Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Δίνουν μείωση εισφορών σε ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους, κουρεύουν τις συντάξεις τους

Δίνουν μείωση εισφορών σε ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους, κουρεύουν τις συντάξεις τους

Δίνουν μείωση εισφορών σε ένα εκατομμύριο ασφαλισμένους, κουρεύουν τις συντάξεις τους
Στο τέλος ξυρίζουν τον… επιτηδευματία. Τουλάχιστον το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων που παρέλαβαν το ειδοποιητήριο καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών βάσει εισοδήματος αισθάνονται ανακουφισμένοι καθώς το ποσό που καλούνται να πληρώσουν είναι μικρότερο σε σχέση με αυτό που πλήρωναν μέχρι τώρα.
Το… τυρί της μείωσης των εισφορών είναι ιδιαίτερα ελκυστικό ειδικά στην παρούσα φάση όπου η έλλειψη ρευστότητας αποτελεί το νούμερο ένα πρόβλημα ειδικά για τους επιτηδευματίες. Ποια είναι η φάκα; Το επικείμενο… γκρέμισμα της σύνταξης. Οι 8 στους 10 αυτοαπασχολούμενοι που ζουν στον… παράδεισο των μειωμένων εισφορών, έχουν καταδικαστεί στο να επιβιώσουν μετά το τέλος του εργασιακού τους βίου με μια σύνταξη η οποία δεν θα ξεπεράσει τα 550-600 ευρώ. Στη χειρότερη θέση έχουν βρεθεί οι σημερινοί 55άρηδες οι οποίοι με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι και τον Μάιο του 2016 προσέβλεπαν σε μια σύνταξη της τάξεως των 1.200-1.300 ευρώ παρά τις μνημονιακές περικοπές και με τα νέα δεδομένα, θα πρέπει να συμβιβαστεί με ένα εισόδημα στα όρια της φτώχειας όταν θα έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ. Προς το παρόν, η μεγάλη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιτηδευματιών που δηλώνουν εισοδήματα έως 8.000-10.000 ευρώ τον χρόνο, βλέπουν μόνο τη μείωση στις ασφαλιστικές τους εισφορές η οποία σε αρκετές περιπτώσεις είναι σημαντική. Για επιτηδευματία που δηλώνει καθαρό κέρδος της τάξεως των 7.000 ευρώ ετησίως (σ.σ. και ουσιαστικά πληρώνει το ελάχιστο ποσό που προβλέπει ο νόμος) η μείωση ανέρχεται:
1. Στο 38% για κάποιον που μέχρι και το 2016 ανήκε στη 2η κλάση του ΟΑΕΕ καθώς το μηνιαίο ποσό περιορίζεται από τα 257 ευρώ τον μήνα στα 158 ευρώ.
2. Στο 48% για κάποιον που ανήκε στην 3η κλάση καθώς οι εισφορές περιορίζονται από τα 307 ευρώ τον μήνα επίσης στα 158 ευρώ.
3. Με την ίδια λογική στην 4η ασφαλιστική κλάση η μείωση φτάνει στα 177 ευρώ τον μήνα, στην 5η κλάση στα 229 ευρώ τον μήνα, στην 6η ασφαλιστική κλάση στα 278 ευρώ τον μήνα και στην 7η ασφαλιστική κλάση στα 308 ευρώ τον μήνα.
Προφανώς τα ποσά είναι πολύ μεγάλα για τους επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα καθώς αν γίνει αναγωγή σε ετήσια βάση, τότε το όφελος μπορεί να κυμαίνεται από τα 630 ευρώ έως και πάνω από τις 4.150 ευρώ ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση στην οποία ανήκε μέχρι τώρα ο κάθε επαγγελματίας. Πώς όμως μεταφράζεται αυτή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε όρους σύνταξης; Το παράδειγμα που ακολουθεί είναι αποκαλυπτικό:
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. Επιτηδευματίας ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) ασφαλίζεται για 35 συνεχόμενα χρόνια. Ακολουθώντας μια «φυσιολογική» ασφαλιστική εξέλιξη (και πληρώνοντας τις ασφαλιστικές του εισφορές) κατατάχτηκε:
1. Για τα τρία πρώτα χρόνια στην γ’ κατηγορία πληρώνοντας 100 ευρώ εισφορές τον μήνα (μόνο για σύνταξη).
2. Για τα επόμενα 4 χρόνια ασφαλίστηκε στην 5η κατηγορία πληρώνοντας 162 ευρώ τον μήνα.
3. Για 5 χρόνια πλήρωσε 186 ευρώ τον μήνα στην στ’ κατηγορία.
4. Τα επόμενα 10 χρόνια της ζ’ κατηγορίας κόστιζαν 228 ευρώ τον μήνα
5. Για 13 χρόνια στην η’ κατηγορία οι εισφορές για σύνταξη ανέρχονται στα 280 ευρώ.
Με αυτά τα δεδομένα, ο παλαιός ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ θα έβγαινε στη σύνταξη με 35 χρόνια ασφάλισης έχοντας πληρώσει περίπου 93.576 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές μόνο για την κύρια σύνταξή του. Με αυτά τα δεδομένα, με το παλαιό καθεστώς θα εξασφάλιζε μια «μικτή» σύνταξη της τάξεως των 1.530 ευρώ η οποία μετά τις μνημονιακές περικοπές θα περιοριζόταν περίπου στα 1.340 ευρώ (πριν την αφαίρεση των φόρων αλλά και της εισφοράς του 6% για υγειονομική περίθαλψη).
Ετήσιες αποδοχές και διάρκεια ασφάλισης
Με το νέο καθεστώς, η σύνταξη θα εξαρτάται αποκλειστικά από δύο παράγοντες: τη διάρκεια της ασφάλισης αλλά και τις ετήσιες αποδοχές. Έτσι:
1. Αν ο ασφαλισμένος εμφανίζει επί 35 χρόνια το ελάχιστο επιτρεπόμενο εισόδημα (7.032 ευρώ), τότε στην 35ετία θα πληρώσει 49.140 ευρώ μόνο για τη σύνταξη αλλά θα εισπράξει ως σύνταξη το ποσό των 575 ευρώ. Δηλαδή, συγκριτικά με το προηγούμενο καθεστώς, οι εισφορές θα μειωθούν κατά 47% (από τις 93.576 ευρώ στα 49.140 ευρώ) αλλά η σύνταξη θα κουρευτεί κατά 56,6%.
2. Για εισόδημα της τάξεως των 13.400 ευρώ τον χρόνο, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει περίπου τις ίδιες εισφορές με πριν δηλαδή περίπου 93.500 ευρώ στα 35 χρόνια (ή περίπου 2.685 ευρώ ανά χρόνο). Τι όμως θα συμβεί με τη σύνταξη; Αντί για τα 1.300 ευρώ που έβγαζε ο προηγούμενος τρόπος υπολογισμού, το νέο σύστημα θα βγάζει σύνταξη 750 ευρώ. Δηλαδή με την καταβολή περίπου ίδιων ασφαλιστικών εισφορών, η σύνταξη μειώνεται ακόμη και κατά 40%.
3. Αν ο ασφαλισμένος εμφανίζει επί 35 χρόνια εισόδημα 24.000 ευρώ τον χρόνο, τότε στην 35ετία θα πληρώσει (και πάλι μόνο για τη σύνταξη) 168.000 ευρώ δηλαδή 74.424 ευρώ παραπάνω σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Όσο για τη σύνταξη, θα υπολογιστεί στα 1.035 ευρώ. Δηλαδή, συγκριτικά με το καθεστώς που ίσχυε μέχρι και το τέλος του 2016, ο ασφαλισμένος και μικρότερη σύνταξη θα πάρει (περίπου κατά 300 ευρώ) και περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώσει (περίπου κατά 74.424 ευρώ).
Από τα παραδείγματα είναι προφανές ότι όσο περισσότερες εισφορές πληρώνει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη είναι η «ζημιά» καθώς το νέο σύστημα υπολογισμού της σύνταξης είναι αντίστροφα προοδευτικό (σ.σ. όσο περισσότερες οι εισφορές τόσο μικρότερο είναι το ποσοστό αναπλήρωσης δηλαδή τόσο μικρότερη αναλογικά είναι η σύνταξη). Όσο περισσότερο θα συνειδητοποιούν αυτή την «νέα πραγματικότητα» οι ασφαλισμένοι, τόσο ισχυρότερο θα γίνεται το κίνητρο για την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή.
ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: