Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ Συντάξεις: Αλλάζουν όλα στον τρόπο υπολογισμού - Αυξήσεις - φωτιά στις εισφορές για εφάπαξ χιλιάδων ασφαλισμένων

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Συντάξεις: Αλλάζουν όλα στον τρόπο υπολογισμού - Αυξήσεις - φωτιά στις εισφορές για εφάπαξ χιλιάδων ασφαλισμένων

Συντάξεις: Αλλάζουν όλα στον τρόπο υπολογισμού - Αυξήσεις - φωτιά στις εισφορές για εφάπαξ χιλιάδων ασφαλισμένων
Κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, με τίτλο «Μεταρρύθμιση της διοικητικής οργάνωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις», σύμφωνα με την οποία ορίστηκε, μεταξύ άλλων, ο τρόπος αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της σύνταξης.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, προβλέπεται ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών, για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από 2021 και εφεξής διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.
Επίσης καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες και η διαδικασία της εφαρμογής του δείκτη μεταβολής μισθών της ΕΛΣΤΑΤ για την αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών, όπως σημειώνεται στην τροπολογία. 
Μετά επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ότι δεν είναι δυνατό να εκδοθεί ο δείκτης μεταβολής μισθών από το 2002 και μετά, οι αλλαγές κρίθηκαν επιβεβλημένες προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία έκδοσης περίπου 50.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης που έχουν κατατεθεί μετά τον νέο ασφαλιστικό νόμο. 
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία, από τις αλλαγές προκύπτει όφελος ύψους 12,5 εκατ. στον προϋπολογισμό. 

Με την ίδια τροπολογία, αυξάνονται οι εισφορές υπέρ του εφάπαξ για δεκάδες χιλιάδες παλαιούς ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα και τους Δήμους και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2017, καθώς εξισώνονται παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι με ενιαίο ασφάλιστρο 4%.
Ειδικότερα, όπως ορίζει η τροπολογία για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους των συντάξεων προβλέπεται ότι η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2020, διενεργείται με τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα από το 2021 και εφεξής, διενεργείται με βάση το δείκτη μεταβολής μισθών, που υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: