Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Η GAZPROM ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΝΙ Στο προσκήνιο η επέκταση του Turkish Stream μέσω Ελλάδας

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Η GAZPROM ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΕΝΙ

Στο προσκήνιο η επέκταση του Turkish Stream μέσω Ελλάδας

Ο επικεφαλής της Gazprom Aλεξέι Μίλερ
Ο επικεφαλής της Gazprom Aλεξέι Μίλερ
Στο προσκήνιο επανέρχεται η επέκταση του νέου αγωγού Ρωσίας - Τουρκίας «Turkish Stream» στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδος, μετά το Μνημόνιο Κατανόησης που υπέγραψαν στη Μόσχα η Gazprom και η ιταλική ΕΝΙ.
Το Μνημόνιο αφορά στη συνεργασία των δύο ομίλων για τις προοπτικές ανάπτυξης ενός νοτίου διαδρόμου για την προμήθεια ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, καθώς και την επικαιροποίηση των συμφωνιών προμήθειας αερίου μεταξύ της Ρωσίας και της Ιταλίας. Επίσης θα εξεταστεί η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών στον τομέα του υγροποιημένου αέριου (LNG).
Σε σχετική ανακοίνωσή της η Gazprom αναφέρει ότι «η επικαιροποίηση των συμβολαίων θα αφορά μόνον στις αλλαγές των σημείων παράδοσης στο πλαίσιο της παροχής που διοχετεύεται μέσω του νοτίου διαδρόμου».
'Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Gazprom Aλεξέι Μίλερ σε δηλώσεις του είχε αποκαλύψει ότι ιταλικές εταιρείες εξέφρασαν την πρόθεση να μεταφερθεί το σημείο παράδοσης του ρωσικού αερίου που βρίσκεται βόρεια της χώρας (στα σύνορα με την Αυστρία) στο νότιο τμήμα της Ιταλίας. Η αλλαγή του σημείου παράδοσης θα μπορούσε να επιλυθεί με την κατασκευή της δεύτερης γραμμής του αγωγού Turkish Stream, o οποίος θα καταλήγει στα ελληνο-τουρκικά σύνορα. Από εκεί, μία επέκταση του αγωγού μέσω Ελλάδος, με σύνδεση στον ελληνο-ιταλιό αγωγό Poseidon μπορεί να μεταφέρει το αέριο στην Ιταλία.
Ο αντιπρόεδρος της Gazporm, εξάλλου, Αλεξάντρ Μεντιβιέντεφ, έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να συζητήσει τη μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω του αγωγού Transadriatic Pipeline, TAP. Ας σημειωθεί ότι τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επέκταση του Turkish Stream στο ευρωπαϊκό έδαφος, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει -αν και με καθυστέρηση, εξ αιτίας τω διακυμάνσεων στις σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας, η κατασκευή της πρώτης γραμμής του Turkish Stream, που προορίζεται μόνον για την τροφοδοσία της τουρκικής αγοράς.
'Ομως μετά το προσχέδιο συμφωνίας στο οποίο κατέληξαν πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Aνταγωνισμού και η Gazprom, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να αμβλυνθεί η στάση των Βρυξελλών απέναντι τους δύο νέους αγωγούς που προωθεί η Gazprom, τον «Nord Stream ΙΙ» (Ρωσία -Γερμανία) και το ευρωπαϊκό σκέλος του Turkish Stream.



Δεν υπάρχουν σχόλια: