Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Σε θυγατρικές “bad banks” τα κόκκινα δάνεια

Σε θυγατρικές “bad banks” τα κόκκινα δάνεια

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις τραβούν σε μάκρος τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν τα «κόκκινα» δάνεια.
Ο χρόνος που έχει χαθεί και συνεχίζει να χάνεται εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει επηρεάσει σημαντικά τον προγραμματισμό τους, κάνοντας ιδιαίτερα δύσκολη την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (SSM).
Το πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωπες με δανειολήπτες, κυρίως επιχειρηματικών δανείων μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων που δεν βιάζονται να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, αλλά και δανειολήπτες που εξαιτίας της οικονομικής ασφυξίας και της έλλειψης ρευστότητας αδυνατούν να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις ή χάνουν προηγούμενες ρυθμίσεις τους και ξαναμπαίνουν στο στρατόπεδο των κόκκινων.
Για τον λόγο αυτό οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα αναζήτησης των κακοπληρωτών και στέλνουν ραβασάκια με τα οποία ζητούν το σύνολο της οφειλής, ιδίως σε δανειολήπτες που δεν έχουν πληρώσει δόσεις για διάστημα πάνω από 2 χρόνια.
Προσπαθούν με νύχια και με δόντια μα διαχειριστούν τα κόκκινα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες, προστατεύοντας τους Έλληνες δανειολήπτες από τα ξένα funds. Τι κάνουν;
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποφασίζουν να διαχειριστούν μόνα τους τα προβληματικά χαρτοφυλάκια τους, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο εκτός παιχνιδιού τα ξένα funds, που περιμένουν να… αρπάξουν την διαχείριση των ελληνικών ιδιωτικών οφειλών.
Έτσι, μέσω των θυγατρικών θα γίνονται όλες οι κινήσεις επί των δανείων (όπως εισπράξεις, ρυθμίσεις, διακανονισμοί και αναδιαρθρώσεις), με προτεραιότητα πάντα την μεγαλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του δανειολήπτη.
Το πρώτο βήμα αναμένεται από την Eurobank και τη θυγατρική της Eurobank Financial Planninng Services, η οποία πρόκειται να ανακοινώσει έως τα τέλη του τρέχοντος μηνός την πώληση «πακέτου» καταναλωτικών δανείων που έχουν ήδη καταγγελθεί ή βρίσκονται σε «βαθύ κόκκινο» και καλύπτονται πλήρως από προβλέψεις.
Σε ανάλογες κινήσεις αναμένεται να προχωρήσουν και τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς θα τεθεί σε υλοποίηση το σχέδιο για την απομείωση των προβληματικών χαρτοφυλακίων από τους ισολογισμούς τους και την ενίσχυση της ρευστότητάς τους, καθώς η ρευστότητα από τις πωλήσεις των NPLs θα κατευθυνθεί στη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τον ακριβό δανεισμό του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας ELA από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Επίσης, άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος έχει εξασφαλίσει και η Sepal, στην οποία συμμετέχει η Alpha Bank, στην οποία αναμένεται να μεταβιβαστεί πακέτο δανείων ιδιωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: