Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ EWG Αγωνία όσο δεν βγαίνει λευκός καπνός για την αξιολόγηση

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΟ EWG

Αγωνία όσο δεν βγαίνει λευκός καπνός για την αξιολόγηση

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει «θετική δυναμική» στη διαπραγμάτευση, όμως με δεδομένο ότι λαμβάνουν μέρος πολλοί παίχτες και επίκεινται εκλογικές αναμετρήσε
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει «θετική δυναμική» στη διαπραγμάτευση, όμως με δεδομένο ότι λαμβάνουν μέρος πολλοί παίχτες και επίκεινται εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη δεν είναι σαφές πότε θα υπάρξει συμφωνία.
Πιέρ Μοσκοβισί και Ευκλ. Τσακαλώτος εμφανίστηκαν μετά τη χθεσινή συνάντησή τους αισιόδοξοι για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο, απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ότι ο «λευκός καπνός» για την εκταμίευση της νέας δόσης θα αναδυθεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου. Αθήνα και Θεσμοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εκτίμησε χθες ο Πιέρ Μοσκοβισί, για να προσθέσει «όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος».
Την ώρα που ο χρόνος επιστροφής των επικεφαλής των Θεσμών για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων παραμένει άγνωστος, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε προειδοποιεί ότι αν το ΔΝΤ δεν λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρξει νέο Μνημόνιο και το Ταμείο εμμένει στη γνωστή γραμμή των σκληρών μέτρων (μείωση αφορολογήτου και συντάξεων), ο Γάλλος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιέρ Μοσκοβισί και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκαν μετά τη χθεσινή συνάντησή τους αισιόδοξοι για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ωστόσο, απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ότι ο «λευκός καπνός» για την εκταμίευση της νέας δόσης θα αναδυθεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.
Αθήνα και Θεσμοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εκτίμησε χθες ο Πιέρ Μοσκοβισί για να προσθέσει «όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος και πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό».
Όπως είπε από τα 80 θέματα, πολύ λίγα είναι στο τραπέζι και αφορούν την ενέργεια, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τη σωστή εκτίμηση του δημοσιονομικού κενού, για το οποίο η Κομισιόν επιμένει στις θέσεις που διατύπωσε το προηγούμενο διάστημα. Για την παρουσία του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα ανέφερε ότι είναι μια αναγκαιότητα για ορισμένη κράτη ? μέλη.
EWG 
Στο χθεσινό EuroWorking Group, το πρώτο του 2017, το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε στο δείπνο. Οι προσδοκίες ήταν από την αρχή χαμηλές και οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης αρκέστηκαν απλώς σε μία αποτίμηση της κατάστασης, με βάση της παρουσίασης που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Οπως σχολίαζε Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη πρόοδος τον τελευταίο μήνα, ούτε στις διαπραγματεύσεις οι οποίες άτυπα είχαν «παγώσει» λόγω του «βέτο» της Γερμανίας μετά τις εξαγγελίες Τσίπρα για τη διάθεση του υπερ-πλεονάσματος σε χαμηλοσυνταξιούχους, ούτε και σε αυτά που έπρεπε να έχει προωθήσει η ελληνική πλευρά ως μεταρρυθμίσεις. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «είναι δύσκολο να υπάρξει κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο Εurogroup της 26ης Ιανουαρίου», εκφράζοντας την αισιοδοξία για λύση μέσα στον Μάρτιο.
Πιερ Μοσκοβισί και Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά τη συνάντηση τους έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, με τον Ευρωπαίο αξιωματούχους να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θέλουμε λύσεις το γρηγορότερο για ό,τι είναι ακόμα στο τραπέζι και τις καλύτερες δυνατές, με μια κατάσταση «win win».
Ερωτηθείς για τον χρόνο επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, ανέφερε πως το πρόβλημα δεν συνίσταται σ’ αυτό το ζήτημα και επανέλαβε πως «πρέπει να καταβληθούν ορισμένες προσπάθειες ακόμη» για να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα, τα οποία αφορούν τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό και τα ενεργειακά.
Αnaγkaiothta 
 Όσον αφορά την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, επισήμανε ότι «η Επιτροπή πάντα προσπαθεί να έχει μία συλλογική θέση, η οποία θα εμπλέκει και το Ταμείο», ενώ πρόσθεσε ότι «η παρουσία του ΔΝΤ είναι μία αναγκαιότητα για ορισμένα κράτη - μέλη και μ’ αυτά τα δεδομένα, πρέπει να προχωρήσουμε».
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος σημείωσε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει «θετική δυναμική» στη διαπραγμάτευση, όμως με δεδομένο ότι λαμβάνουν μέρος πολλοί παίχτες και επίκεινται εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη δεν είναι σαφές πότε θα υπάρξει συμφωνία.
Επισήμανε ότι το σημαντικό δεν είναι η επιστροφή των κλιμακίων ή απλώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά μία συνολική λύση με τρεις πυλώνες που θα διευθετεί τους δημοσιονομικούς στόχους για μετά τη λήξη το 2018, και θα φέρνει μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
«Εάν θα είναι τον Ιανουάριο ή αργότερα, δεν ξέρω», είπε, προσθέτοντας πάντως ότι πολλοί συμμετέχοντες συνεισφέρουν θετικά στις διαβουλεύσεις και λίγοι επιχειρούν να «προκαλέσουν προβλήματα».
Ο υπουργός συμφώνησε με τον επίτροπο ότι «όσο πιο γρήγορα τελειώσει η αξιολόγηση τόσο το καλύτερο», όμως απέρριψε τις ανησυχίες ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο και συνεπώς πιέζεται για λύση.
« Αμφότεροι αισθανόμαστε ότι η Ελλάδα είναι σε τροχιά ανάκαμψης, με τρία συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης. Κανένας από τους δύο μας δεν θέλει αυτό να μπει σε κίνδυνο, με αύξηση της αβεβαιότητας» σημείωσε.
Για το ΔΝΤ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του, να δει τη θέση του για το πρόγραμμα και το επίπεδο συμμετοχής του.
Eurobank: Πληρωμή 7,4 δισ. τον Ιούλιο
Ο Ιούλιος αναμένεται να είναι ο πλέον απαιτητικός μήνας του 2017 όσον αφορά το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού δημόσιου χρέους επισημαίνεται σε ειδική μελέτη της Eurobank που επιμελήθηκε ο Δρ. Πλάτων Μονοκρούσος.
Σύμφωνα με την μελέτη η δαπάνη εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνεται τον Ιούλιο σε περίπου 7,4 δισ. ευρώ ( 6,6 δισ. ευρώ για την πληρωμή χρεολυσίων και 800 εκατ. ευρώ για την πληρωμή τόκων).

Στο πλαίσιο αυτό η ταχεία ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις κρίνεται ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση του εγχώριου οικονομικού κλίματος και να διατηρηθούν οι προσδοκίες για το ενδεχόμενο ένταξης της Ελλάδας στο QΕ της ΕΚΤ.
BOΛΕΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ

Νέο ορόσημο τον Μάρτιο για επίτευξη συμφωνίας

Δ. Τζανακόπουλος
Δ. Τζανακόπουλος
Του Ηλία Μπενέκου
Με κατηγορηματικές διαψεύσεις των σεναρίων για λήψη νέων μέτρων με στόχο το κλείσιμο της αξιολόγησης, απόδοση εξ ολοκλήρου της ευθύνης για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στις διαφορετικές απόψεις στους κόλπους των δανειστών, αλλά και νέο χρονικό ορόσημο τον Μάρτιο για επίτευξη της συμφωνίας, επιχειρεί η κυβέρνηση να περιορίσει την ανησυχία που υπάρχει από τις διαρκείς παρατάσεις των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς.
Όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν τα δημοσιεύματα για ένταξη του αφορολόγητου στον «κόφτη», αύξηση του ΦΠΑ στα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης, ή κατάργηση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» για τις συντάξεις. «Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι όλα να συμφωνηθούν. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε στη βάση λογικών προτάσεων και όχι παράλογων απαιτήσεων», ξεκαθάρισε ο Δ. Τζανακόπουλος. «Οι όποιες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων οφείλονται στις διαφορετικές εκτιμήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εξηγώντας πως «πρόκειται για πολιτικό θέμα που δεν επιλύεται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά απαιτεί την εποικοδομητική στάση όλων των πλευρών».
Επισήμανε δε, πως δεν είναι τυχαίο ότι οι διαφωνίες εντοπίζονται στο δημοσιονομικό μονοπάτι που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος και στο άμεσα συνδεόμενο ζήτημα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
Παράλληλα ο κ. Τζανακόπουλος επέμεινε ότι δεν έχουν βάση πληροφορίες για ένταση στις σχέσεις της Αθήνας με την Κομισιόν, τονίζοντας ότι «όλοι γνωρίζουν ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι δομικά και αφορούν τη στάση και τις θέσεις του ΔΝΤ».
Σε κάθε περίπτωση όπως υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος η Ελλάδα δεν πιέζεται γιατί «δεν έχει άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες». «Αν οι εμπλεκόμενοι θέλουν να επιτύχουμε τους στόχους, ο χρόνος δεν πιέζει την Ελλάδα, αλλά πιέζει και άλλα κράτη-μέλη που μπαίνουν σε προεκλογική διαδικασία. Η ελληνική οικονομία έχει πετύχει τους στόχους και δεν βρίσκω κανένα λόγο να υπάρξει τεχνητή αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποιο ορόσημο για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως η ημερομηνία κόμβος είναι αυτή της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ στην οποία θα συζητηθεί η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Έντονη κριτική ασκεί την ίδια ώρα η αντιπολίτευση στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο πεδίο της διαπραγμάτευσης. «Η ΝΔ ευελπιστεί ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει το συντομότερο δυνατό, με τον καλύτερο τρόπο» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Β. Κικίλιας, κατηγορώντας ωστόσο την κυβέρνηση ότι «διαπραγματεύεται υποκριτικά, τα έχει συμφωνήσει όλα κάτω από το τραπέζι και ο τρόπος με τον οποίο το κάνει, τινάζει στον αέρα τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». «Η επέκταση του κόφτη και μετά το 2018», πρόσθεσε, «συνιστά νέο μνημόνιο ή μνημόνιο plus».

Δεν υπάρχουν σχόλια: