Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Σχέδιο νόμου για τους λογαριασμούς πληρωμών

Σχέδιο νόμου για τους λογαριασμούς πληρωμών




Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου "Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και άλλες διατάξεις".

Με το Πρώτο Μέρος του νομοσχεδίου ενσωματώνεται στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά.

Στο δεύτερο μέρος θεσπίζονται άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών τις οποίες μπορείτε να δείτε σε ξεχωριστό άρθρο εδώ

Αναλυτικά με τις διατάξεις του πρώτου μέρους του νομοσχεδίου προβλέπεται, η υποχρέωση των παροχών υπηρεσιών πληρωμών να παρέχουν στον καταναλωτή δελτίο πληροφόρησης περί τελών, καθώς και κατάσταση όλων των τελών που καταβάλλουν. Προσδιορίζεται το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά του δελτίου πληροφόρησης και της κατάστασης τελών, καθώς και το μέσο παροχής τους.    (άρθρα 4 και 5)

Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι αρμόδια για την τήρηση, ενημέρωση και δημοσίευση στον διαδικτυακό της τόπο πίνακα σύγκρισης τελών, τα οποία χρεώνονται, από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών για τις αναφερόμενες υπηρεσίες κ.λπ. (άρθρα 6 -8)

Παρέχεται στους καταναλωτές, από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών, υπηρεσία αλλαγής λογαριασμού μεταξύ λογαριασμών πληρωμών που τηρούνται στο ίδιο νόμισμα.

Περιγράφεται η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται από τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών προκειμένου να διευκολύνεται ο καταναλωτής στην περίπτωση που επιθυμεί να ανοίξει λογαριασμό πληρωμών σε άλλο πάροχο υπηρεσιών πληρωμών εγκατεστημένο στο ίδιο ή σε άλλο κράτος μέλος.

Ορίζονται τα σχετικά με τα τέλη, που συνδέονται με την υπηρεσία αλλαγής λογαριασμού.

Υποχρεούνται οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών να:
- αποκαθιστούν, χωρίς καθυστέρηση, οποιαδήποτε οικονομική ζημιά υφίσταται ο καταναλωτής και οφείλεται σε σφάλμα τους, κατά τη συμμετοχή τους στη διαδικασία αλλαγής λογαριασμού,
- παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την υπηρεσία αλλαγής λογαριασμού. (άρθρα 9-14)

Εισάγονται διατάξεις για την πρόσβαση (άνοιγμα και χρήση) των καταναλωτών, που διαμένουν νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά που παρέχονται από πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα και προβλέπονται κατά βάση τα εξής:
οι προϋποθέσεις ανοίγματος λογαριασμού ή απόρριψης της σχετικής αίτησης καταναλωτή,
τα καταβαλλόμενα ανά περίπτωση τέλη για τις προσφερόμενες, από τα πιστωτικά ιδρύματα, υπηρεσίες,
τα κριτήρια καθορισμού των τελών,
οι λόγοι μονομερούς καταγγελίας, από τα πιστωτικά ιδρύματα, των συμβάσεων-πλαίσιο που συνάπτονται για το άνοιγμα των ανωτέρω λογαριασμών κ.λπ. (άρθρα 15-20)

Προσδιορίζονται: οι αρχές που είναι αρμόδιες για την εφαρμογή των προτεινομένων διατάξεων, καθώς και για την συνεργασία με τις αντίστοιχες αρχές των λοιπών κρατών μελών, και οι  επιβαλλόμενες κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των διατάξεων αυτών.

Διαβάστε αναλυτικά:

- το σχέδιο νόμου
- την αιτιολογική έκθεση

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/34019/print/printer






https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: