Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Όλα ή τίποτα ο εκβιασμός Βερολίνου - ΔΝΤ

Όλα ή τίποτα ο εκβιασμός Βερολίνου - ΔΝΤ

Όλα ή τίποτα ο εκβιασμός Βερολίνου - ΔΝΤ

Απέναντι στον εκβιασμό Γερμανίας και ΔΝΤ θα βρεθούν με μεγαλύτερη ένταση μέσα στο Σαββατοκύριακο τα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, με στόχο να δεχθεί χωρίς αντιρρήσεις και χωρίς περικοπές τα πρόσθετα μέτρα που της ζητούνται, παρά την συμβιβαστική διάθεση που δείχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι συναντήσεις που είχε τις τελευταίες ημέρες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών του Βορρά, έδειξε ότι το σχέδιο για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν αλλάζει. Κανείς δεν θα πρέπει να περιμένει κάτι περισσότερο από μια επανάληψη μιας υπόσχεσης, ότι οι Ευρωπαϊκές χώρες θα προχωρήσουν σε συνολική λύση για την ελάφρυνση του χρέους το 2018.
Συνεπώς, όπως συμφώνησαν Τόμσεν και Σόϊμπλε, κατά τις ημέρες παραμονής του πρώτου στο Βερολίνο, ο μόνος τρόπος για μείνει ζωντανό το σενάριο της συμμετοχής του ΔΝΤ -έστω και αν υλοποιηθεί αργότερα - είναι ένας: Η Ελλάδα να δεχθεί όλα τα μέτρα που ζητά το Ταμείο ώστε να καλυφτεί το δημοσιονομικό κενό μεταξύ των προβλέψεων του Ταμείου και των Ευρωπαίων.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα αναμένεται να δεχθεί αφόρητες πιέσεις να ψηφίσει το σύνολο των μέτρων (και την μείωση του αφορολόγητου, αλλά και τις περικοπές των συντάξεων) από τώρα. Μόνος σύμμαχος θα είναι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οποίοι υποστηρίζουν μια πιο ήπια προσέγγιση του ελληνικού προγράμματος. Τούτο, με δεδομένη την υπεραπόδοση τη ελληνικής οικονομίας τόσο για το 2015 όσο και για το 2016, που επιβεβαιώνουν περισσότερο τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, ενώ είναι πολύ μακριά από τις προβλέψεις του Ταμείου. Συνεπώς, σύμφωνα με τους Ευρωπαίους υπάρχουν περιθώρια υποχωρήσεων και για το Ταμείο, αν θέλει όντως, όπως δηλώνει, να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση.
Υποταγή ή καθυστέρηση
Αν παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα δεν υποκύψει σε πιέσεις που έχουν συμφωνηθεί γι’ αυτή χωρίς αυτήν, τότε η συνεδρίαση του ΔΣ ου ΔΝΤ τη Δευτέρα, θα αρκεστεί στο να επαναλάβει την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και την ύπαρξη ρεαλιστικών δημοσιονομικών στόχων και μέτρων με τους οποίους θα πρέπει να τους υποστηρίζουν.
H συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης την ερχόμενη Πέμπτη, θα έχει τυπικό χαρακτήρα και δεν θα δώσει εντολή σήμερα για την επιστροφή των θεσμών της Αθήνας για την δεύτερη αξιολόγηση.
Το ορόσημο του Eurogroup στις 20 του μήνα θα χαθεί, αφού δεν θα υπάρχει ούτε και τότε συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα και πλέον το πρόγραμμα θα βρεθεί στον αέρα, περιμένοντας τις εκλογές της Ολλανδίας και της Γαλλίας. Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν και πάλι τον Ιούνιο, λίγες μέρες πριν η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει να αποπληρώσει υποχρεώσεις συνολικού ύψους 6,3 δις ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: