Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Μόνο μια υποδόση για ληξιπρόθεσμα μπορεί να διατηρήσει την ομαλή ροή πληρωμών

Μόνο μια υποδόση για ληξιπρόθεσμα μπορεί να διατηρήσει την ομαλή ροή πληρωμών

Μόνο μια υποδόση για ληξιπρόθεσμα μπορεί να διατηρήσει την ομαλή ροή πληρωμών

Στην διεκδίκηση ενός τμήματος από τα 1,8 δισ. ευρώ που θα διατεθούν το 2017 για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μπαίνει τις επόμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο με δεδομένο ότι η μεγάλη δόση των 6,1 δισ. ευρώ που θα συνοδεύσει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι άγνωστο ακόμη πότε θα εκταμιευτεί.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται στην Αθήνα τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας που θα έχει ως σκοπό να βεβαιώσει ότι η Αθήνα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών υποχρεώσεων. 

Με άλλα λόγια οι ξένοι τεχνοκράτες θα πρέπει να ελέγξουν αν τουλάχιστον το 80% της δόσης των 1,7 δισ. ευρώ που δόθηκε με καθυστέρηση στο τέλος Οκτωβρίου για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει φτάσει στους δικαιούχους. 

Αν η αξιολόγηση είναι θετική, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να θέσει το θέμα μιας νέας δόσης για ληξιπρόθεσμα στο Euro Working Group την επόμενη Πέμπτη, 12 του μήνα.

Στην συνεδρίαση αυτή οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης αναμένεται να ενεργοποιήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος επιλύοντας οριστικά το πρόβλημα που προέκυψε πριν από τα Χριστούγεννα, με αφορμή τις παροχές του Πρωθυπουργού.

Παράλληλα θα μπορούν να συζητήσουν και για το ποσό που μπορεί να δοθεί για την συνέχιση του προγράμματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούνιο με το συμπληρωματικό μνημόνιο.

Αν το συνολικό αποτέλεσμα είναι θετικό, τότε θα υπάρχει η βάση στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να γίνει και η συζήτηση για το ποιο κομμάτι της δόσης των 6,1 δισ. ευρώ που θα συνοδεύει το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης θα διατεθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων. 

Με την πιστοποίηση ότι η Ελλάδα τηρεί την δέσμευσή της για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών οφειλών το υπουργείο οικονομικών μπορεί να διεκδικήσει την επόμενη δόση η οποία δεν έχει ακόμη οριστεί καθώς η δεύτερη αξιολόγηση είναι ακόμη μακριά από την ολοκλήρωσή της.


Φοβούνται μεγάλη καθυστέρηση 

Σε δεύτερη ανάγνωση η κίνηση για την διεκδίκηση χρημάτων για τα ληξιπρόθεσμα κρίνεται απαραίτητη και για έναν πιο πρακτικό σκοπό. 

Οι «επίσημες» ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το ΥΠΟΙΚ, είναι 5,6 δισ. ευρώ. 

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 900 εκ. ευρώ από αιτήσεις επιστροφών φόρου που λιμνάζουν στις εφορίες και περίπου 1,5 δισ. από συντάξεις που καθυστερούν να απονεμηθούν λόγω δημοσιονομικής στενότητας. 

Παράλληλα, τόσο το υπουργείο οικονομικών όσο και οι θεσμοί παραδέχονται ότι σε μηνιαία βάση γεννιούνται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές από 350 έως και 500 εκ. ευρώ ανάλογα με τον μήνα.

Αν λοιπόν η δόση των 6,1 δισ. ευρώ μετά από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έρθει την άνοιξη, τότε το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα φτάσει στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν δοθούν τα συνολικά 3,5 δισ. ευρώ από το δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την μείωσή τους.

Τούτο διότι όσο καθυστερεί η καταβολή της «μεγάλης» δόσης θα έχουμε το γνωστό φαινόμενο της μεταχρονολόγησης των πληρωμών του δημοσίου με αποτέλεσμα την επιτάχυνση και της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Συνεπώς μια υποδόση μόνο για ληξιπρόθεσμα θα διατηρήσει μια ομαλή ροή πληρωμών έστω και αν το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμών οφειλών συνεχίζει να καθυστερεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: