Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΜΑΛΤΑ Τα «κόκκινα δάνεια» στην ατζέντα των «27» ΥΠΟΙΚ

ΜΑΛΤΑ

Τα «κόκκινα δάνεια» στην ατζέντα των «27» ΥΠΟΙΚ

Τα «κόκκινα δάνεια» στην ατζέντα των «27» ΥΠΟΙΚ
Το ζήτημα των κόκκινων δανείων σε Ελλάδα, Ιταλία, Κύπρο και Πορτογαλία θα απασχολήσει το Σαββατοκύριακο στη Βαλέτα τους 27 υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, γράφει η Handelsblatt.
Οι τράπεζες της ΕΕ έχουν συγκεντρώσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 920 δις ευρώ, παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα.

Η συνάντηση των 27 υπουργών στη Μάλτα είναι άτυπη. Δεν αναμένονται αποφάσεις, αλλά διεξοδικές και εις βάθος συζητήσεις. Σε εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Μάλτας, που βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας, αναφέρεται ότι τα κόκκινα δάνεια αποτελούν ρίσκο για τις τράπεζες που τα έχουν στην κατοχή τους. Το πρόβλημα δεν αφορά ωστόσο μόνο τέσσερεις χώρες, αλλά ολόκληρο τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, ο οποίος επηρεάζεται από αυτή την αρνητική κατάσταση.

ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΜΑΛΤΑ

Στο τραπέζι του ECOFIN το «αγκάθι» του 1 τρισ. ευρώ

O επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Βάλντις Ντομπρόβσκις
O επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Βάλντις Ντομπρόβσκις


Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
Η χάραξη πανευρωπαϊκής στρατηγικής για το... πρόβλημα του 1 τρισ. ευρώ. όσο είναι το ύψος των επισφαλών δανείων (NPL’s) στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών της Ε.Ε. βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του άτυπου ECOFIN στη Βαλέτα, που θα ακολουθήσει τη Σύνοδο του Eurogroup στην πρωτεύουσα της Μάλτας.
Σύμφωνα με έγγραφο της μαλτέζικης προεδρίας της Ενωσης το ποσό του 1 τρισ. ευρώ (εκ των οποίων τα 921 δισ. ευρώ αφορούν τράπεζες της Ευρωζώνης) αντιστοιχεί στο 5,4% του συνόλου των τραπεζικών δανείων στην Ε.Ε. Παρότι η σύγκριση με άλλες οικονομίες είναι δύσκολη επειδή δεν υπάρχει κοινός ορισμός για τα επισφαλή δάνεια, εκτιμάται εντούτοις ότι το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων ανερχόταν στο 1,7% στις ΗΠΑ και στο 1,6% στην Ιαπωνία (στοιχεία 2015).
Μεγάλες διαφορές 
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), Αντρέα Ενρία
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), Αντρέα Ενρία
Το ποσοστό του 5,4% μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως διαχειρίσιμο, πλην όμως αυτός ο μέσος όρος υποκρύπτει τεράστιες διαφορές μεταξύ των χωρών, από το 2,6% που είναι το ποσοστό των επισφαλειών στις γερμανικές τράπεζες, έως το 47% που «απαντάται» στις τράπεζες της Ελλάδας και της Κύπρου. Οσον αφορά τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, σε δυσμενέστερη θέση βρίσκονται οι τράπεζες της Ιταλίας που «στεγάζουν» επισφάλειες 276 δισ. ευρώ (ή το 16,4% του συνόλου). Ο πιο αδύναμος κρίκος του συστήματος, η Monte dei Paschi di Siena βρίσκεται ήδη σε διαδικασία προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης από το ιταλικό Δημόσιο (αν και η έγκριση του σχεδίου διάσωσης από Κομισιόν και ΕΚΤ εκκρεμεί εδώ και μήνες) και τον ίδιο δρόμο θα πάρουν -όπως όλα δείχνουν- δυο ακόμα ιταλικές τράπεζες, η Banca Popolare di Vicenza και η Banca Popolo που κρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φερέγγυες μεν, κεφαλαιακά ανεπαρκείς δε, με έλλειμμα ιδίων κεφαλαίων 6,4 δισ. ευρώ.
Fitch 
Οπως υπολογίζει η Fitch με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), σε τουλάχιστον 35 από τις 125 τράπεζες που εποπτεύει ευθέως η ΕΚΤ (διά της Ενιαίας Αρχής Εποπτείας SSM) τα κόκκινα δάνεια είναι διπλάσια του μέσου ευρωπαϊκού όρου. «Οι περισσότερες εξ αυτών εδρεύουν στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, ορισμένες όμως δραστηριοποιούνται στις ισχυρότερες οικονομίες της βόρειας Ευρώπης», παρατηρεί ο διεθνής οίκος αξιολόγησης.
«Αναμένουμε απο τους υπουργούς Οικονομικών να αναγνωρίσουν ότι το πρόβλημα των επισφαλών δανείων έχει ευρωπαϊκή διάσταση, επομένως είναι λογικό να υπάρχει κοινή στρατηγική για την επίλυσή του», αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Το έγγραφο της μαλτέζικης προεδρίας παρατηρεί ότι «οι χώρες μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη μείωση των κόκκινων δανείων, περιλαμβανομένων και των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης. Ομως, απαιτούνται περισσότερα μέτρα για να υποχωρήσουν οι επισφάλεις σε διατηρήσιμα επίπεδα». Περιλαμβάνει δε προτάσεις, όπως την εναρμόνιση του πτωχευτικού κώδικα και του πλαισίου διαχείρισης των κόκκινων δανείων των εθνικών εποπτικών αρχών στην Ε.Ε., την ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς για την διαπραγμάτευση των κόκκινων δανείων και την δημιουργία εταιρειών διαχείρισης ενεργητικού NPL’s (bad banks) στα πρότυπα της ιρλανδικής ΝΑΜΑ και της ισπανικής Sareb. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι η σύσταση bad banks με κρατική χρηματοδότηση έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη μετά τη θέση σε ισχύ του νέου ευρωπαϊκού πλαισίου για τις τραπεζικές διασώσεις που θέτει ως προϋπόθεση για τη χρήση δημόσιου χρήματος το bail-in.
Προτάσεις 
O επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Ε.Ε. Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η υπηρεσία του θα συμβάλει στην κατάρτιση ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα κόκκινα δάνεια. Πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή ανέλαβε και η ΕΚΤ, δημοσιεύοντας στα τέλη Μαρτίου κατευθυντήριες γραμμές για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, καλώντας τις να εφαρμόσουν «ρεαλιστικές και φιλόδοξες» στρατηγικές για τη μείωση των NPL’s. Αίσθηση τέλος είχε προκαλέσει η πρόταση του επικεφαλής της EBA Αντρέα Ενρία για σύσταση πανευρωπαϊκής bad bank με κρατική χρηματοδότηση, την οποία καλωσόρισε η ΕΚΤ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Διάσωσης (ESM) και σειρά κυβερνήσεων, αλλά «τορπίλισε» η Γερμανία, στο πλαίισο της πάγιας τακτικής της να απορρίπτει οποιοδήποτε project που συνεπάγεται από κοινού ανάληψη χρηματοοικονομικών ρίσκων στην ΕΕ/Ευρωζώνη, θεωρώντας ότι στο τέλος ο Γερμανός φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει τον λογαριασμό...
Νέες γερμανικές πιέσεις προς τον Μάριο Ντράγκι
Η «πετρελαιοκίνητη» μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο στο 1,5% (από 2% το Φεβρουάριο) δεν πτόησε τα γερμανικά «γεράκια» που εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις στον Μάριο Ντράγκι για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank Γενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του στην Die Zeit δήλωσε ότι θα ήθελε να δει μικρότερες αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ σε ένα χρόνο από σήμερα. «Νομίζω ότι πλησιάζει η ώρα που η ΕΚΤ πρέπει να αρχίζει να βγάζει το πόδι της από το γκάζι», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος που θα «τρέξει» με ρυθμό αγορών 60 δισ. ευρώ ετησίως τουλάχιστον έως το τέλος του έτους. Ο κ. Ντράγκι πάντως θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει σήμερα μέσω της ομιλίας του σε τραπεζική σύνοδο στη Φρανκφούρτη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: