Του Σπύρου Δημητρέλη
"Σαφάρι" ελέγχων ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εντοπίσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες εικονικών επιχειρήσεων στις οποίες εμφανίζονται ως επιχειρηματίες εικονικά πρόσωπα. Πρόκειται για επιχειρήσεις που ουσιαστικά έχουν χρησιμοποιηθεί ως οχήματα για να υπεξαιρεθεί ΦΠΑ και να κλαπούν φόροι στις οποίες εμφανίστηκαν ως επιχειρηματίες πρόσωπα-βιτρίνα, όπως είναι ηλικιωμένοι ή φορολογούμενοι χωρίς καμία οικονομική επιφάνεια.
Οι έλεγχοι θα γίνουν με όπλο γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών μπορούν να βεβαιώσουν οφειλές της επιχείρησης σε πρόσωπα τα οποία βάση ελέγχου αποδεικνύεται ότι ήταν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες οι οποίοι ουσιαστικά καρπώθηκαν τα οφέλη της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής.
Σημειώνεται ότι η πρακτική της έναρξης επιχειρήσεων, κυρίως μονοπρόσωπων ΕΠΕ με εικονικά πρόσωπα, όπως είναι ηλικιωμένοι, εξαθλιωμένοι τοξικομανείς είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν και μάλιστα είχε δημιουργήσει προβλήματα στον φορολογικό μηχανισμό. Το πρόβλημα αντιμετωπίσθηκε με αυτοψίες στους χώρους που δηλώνονταν ως έδρα των επιχειρήσεων αλλά και αυτοπρόσωπη παρουσία των "επιχειρηματιών" στην εφορία.