Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017

EΦΚΑ : Eνιαία πλατφόρμα αναγγελίας των συμβάσεων εργαζόμενων με μπλοκάκι

EΦΚΑ : Eνιαία πλατφόρμα αναγγελίας των συμβάσεων εργαζόμενων με μπλοκάκι
Λεπτομέρειες για τη λειτουργία του νέου ασφαλιστικού υπερταμείου έδωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Και μερική καταβολή εισφορών θα δέχεται το νέο σύστημα. Τα πρόστιμα, τα νέα περιφερειακά κέντρα και οι εργαζόμενοι.
03 Ιαν 2017 - 17:18
Picture 0 for EΦΚΑ : Eνιαία πλατφόρμα αναγγελίας των συμβάσεων εργαζόμενων με μπλοκάκι
Ειδοποιητήρια για το ύψος των εισφορών που πρέπει να καταβάλλουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα λάβουν εντός Ιανουαρίου στο σύνολό τους οι ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, όπως προέκυψε πριν από λίγο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας για την παρουσίαση του νέου υπερταμείου.

Ειδικά για την περίπτωση των εργαζόμενων με μπλοκάκι, με έως δύο εργοδότες, θα δημιουργηθεί ενιαία πλατφόρμα αναγγελίας των σχετικών συμβάσεων με μηνιαία υποχρέωση καταγραφής αλλά και ελέγχου αυτών, προκειμένου να αποδεικνύεται η σχέση εργασίας και το εάν ο ασφαλισμένος θα πληρώνει εισφορές ως μισθωτός, δηλαδή θα συμμετέχει και ο εργοδότης, ή ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Οσον αφορά στη λειτουργία του ΕΦΚΑ, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, πρόκειται για νέα σελίδα στο ασφαλιστικό τοπίο της χώρας, ένα μεγάλο βήμα στη δύσκολη προσπάθεια να στηθεί ξανά ένα σύγχρονο σύστημα.

Εως το τέλος του 2017 θα έχουν εκκαθαριστεί και πληρωθεί το σύνολο των εκκρεμών συντάξεων και στη συνέχεια θα πληρώνονται εντός τριμήνου από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, τόνισε η υπουργός.

Ακόμη πιο αισιόδοξος ήταν ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, εκτιμώντας ότι με την ολοκλήρωση της ενοποίησης, οι πληρωμές των νέων συντάξεων θα γίνονται εντός 18 ημερών το πολύ.

Πρώτος διοικητής του ΕΦΚΑ ορίστηκε ο μέχρι πρότινος διοικητής του ΟΓΑ Θανάσης Μπακαλέξης.

Το νέο site του Ταμείου, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα τεθεί σε λειτουργία εντός Ιανουαρίου, είναι www.efka.gov.gr ενώ θα λειτουργεί και τετραψήφιος αριθμός πληροφόρησης πολιτών, το 1555.

Για ένα εύλογο μεταβατικό διάστημα, θα διατηρηθούν στον ΕΦΚΑ λειτουργίες που στη συνέχεια θα περάσουν στον ΕΟΠΥΥ και στο ΕΤΕΑΕΠ (υπερεπικουρικό).

Επίσης, θα λειτουργήσουν 11 περιφερειακά κέντρα ασφάλισης, με κεντρικό στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής, τα οποία θα στελεχωθούν με περίπου 1.000 από τους συνολικά 8.500 εργαζόμενους που σήμερα απασχολούνται στα Ταμεία κύριας ασφάλισης που εντάσσονται πλέον στον ΕΦΚΑ.

Όπως ξεκαθάρισε η αρμόδια Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά, το σύστημα πλέον θα δέχεται και μερική καταβολή των εισφορών, με αποτέλεσμα οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα να επιβάλλονται μόνο για το υπολειπόμενο ποσό, ενώ όπως διεφάνη, θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο η έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για την ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: