Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Αντί για επιστολή με μέτρα, έστειλαν δήλωση «καλών προθέσεων»

Αντί για επιστολή με μέτρα, έστειλαν δήλωση «καλών προθέσεων»

Η σημερινή επιστολή, δεν περιγράφει τίποτα περισσότερο από πρόθεση και δεν μπαίνει στην ουσία της ελληνικής πρότασης.
epistoli-tsakalwtou-stous-thesmous-tha-sas-ta-pw-sto-eurogroup
 
Εστάλη, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή της κυβέρνησης στους θεσμούς. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σύντομη επιστολή η οποία αναφέρει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα προσέλθει την Πέμπτη στην Eurogroup για να παρουσιάσει την ελληνική συμβιβαστική πρόταση.
«Η κυβέρνηση, μέσω της επιστολής του αρμοδίου υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ενημέρωσε τους θεσμούς ότι θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σ' όλα τα εκκρεμή ζητήματα» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Οικονομικών. 
Έτσι, η σημερινή επιστολή, δεν περιγράφει τίποτα περισσότερο από πρόθεση και δεν μπαίνει στην ουσία της ελληνικής πρότασης.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο στόχος να κλείσει η συμφωνία έως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου καθίσταται πλέον δύσκολος, καθώς πρέπει να προηγηθεί μπαράζ διαβουλεύσεων σε τεχνικά κλιμάκια και στο Euro Working Group προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ όσων προτείνει η κυβέρνηση και όσων απαιτούν οι Θεσμοί. 
Με την κυβέρνηση να προχωρά σε δήλωση προθέσεων και όχι σε εξειδίκευση συγκεκριμένων μέτρων, επιχειρείται για άλλη μια φορά «πολιτική λύση» με αβέβαιο αποτέλεσμα.  

Τι θα περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση 

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πρόταση θα προβλέπει την παράταση του δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018 αλλά και την περαιτέρω «εξειδίκευσή» του ώστε να περιλαμβάνει τα μέτρα που θέλουν οι δανειστές –και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται ότι θα αποδεχτεί την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% και μετά το 2018, ωστόσο στην ελληνική συμβιβαστική πρόταση, αναμένεται να συμπεριληφθεί και ο «συμβιβασμός Τσακαλώτου» σύμφωνα με τον οποίο, από τις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες του πρωτογενούς πλεονάσματος, η μία ποσοστιαία μονάδα –εφόσον επιτυγχάνεται εξ’ ολοκλήρου ο δημοσιονομικό στόχος- θα μπορεί να «δαπανάται» για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο εξειδικευμένος κόφτης θα «εμπλουτιστεί», ώστε σε περίπτωση αποκλίσεων, να ενεργοποιούνται αυτόματα τα ακόλουθα μέτρα:
1.      Η μείωση της προσωπικής διαφοράς που υπολογίζεται ήδη για το σύνολο των συνταξιούχων. Η προσωπική διαφορά, εκτιμάται σε περίπου 4 δις. ευρώ και αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 15% του εισοδήματος των συνταξιούχων.
2.      Η μείωση του αφορολογήτου δηλαδή της έκπτωσης φόρου που σήμερα διαμορφώνεται στα 1900 ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: