Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Το θρίλερ συνεχίζεται... Η οικονομία στον «αέρα»

ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το θρίλερ συνεχίζεται... Η οικονομία στον «αέρα»

​Οι διαπραγματεύσεις πάντως διεξάγονται στη σκιά των δηλώσεων Σαπέν και Σόιμπλε που άνοιξαν το θέμα των πιέσεων να περάσουν τα μέτρα στη Βουλή, με διευρυμένη πλειοψηφία
​Οι διαπραγματεύσεις πάντως διεξάγονται στη σκιά των δηλώσεων Σαπέν και Σόιμπλε που άνοιξαν το θέμα των πιέσεων να περάσουν τα μέτρα στη Βουλή, με διευρυμένη πλειοψηφία
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου
Σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες, η τρίτη - και τελευταία με βάση τον αρχικό προγραμματισμπό- μέρα διαπραγματεύσεων κυβέρνησης - δανειστών και το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα διαπιστωθεί, επαρκής πρόοδος ώστε να αποφασιστεί άμεσα η επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα. Αυτός είναι ο στόχος που εξυπηρετεί τον σχεδιασμό που είχε περιγράψει ο υπουργός Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ώστε να ενισχυθούν οι πιθανότητες για ουσιαστική πρόοδο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Απρίλιο.
 Κάτι τέτοιο εκτιμάται πως θα διευκόλυνε την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας - συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας μεταξύ πιστωτών για χρέος, πλεονάσματα και εμπλοκή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα - έστω και μέσα στον Μάιο. «Κλειδί» παραμένει εάν, στο τέλος της ημέρας, οι πιστωτές θα κρίνουν πως έλαβαν συγκεκριμένες εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά, για τα εκκρεμή θέματα της αξιολόγησης (εργασιακό, ασφαλιστικό, ενέργεια) για να αποφασιστεί η επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα και η διαπραγμάτευση να περάσει σε πιο ώριμη φάση.
Χθες πάντως, πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση κάνουν λόγο για ενδείξεις προόδου. Εάν αυτές επισφραγιστούν σήμερα, θα μπορσούσε να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα τις ερχόμενες εβδομάδες.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες, σε ένα πλαίσιο που θύμισε τις συνεδριάσεις του Brussels Group στο πρώτο εξάμηνο του 2015, δεν ξεκίνησαν με διάθεση αισιοδοξίας από την πλευρά των δανειστών. Είναι αξιοπρόσεκτο πως το απόγευμα της Δευτέρας, μετά το Eurogroup, ο επικεφαλής του Γ. Ντάισελμπλουμ δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια τεχνική συμφωνία (staff level agreement) ως το προσεχές Eurogroup στις 7 Απριλίου, στη Μάλτα, λέγοντας πως δεν μπορεί να υποσχεθεί κάτι τέτοιο. Σε κλίμα αοριστίας κινήθηκε και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας πως αναμένει συνολική συμφωνία κάποια στιγμή τις επόμενες εβδομάδες. Από τη Δευτέρα, δε, διάχυτη είναι η ανησυχία για τις επιπτώσεις που θα έχουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας και της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα.
Μέσα στον Απρίλιο, σημαντικό ορόσημο για τις εξελίξεις και την έκβαση των διαπραγματεύσεων προς μια συνολική συμφωνία θεωρείται η Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, στο διάστημα 17 - 22 Απριλίου. Εκεί, με βάση το ιδανικό σενάριο, θα μπορούσε να γίνει μια συζήτηση για τα θέματα που σχετίζονται με το χρέος, τα πλεονάσματα και τη χρηματοδότηση από το ΔΝΤ, εφόσον έχει κλείσει η τεχνική συμφωνία και τα νέα μέτρα έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή. Ωστόσο η αισιοδοξία δεν περισσεύει τουλάχιστον στους κύκλους των δανειστών για ένα τέτοιο σενάριο καθώς κυριαρχεί η ανησυχία για σημαντικές καθυστερήσεις, ακόμη και πέραν του Eurogroup της 22ας Μαΐου, που θεωρείται ένα από τα τελευταία «οχυρά» πριν η οικονομία περάσει στην κόκκινη ζώνη του Ιουνίου.
Εκτός του Ευκλ. Τσακαλώτου και του Γ. Χουλιαράκη, στις Βρυξέλλες βρίσκονται η υπουργός Εργασίας, Έ. Αχτσιόγλου και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης. Οι διαπραγματεύσεις πάντως διεξάγονται στη σκιά των δηλώσεων Σαπέν και Σόιμπλε που άνοιξαν το θέμα των πιέσεων να περάσουν τα μέτρα στη Βουλή, με διευρυμένη πλειοψηφία, προκαλώντας πολιτική θύελλα στην Αθήνα και προσθέτοντας ένταση σε ένα, ούτως ή άλλως, βεβαρημένο περιβάλλον στην πολιτική σκηνή στο εσωτερικό της χώρας.
Αοριστίες
Οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες, σε ένα πλαίσιο που θύμισε τις συνεδριάσεις του Brussels Group στο πρώτο εξάμηνο του 2015, δεν ξεκίνησαν με διάθεση αισιοδοξίας από την πλευρά των δανειστών. Είναι αξιοπρόσεκτο πως το απόγευμα της Δευτέρας, μετά το Eurogroup, ο επικεφαλής του Γ. Ντάισελμπλουμ δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος για μια τεχνική συμφωνία ως το προσεχές Eurogroup στις 7 Απριλίου, λέγοντας πως δεν μπορεί να υποσχεθεί κάτι τέτοιο.

Σε κλίμα αοριστίας κινήθηκε και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, λέγοντας πως αναμένει συνολική συμφωνία κάποια στιγμή τις επόμενες εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: