Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ Βαρουφάκης: «Το κλείσιμο της β' αξιολόγησης θα οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα»

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 4-5 ΧΡΟΝΙΑ

Βαρουφάκης: «Το κλείσιμο της β' αξιολόγησης θα οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα»

Τη θέση ότι το κλείσιμο της β' αξιολόγησης θα οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα τα επόμενα 4 με 5 χρόνια διατύπωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο και πως χρειάζεται μια άλλη σοβαρή συμφωνία. 

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 19:51, 14/3 , ενημερώθηκε
Βαρουφάκης: «Το κλείσιμο της β' αξιολόγησης θα οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα»
«Ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τη δραχμή είναι να τη φοβόμαστε λιγότερο από το κλείσιμο της αξιολόγησης» συμπλήρωσε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.
Ο ίδιος μίλησε για «ρήξη», τονίζοντας ότι «θα διαλυθούν όλα αν κλείσει αυτή η αξιολόγηση. Έχουμε αποδεχτεί ο ιδιωτικός τομέας να σηκώσει μια νέα συρρίκνωση ώστε η Μέρκελ να πετάξει το μπαλάκι στον νέο καγκελάριο».
«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση, υπάρχει μια καθυστέρηση. Αυτό το σενάριο βλέπουμε από το 2010. Η μόνη διαφορά ήταν η περίοδος των πέντε μηνών», σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης, αναφερόμενος στην περίοδο που ο ίδιος ήταν στο υπουργείο Οικονομικών.
Μίλησε επίσης για τη λογική «καλύτερα μια κακή συμφωνία τώρα παρά μια καλύτερη στο μέλλον».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το τρίτο μνημόνιο είναι σχεδιασμένο για να οδηγήσει στο Grexit.
«Θεωρώ ότι το χειρότερο είναι να κλείσει η αξιολόγηση με την παγιοποίηση ενός 3,5% πλεονάσματος. Είναι καταστροφικό για τον ιδιωτικό τομέα», συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης.
«Ξέραμε ότι το δημοψήφισμα θα έκλεινε τις τράπεζες. Ο Σόιμπλε είχε απειλήσει με κλείσιμο των τραπεζών για το δημοψήφισμα», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του και παρατήρησε: «Την 20η Φεβρουαρίου είχαμε έναν κ. Σόιμπλε έξαλλο με τη συμφωνία. Είχαμε την επιλογή ανάμεσα στη δημιουργική ασάφεια και την απόλυτη σαφήνεια του Σόιμπλε που ήθελε να μας εξωθήσει στη σύγκρουση με την τρόικα».
Ο ίδιος σημείωσε ακόμη πως το 2014 τον Δεκέμβριο η τρόικα αρνήθηκε στον Σαμαρά να κλείσει την αξιολόγηση γιατί το χρέος δεν ήταν βιώσιμο.
Ως προς το τι είναι αναγκαίο σήμερα να γίνει αναφέρθηκε στα εξής: 
1) Να έχουμε 1,5% πλεόνασμα
2) Να υπάρξει άμεση μείωση φόρων στον ιδιωτικό τομέα
3) Να συσταθεί μια αναπτυξιακή τράπεζα και 
4) Να δημιουργηθεί τράπεζα για τα «κόκκινα» δάνεια
Σε ερώτηση εάν φοβάται ένα ειδικό δικαστήριο για τη διαπραγμάτευση του 2015 τόνισε πως «όχι» για να συμπληρώσει ότι «ίσως είναι μια καλή ευκαιρία  να αντιμετωπίσουν επιτέλους όλοι την αλήθεια και να δούμε ποιος φοβάται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: