Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

Ε. Αχτσιόγλου: «Αναγκαία η πλήρης προστασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων»

Ε. Αχτσιόγλου: «Αναγκαία η πλήρης προστασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων»




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                        
Δελτίο Τύπου    

Αθήνα, 23-01-2017

«Η υπουργός Εργασίας στις Βρυξέλλες στη διάσκεψη για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, με Μοσκοβισί και Τίσεν»

Στην ανάγκη θεσμοθέτησης συγκεκριμένων δεσμεύσεων για την ενεργοποίηση και την αναβάθμιση  των εργασιακών δικαιωμάτων, για την πλήρη προστασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και για τον σεβασμό στην αυτονομία των κοινωνικών εταίρων, στάθηκε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, στις παρεμβάσεις της στην διάσκεψη για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων στις Βρυξέλλες. 

Στην σημερινή διάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ, ο αντιπρόεδρος Βάλτις Ντομπρόβσκις, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, η επίτροπος Απασχόλησης Μαριάν Τίσεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ, εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, υπουργοί από κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, κα.

Η υπουργός Εργασίας συμμετείχε στις θεματικές συνεδρίες «Δίκαιες συνθήκες εργασίας για όλους» και «Η κοινωνική διάσταση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», στην δεύτερη από κοινού με τους επιτρόπους Μοσκοβισί και Τίσεν, ενώ η αναπληρώτρια υπουργός στις θεματικές συνεδρίες «Αντιμετώπιση της φτώχειας» και «Το μέλλον της Κοινωνικής Προστασίας».

Όπως τόνισε η κα. Έφη Αχτσιόγλου, «ο περιορισμός που υφίστανται τα κοινωνικά δικαιώματα δεν συνέβη εν τη απουσία κειμένων που να τα κατοχυρώνουν. Κι όμως τα κείμενα αυτά δεν στάθηκαν αρκετά για να προστατεύσουν ακόμη και τα στοιχειώδη εργασιακά κυρίως δικαιώματα». Πρόσθεσε ότι: «οι υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτά θα πρέπει να ισχύουν για όλους. Και για τα κράτη- μέλη αλλά και για τα όργανα της ΕΕ, όταν λειτουργούν στο πλαίσιο των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής».

Η υπουργός Εργασίας έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα μας, τονίζοντας ότι: «Η περίπτωση της Ελλάδας είναι δραματική αλλά χαρακτηριστική: Η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τη συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης που εφαρμόστηκε στη χώρα από τα διαδοχικά προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής την περίοδο 2010– 2014 οδήγησε στην κατάρρευση βασικών κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων. Συνέπειες ήταν η εκτόξευση της ανεργίας  - ιδίως για τους νέους,  η εκτόξευση του κινδύνου της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, η   φτωχοποίηση του εργαζόμενου πληθυσμού μέσα από ραγδαίες μειώσεις του κατώτατου μισθού, η  διάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή της, η κα. Αχτσιόγλου επανέλαβε ότι η υιοθέτηση συγκεκριμένων δεσμεύσεων θα συμβάλει στην ενίσχυση της αποδοχής του ευρωπαϊκού εγχειρήματος: «Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αντιστραφούν οι φυγόκεντρες τάσεις που αναπτύσσονται στην Ευρώπη, όπως τις είδαμε στην περίπτωση του Brexit. Η κατάσταση είναι κρίσιμη αλλά δεν είναι μη αναστρέψιμη. Μπορούμε ακόμα να δώσουμε ένα σημαντικό σήμα ότι η δημοκρατία και οι κοινωνικές κατακτήσεις αποτελούν σημαντικό τμήμα όχι απλώς της ευρωπαϊκής παράδοσης αλλά του μέλλοντος που θέλουμε να οικοδομήσουμε εντός της ΕΕ».

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα κάνει χρήση κάθε εργαλείου που παρέχεται στο εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να προωθήσει την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων, ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Παράλληλα, θα παρεμβαίνει ενεργητικά ώστε να επηρεάσει τις πολιτικές που διαμορφώνονται στην Ευρώπη, στην κατεύθυνση της δικαιότερης σύγκλισης εντός της ΕΕ.

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: