Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Η ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΟΡΑ Το σκληρό «παζάρι» για το Brexit μόλις άρχισε...

Η ΤΕΡΕΖΑ ΜΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΑΓΟΡΑ

Το σκληρό «παζάρι» για το Brexit μόλις άρχισε...

Το σκληρό «παζάρι» για το Brexit μόλις άρχισε...
Σε ένα διαρκές, σκληρό «παζάρι» μεταξύ της Βρετανίας και των Βρυξελλών, αναμένεται να εξελιχθεί η διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σε μια ιστορική, όσο και ιδιαίτερα σημαντική ομιλία η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, παρουσίασε τη στρατηγική της για το Brexit, στέλνοντας ηχηρά μηνύματα στην Ε.Ε., αλλά και προκαλώντας νέες έντονες αντιδράσεις από τη πλευρά της Σκοτίας.
Κανείς δεν μπορεί να χαρακτηρίσει επακριβώς αν η ομιλία της σηματοδοτεί «σκληρό Brexit» ή ένα «βελούδινο διαζύγιο» με την Ευρώπη. Περισσότερο επρόκειτο περί μιας προσπάθειας κατοχύρωσης συγκεκριμένων δεσμεύσεων από την πλευρά των Βρυξελλών στο «παζάρι» που θα γίνει τους επόμενους μήνες.
Η ουσία είναι ότι η Μέι ανακοίνωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι Brexit σημαίνει έξοδο από την ενιαία αγορά. «Το Brexit θα σημάνει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά. Αυτό που προτείνω δεν μπορεί να σημάνει συμμετοχή στην ενιαία αγορά, η οποία θα μας εμπόδιζε να διαπραγματευθούμε τις δικές μας εμπορικές συμφωνίες», πρόσθεσε.
Το σκληρό «παζάρι» για το Brexit μόλις άρχισε...
Η Μέι δήλωσε πως η πλήρης ένταξη εμπόδιζε τη Βρετανία να κλείνει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, όμως πρόσθεσε πως θέλει μια τελωνειακή συμφωνία με την Ε.Ε., για να διασφαλίσει ότι το διασυνοριακό εμπόριο με την Ευρώπη θα είναι «όσο το δυνατόν χωρίς τριβές».
«Δεν θέλω το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι μέλος της κοινής εμπορικής πολιτικής (της Ε.Ε.) και δεν θέλω να είμαστε συνδεδεμένοι με κοινούς εξωτερικούς δασμούς, πρόκειται για στοιχεία της τελωνειακής ένωσης, που θα μας εμπόδιζαν να συνάψουμε τις δικές μας εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες.
Όμως θέλω να έχουμε μια τελωνειακή συμφωνία με την Ε.Ε.», υπογράμμισε στην ομιλία της η Μέι. «Η επιτυχία της Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε και θέλοντας να μετριάσει τις εντυπώσεις για «σκληρό Brexit» ανέφερε:
«Δεν θέλουμε την αποσύνθεση της Ε.Ε». Η ψήφος των Βρετανών υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. δεν αποτελεί απόρριψη των αξιών τις οποίες μοιραζόμαστε (...) δεν ήταν μια απόπειρα να κάνουμε κακό στην Ε.Ε.». Ουσιαστικά έριξε την μπάλα στην εξέδρα των Βρυξελλών σε ό,τι αφορά τους όρους που θα γίνει η έξοδος της Βρετανίας.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμη κατά την ομιλία της ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για την έξοδο από την Ε.Ε. θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί με την ψήφο του. «Η κυβέρνηση θα υποβάλει την τελική συμφωνία στην ψήφο των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου», δήλωσε ο Μέι.
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία η διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε. να γίνει «σταδιακά» ώστε να αποφευχθεί μια υπερβολικά βίαιη αλλαγή και δήλωσε ότι η μη επίτευξη συμφωνίας με την Ε.Ε. θα ήταν καλύτερη από τη σύναψη μιας κακής συμφωνίας για την έξοδο της Βρετανίας και προειδοποίησε τους ηγέτες των 27 άλλων χωρών να μην προσπαθήσουν να τιμωρήσουν τους Βρετανούς επειδή ψήφισαν να αποχωρήσουν. «Πρέπει να είμαι σαφής ότι η Βρετανία θέλει να παραμείνει καλή φίλη και γείτονας της Ευρώπης», τόνισε.
Η ομιλία της Μέι, όπως αναμενόταν, οδήγησε την στερλίνα σε μεγάλη άνοδο πάνω από το 1,23 δολάριο με κέρδη άνω του 2%.
Αντιδράσεις 
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τη Σκοτία με την πρωθυπουργό Νίκολα Στέρτζον να δηλώνει ότι η Σκωτία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλει,ο αν απορριφθούν οι επιθυμίες της για τις νέες εμπορικές σχέσεις της Βρετανίας μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Η Στέρτζον χαρακτήρισε «οικονομικά καταστροφικό» για το Ηνωμένο Βασίλειο το σχέδιο που παρουσίασε η Τερέζα Μέι.
Βρετανία
Τι προβλέπει το «διαζύγιο»
Το ακριβές χρονοδιάγραμμα και οι όροι του διαζυγίου Βρετανίας - Ε.Ε. παραμένουν άγνωστοι. Σύμφωνα με όλα όσα είναι γνωστά: Η Μέι θα επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, με το οποίο ξεκινά η διαδικασία διαζυγίου πριν από το τέλος του Μαρτίου. Οι δύο πλευρές θα έχουν στη διάθεσή τους στη συνέχεια δύο χρόνια για να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις.
Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit από την πλευρά της Ε.Ε., ο Γάλλος Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι θέλει να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από τις Ευρωεκλογές του 2019.
Το άρθρο 50 αφορά μόνον στο διαζύγιο μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. Οι μελλοντικές σχέσεις τους, κυρίως οι εμπορικές, αλλά και στον δικαστικό τομέα, θα πρέπει να αποτελέσουν το αντικείμενο άλλων διαπραγματεύσεων, οι οποίες μπορεί να χρειαστούν χρόνια.
Την ώρα που τα πιο απαισιόδοξα σενάρια προβλέπουν ένα σοκ για τη βρετανική οικονομία στον απόηχο του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου, αυτή έχει δείξει να αντιστέκεται, όπως μαρτυρά μια σειρά από πρόσφατους δείκτες, μεταξύ των οποίων αυτός της ανεργίας που ήταν σταθερός στο 4,8% στα τέλη του Οκτωβρίου, και η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,1% για το σύνολο του 2016.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας θα πρέπει να αποφανθεί πριν από το τέλος αυτού του μήνα αν η Μέι θα πρέπει να συμβουλευτεί το Κοινοβούλιο προτού μπορέσει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Αν αυτό αποφασίσει πως πρέπει, η κυβέρνηση θα είναι υποχρεωμένη να παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο ένα σύντομο σχέδιο νόμου που θα δίδει το «πράσινο» φως για την έναρξη της διαδικασίας του Brexit, το οποίο μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: