Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

Συνεδρίαση του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους

Συνεδρίαση του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους

Συνεδρίαση του ESM για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ελληνικού χρέους

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος θα συζητηθούν σε τηλεδιάσκεψη του ESM που θα πραγματοποιηθεί στις 23 Ιανουαρίου, τρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ESM, θα εξεταστούν οι κανόνες που θα ισχύσουν σε όλα τα μέτρα που θα ληφθούν, συμπεριλαμβανομένων της τιμολόγησης και της χρηματοδότησής τους, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα άλλα κράτη- μέλη του ESM δεν θα αναλάβουν επιπλέον κόστος.
Tο Συμβούλιο των Διευθυντών θα εξετάσει τα εξής βασικά σημεία: α) ανταλλαγή ομολόγων: Νέοι τίτλοι σταθερού επιτοκίου θα εκδοθούν και θα αντληθεί μετρητό για να αντικαταστήσει τα κυμαινόμενου επιτοκίου ομόλογα που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Β) Swaps επιτοκίων. Το Ταμείο θα εμπλακεί σε συμφωνίες ανταλλαγής (swap) επιτοκίου για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει το ρίσκο η χώρα να χρειαστεί να πληρώσει υψηλότερα επιτόκια στο μέλλον. Γ) Προσαρμογή χρηματοδότησης. Ο ESM θα χρηματοδοτήσει μελλοντικές δόσεις προς την Ελλάδα με μακροπρόθεσμα ομόλογα που θα ταιριάζουν με τις ωριμάνσεις των ελληνικών δανείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: