Την «προσφιλή» τακτική των τραπεζικών ιδρυμάτων και των εμπορικών οργανισμών φαίνεται πως θα ακολουθήσει και η ΔΕΗ, αφού η διοίκηση της επιχείρησης αποφάσισε να αναθέσει σε ιδιωτικές εισπρακτικές εταιρείες τη συλλογή των ληξιπρόθεσμων οφειλών των καταναλωτών της, στοχεύοντας σε επιπλέον αποδοτικότητα της τάξης του  10%.
της Έλενας Βαρίνου
Αυτό διεφάνη, από τις  δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Επιχείρησης Μαν. Παναγιωτάκη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, προσθέτοντας μάλιστα πως η επιχείρηση προτίθεται να προχωρήσει, εντός των ημερών, σε τιτλοποίηση χρεών με μεγάλα διεθνή funds και με τράπεζες όπως η Bank of America, η Deutsche Bank και η ΗSBC για τη χρηματοδότηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οφειλές που, σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε ο ίδιος, ανέρχονται αυτή τη στιγμή συνολικά στα 2,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 800 εκατομμύρια βρίσκονται σε διακανονισμό.
Ειδικότερα, οι μικροί και μεσαίοι καταναλωτές αυτή τη στιγμή οφείλουν περίπου 1,6 δισ. (τα 700 εκατ. σε διακανονισμό), τα χρέη των καταναλωτών της υψηλής τάσης ανέρχονται σε 345 εκατ. ευρώ (τα 60 σε διακανονισμό), ενώ παραδοσιακός «κακοπληρωτής» εξακολουθεί να είναι ο δημόσιος τομέας που οφείλει στη ΔΕΗ 100 εκατ. ευρώ (από τα οποία τα 40 έχουν διακανονιστεί).

Στρατηγικοί κακοπληρωτές

«Οι πολιτικές των διευκολύνσεων έχουν φτάσει στα όριά τους», είπε ο κ. Παναγιωτάκης ο οποίος, αναφερόμενος στους «στρατηγικούς» κακοπληρωτές, δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Αποφασίσαμε να τους πιέσουμε πάρα πολύ. Η πολιτική μας με τα ληξιπρόθεσμα έγινε με διευκολύνσεις, με πιέσεις προς τους μεγαλύτερους οφειλέτες» συνέχισε, μιλώντας για 85.000 άτομα με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ που χρωστούν συνολικά πάνω από 500 εκατομμύρια.
«Τους κόπηκε το ρεύμα και επανασυνδέθηκαν μόνοι τους αυθαίρετα με ρευματοκλοπή. Αυτές οι πολιτικές των διευκολύνσεων και όλα αυτά έχουν φτάσει στα όριά τους.
»Θα προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές μεθόδους. Θα προσλάβουμε εταιρεία με διεθνή εμπειρία και μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής των οφειλομένων.
»Οι εταιρείες αυτές έχουν δικά τους συστήματα με λογισμικά ανάλυσης της πελατείας, με βάση ιστορικά στοιχεία και ανάλυση κατάστασης κάθε πελάτη. Μας έχουν υποσχεθεί πως η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό, θα μας δώσει μεγάλη ανάσα…».
Εχθές ο κ.  Παναγιωτάκης  μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 , έκανε βήματα πίσω ισχυριζόμενος πως η εταιρία για την οποία μίλησε στη Βουλή θα είναι συμβουλευτική, και θα μπορεί να υποστηρίξει τις υπηρεσίες της ΔΕΗ καθώς θα διαθέτει το απαιτούμενο λογισμικό, την τεχνογνωσία και το προσωπικό που η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού δεν διαθέτει.
Πρόσθεσε ότι στην ουσία αυτό που συνέβαινε μέχρι τώρα ήταν οι πελάτες να πηγαίνουν στα γραφεία για να διακανονίσουν τις οφειλές τους, «τώρα πάμε εμείς σε εκείνους» (σσ: με κάθε τρόπο;) προκειμένου να γίνει μια αποτελεσματικότερη διαχείριση του πελατολογίου της ΔΕΗ, η οποία μετρά 7,5 εκατ. πελάτες.
Σε ερώτηση για το ότι από το 2014 δικηγορικά γραφεία έχουν αναλάβει τον ρόλο εισπρακτικών εταιρειών, ο πρόεδρος της ΔΕΗ απάντησε πως τότε είχε ληφθεί μια απόφαση από το ΔΣ για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που αφορούσε σε 10.000 πελάτες που είχαν φύγει από τη ΔΕΗ και δεν είναι σημερινοί. Τότε είχε ανατεθεί σε 10 δικηγορικά γραφεία, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, να αναλάβουν να συνομιλήσουν με τους οφειλέτες και να διακανονίσουν τα χρέη τους.
Πάντως, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε πως η ΔΕΗ δεν θα προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων οφειλετών ούτε και θα προχωρήσει σε τιτλοποίηση ή πώληση των οφειλών. Είπε όμως, ότι σε όσους έχουν τη δυνατότητα και συνειδητά δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, η ΔΕΗ θα κινηθεί δικαστικά.

πηγή:www.efsyn.gr/-δελτίο Ant1