Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Φάκελος ΕΦΚΑ: Η «Βαβέλ» των εγκυκλίων & η λυπητερή ξανά στους εργαζόμενους

Φάκελος ΕΦΚΑ: Η «Βαβέλ» των εγκυκλίων & η λυπητερή ξανά στους εργαζόμενους

Από δουλειά που δεν αφήνει κέρδος, η ζημιά είναι σίγουρη, λέει το ρητό και στην περίπτωση του ΕΦΚΑ επιβεβαιώνεται πλήρως.
fakelos-efka-i-babel-twn-egkukliwn--i-lupiteri-ksana-stous-ergazomenous
 
Από δουλειά που δεν αφήνει κέρδος, η ζημιά είναι σίγουρη, λέει το ρητό και στην περίπτωση του ΕΦΚΑ επιβεβαιώνεται πλήρως. Η κυβέρνηση αγνόησε τις προειδοποιήσεις της αγοράς για τα προβλήματα που θα προκαλέσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών και τώρα καλείται να διαχειριστεί το αδιέξοδο. Ακόμη και χθες–το ημερολόγιο έγραφε 8 Μαρτίου- ο ΕΦΚΑ συνέχιζε να εκδίδει διευκρινιστικές εγκυκλίους μέσω των οποίων υποσχόταν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εγκύκλιοι. 
Το ενδεχόμενο νομοθετικών αλλαγών παραμένει ανοικτό παρά τις «διαψεύσεις» από το υπουργείο Εργασίας, τα έσοδα από τον ΟΑΕΕ έχουν «γκρεμιστεί» τον Φεβρουάριο και ακόμη δεν έχουν αποτυπωθεί στη στατιστική –και κατά κύριο σε αυτή των φορολογικών εσόδων- οι συνέπειες από το… πολικό ψύχος που επικρατεί στην αγορά: δελτία παροχής υπηρεσιών δεν εκδίδονται καθώς τα λογιστήρια σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Αυτό όμως σημαίνει ότι δεν καταβάλλονται αμοιβές, δεν πληρώνεται ΦΠΑ ούτε γίνεται η προβλεπόμενη παρακράτηση φόρου (20% επί της αξίας της αμοιβής).
Τα έσοδα του πρώην ΟΑΕΕ κατά τον μήνα Φεβρουάριο, υποχώρησαν κατά 45% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2015. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν συγκεντρωθεί περίπου 66 εκατ. ευρώ έναντι 120,5 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2015. Προς το παρόν, η κατάσταση σώζεται από τη θετική επίδοση του Ιανουαρίου μήνα κατά τον οποίο τα έσοδα αυξήθηκαν από τα 165 στα 215 εκατ. ευρώ. Η αύξηση, αυτή βέβαια, προέρχεται από την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών που υπολογίστηκαν με βάση το προηγούμενο καθεστώς.
Ο Φεβρουάριος είναι ο πρώτος μήνας κατά τον οποίο έχει ενεργοποιηθεί η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα. Βεβαίως, για τη μειωμένη είσπραξη υπάρχει το… ελαφρυντικό της παράτασης η οποία εκπνέει την επόμενη εβδομάδα όπως επίσης και το γεγονός ότι μέχρι και χθες δεν είχαν ανέβει περίπου 150.000 ειδοποιητήρια (σ.σ ακόμη και σήμερα δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες δεν γνωρίζουν πόσα πρέπει να πληρώσουν). Παρά όμως αυτά τα ελαφρυντικά, η αισιοδοξία για βελτίωση της εικόνας στα έσοδα δεν υπάρχει. Και αυτό γιατί:
1.      Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώσουν τις εισφορές του Ιανουαρίου μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου και 13 ημέρες αργότερα να καταβάλλουν και τις εισφορές του Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος Μαρτίου.
2.      Με την υποβολή των δηλώσεων του 2017 θα αποτυπωθούν τα εισοδήματα του 2016 και θα γίνει νέος υπολογισμός των εισφορών βάσει των περυσινών εισοδημάτων. Αυτά, αναμένεται να είναι αισθητά λιγότερα σε σχέση με το 2015 και θα παρασύρουν και τις εισπράξεις των ασφαλιστικών εισφορών.
3.      Ένας λόγος για τον οποίο οι ασφαλισμένοι θα είχαν λόγο να πληρώσουν τις εισφορές τους, είναι ότι θα μπορούσαν να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτό το κίνητρο για όσους έχουν συσσωρεύσει χρέη δεν υπάρχει καθώς το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, δεν έγινε ποτέ.
Στα λογιστήρια, επικρατεί αυτή τη στιγμή το απόλυτο αλαλούμ. Δεκάδες ερωτήματα που ανακύπτουν στην πράξη δεν απαντιούνται με αποτέλεσμα να αναβάλλονται πληρωμές μέχρι νεωτέρας. 
Μόλις χθες ο ΕΦΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ μέσω της οποίας υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες οδηγίες.
Κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, έχει προβλεφθεί ότι το 2017 θα φέρει αύξηση των εισφορών από το νέο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Η πρόβλεψη θα πέσει έξω. Και το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό, θα είναι ένα ερώτημα που θα βρούμε μπροστά μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: