Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Ο ένας στους 10 επαγγελματίες δεν ξέρει πόσες εισφορές θα πληρώσει

Ο ένας στους 10 επαγγελματίες δεν ξέρει πόσες εισφορές θα πληρώσει

Ο ένας στους 10 επαγγελματίες δεν ξέρει πόσες εισφορές θα πληρώσει
Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, τρεις ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, περίπου 150-200.000 πρώην ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ δεν γνωρίζουν ακόμη πόσες ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώσουν για τον Ιανουάριο.
Εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», επαγγελματίες που είναι και μισθωτοί αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν έχουν καμία εικόνα για το τι τους περιμένει. Το πρόβλημα όμως δεν σταματάει εκεί. Όταν ο ένας στους 10 «πελάτες» δεν ξέρουν τι θα πληρώσουν και οι 8 στους 10 γνωρίζουν από τώρα ότι θα πληρώσουν λιγότερα, είναι εξαιρετικά πιθανό έως βέβαιο ότι το (καινούργιο ασφαλιστικό ταμείο) θα είναι μείον. Όσο για το ενδεχόμενο παράτασης στην προθεσμία καταβολής των εισφορών, μάλλον είναι πιο ανοικτό από ποτέ.
Αντιμέτωπη με μια πολύ μεγάλου μεγέθους «μαύρη τρύπα» στα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης με το …καλημέρα, κινδυνεύει να βρεθεί η κυβέρνηση. Ενώ έχουν απομείνει τρεις ημέρες μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για τον μήνα Ιανουάριο, ακόμη δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα ειδοποιητήρια. Ελεύθεροι επαγγελματίες δεν εκδίδουν παραστατικά καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών ενώ το υπουργείο Εργασίας «χρωστάει» ακόμη εγκυκλίους. Αλαλούμ έχει δημιουργηθεί με τα «μπλοκάκια» (στον ΕΦΚΑ σηκώνουν τα χέρια ψηλά και περιμένουν γραμμή από το υπουργείο Εργασίας) ενώ στην αγορά έχει παγώσει η έκδοση τιμολογίων (κάτι που σημαίνει ότι επαγγελματίες και μπλοκάκηδες μένουν απλήρωτοι) προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Είναι προφανές ότι με τόσα προβλήματα, οι εισπράξεις του Φεβρουαρίου θα κινηθούν πολύ κάτω του αναμενόμενου ενώ είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο παράτασης στην ημερομηνία καταβολής κάτι που για προφανείς λόγους, το υπουργείο Εργασίας θα το ανακοινώσει την τελευταία στιγμή.
Αυτή τη στιγμή, δεν έχουν αναρτηθεί περισσότερα από 150.000 ειδοποιητήρια καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Δηλαδή ο ένας στους 10 αυτοαπασχολούμενους, δεν γνωρίζει ακόμη τι πρέπει να πληρώσει. Οι περισσότεροι είναι διπλοαπασχολούμενοι (μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες), ασφαλισμένοι με ελλείψεις ή προβλήματα στις φορολογικές τους δηλώσεις και άλλες «δύσκολες» περιπτώσεις. Με τόσο μεγάλο αριθμό ειδοποιητηρίων σε εκκρεμότητα είναι προφανές ότι πέφτει και το ποσό της βεβαίωσης με προφανείς επιπτώσεις στις εισπράξεις.
Το υπουργείο Εργασίας, απέχει ακόμη από το να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο. Δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι απαραίτητες εγκύκλιοι και διευκρινήσεις: εκκρεμούν ακόμη οδηγίες ειδικά για τους ασφαλισμένους με πολλαπλή απασχόληση (π.χ μισθωτούς του ΙΚΑ που είναι ταυτόχρονα και ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ που υπάγονται όμως και στον ΟΑΕΕ κλπ). Εκκρεμούν επίσης οι πρακτικές οδηγίες για το πώς θα γίνει η διαχείριση των απασχολούμενων με «μπλοκάκια». Θα παρακρατήσει τις εισφορές ο εργοδότης και θα τις αποδώσει; Ποιους κωδικούς θα συμπληρώσει στην ΑΠΔ; Και τι θα γίνει για αυτούς τους εργαζόμενους με τις εισφορές που θα τους βεβαιώσει το Ταμείο βάσει και των εισοδημάτων του 2015; Θα διαγραφούν; Με ποιο τρόπο και πότε;
Με δεδομένο αυτό το αλαλούμ, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι παραμένουν απλήρωτοι και δεν έχουν κόψει τα απαραίτητα παραστατικά (ή έχουν πάρει μόνο μια αμοιβή ως έναντι). Στα χαρτιά, θα φανεί ότι το κομφούζιο προκαλεί το πάγωμα των οικονομικών συναλλαγών. Και αυτό θα στερήσει έσοδα όχι μόνο από το ασφαλιστικό ταμείο αλλά και από την εφορία καθώς κάθε «μπλοκάκι» κουβαλάει και παρακράτηση φόρου και ΦΠΑ.
Τα ειδοποιητήρια που έχουν αναρτηθεί βγάζουν πολύ λίγα έσοδα όπως δημόσια παραδέχτηκε σε πρόσφατη συνέντευξή της και η υπουργός Εργασίας.
Θέλοντας να ενισχύσει το επιχείρημα ότι η νέα πολιτική υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών επιφέρει μειώσεις ανέφερε ότι από τα περίπου 1,2 εκατομμύρια ειδοποιητήρια που έχουν αναρτηθεί, προκύπτει ότι περίπου το 80% πληρώνουν το ελάχιστο ποσό των 168 ευρώ (ή και λιγότερα στις περιπτώσεις των αγροτών). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δύο στους τρεις, ακόμη και αν ανταποκριθούν στο σύνολό τους στις υποχρεώσεις τους, θα καταβάλουν στο δημόσιο ταμείο όχι περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ. Προφανώς είναι ουτοπικό να πιστεύει κανείς ότι θα πληρώσουν όλοι τη στιγμή που μέχρι και τον Δεκέμβριο, ο συντελεστής εισπραξιμότητας στον ΟΓΑ, στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ μετα βίας έφτανε στο 50%. Ακόμη και στους πιο «παραγωγικούς φόρους» όπως ο ΦΠΑ ή ο ΕΝΦΙΑ, ο συντελεστής εισπραξιμότητας δεν ξεπερνά το 75-80%.
Στο σύνολο των 1,2 εκατομμυρίων εκκαθαριστικών που έχουν αναρτηθεί μέχρι τώρα το συνολικό ποσό της βεβαίωσης κινείται στα επίπεδα των 190-200 εκατ. ευρώ ενώ, φυσικά, ουδείς γνωρίζει τι προκύπτει από τα υπόλοιπα ειδοποιητήρια που δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη. Ο στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να εισπράττονται 200 εκατ. ευρώ τον μήνα. Και από τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν, προκύπτει ο κίνδυνος, η «τρύπα» να ξεπεράσει ακόμη και τα 50 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: