Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Περικοπές στις συντάξεις σε μία δόση το 2020 ζητούν οι δανειστές- Φόβοι για νέες πιέσεις στο Eurogroup

Περικοπές στις συντάξεις σε μία δόση το 2020 ζητούν οι δανειστές- Φόβοι για νέες πιέσεις στο Eurogroup

Περικοπές στις συντάξεις σε μία δόση το 2020 ζητούν οι δανειστές- Φόβοι για νέες πιέσεις στο Eurogroup

Νέες πιέσεις από το Eurogroup με αντάλλαγμα έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων στην Αθήνα φοβούνται στο οικονομικό επιτελείο λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη σύνοδο των υπουργών στις Βρυξέλλες αφού η αναμενόμενη πρόοδος δεν υπήρξε και τα ανοιχτά θέματα έχουν παραμείνει στο σημείο περίπου που βρίσκονταν στο τέλος Φεβρουαρίου.
Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη είχε ως στόχο περισσότερο την αναγνώριση της κατάστασης που θα αντιμετωπίσουν ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι επιτελείς του παρά την προσδοκία για κάποια ουσιαστική πρόοδο.
Αυτό άλλωστε φάνηκε και στην πράξη αφού και τα στελέχη που μίλησαν μετά την επτάωρη τηλεδιάσκεψη, επιχειρούσαν να δώσουν μια εικόνα προόδου τονίζοντας ότι έκλεισε ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις και το ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Δηλαδή δύο θέματα που ανοίγουν και «ξανακλείνουν» κάθε φορά που γίνεται διαπραγμάτευση.
Τα θέματα που είναι καθοριστικά για τη συμφωνία θα είναι το εργασιακό, το ασφαλιστικό ( δηλαδή η περικοπή των παλιών συντάξεων ) και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θέλει η ελληνική πλευρά αν εφαρμόσει μαζί με τις περικοπές που θα κάνει από το 2019. Το θέμα της ενέργειας είναι πιο περίπλοκο αφού οι δανειστές επιμένουν στην πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες απορρίπτοντας τις εναλλακτικές του υπουργείου Περιβάλλοντος και της ίδιας της ΔΕΗ για το άνοιγμα της αγοράς.
Στο ασφαλιστικό οι δανειστές επανέλαβαν με μια φωνή στην ελληνική ομάδα ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα πρέπει να γίνουν σε μια δόση το 2020 και όχι σταδιακά σε ορίζοντα τριετίας όπως ζητά η ελληνική πλευρά.
Στα εργασιακά η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα στην οποία συμμετείχε και η καθ’ ύλην αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου και οι δανειστές συμφώνησαν για άλλη μια φορά ότι βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την ΕΕ να ζητά αύξηση του ποσοστού των απολύσεων και το ΔΝΤ να ζητά απελευθέρωση και τους δύο να συμφωνούν ότι θα πρέπει να αρθεί άμεσα η έγκριση που προβλέπεται σήμερα από την υπουργό Εργασίας.
Σε ότι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κλαδικό επίπεδο το ΔΝΤ είπε καθαρά ότι κάτι τέτοιο θα είναι πισωγύρισμα για την οικονομία καθώς θα οδηγούσε σε αυξήσεις μισθών που δεν συμβαδίζουν με την παραγωγικότητα.
Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου εργασίας επιβεβαίωνε αργότερα ότι τα δύο βασικά θέματα του υπουργείου δεν είχαν ουσιαστική πρόοδο.
Στο θέμα των αντισταθμιστικών μέτρων η συζήτηση εντοπίστηκε στο θέμα της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30% που θέλει να προχωρήσει η ελληνική πλευρά.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν η ελάφρυνση να περιοριστεί στο 10-15% και να ισχύσει κυρίως για όσους έχουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 200.000 ευρώ στους οποίους επιβάλλεται βασικός και συμπληρωματικός φόρος και λιγότερο σε όσους έχουν μικρή ακίνητη περιουσία.
Με δεδομένα τα παραπάνω υπάρχει η ανησυχία ότι το Eurogroup της Δευτέρας θα εξελιχθεί όπως αυτό της 20ης Φεβρουαρίου. Για να επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα η ελληνική αποστολή θα πρέπει να αναλάβει ένα νέο πακέτο δεσμεύσεων που θα αφορά αυτή την φορά σε θέματα που δεν θέλει να δεχθεί όπως συνέβαινε και με τα μέτρα που ζητούσε το ΔΝΤ μέχρι και το τέλος του 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: