Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Προσεχώς οι τράπεζες θα στείλουν εξώδικα σε πάνω από 50.000 δανειολήπτες.

Προσεχώς οι τράπεζες θα στείλουν εξώδικα σε πάνω από 50.000 δανειολήπτες.

40
Περισσότεροι από 50.000 δανειολήπτες που δεν έχουν εξυπηρετήσει τα δάνεια τους για διάστημα 2 ετών θα λάβουν τις επόμενες μέρες εξώδικα, με τα οποία οι τράπεζες θα τους ζητούν να πληρώσουν σε σύντομο χρόνο το σύνολο της οφειλής.
Οι τράπεζες με τα εξώδικα απευθύνονται στον δανειολήπτη και επισημαίνουν πως «παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας δεν έχετε προβεί στην εξόφληση της καθυστερημένης οφειλής, όπως υποχρεούστε από τη μεταξύ μας σύμβαση, σας δηλώνουμε ότι ρητά καταγγέλλουμε την σύμβαση και σας καλούμε να εξοφλήσετε εντός τριών ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας το ποσό των…» και αναφέρεται το σύνολο της οφειλής.
Ωστόσο ακόμα και στο παρά πέντε οι τράπεζες αφήνουν ένα «παράθυρο» προκειμένου οι δανειολήπτες να προχωρήσουν σε κάποιου είδους ρύθμιση, καθώς στα εξώδικα υπάρχει σημειώσει πως: Για οποιαδήποτε διευκρίνιση σχετικά με την οφειλή σας ή και τον τρόπο εξόφλησης αυτής, καλέστε στον τάδε αριθμό εργάσιμες μέρες και ώρες.
Την ίδια ώρα έχουν πληθύνει οι κλήσεις που δέχονται οι δανειολήπτες με καθυστερούμενες οφειλές από δικηγορικά γραφεία, τα οποία λειτουργούν ως εισπρακτικές εταιρείες για λογαριασμό των τραπεζών.
Καθώς λοιπόν τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και οι τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2019 να έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 40δισ ευρώ, δηλαδή στα 66,7δισ ευρώ από τα 106,9δισ ευρώ που ήταν πέρυσι τον Σεπτέμβριο, θα μπουν μπροστά οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων -θα πωληθούν δάνεια ύψους 8δισ ευρώ περίπου-, οι ρευστοποιήσεις, οι οποίες θα διαμορφωθούν στα 12 με 13δισ ευρώ, ενώ οι τράπεζες θα προχωρήσουν και σε διαγραφές ύψους 15δισ ευρώ.
Μέσα στο έτος αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πωλήσεις των «κόκκινων» χαρτοφυλακίων στα fund. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στέλεχος μεγάλης τράπεζας: Οι δανειολήπτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επιδίωξη των funds που θα αγοράσουν δάνεια είναι σε σύντομο διάστημα να εισπράξουν το μεγαλύτερο τμήμα της οφειλής, και αν οι δανειολήπτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ρυθμίσεις, που θα είναι ως επί το πλείστον βραχυχρόνιες, θα προχωρούν σε ρευστοποιήσεις των εξασφαλίσεων.
Τέλος υπενθυμίζουμε ότι η Τράπεζα Ελλάδος στην τελευταία της επισκόπηση για τους επιχειρησιακούς στόχους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, επισημαίνει μεταξύ των άλλων ότι πρέπει να ενταθούν οι δικαστικές ενέργειες, όπως είναι οι πλειστηριασμοί ακινήτων, κυρίως για τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 720 ημερών (2 χρόνια) και δεν έχουν καταγγελθεί.
Στόχος είναι το ποσοστό των μη καταγγελμένων δανείων να μειωθεί στο 107% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (από 6%- 26% σήμερα) και στο 2% με 24% για τις μεγάλες επιχειρήσεις (από 12%-34%). Επίσης η ΤτΕ σημειώνει ότι θα πρέπει να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στο 86% με 100% η άσκηση ένδικων μέσων για όσα δάνεια έχουν καταγγελθεί.
Πηγή:mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: