Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Με την εκκαθάριση των εισφορών από τον Ε.Φ.Κ.Α. η επίλυση του προβλήματος των επιπλέον εισφορών που καλούνται να αποδώσουν όσοι εργάζονται με μπλοκάκι

Με την εκκαθάριση των εισφορών από τον Ε.Φ.Κ.Α. η επίλυση του προβλήματος των επιπλέον εισφορών που καλούνται να αποδώσουν όσοι εργάζονται με μπλοκάκι



Επιμέλεια: Επιστημονική ομάδα Taxheaven

Σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου στη Βουλή σχετικά με τα «μπλοκάκια», καθώς και για άλλα θέματα, απάντησε ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την πρόσθετη ασφαλιστική εισφορά κατά την ίδια χρονική περίοδο —πάνω απ’ αυτή που τους αντιστοιχεί— στους αμειβόμενους με μπλοκάκι ακόμη και κι αν έχει υποβληθεί Α.Π.Δ. από τον αντισυμβαλλόμενο («εργοδότη»), θα επιλυθεί με την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών από τον Ε.Φ.Κ.Α. (όταν εξαχθούν τα στοιχεία του καθαρού εισοδήματος από τη νέα φορολογική δήλωση). Η πρόσθετη αυτή εισφορά έχει υπολογιστεί με βάση το εισόδημα ως ελεύθερου επαγγελματία (αν είχε τέτοιο).

Επίσης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι:

- «Δεν υπάρχει περίπτωση το Κ.Ε.Α.Ο. να στραφεί εναντίον ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν πραγματική αδυναμία καταβολής εισφορών. Αυτό είναι το κριτήριο. Γιατί για ‘κείνους που μπορούν να καταβάλουν εισφορές και δεν το κάνουν, δεν μπορεί να υπάρξει αυτή η ευχέρεια και η ανοχή».

- «Δεν είπαμε ποτέ ότι θα πάμε σε ένα γενικό «πάγωμα» οφειλών (για τις οφειλές έως  31.12.2016). Στην πράξη όμως αυτό, εντελώς με πραγματικά δεδομένα των δυνατοτήτων των ασφαλισμένων —καθώς προσεγγίζουμε την οφειλή στη βάση των εισφοροδοτικών του δυνατοτήτων και των περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη— το αντιμετωπίζουμε ήδη με καλά αποτελέσματα και από την πλευρά του ασφαλισμένου οφειλέτη. Δεν διώκουμε κάποιον που δεν μπορεί να ανταποκριθεί».

- «Σχετικά με την επανένταξη (στις ρυθμίσεις των 100 δόσεων) επίσης, έχουμε δώσει κατευθύνσεις και εφαρμόζονται περιπτώσεις που απώλεσαν κάποιοι τη ρύθμιση για ανυπαίτιους λόγους και ήδη συμβαίνει αυτό, συνέβαινε και στον ΟΑΕΕ κυρίως, γιατί εκεί εμφανίζονταν τα πιο πολλά προβλήματα, στους ελεύθερους επαγγελματίες  και αυτόν τον κανόνα τηρεί και το Κ.Ε.Α.Ο.».

Δείτε το σχετικό βίντεο:


https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: