Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Στον... αέρα τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες

ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Στον... αέρα τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στον... αέρα τα πρώτα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Τις νέες μηνιαίες εισφορές που θα πρέπει να καταβάλουν τους πρώτους δύο μήνες - του μηνός Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου και του μηνός Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαρτίου - θα δουν από σήμερα έως και τις 17 Φεβρουαρίου συνολικά 1,4 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες στα ειδοποιητήρια τα οποία, σταδιακά, αρχίζει να αναρτά ο ΕΦΚΑ στην ιστοσελίδα του (www.efka.gov.gr) και θα στείλει ταχυδρομικά στις διευθύνσεις των ασφαλισμένων.
Οπως παραδέχονται τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και του ΕΦΚΑ, η σημερινή ημέρα είναι το πρώτο «κρας τεστ» καθώς θα «δοκιμαστεί» η αξιοπιστία των στοιχείων των πρώην Ταμείων για τους ενεργούς ασφαλισμένους - υπόχρεους καταβολής των εισφορών και για το ύψος των εισφορών που θα πρέπει να πληρωθούν με βάση τα «εκκαθαρισμένα» εισοδήματα του 2015 που, είναι αμφίβολο, αν διακρίνουν, για όλες τις περιπτώσεις, την ακριβή προέλευση του εισοδήματος (αν δηλαδή προέρχεται από ασφαλιστέα δραστηριότητα).
Τυχόν απορίες ή διαφωνίες των ασφαλισμένων θα πρέπει να «λυθούν» πριν από τις 28 Φεβρουαρίου είτε τηλεφωνικά στη γραμμή εξυπηρέτησης 1555 είτε με την προσέλευση στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ (πρώην Ταμεία) καθώς η καθυστέρηση καταβολής θα έχει ως συνέπεια τη δημιουργία οφειλής με επιβάρυνση 8% σε ετήσια βάση, τη μη έκδοση ασφγαλιστικής ενημερότητας και ενδεχομένως την απώλεια «καλύψεων» (π.χ. υγείας). «Ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των στοιχείων, με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ και τον ΑΜΑ έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολο», σημειώνουν στελέχη του ΕΦΚΑ που, πάντως, δεν αποκλείουν να υπάρξουν προβλήματα ή να σταλούν ειδοποιητήρια ακόμη και σε ασφαλισμένους που έχουν αποβιώσει.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ 
Οι ασφαλισμένοι θα έχουν πρόσβαση στα ειδοποιητήρια με τον κωδικό TAXIS και στη συνέχεια με τον ΑΜΚΑ και το ΑΦΜ. Το τελικό ύψος των εισφορών, ωστόσο, θα βεβαιωθεί μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2016 παρέχοντας τη δυνατότητα συμψηφισμών με τα ποσά τα οποία, στο μεταξύ, θα έχουν καταβληθεί μέσω των τραπεζών και των ΕΛΤΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: