Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Ο Φ.Π.Α. στα ζώντα ζώα και το κρέας: (Λάθη από αμέλεια ή σκοπιμότητα;)

Ο Φ.Π.Α. στα ζώντα ζώα και το κρέας: (Λάθη από αμέλεια ή σκοπιμότητα;)


Επανέρχομαι στο θέμα του ΦΠΑ στο κρέας, γιατί η επανάληψη αποτελεί τη μητέρα της μάθησης. Διαπιστώνεται καθημερινά ότι συνεχίζεται η έκδοση των παραστατικών με λανθασμένο; ΦΠΑ.

Με την ΠΟΛ.1058/20.4.2016 (προσδιορισμός συντελεστή ΦΠΑ στην πώληση ζώντων ζώων που προορίζονται για σφαγή και στην πώληση κρέατος) ξεκαθάρισε ένας μεγάλος χαμός που γίνονταν από τις 20.07.15, ημερομηνία της αλλαγής ΦΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα, έστω ένας  κτηνοτρόφος πάει στο σφαγείο ΧΧ ζώα, έχοντας συμφωνήσει με τον έμπορο να πληρώσει αυτός (ο κτηνοτρόφος) τα έξοδα του σφαγείου. Στην περίπτωση αυτή έχουμε:
1. Τα έξοδα του σφαγείου έχουν συμφωνηθεί να τα πληρώσει ο παραγωγός.
2. Το σφαγείο εκδίδει το Τιμολόγιο παροχής Υπηρεσιών στο όνομα του παραγωγού-πωλητή.
3. Ο παραγωγός εκδίδει το τιμολόγιο πώλησης του κρέατος προς τον έμπορο, με ΦΠΑ 13%.

Στο ίδιο παράδειγμα, ο κτηνοτρόφος πάει στο σφαγείο ΨΨ ζώα, έχοντας συμφωνήσει με τον έμπορο να πληρώσει ο έμπορος τα έξοδα του σφαγείου. Στην περίπτωση αυτή έχουμε:
1. Τα έξοδα του σφαγείου έχουν συμφωνηθεί να τα πληρώσει ο Έμπορος.
2. Το σφαγείο εκδίδει το Τιμολόγιο παροχής Υπηρεσιών στο όνομα του εμπόρου-αγοραστή.
3. Ο παραγωγός εκδίδει το τιμολόγιο πώλησης του κρέατος προς τον έμπορο, με ΦΠΑ 24%.

Πιο ξεκάθαρο δε γίνεται.

Παρότι όμως είναι τόσο ξεκάθαρο, παρουσιάζονται θέματα που δημιουργούν και θα δημιουργήσουν στο μέλλον πολλά προβλήματα και έχει να κάνει με την εν γένει συμπεριφορά των συναλλασσόμενων.

Το πλέον απίθανο που συμβαίνει είναι το εξής (πραγματικό γεγονός): ο παραγωγός έχει εκδώσει τιμολόγιο πώλησης προς μεγάλη εταιρεία εμπορίας κρέατος, έχοντας πάνω στο τιμολόγιο σφραγίδα η οποία γράφει: «κατόπιν συμφωνίας παραγωγού-εμπόρου τα έξοδα σφαγής βαρύνουν  τον έμπορο. ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΕΙ ΜΕ ΦΠΑ 13%.

Δεν μπαίνω στη διαδικασία να βρω ποιος ευθύνεται για το λάθος αυτό, ή αν το λάθος είναι από λάθος ή σκόπιμα, δεν είναι δική μου δουλειά. Όμως με τον τρόπο αυτό, αυτός που την πληρώνει είναι ο παραγωγός, γιατί είναι αυτός που έχει την ευθύνη της ορθής τιμολόγησης.

Στην περίπτωση του τιμολογίου με τη σφραγίδα που προανέφερα, ευθύνη για την ορθή αποτύπωση έχει ο παραγωγός. Ο συνάδελφος που καταχωρεί τα παραστατικά είναι υποχρεωμένος να εκδώσει συμπληρωματικό τιμολόγιο για τον ΦΠΑ 11% που υπολείπεται και να το αποστείλει στον έμπορο. Και αν ο έμπορος αρνηθεί να το παραλάβει, να του κοινοποιήσει ακόμη και με δικαστικό επιμελητή αν χρειαστεί.

Κι αν στην ανωτέρω περίπτωση την ευθύνη της ορθής τιμολόγησης την έχει ο παραγωγός (καθώς άγνοια νόμου πλέον τιμωρείται), υπάρχουν και οι περιπτώσεις της αυτοτιμολόγησης όπου εδώ μπερδεύεται ακόμη περισσότερο το πράγμα.

Ο παραγωγός δίνει την εντολή ανάθεσης για αυτοτιμολόγηση, στον έμπορο κρέατος. Ο έμπορος τιμολογεί για λογαριασμό του παραγωγού, και εκδίδει το παραστατικό με ΦΠΑ 13% ενώ γνωρίζει ότι έπρεπε να το εκδώσει με ΦΠΑ 24%, αφού το Τ.Π.Υ. από το σφαγείο το πήρε ο ίδιος στο όνομα του.

Αν δε, σε περίπτωση μεγάλης επιχείρησης, η αυτοτιμολόγηση γίνεται από το λογιστήριο, τότε η ευθύνη της ορθής τιμολόγησης  βαρύνει και τους υπαλλήλους του λογιστηρίου.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται προσοχή. Είτε από συναδέλφους οι οποίοι εκδίδουν τιμολόγια για λογαριασμό των παραγωγών πελατών τους, είτε από τους εργαζόμενους στα λογιστήρια των εταιρειών που αγοράζουν και αυτοτιμολογούν, είτε από τους συμβαλλόμενους (παραγωγούς και εμπόρους), η ευθύνη είναι ίδια.

Η ορθή αποτύπωση ΦΠΑ πάνω στο τιμολόγιο είναι μεγάλη υπόθεση και απαιτείται να το έχουν υπόψιν τους όλοι οι εμπλεκόμενοι:

- Ο ΦΠΑ στην πώληση είναι 24% όταν το Τ.Π.Υ. εξόδων των σφαγίων εκδίδεται στο όνομα του αγοραστή και
- Ο ΦΠΑ στην πώληση είναι 13% όταν το Τ.Π.Υ. εξόδων του σφαγείου εκδίδεται στο όνομα του παραγωγού.

Καρδίτσα, Δευτέρα 09 Ιανουαρίου 2017

Με εκτίμηση

Γιώργος Παπαδημητρίου
Φοροτεχνικός
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. Καρδίτσας
Μέλος Γ.Σ. Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Γ.Γ. ΓΕΟ.Φ.ΙΝ.
Οικονομικός Επόπτης Ε.Β.Ε. Καρδίτσας


https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: