Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Αυξήσεις – σοκ έως και 66% στις εισφορές επαγγελματιών

Αυξήσεις – σοκ έως και 66% στις εισφορές επαγγελματιών

Πρώτη καταχώρηση: 04/02/2017 - 08:20
Τελευταία δημοσίευση: 12:18Οικονομία
Αυξήσεις – σοκ έως και 66% στις εισφορές επαγγελματιών
Σοκ προκαλούν σε χιλιάδες ασφαλισμένους τα ειδοποιητήρια που άρχισαν να παίρνουν από χθες με τις νέες εισφορές, καθώς βλέπουν ότι θα πληρώνουν υπερδιπλάσια ποσά με αύξηση έως 66% ή και πιο πάνω από τις εισφορές που είχαν έως τον Δεκέμβριο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».
Ο λογαριασμός που κρύβουν τα ραβασάκια του ΕΦΚΑ βγήκε χθες για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ και είναι, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, εξοντωτικός όχι μόνο για τα υψηλά εισοδήματα, αλλά και για μεσαία ή ακόμη και για χαμηλότερα εισοδήματα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όσοι είναι μισθωτοί με ασφάλιση ΙΚΑ ή άλλο Ταμείο μισθωτών (ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και έχουν παράλληλα μπλοκάκι, χωρίς να υπήρξαν ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, δεν θα γλυτώσουν τις νέες εισφορές.
Θα τους έρθει ειδοποίηση στο επόμενο διάστημα για να καταβάλουν εισφορές του 2017, με βάση το εισόδημα που απέκτησαν το 2015 από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος.
Το εισόδημα θα εντοπιστεί από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και με βάση αυτό θα βγουν τα ραβασάκια για τους μισθωτούς του ΙΚΑ ή άλλων Ταμείων που έχουν και μπλοκάκι.
Παράλληλα, εξετάζεται να διορθωθεί η βάση υπολογισμού των εισφορών για όσους έχουν μπλοκάκι σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και είναι σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, καθώς μπορεί για μια χρονιά να πήραν μεγάλο ποσό ενισχύσεων και να κληθούν να πληρώσουν υψηλή εισφορά.
Για να αποφευχθούν υπερβολικές χρεώσεις, το υπουργείο μελετά ένα διαφορετικό σύστημα ώστε οι εισφορές να βγαίνουν ανάλογα με τις δόσεις των ενισχύσεων.
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος
Διαβάστε επίσης:

Άρθρο - κόλαφος στο Bloomberg: Το ΔΝΤ να διαγράψει το ελληνικό χρέος και να αποχωρήσει

Μειώθηκαν πάνω από 1 δισ. ευρώ τα φέσια τον Δεκέμβριο - Στα 5 δισ. ευρώ το πλεόνασμα

Τι προβλέπει η έκθεση Βελκουλέσκου για «κόφτη», πλεονάσματα, ανάπτυξη, ανεργία


Δεν υπάρχουν σχόλια: