Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ... «ΠΡΟΦΗΤΕΣ» Καλύτερα σε καφετζού

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ... «ΠΡΟΦΗΤΕΣ»

Καλύτερα σε καφετζού

Καλύτερα σε καφετζού
Το 2016 ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τον πλανήτη, από κάθε άποψη. Ωστόσο τα Χρηματιστήρια δεν έδειξαν να ανησυχούν ιδιαίτερα και κατέγραψαν νέα ρεκόρ ή στη χειρότερη περίπτωση υψηλά κέρδη. Στη διάρκεια της χρονιάς δεν ήταν λίγοι οι αναλυτές που προέβλεπαν καταστροφή, ειδικά με το Brexit και την εκλογή Τραμπ. Προς τέρψιν των επενδυτών και προς απογοήτευση των «προφητών» τίποτε απολύτως δεν συνέβη. Οι επενδυτές αγνόησαν τα γεγονότα ή τα αποτίμησαν με μεγαλύτερο ρεαλισμό. Το τι θα συμβεί τη νέα χρονιά, ουδείς γνωρίζει. Αυτοί που σίγουρα δεν γνωρίζουν είναι οι αναλυτές. Αν κάποιος πάντως θέλει πρόβλεψη, ας πάει σε καφετζού ή στην Πυθία, περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας θα έχει.
Είμαστε πια πρωταθλητές
Οι καλύτεροι στην Ευρώπη
Μετά τη νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων, λόγω φόρων και διεθνών τιμών, η Ελλάδα πλέον φιγουράρει στην κορυφή με τις υψηλότερες τιμές στην Ε.Ε. των 28. Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν τα ακριβότερα καύσιμα και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος τα έσοδα από τους φόρους να είναι μικρότερα, από ό,τι πριν από την αύξηση. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και όταν με το πρώτο Μνημόνιο είχαν αυξηθεί σημαντικά οι φόροι και λόγω της μείωσης της κατανάλωσης τελικά τα χρήματα που μπήκαν στα δημόσια ταμεία ήταν σημαντικά χαμηλότερα. Τελικά, κανένας δεν διδάσκεται από τα λάθη του παρελθόντος και συνεχίζει να κάνει τα ίδια.
Καλύτερα σε καφετζού
Ένα, δύο, τρία πολλά ψυχιατρεία
Μόνο ο Πολάκης θα μας σώσει
Ο υφυπουργός Υγείας δηλώνει ότι ικανοποιημένος από το σύστημα Υγείας και τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ό,τι λέγεται. Ο υπουργός έχει απόλυτα άδικο και θα το τεκμηριώσουμε, ειδικά για έναν τομέα. Η ψυχιατρική στήριξη και θεραπεία που θα έπρεπε να έχουν οι Έλληνες πολίτες, είναι υποτυπώδης και πολύ κάτω του μέσου όρου. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλοί άνθρωποι να ψάχνουν τη θεραπεία τους, τον Αρτέμη Σώρρα. Έτσι αρχίζουν και τρέχουν σε εφορίες και ταμεία και λένε, με επίσημο τρόπο, «σας χρωστάω; θα σας πληρώσει ο Σώρρας». Και βέβαια οι υπάλληλοι τρελαίνονται. Κύριε υπουργέ της Υγείας είστε ο πρώτος που μπορεί να σώσει την πατρίδα, ανοίγοντας ανά τη χώρα και κέντρο ψυχικής στήριξης, δίπλα σε κάθε γραφείο του Σώρρα.
Καλύτερα σε καφετζού
Πληρώνουμε αχρείαστους φόρους
Η παράνοια στο μεγαλείο της
«Και όμως κατά βάθος κάπου υπάρχει λάθος», λέει ένα παλιό τραγούδι του Λουκιανού Κελαηδόνη. Και ταιριάζει απόλυτα στην εικόνα που παρουσιάζουν τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας. Έχουμε και λέμε. Οι φορολογούμενοι πλήρωσαν επιπλέον φόρους περί το 1,5 δισ. σε σχέση με τον στόχο. Την ίδια ώρα το ίδιο δείγμα (όχι οι ίδιοι άνθρωποι) άφησαν απλήρωτους φόρους περί τα 11 δισ. (με προσέγγιση στα ετήσια στοιχεία). Την ίδια ώρα. το κράτος χρωστά στους ιδιώτες 5,6 δισ., ενώ εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 7,5 δισ. Ακόμη και ένας προικισμένος Οικονομολόγος, θα σήκωνε τα χέρια ψηλά. Είναι μία άσκηση η οποία δεν βγαίνει και αποτελεί ουσιαστικά μία αλχημεία που στραγγίζει την πραγματική οικονομία και τον παραγωγικό της ιστό. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν τόσο το καλύτερο.
Καλύτερα σε καφετζού
Μαρινόπουλος στον... αέρα
Ιστορίες τρέλας
Η στήλη το είχε επισημάνει εγκαίρως και δυστυχώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, επιβεβαιώνεται. Ο λόγος για τον Μαρινόπουλο. Η μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη απόφασης από το Δικαστήριο δυσκολεύει ιδιαίτερα τα πράγματα και αφήνει ξεκρέμαστους 13.000 εργαζόμενους και χιλιάδες προμηθευτές. Έχουμε επισημάνει από καιρό ότι είναι ανάγκη να δοθεί λύση άμεσα, έστω και αν αυτή δεν είναι καλή. Όσο η εκκρεμότητα παρατείνεται, τόσο στενεύουν τα περιθώρια να βρεθεί μία βιώσιμη λύση για την πολύπαθη αλυσίδα. Αυτό το ξέρουν όλοι, αλλά δυστυχώς δεν κάνουν τίποτε απολύτως. Πρέπει επιτέλους να δοθεί λύση, να υπάρξει απόφαση. Η άμμος στην κλεψύδρα τέλειωσε.
Καλύτερα σε καφετζού
Μειώνονται οι εισφορές, αυξάνονται τα έσοδα
Το θαύμα της Κανά
Στην κυβέρνηση έχουν κάποια ζητήματα με συγκεκριμένες επιστήμες. Μία εξ αυτών είναι και τα μαθηματικά. Πρώτα ήταν ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος «έδινε» αυξήσεις στις συντάξεις και «μείωνε» τις εισφορές και ταυτόχρονα «εξοικονομούσε» για το ασφαλιστικό σύστημα περί το 1,8 δισ. Το τι συνέβη με τις συντάξεις το γνωρίζουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι και είναι περιττό να το πούμε εμείς. Πάμε τώρα στις εισφορές. Διάφορα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν αρχίσει την προπαγάνδα ότι οι εισφορές για το 90% των υπόχρεων θα είναι μειωμένες, αλλά ταυτόχρονα θα αυξηθούν τα έσοδα. Πώς θα γίνει αυτό; Προφανώς έχουν πάρει το know how από το θαύμα της Κανά.
Ανάπτυξη ναι, αλλά πόσο;
Το μεγάλο στοίχημα

Ήδη διανύουμε μία χρονιά με... άρωμα ανάπτυξης. Σε ένα πράγμα συμφωνούν όλοι, ότι το 2017 θα είναι χρονιά που θα είναι καλύτερη από αυτή που μόλις έφυγε. Υπάρχουν ζητήματα, υπάρχουν ερωτήματα, αλλά εν κατακλείδι θα πρέπει να έρθουν τα πάνω, κάτω, προκειμένου να μην έχει θετικό πρόσημο το ΑΕΠ. Το μέγα ζήτημα όμως είναι με τι ρυθμό θα τρέξει η ελληνική οικονομία, γιατί είναι άλλο να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 0,4% και άλλο κατά 2,7%, όπως οι περισσότεροι προβλέπουν. Και επειδή η ελληνική οικονομία είναι λίγο πολύ προβλέψιμη, η ανάπτυξη μπορεί να έρθει από την κατανάλωση, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Για να δούμε λοιπόν θα υπάρξουν οι συνθήκες εκείνες που θα επιβεβαιώσουν όλους εκείνους που θέλουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: