Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Ε. Αχτσιόγλου: «Το 80% των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε. πληρώνουν λιγότερα»

Ε. Αχτσιόγλου: «Το 80% των ασφαλισμένων του Ο.Α.Ε.Ε. πληρώνουν λιγότερα»


Στην παραδοχή ότι και η νέα διορθωτική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας για τα μπλοκάκια δεν διορθώνει οριστικά το πρόβλημα, προχώρησε από τη Βουλή, η Έφη Αχτσιόγλου, δηλώνοντας ανοιχτή στην πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη σύσταση Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αντικείμενο την ολιστική αντιμετώπιση του «αλαλούμ» που έχει προκύψει από την εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου.

Η Υπουργός Εργασίας κληθείσα από την αντιπολίτευση να δώσει απαντήσεις για τον «βραχνά» που ακούει στο όνομα «μπλοκάκια», υποστήριξε ότι με τη διορθωτική εγκύκλιο λύθηκε τουλάχιστον η περαιτέρω επιβάρυνση όσων πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών από περισσότερους από έναν εργοδότη, μέσω της μείωσης της ασφαλιστικής εισφοράς που πρέπει να καταβάλλουν από το 26% στο 9,22%.

Η ίδια πάντως υποστήριξε ότι πολλοί εργοδότες χρησιμοποιούν το μπλοκάκι για να αποκρύψουν μία εξαρτημένη σχέση εργασίας, με απώτερο στόχο τη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, σημειώνοντας ότι η παράνομη αυτή πρακτική έχει πλέον διαδοθεί πάρα πολύ και γι' αυτό με το νέο ασφαλιστικό επιχειρήθηκε να καταργηθεί ή αν μη τι άλλο να περιοριστεί δραστικά.

«Η αρχική εγκύκλιος δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί στην πράξη. Έλεγε ότι θα κάνει μία δήλωση ο εργοδότης κι εφόσον ο ίδιος δεν το πράξει και δεν δηλώσει τον εργαζόμενο, ο εργαζόμενος θα μπορεί να κάνει μία υπεύθυνη δήλωση. Κι αν δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των μερών η Επιτροπή του ΕΦΚΑ θα επιμερίζει τις εισφορές. Η εφαρμογή μίας τέτοιας ρύθμισης όμως στην πράξη είναι πολύ δύσκολη», σημείωσε χαρακτηριστικά η κα Αχτσιόγλου, υπεραμυνόμενη πάντως της αρχικής ρύθμισης του νόμου Κατρούγκαλου.

Η ίδια επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις έντονες αντιδράσεις αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών σχετικά με τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις τους, έκανε λόγο για παραπληροφόρηση, υποστηρίζοντας ότι βάσει των ειδοποιητηρίων που έχουν σταλεί από τον ΟΑΕΕ το 80% των ασφαλισμένων του πληρώνουν λιγότερες εισφορές, ενώ ανακοίνωσε ότι τα ειδοποιητήρια του ΕΤΑΑ θα σταλούν έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

«Υπάρχει μία παραπληροφόρηση σκόπιμη ή όχι, δεν ξέρω. Τα ειδοποιητήρια του ΟΑΕΕ που έχουν ήδη σταλεί δείχνουν ότι οι παλιοί ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν 170 ευρώ το μήνα, ενώ πριν πλήρωναν 245 ευρώ οι παλιοί και 210 οι νέοι, άρα το 80% πληρώνει λιγότερα. Το υπόλοιπο 20% δεν σημαίνει ότι είναι μπλοκάκια με κρυπτόμενη εξαρτημένη εργασία. Άλλοι είναι και προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε και κάποιοι είναι απασχολούμενοι που πρέπει πληρώσουν αυτό που πρέπει», ανέφερε η κα Αχτσιόγλου.

Νωρίτερα σκληρή κριτική είχαν ασκήσει στην κυβέρνηση για το θέμα οι βουλευτές της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Κατσανιώτης και Εύη Χριστοφιλοπούλου αντίστοιχα.

«Στην ουσία σήμερα είχαμε μία εγκύκλιο του κου Πετρόπουλου, που βλέπουμε ότι κρατάει σταθερά τα προβλήματα. Γιατί δυστυχώς όταν προσπαθούμε μέσα σε πανικό να λύσουμε προβλήματα εκ των υστέρων δημιουργούμε περισσότερα», σχολίασε ο κος Κατσανιώτης.

«Μπάλωμα» χαρακτήρισε την εγκύκλιο του υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, τονίζοντας: «Δυστυχώς ο νόμος έδωσε κίνητρα για μαύρη εργασία κι ανεργία, γιατί πολλοί κλείνουν τα μπλοκάκια κι επιχειρήσεις απολύουν κόσμο. Σας καλέσαμε για μία ομάδα εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να δοθεί μία συνολική λύση στο πρόβλημα κι εμείς τα κόμματα είμαστε εδώ να συμβάλουμε με τις θέσεις μας. Το πρόβλημα δημιουργήθηκε με το νόμο Κατρούγκαλου κι απαιτεί ολιστική λύση αλλιώς χάνουν όλοι. Και το δημόσιο κι οι εργαζόμενοι και μικρομεσαίες επιχειρήσεις».


Πηγή: http://www.skai.gr

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: