Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Επίσκεψη στις Δ.Ο.Υ. για όσους υποβάλλουν διορθωτικές ΜΥΦ

Επίσκεψη στις Δ.Ο.Υ. για όσους υποβάλλουν διορθωτικές ΜΥΦ

Επίσκεψη στις Δ.Ο.Υ. για όσους υποβάλλουν διορθωτικές ΜΥΦ
Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να αξιοποιήσουν τις ρυθμίσεις του ν. 4446/2016 περί «οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών», για να διορθώσουν, χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής, τυχόν λάθη, παραλείψεις ή ανακρίβειες στη συμπλήρωση και ηλεκτρονική υποβολή των αρχικών εμπρόθεσμων καταστάσεων φορολογικών στοιχείων (ΜΥΦ) των ετών 2014 και 2015, είναι υποχρεωμένοι, αφού υποβάλουν τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές καταστάσεις μέσω του συστήματος Taxisnet, να μεταβούν στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για να γνωστοποιήσουν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία θα αποδεικνύουν ότι υπέβαλαν ηλεκτρονικά τις τροποποιητικές καταστάσεις! Την υποχρέωση αυτή προβλέπει εγκύκλιος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που εκδόθηκε πρόσφατα και περιλαμβάνει οδηγίες και διευκρινίσεις για την παραλαβή των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων σύμφωνα με το ν. 4446/2016.


Ειδικότερα, με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, η οποία αναρτήθηκε στο φορολογικό-λογιστικό site taxheaven.gr, διευκρινίζονται τα εξής:
1) Mε τις διατάξεις του άρθρου 57 του ν. 4446/2016, προβλέπεται ότι «φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση ή έχουν υποβάλει ελλιπή ή ανακριβή δήλωση, μπορούν από τη δημοσίευση του παρόντος, μέχρι και τις 31/05/2017 να υποβάλουν αρχικές ή τροποποιητικές, χρεωστικές ή μηδενικές δηλώσεις, ανεξαρτήτως αν προκύπτει φόρος για καταβολή, υπό την προϋπόθεση ότι η προθεσμία για την υποβολή της αρχικής δήλωσης είχε λήξει μέχρι τις 30/09/2016».
Η παραπάνω ρύθμιση καταλαμβάνει και την υποβολή οποιασδήποτε δήλωσης πληροφοριακού χαρακτήρα. Ως εκ τούτου καταλαμβάνει και τις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων πελατών και προμηθευτών, της παραγράφου 3 του άρθρου 14 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, που αφορούν τα ημερολογιακά έτη 2014 και 2015.
2) Δεδομένου ότι η υποβολή των ανωτέρω καταστάσεων πραγματοποιείται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω Taxisnet, και δεν υποστηρίζεται μηχανογραφικά η καταχώρηση αυτών στην εφαρμογή ΚΒΣ-Taxis, προκειμένου να υλοποιηθεί η διαδικασία που προβλέπεται από την εφαρμοστική του ν. 4446/2016 εγκύκλιο, θα πρέπει να ακολουθούνται τα παρακάτω βήματα:
ι) Αρχικά ο φορολογούμενος θα υποβάλλει την εκπρόθεσμη τροποποιητική κατάσταση, η οποία θα λαμβάνει αριθμό και ημερομηνία υποβολής στο Taxisnet.
ιι) Εφόσον έχει γίνει αποδεκτή η υποβολή της κατάστασης, στη συνέχεια ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσέρχεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. υποβάλλοντας γνωστοποίηση, στην οποία θα πρέπει να δηλώνει τα εξής:
α) τον αύξοντα αριθμό καταχώρησης (αριθμό υποβολής Taxisnet), ο οποίος είναι και ο αριθμός της δήλωσης.
β) την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης,
γ) το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία του φορολογουμένου,
δ) τον Α.Φ.Μ του φορολογουμένου.
ε) την περίοδος και το έτος που αφορά η υποβληθείσα δήλωση.
στ) τη φράση ότι «η δήλωση υποβλήθηκε βάσει των διατάξεων των άρθρων 57 έως και 61 του ν. 4446/2016». Στις περιπτώσεις υποβολής δήλωσης ατομικών επιχειρήσεων θα πρέπει να αναγράφεται επιπλέον από τον υπόχρεο και ότι «Δεν εμπίπτω στις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 60 του ν. 4446/2016».
ιιι) Έπειτα από την καταχώρηση της δήλωσης στην εφαρμογή ΚΒΣ-Taxis, παρέχεται η δυνατότητα εκτύπωσης αποδεικτικού υποβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: