Ελλάδα θα παραμείνει πλήρως εντός τροχιάς και τα επόμενα χρόνια».
Β. Σόιμπλε 
Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στο τετ-α-τετ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο οποίος άλλωστε έδειξε τις προθέσεις του με τη δήλωση που έκανε μπαίνοντας στην επίσημη συνάντηση. «Δεν ξέρω τι σκέφτεται η ελληνική κυβέρνηση και δεν έκανε μέχρι τώρα αυτά για τα οποία είχε δεσμευτεί τόσο συχνά», είπε ο Β. Σόιμπλε, προσθέτοντας με νόημα πως επαφίεται αμιγώς στην Ελλάδα να ξεπαγώσει η διαπραγμάτευση.
Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Πρόεδρος Γ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι «είναι προς το συμφέρον όλων η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος», παρουσιάζοντας ως ανοιχτά ζητήματα τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το συνταξιοδοτικό και το φορολογικό.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη», ενώ διευκρίνισε ότι το θέμα της διατήρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 έχει συμφωνηθεί για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το πρόγραμμα, αλλά οι θεσμοί δεν έχουν καταλήξει πόσα χρόνια θα είναι αυτό το διάστημα.
Π. Μοσκοβισί 
Από πλευράς του ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η συζήτηση ήταν καλή και ότι είναι «περισσότερο αισιόδοξος» για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ανέφερε ότι «δυο τρία σημεία παραμένουν ανοικτά» και επισήμανε ότι στο πλαίσιο του Συμβουλίου θεωρείται απαραίτητο να υπάρχει ένας μηχανισμός διασφάλισης της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα. Κανείς δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν», τόνισε ο Γάλλος Επίτροπος, συμπληρώνοντας ότι ευελπιστεί σε σύντομη επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα «αν όλοι κάνουν αυτό που πρέπει». «Η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων», είπε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρένγκλινγκ. «Με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα η Ελλάδα θα έχει ευνοϊκότερη χρηματοδότηση», κατέληξε.
Συμμετοχή του ΔΝΤ
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο Πρόεδρος Γ. Ντάισελμπλουμ πανέλαβε ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη», ενώ διευκρίνισε ότι το θέμα της διατήρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 έχει συμφωνηθεί για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, μετά το πρόγραμμα.
«Οχι» σε νέα μέτρα
Κυβερνητικέςπηγές, αμέσως μετά τη συνεδρίαση τόνιζαν ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει μέτρα για μετά το 2018. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «κάρφωσε» το ΔΝΤ για τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ






Στο... κενό και η δεύτερη επιστολή Τσακαλώτου

Στο... κενό και η δεύτερη επιστολή Τσακαλώτου
Χωρίς αποτέλεσμα απέβη και η δεύτερη προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, καταθέτοντας νέα επιστολή με τις (περαιτέρω) υποχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική πλευρά, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του 3ου Μνημονίου. Οπως αποκαλύφθηκε χθες, ο κ. Τσακαλώτος έστειλε την περασμένη Τρίτη δεύτερη επιστολή προς το κουαρτέτο των δανειστών, μετά την πρώτη, γενικόλογη επιστολή προθέσεων που τους είχε απευθύνει το απόγευμα της Κυριακής. Στο νέο κείμενο ο Έλληνας υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες: Αποδεχόταν τον καθορισμό του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 στο 3,5% του ΑΕΠ επί μια τριετία ή στο 3% επί μια πενταετία. Πρότεινε να επεκταθεί ο αυτόματος δημοσιονομικός «κόφτης» μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περικοπής δαπανών και αύξησης εσόδων. Βάσει της πρότασης αυτής, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2019, μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα ενεργοποιηθεί ο νέος «κόφτης». Συνόψιζε τα ανοιχτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης.
Το τρίπτυχο των προτάσεων του κ. Τσακαλώτου συζητήθηκε χθες διεξοδικά πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις επαφές που είχε, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους επικεφαλής των Θεσμών. Παρότι οι προτάσεις θεωρήθηκαν ως μια «καλή αφετηρία για περαιτέρω διαβουλεύσεις», όλοι οι συνομιλητές των κυρίων Τσακαλώτου και Χουλιαράκη διαμήνυσαν ότι για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να νομοθετηθούν από τώρα πρόσθετα μέτρα για την περίοδο μετά το 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ




«ΤΟ ΜΠΑΛΑΚΙ» ΣΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΕΤΑΕΙ ΤΟ ΔΝΤ

«Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος»

«Εξαιρετικά μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος»
«Εξαιρετικά μη βιώσιμο» χαρακτηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ελληνικό χρέος στην αναθεωρημένη ανάλυση βιωσιμότητάς του, ασκεί έντονη κριτική στους Ευρωπαίους και θεωρεί ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Το ΔΝΤ «πετάει το μπαλάκι» στους Ευρωπαίους και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εμπλακεί χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, εάν η Ευρωζώνη δεν κάνει υποχωρήσεις για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αν και συνυπολογίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφάσισε τo Eurogroup του Δεκεμβρίου, θεωρεί ότι αυτά δεν είναι επαρκή.
Μεγαλύτερη ελάφρυνση 
Σύμφωνα με την έκθεση που διέρρευσε χθες, το ΔΝΤ εισηγείται μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, με επέκταση της περιόδου χάριτος και αναβολές καταβολής τόκων έως το 2040, επέκταση των ωριμάσεων των ευρωπαϊκών δανείων έως το 2070 και μείωση των επιτοκίων όλων των δανείων του ESFSF και του ESM για 30 χρόνια, κάτω από 1,5%. Αυτή η λύση υπολογίζει ότι θα διατηρήσει τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες εντός του εύρους του 15%-20% του ΑΕΠ που θεωρείται βιώσιμο. Παράλληλα το Ταμείο διατηρεί την παραδοχή ότι απαιτούνται 10 δισ. ευρώ για την κάλυψη πιθανών αναγκών υποστήριξης των τραπεζών. Αυτό κατά το Ταμείο οφείλεται στο γεγονός ότι παρά τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών οι ισολογισμοί τους παραμένουν ευάλωτοι, με υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ τα μισά από τα κεφάλαια των τραπεζών αποτελούνται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, που αντιπροσωπεύουν ενδεχόμενες υποχρεώσεις του κράτους. Η ανάλυση του ΔΝΤ βασίζεται σε χαμηλότερες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, που υπολογίζει ότι θα είναι κατά μισή μονάδα του ΑΕΠ χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, και το πρωτογενές πλεόνασμα, που προβλέπει στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2018 και μετά.
«Δεν μπορεί»
Το ΔΝΤ τονίζει ότι ακόμη και αν κάνει όλες τις μεταρρυθμίσεις, η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει μέσω της ανάπτυξης από τα προβλήματά της. Χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της, ώστε το χρέος της να γίνει βιώσιμο. Όπως σημειώνει, οι δημόσιες δαπάνες για τη χρηματοδότηση του χρέους θα γίνουν «εκρηκτικές» μακροπρόθεσμα, καθώς «η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει την ιδιαίτερα χαμηλή χρηματοδότηση που λαμβάνει από τον επίσημο τομέα, με χρηματοδότηση από την αγορά», σε τιμές που να διατηρούν το χρέος βιώσιμο.
Γι’ αυτό και θέλει να διασφαλίσει ότι το χρέος θα βρίσκεται σε μια σταθερή καθοδική πορεία. «Λύσεις που παρέχουν μόνο προσωρινή ανακούφιση, αλλά δεν οδηγούν σε μια πτωτική πορεία του χρέους στο χρονικό ορίζοντα έως το 2060, δεν είναι συνεπείς με τη βιωσιμότητα», τονίζει στην ανάλυσή του. Μάλιστα, το ΔΝΤ ζητά τα μέτρα να ληφθούν με το τέλος του προγράμματος το 2018, κάτι που συνδέει και με τη δυνατότητα της χώρας να επιστρέψει στις αγορές.
Στο βασικό σενάριο του ΔΝΤ το ελληνικό χρέος αναμένεται να φτάσει στο 170% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 και στο 164% του ΑΕΠ μέχρι το 2022, και στη συνέχεια θα αυξηθεί κοντά το 275% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Αντίστοιχα, οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα ανέλθουν στο 15% του ΑΕΠ το 2024 και στο 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2031, φθάνοντας το 33% από το 2040 και το 62% του ΑΕΠ μέχρι το 2060. Η ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ αναφέρει πως τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα υιοθετούν πολύ πιο αισιόδοξες παραδοχές που οδηγούν σε πιο ήπια δυναμική του χρέους.
Πρόβλεψη
Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις το χρέος προβλέπεται να μειωθεί κάτω από 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 και ελαφρώς πάνω από το 100% του ΑΕΠ από το 2040, με τις ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να παραμένουν κάτω από το 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2023, κάτω από το 20% του ΑΕΠ μέχρι το 2040, αλλά να αυξάνονται στο 24% του ΑΕΠ από το 2060. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται σε σημαντικά πιο αισιόδοξες παραδοχές από εκείνες του ΔΝΤ, ιδίως όσον αφορά στην ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα, που βάσει των ευρωπαϊκών εκτιμήσεων θα διατηρηθεί στο 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία (έως το 2028) και θα μειωθεί σταδιακά στο 3,2% από το 2030 και στο 1,5% μετά το 2040.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


«ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ»

Δήλωση-βόμβα Γερμανού πολιτικού: Eάν φύγει το ΔΝΤ, θα φύγει και η Γερμανία από το ελληνικό πρόγραμμα

Δήλωση-βόμβα Γερμανού πολιτικού: Eάν φύγει το ΔΝΤ, θα φύγει και η Γερμανία από το ελληνικό πρόγραμμα
Εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θεωρεί πλέον το ελληνικό χρέος ως βιώσιμο, τότε κατά την άποψη του χριστιανοδημοκράτη (CDU) πολιτικού, Κρίστιαν φον Στέτεν, δεν μπορεί πλέον να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα από τη Γερμανία.
«Η απόφασή μας είναι σαφής. Εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) φύγει, τότε θα φύγει και η Γερμανία» είπε ο επικεφαλής της μεγάλης επιρροής γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής μεσαίων επιχειρήσεων (PKM) στο οικονομικό περιοδκό WirtschaftsWoche (WiWO).
«Το ΔΝΤ θα πρέπει να δηλώσει τo αργότερο τον Ιούνιο αν θα παραμείνει ή όχι» είπε, επίσης, στη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό. 
Ο Κρίστιαν φον Στέτεν, ο οποίος δηλώνει απαισιόδος, προσθέτει: «Τα μηνύματα ότι το Νομισματικό Ταμείο δεν θεωρεί ως δεδομένες τις βάσεις του πακέτου σωτηρίας για την Ελλάδα είναι σαφή εδώ και καιρό».





Δεν υπάρχουν σχόλια: