Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ανησυχία Ντάισελμπλουμ για τη χρονοτριβή στο ελληνικό ζήτημα

Ανησυχία Ντάισελμπλουμ για τη χρονοτριβή στο ελληνικό ζήτημα

Ανησυχία Ντάισελμπλουμ για τη χρονοτριβή στο ελληνικό ζήτημα

Την ανησυχία του για τη χρονοτριβή που υπάρχει στο ελληνικό ζήτημα εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάσελμπλουμ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Απαντώντας σε ερώτηση μέλους της Επιτροπής σχετικά με την τάση μείωσης των καταθέσεων που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, ανέφερε ότι «οι καθυστερήσεις θίγουν την εμπιστοσύνη και αυτό είναι, όντως, ευθύνη των μελών του Eurogroup», σημειώνοντας πως είναι «ανήσυχος» για τις χρονοτριβές και πως η ταχύτητα είναι «ζωτικής σημασίας». «Η ανάπτυξη που είδαμε τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2016 εξαφανίστηκε και οι καταθέσεις αντικαταστάθηκαν από αναλήψεις. Προσπαθώ να βοηθήσω για να υπάρξει επιτάχυνση» τόνισε, συμπληρώνοντας πως οι δανειστές και οι ελληνικές Αρχές συναντώνται αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητήσουν πού έχουν «κολλήσει» οι διαπραγματεύσεις και να ξεπεράσουν τα «αδιέξοδα». Στη συνέχεια θα πρέπει επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα για να κλείσουν την αξιολόγηση, επεσήμανε.
Σε ό, τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και κατά πόσο λαμβάνονται υπόψη οι γνωματεύσεις των εμπειρογνωμόνων, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως είναι ζήτημα με το οποίο ασχολούνται οι δανειστές και πως το Eurogroup δεν συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι ο ίδιος έχει συζητήσει με τους βασικούς εμπειρογνώμονες και πως οι προτάσεις τους λαμβάνονται υπόψη. «Όλα αυτά θα πρέπει να ενταχθούν στο συνολικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς», κατέληξε.
Νωρίτερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως αναμένει πολιτική συζήτηση για μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή του Μαΐου.
Επανέλαβε ότι χθες το Eurogroup συμφώνησε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και των ελληνικών Αρχών διά ζώσης στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εστιάσουν και να συμφωνήσουν στα βασικά εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης.
Επίσης, σημείωσε ότι οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα μία εκ των προτέρων δέσμη διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου να γίνει εύρωστη η οικονομία της χώρας και πιο φιλική προς την ανάπτυξη, καθώς και αντισταθμιστικά μέτρα σε περίπτωση που υπερκαλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα εργασιακά είναι σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσης και ότι οι μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
Ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε και σε ερωτήσεις του Νότη Μαριά λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατό λιγότερα κεφάλαια από τα διαθέσιμα 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος.
«Στόχος πρέπει να είναι να μη χρησιμοποιηθούν όλα τα χρήματα, γιατί όσο περισσότερα χρησιμοποιούνται θα περάσουν μέσω δανείων στην Ελλάδα αυξάνοντας το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος».
Σε ό, τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση, σημείωσε πως γίνεται προσπάθεια, ήδη από τον Φεβρουάριο, να δοθεί λιγότερη έμφαση στη λιτότητα και περισσότερη στην περικοπή δαπανών, με βαθιές μεταρρυθμίσεις για ένα πιο βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. «Αυτό θα πρέπει να συμπληρωθεί με ένα καλύτερο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, που θα λειτουργεί με ορθό τρόπο», επεσήμανε.
Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αναφέρθηκε στη χρήση ιδιωτικών κεφαλαίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, κάτι που χαρακτήρισε «θετικό». Καταλήγοντας, ο κ. Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε πως είναι ο «πρώτος» που παραδέχεται ότι η ελληνική οικονομία ακόμη δεν έχει ανακάμψει και πως στόχος είναι, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα με όσο το δυνατόν λιγότερα δάνεια, να ανακάμψει.


Ντάισελμπλουμ: "Παράθυρο" για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων- Τι λέει για το χρέος

Ντάισελμπλουμ: &quot?Παράθυρο&quot? για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων- Τι λέει για το χρέος

"Παράθυρο" για υπό όρους επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα άφησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην ακρόασή του από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Επίσης, για πρώτη φορά ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι το Eurogroup είναι διατεθειμένο να συγκεκριμενοποιήσει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία βέβαια θα εφαρμοστούν μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.

Όσον αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μετά από σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε χαρακτηριστικά πως "το καλοκαίρι του 2015 συμφωνήθηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα δεν πρέπει να ανατραπούν και ζητήθηκε από ομάδα εμπειρογνωμόνων να συμβουλεύσει τη χώρα για τις πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει στο μέλλον. Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι ευρωπαϊκή βέλτιστη πρακτική και ότι θα πρέπει να επανέλθουν στην Ελλάδα". 

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε ότι σε ορισμένες χώρες υπάρχουν κριτήρια αντιπροσωπευτικότητας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και πως αυτά τα κριτήρια συζητώνται αυτήν τη στιγμή με τους εκπροσώπους των δανειστών και τις ελληνικές Αρχές. «Η γνώμη της ομάδας των εμπειρογνωμόνων ήταν απόλυτα σαφής», πρόσθεσε και κατέληξε: «Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η διαδικασία».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του κ. Παπαδημούλη σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι εάν το ΔΝΤ ζητήσει τη συγκεκριμενοποίησή τους, το Eurogroup είναι διατεθειμένο να το συζητήσει. «Δεσμευόμαστε να συζητήσουμε αυτό το θέμα τις επόμενες εβδομάδες με το ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι από την αρχή της κρίσης, η εφαρμογή των προγραμμάτων εξυγίανσης στην Ελλάδα υπήρξε αργή, αλλά τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, αν αναλογιστεί κανείς ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 είχε φτάσει στο 15% του ΑΕΠ. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε ξανά και ξανά, λόγω αβεβαιότητας, πολιτικής αστάθειας, έλλειψης εμπιστοσύνης και λόγω των αναλήψεων από τις ελληνικές τράπεζες και τις μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό.
«Σε καμία περίπτωση δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στην Ελλάδα», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup, σημειώνοντας ότι «θα χρειαστούν πολλά χρόνια» για να ενισχύσουμε τις δομές, προκειμένου η χώρα να ανακάμψει πλήρως. Κάτι τέτοιο, είπε, είναι εφικτό και έχει γίνει προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαφορά απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι πιο απαισιόδοξο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι στα πρώτα τρία τρίμηνα του 2016 διαπιστώθηκε ανάπτυξη, αλλά στο τελευταίο τρίμηνο της ίδιας χρονιάς καταγράφηκε ύφεση και αποδείχθηκε ότι το ΔΝΤ είχε δίκιο. «Βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή σε μία ασταθή ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup και συμπλήρωσε πως πρέπει να δημιουργήσουμε σταθερότητα, προκειμένου «να αρχίσει να ενισχύεται και να ανοίγει η ελληνική οικονομία». «Αυτό που χρειάζεται είναι πολύ εμπιστοσύνη από την πλευρά των επενδυτών, που ακόμα δεν είναι τόσο ισχυρή», κατέληξε.


Ντάισελμπλουμ: Πολιτική συζήτηση για μια συνολική λύση τον Απρίλιο ή τον Μάιο

04:59 μμ, Τρίτη 21 Μαρ 2017
Πολιτική συζήτηση για μία συνολική συμφωνία στο Eurogroup του Απριλίου ή του Μαΐου αναμένει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του ενώπιον των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.
Ντάισελμπλουμ: Πολιτική συζήτηση για μια συνολική λύση τον Απρίλιο ή τον Μάιο
Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι στο χθεσινό Eurogroup συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και των ελληνικών Αρχών διά ζώσης στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εστιάσουν και να συμφωνήσουν στα βασικά εκκρεμή ζητήματα της αξιολόγησης.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι «θα πρέπει να οριστικοποιήσουμε όλα τα υπόλοιπα εκκρεμή ζητήματα σε μία πολιτική συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup, αν όχι σε αυτό της 7ης Απριλίου, τότε στο Eurogroup του Μαΐου».
Επίσης, σημείωσε ότι οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα μία εκ των προτέρων δέσμη διαρθρωτικών μέτρων, προκειμένου να γίνει εύρωστη η οικονομία της χώρας και πιο φιλική προς την ανάπτυξη, καθώς και αντισταθμιστικά μέτρα σε περίπτωση που υπερκαλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα εργασιακά είναι σημαντικό τμήμα της διαπραγμάτευσης και ότι οι μεταρρυθμίσεις σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: