Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Τα μέτρα μετά το 2018 "κρίνουν" τη διαπραγμάτευση

Τα μέτρα μετά το 2018 "κρίνουν" τη διαπραγμάτευση

Τα μέτρα μετά το 2018 "κρίνουν" τη διαπραγμάτευση
“Αργούμε ακόμα”. Με αυτή τη φράση υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης, η οποία θα ρισκάρει και θα “τραβήξει” τις διαπραγματεύσεις, με στόχο να περιορίσει τον όγκο των μέτρων που ζητάνε από κοινού ΔΝΤ και Ευρωπαίοι.

“Το μέτωπο είναι ενιαίο και τα μέτρα που πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση είναι συγκεκριμένα: η μείωση των αφορολογήτου και των συντάξεων”, απαντάνε ευρωπαϊκές πηγές και όλα δείχνουν ότι η αξιολόγηση διολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια, όπου οι απρόβλεπτοι παράγοντες- όπως οι νέες ισορροπίες από τα αποτελέσματα των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε Ολλανδία και Γαλλία- απειλούν να ανατρέψουν κάθε πρόβλεψη.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Επί της ουσίας, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι πρέπει να νομοθετήσει προκαταβολικά νέα μέτρα, που ξεπερνούν, μάλιστα, τα 3,5 δισ ευρώ, ενδεχόμενο που σύμφωνα με το στρατηγικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Οικονομικών, θεωρείτο σχεδόν απίθανο μέχρι πριν από μερικούς μήνες. Το βασικό επιχείρημα της γραμμής, που τελικά επικράτησε στο εσωτερικό της κυβέρνησης, είναι ότι έχοντας “χειροπιαστή” απόδειξη της υπεραπόδοσης των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί και έχοντας ξεπεραστεί ακόμα και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις για το ΑΕΠ, είναι αδύνατον να δεχθεί η Αθήνα τις προβλέψεις του ΔΝΤ για “κενό” 2% από το 2019 και μετά.
ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ. Το πρόβλημα είναι ότι επιλέγοντας τη στρατηγική της περαιτέρω διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση έχει ήδη υποπέσει σε τρεις λανθασμένες εκτιμήσεις της κατάστασης, όπως επισημαίνουν οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές. Κατ’ αρχάς, υπολόγιζε ότι οι Ευρωπαίοι θα διαφοροποιούνταν από το Ταμείο και θα υπερασπίζονταν τις δικές τους προβλέψεις για τα μεγέθη και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Τόσο στο Eurogroup του Ιανουαρίου όσο και στο τετ-α-τετ των θεσμών με τον Ευκλ. Τσακαλώτο κατέστη σαφές στην ελληνική πλευρά ότι το μέτωπο των δανειστών είναι ενιαίο κι ότι παρά τις ενστάσεις για τη μεθοδολογία του Ταμείου, η ανάγκη παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα βάζει όλες τις διαφωνίες στην άκρη. Εδώ ακριβώς έγινε το δεύτερο λάθος, το οποίο απ’ ότι φαίνεται συνεχίζεται. Στην κυβέρνηση πίστευαν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τελικά το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, ενδεχόμενο που όχι μόνο διαψεύδεται καθημερινά σε όλους τους τόνους από Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά συν τοις άλλοις η πιθανότητα εξόδου του Ταμείου χαρακτηρίστηκε δια στόματος Ντάισελμπλουμ ως προάγγελος χρεοκοπίας της Ελλάδας, καθώς θα ακύρωνε τους όρους του τρίτου χρηματοδοτικού προγράμματος.
Το τρίτο λάθος έχει να κάνει με το Β. Σόιμπλε και την επιρροή του στις εξελίξεις. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες δείχνει να περιθωριοποιείται και η σκληρή του στάση να μην εκφράζει πλέον την Καγκελαρία, που βλέπει τους Σοσιαλδημοκράτες να ανεβαίνουν δημοσκοπικά και ως εκ τούτου αναζητά αλλαγή προφίλ. Αν και αυτή είναι η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης, υπάρχουν φωνές που παραδέχονται ότι οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει ακόμα για να παραγκωνιστεί ο “πολύς” Β. Σόιμπλε είτε στη γερμανική κυβέρνηση είτε πολύ περισσότερο στο Eurogroup που παίζει ακόμα χωρίς αντίπαλο. Ευρωπαϊκές πηγές προσθέτουν, δε, ότι όχι μόνο δεν υπάρχει θέμα περιθωριοποίησης του Β. Σόιμπλε αλλά και ότι η γερμανική στάση απέναντι στο ελληνικό ζήτημα είναι ξεκαθαρισμένη. Πληροφορίες από τη Γερμανία αναφέρουν, μάλιστα, ότι το πολιτικό σύστημα και ειδικά ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός διακατέχεται, πλέον, από καχυποψία απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση και η κόπωση από τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες στις διαπραγματεύσεις έχουν φέρει έντονο εκνευρισμό. “Δεν μπορούμε να πάμε έτσι ως το 2018”, λένε χαρακτηριστικά στελέχη του CDU, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα ότι η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων είναι μονόδρομος για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση.
Ποντάρουν στην επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα
Τι μπορεί να βγάλει το Eurogroup της Δευτέρας; Παρά την άρνηση της Αθήνας να αποδεχθεί το “πακέτο” που έχουν βάλει στο τραπέζι οι δανειστές, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο θεωρούν ότι υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί εντολή στο κουαρτέτο να επιστρέψει και να ξεκινήσουν επί ελληνικού εδάφους οι επίπονες συζητήσεις. Πού μπορούν να οδηγηθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις; Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μέσα στον Απρίλιο είναι εφικτή μια συνολική συμφωνία, ποντάροντας στο γεγονός ότι στις 21 Απριλίου θα επικυρωθούν από τη Eurostat τα στοιχεία για το πλεόνασμα του 2016, άρα το ΔΝΤ θα έχει το “πάτημα” να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του, κάτι που δεν απέρριψε ούτε ο Π. Τόμσεν. Στο σενάριο αυτό, τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η Αθήνα θα είναι πολύ λιγότερα και σε συνδυασμό με τα αντίμετρα που είναι διατεθειμένοι να δώσουν οι Ευρωπαίοι (μείωση φορολογικών συντελεστών- εισφορών, στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες) αν οι επιδόσεις υπερβούν τελικά το 3,5%, το όλο πακέτο θεωρείται πολιτικά διαχειρίσιμο. Επιπλέον, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ΔΝΤ μπορεί να αποδεχθεί μια “φωτογραφία” των μέτρων για το Χρέος, αν πάρει τα δημοσιονομικά μέτρα που ζητάει από την Αθήνα, ανοίγει ο δρόμος για ένταξη στο QE.
Αυτό είναι, όμως, το καλό σενάριο, που προϋποθέτει ότι κατ’ αρχάς το Ταμείο θα ρίξει πολύ νερό στο κρασί του. Ευρωπαϊκές πηγές που παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις, επισημαίνουν ότι ακόμα κι αν η Eurostat δικαιώσει τις Ελληνικές Αρχές δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα υποχωρήσει, όπως άλλωστε έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων επτά ετών. Το γεγονός, άλλωστε, ότι για πρώτη φορά συμμετείχε υπάλληλος του Ταμείου στις εσωτερικές διεργασίες της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2016, δείχνει ότι το ΔΝΤ ετοιμάζεται ακόμα και για “βρώμικο” πόλεμο. Αν μάλιστα το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πάρει το μέρος του Ταμείου- όπως στην πραγματικότητα συμβαίνει τώρα- όσο κι αν στην κυβέρνηση διαβεβαιώνουν ότι “δεν θα φτάσουμε στο καλοκαίρι”, το ενδεχόμενο της διαπραγμάτευσης (;) στα όρια της “ασφυξίας” θα είναι πλέον ορατό...
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: